Evoluția consumului de telefonie mobilă în ultimul deceniu7 min read

De Mindcraft Stories 27.12.2019, ultima actualizare: 13.03.2020

Apariția telefoanelor a schimbat destul de profund modul în care comunicăm – sună a clișeu, dar una dintre caracteristicile de bază ale clișeelor e că sunt adevărate. Studiile care analizează tematica asta arată că, datorită tehnologiei, comunicăm mult mai rapid, deși nu neapărat mai bine. De exemplu, când vorbim cu cineva față în față suntem mai predispuși să le spunem secrete despre noi decât atunci când facem același lucru online.

Sau, pe de altă parte, știai că dacă pui punct la finalul unui mesaj text pe care-l trimiți el va fi interpretat ca fiind mai puțin sincer? Ca să înțelegi situația în profunzime, mai e nevoie să menționăm că acest lucru nu s-a întâmplat deloc în cazul tradiționalelor texte scrise de mână.

În condițiile în care abilitatea de a comunica (probabil cel mai important instrument din arsenalul omenirii) se schimbă tot mai des și, mai ales în această perioadă în care toată lumea își sună rudele sau le va trimite SMS-uri prin care să le ureze „Crăciun Fericit” ori „Un An Nou Fericit” ori clasicele „Fie ca…”, ne-am uitat peste datele statistice ale ANCOM ca să înțelegem cum folosește utilizatorul român telefonul – de la cât de mult vorbește la câte mesaje trimite și la cât de mult consumă traficul de date.

De asemenea, am vrut să aflăm cum a evoluat situația în România în ultimul deceniu, perioadă în care au apărut telefoane din ce în ce mai performante și, cel mai important, internetul a ajuns la tot mai mulți oameni în România.

Apelurile telefonice

De la celebrul beep folosit acum mulți ani (deși nu atât de mulți) pentru a economisi minute, majoritatea utilizatorilor de servicii de telefonie au ajuns să aibă minute nelimitate. Totuși, situația a evoluat surprinzător în acest deceniu în care oamenii au început să înlocuiască apelurile telefonice cu apeluri pe Messenger, WhatsApp sau Telegram.

Așadar, în 2010 românii vorbeau în medie 2 minute și 13 secunde la fiecare apel, iar, în total, s-au vorbit la telefon 52,1 miliarde de minute, echivalentul a peste 99,000 de ani vorbiți la telefon într-un singur an.

În 2018, situația a evoluat semnificativ. Românii vorbeau în medie mai mult la telefon, mai exact 2 minute și 51 de secunde pe fiecare apel. În plus, în total, au fost vorbite la telefon 67,6 miliarde de minute, echivalentul a peste 128,600 de ani.

„FIE CA…” 

În cazul mesajelor trimise de români, situația a trecut de la oferte cu un număr limitat de SMS-uri, la începutul acestui deceniu, la un număr nelimitat de SMS-uri pe care le poți trimite acum la majoritatea opțiunilor oferite de furnizorii din România.

Totuși, competiția a rămas aceeași ca și în cazul SMS-urilor, între aplicațiile care îți permit să trimiți mesaje, poze, GIF-uri, videoclipuri și atașamente.

În 2010, înainte să existe Facebook Messenger, și la puțin timp după lansarea aplicației WhatsApp, românii trimiteau în medie 27 de SMS-uri lunar. În total, în 2010 au fost trimise 7,9 miliarde de mesaje.

În 2018, în ciuda popularizării aplicațiilor de mesagerie, românii trimiteau în medie 50 de SMS-uri pe lună, în tot anul fiind trimise 13,3 miliarde de mesaje, aproape dublu comparativ cu începutul deceniului.

Consumul de internet

Situația traficului de date consumat de români este disponibilă doar pentru anul 2018. În 2010, ANCOM nu a strâns date referitoare la acest caz. Așadar, în 2018 am consumat, în medie, 26 de GB de internet pe lună, destul cât să putem descărca filme, jocuri sau zeci de mii de cărți.

Andrei Petre este un tânăr reporter, școlit la Casa Jurnalistului. Lucrează în zona de investigație și reportaj. Încearcă să înțeleagă mai bine tech-ul.

TEHNOLOGIE|GAMING

Activision Blizzard arde: abuzuri, discriminări în masă, distrugerea dovezilor

De
Compania Activision Blizzard a fost acuzată de o agenție guvernamentală californiană că ar discrimina activ împotriva femeilor și a lucrătorilor part-time. Detalii despre cultura toxică a firmei continuă să iasă la suprafață.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

4 aplicații deja banale ale inteligenței artificiale

De
Progresul rapid al inteligenței artificiale (AI) îi bucură pe unii și îi sperie pe alții. Și totuși, până la apariția primului Skynet, AI-ul este deja folosit zilnic, atât la procese complicate cât și pentru sarcini banale, mult mai des decât am putea crede.
ROBOȚI

Quantum Robotics. Din laboratorul de robotică al unui liceu, pe primul loc în competiții

De
Echipa Liceului Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB), Quantum Robotics, a câștigat a V-a ediție a campionatului de robotică pentru licee BRD First Tech Challenge România. Am vorbit cu o parte dintre elevi despre cum au creat un robot competitiv. 
TEHNOLOGIE|SCIENCE OF SPORT

Tehnologia atleților paralimpici. Cum funcționează și cât de mult ajută performanța?

De
Fără proteze, scaune cu rotile și alte echipamente ajutătoare, competițiile de la Jocurile Paralimpice ar fi imposibile.