Ce ar trebui să-ți ofere un telefon ieftin?9 min read
Pentru HMD, transferul de la Nokia la propriul brand pare a fi făcut destul de pe repede înainte, altfel ar fi pus mai multă muncă în telefoanele de debut.
Decizia companiei finlandeze // Denumirea inițială era Hon Hai Mobile Devices, de la proprietarul taiwanez de artunci, urmată apoi de HMD Global // de a se concentra pe propriul brand, în dauna licenței Nokia, pare oarecum logică, deși vine la pachet cu niște alegeri bizare.
Spun oarecum logică pentru că Nokia nu mai are atracția de acum aproape două decenii. Poate că mai funcționează pentru telefoanele „dumb”, care au publicul lor – și HMD are în ofertă exclusiv telefoane clasice Nokia, cu numerele aferente, unele preluate de la bestselleruri pre-smartphone (3210, 6310, 8210 etc.) –, dar e puțin importantă pentru telefoanele moderne, unde Nokia nu prea contează, chiar și după încercarea de rebranduire în direcția reparabilității și sustenabilității, cu G22 și G42.
CITEȘTE ȘI: Telefoane pe care le repari singur? Producătorii oferă kituri, iar Europa încurajează trendul
Spun bizară, pentru că HMD a lansat în primăvară gama Pulse, care are trei modele – Pulse, Pulse+ și Pulse Pro, un stil de a denumi telefoanele împrumutat de la Apple sau Samsung care te-ar duce cu gândul că a lansat niște flagship-uri. Și totuși, // Disponibil pe emag.ro // un telefon pe care l-am și testat recent, e de fapt un model de 750 de lei/150 de euro, care concurează direct cu Samsung Galaxy A05 – o extensie a gamei A de care e foarte posibil să nici nu știi că există. Și da, HMD are – mai nou – și niște telefoane mai scumpe, cum ar fi Skylane, care se încadrează în categoria mid-range (la circa 550 de euro).
Bun, dar basic
De banii ăștia, poți primi un telefon decent, dar fără prea multe pretenții – și cred că cineva trebuie să se străduiască mult să facă un telefon prost în 2024. Atracțiile, cel puțin din perspectiva producătorului, ar fi camerele de 50 de megapixeli (pe spate, dar și frontal) și reparabilitatea, garantată de colaborarea cu iFixit. Ca plusuri ar mai fi un aspect general plăcut (fie că e verde sau negru) – deși marginile ecranului sunt un pic cam mari, la fel și telefonul în sine – și introducerea unor gesturi pentru selfie-uri.
Altfel, ai 128 de GB și 6 GB de memorie, un ecran LCD de 6,65 inchi, refresh rate de 90 Hz și o baterie de 5.000 mAh, dar cu încărcare destul de lentă, la doar 20W. Problema apare la procesor, un Unisoc T606 pe 12 nm (chipset lansat la finalul lui 2021) și la actualizări.
Deși telefonul vine cu Android 14, promite doar două actualizări ale sistemului de operare, plus trei ani de actualizări de securitate, ceea ce face reparabilitatea mai degrabă utilă atunci când scapi pe jos, decât pentru prelungirea duratei de viață. Dacă tot sunt aici, un alt plus ar fi că experiența de utilizare e cea mai apropiată de „stock Android”, la fel ca și la precedentele telefoane Nokia, dar chiar și așa există o serie de softuri preinstalate.
Apropo de reparabilitate, // Disponibile pe ifixit.com // dar Pulse Pro nu se dezasamblează cu ușurința unui Nokia G42. Totuși, avantajul de a găsi piese de schimb și faptul că nu trebuie să folosești tot felul de ventuze și uscătoare de păr, ca în cazul unor telefoane mai scumpe, e de apreciat.
Ar mai fi și o discuție despre conectivitate, nici ea foarte future-proof: n-ai nici 5G, nici WiFi 6.
CITEȘTE ȘI: O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone
Următoarele încercări ar putea fi mai reușite
Pentru zona asta de preț, HMD concurează cu niște producători cu ceva mai mare notorietate și telefoane care oferă adesea opțiuni mai bune (fie mai mult spațiu de stocare sau mai multă memorie, fie un procesor mai nou, chiar și o cameră principală cu mai mulți megapixeli). Practic, camera selfie de 50 MP este singurul diferențiator pe care l-am identificat – și din păcate nu e ajutată de un software pe măsură.
Un alt avantaj ar putea fi că e un telefon european, în timp ce majoritatea celor din aceeași zonă de preț care pot oferi ceva mai mult vin din China, Doar că, deși firma e finlandeză, HMD Pulse Pro e produs tot în China.
Nu știu dacă acestea sunt plusuri suficiente pentru a-l alege, însă. Pare că, pentru prima încercare de a ieși de sub tutela Nokia, HMD a luat un telefon sau, mai exact, o gamă pregătită pentru a primi sigla Nokia și a trecut, pur și simplu, la propriul branding. Prea puțin pentru a face cu adevărat diferența într-o piață în care interesul pentru telefoane e tot mai redus.
Sunt însă unele promisiuni că HMD Skyline ar putea fi ceva mai revoluționar, în special pentru că se concentrează pe creatorii de conținut și vine cu suport pentru MagSafe, dar zona de preț a acestuia e cu totul alta, și încă mai cred că ideea din spatele HMD Fusion – un telefon modular – e bună, deci nu l-aș trece cu vederea pe viitor.