Foto via Apple

Apple a lansat iPhone 16e, un telefon accesibil, dar nu prea6 min read

De Paul Petrache 20.02.2025

Cu noul smartphone entry level, Apple renunță la butonul cu senzor Touch ID și încărcarea lightning.

„Pregătește-te să faci cunoștință cu noul membru al familiei”, a anunțat Tim Cook săptămâna trecută pe X,// Vezi pe x.com // iar evenimentul Apple din 19 februarie a confirmat zvonurile: e vorba despre succesorul liniei accesibile SE, numit iPhone 16e.

La o primă vedere, telefonul împrumută mult din designul iPhone 14, cu al său ecran OLED de 6,1 inchi, care încă nu a făcut cunoștință cu Dynamic Island-ul de pe noile modele. În lateral vei observa, în schimb, noul Action Button – nu însă și butonul Camera Control de pe iPhone 16 –, iar pe spate o singură cameră foto, cu o rezoluție de 48 MP.

Pe hârtie, specificațiile sună bine. Procesorul este A18, același ca pe iPhone 16, iar cei 8 GB de RAM par a fi suficienți pentru Apple Intelligence, deși e în continuare incert când vor fi disponibile în Europa serviciile de inteligență artificială. Capacitatea de stocare de bază este de 128 GB, dar ăsta ar trebui să fie standardul minim de decență în 2025, nu neapărat un lucru cu care să te lauzi.

Conform companiei din Cupertino, capacitatea bateriei este superioară oricărui iPhone de 6,1 inchi și permite 26 de ore de playback video, cu patru mai mult decât cea de pe iPhone 16. Ce îl diferențiază însă de acesta este ecranul mai puținos luminos (1200 niți față de 2000). Altfel, rata de refresh de 60Hz e aceeași ca la orice model non-Pro.

Dacă nu te pasionează neapărat să faci poze cu telefonul, sistemul de camere 2 în 1 de 48MP, cu zoom digital 2x, ar trebui să-ți fie de ajuns. Pe partea de înregistrare video, smartphone-ul vine cu niște funcții de editare audio, cum ar fi eliminarea zgomotului produs de vânt sau a altor sunete nedorite.

Foto via Apple

Singurul element cu adevărat nou este modemul C1, produs in house de Apple, pentru a reduce dependența de Qualcomm, principalul producător de astfel de cipuri. „Construim o platformă pentru generaţii. C1 este doar începutul, iar noi vom continua să îmbunătăţim această tehnologie cu fiecare nouă generaţie, astfel încât să devină un element de diferenţiere major pentru produsele noastre”, a spus într-un interviu// „Apple reveals first custom modem chip, shifting away from Qualcomm”, reuters.com // Johny Srouji, vicepreşedinte senior pentru tehnologii hardware la Apple. 

Acesta a mai declarat și că Apple nu își propune să devină un competitor pe această piață, ci doar să creeze produse personalizate pentru produsele lor. Dezvoltarea C1 vine la șase ani după ce compania a cumpărat divizia de modemuri a Intel. 

Chiar dacă este promovat ca un model accesibil, prețul de pornire al iPhone 16e, de 599 de dolari, este sensibil mai mare decât cel al ultimului model SE, lansat în 2022. În România, acesta va costa, probabil, 699 de euro, un preț destul de apropiat de cel al iPhone 16, care aduce destule funcții în plus. Rămâne de văzut cine va fi publicul țintă pentru noul smartphone și dacă va ajuta Apple să-și crească vânzările de iPhone, momentan în declin.// „Apple iPhone sales dip despite AI rollout”, bbc.com //



Text de

Paul Petrache

Doomscroller profesionist. S-a apucat de jurnalism ca să aibă un pretext să documenteze subiecte pe care poate nu le-ar aborda în mod normal.

ȘTIINȚĂ|FYI

O ipoteză despre vitamina B1, confirmată după 67 de ani

De
Cercetătorii americani au reușit să stabilizeze o moleculă considerată imposibilă într-un mediu apos, confirmând o teorie biochimică veche de 67 de ani.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Ai făcut un test genetic pe 23andMe? Șterge-ți datele cât încă mai poți.

De
23andMe, una dintre cele mai mari companii care oferă teste genetice pentru stabilirea originii etnice, a intrat în procedura de faliment. Dar mai are ceva ce poate valorifica: datele genetice ale clienților.
MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia.