Cele mai populare căutări pe Google în România din 20198 min read

De Mindcraft Stories 11.12.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Din poziția sa de monopol pe domeniul căutărilor online, unde are o cotă de piață de aproape 88% (octombrie 2019), Google este o zeitate modernă – omniscientă, ascunsă, puternică, și nu întotdeauna binevoitoare.

Putem spune că Google știe totul despre noi, peste celelalte zeități care domnesc peste datele noastre, precum Facebook ori Apple – companii pe care Scott Galloway le numește „cei patru călăreți” (incluzând și Amazon). Cu puterea sa de a ne oferi răspunsuri în 0,0000005 secunde, Google ne-a câștigat încrederea mai mult decât orice preot, doctor, profesor ori orice alt om din jurul nostru, de la familie la prieteni.

Din 2006, când a lansat serviciul public Google Trends, Google ne lasă să aruncăm o (foarte mică) privire în dosarul uriaș de date (5,6 miliarde de căutări pe zi, pe glob) pe care le adună despre noi, arătându-ne cât de des a fost căutat un termen într-o anumită țară sau într-o anumită limbă.

Iar la final de an, în această perioadă plină de topuri și liste, Google Trends ne oferă o privire de ansamblu asupra ultimelor luni, publicând cele mai populare căutări pe care le-au făcut românii pe Google în 2019

1. Emag Black Friday a fost căutarea situată pe primul loc. Subiectul a fost atât de popular încât, în doar 6 zile, în perioada 10-16 noiembrie, a reușit să se propulseze pe locul 1 pe întreg anul. Cele mai multe căutări au fost făcute din Olt și Caraș Severin. 

2. Răzvan Ciobanu – Căutarea s-a popularizat în perioada accidentului în care designerul vestimentar a murit. Termenul a fost cel mai căutat în perioada 28 aprilie-4 mai. Cei mai interesați de moartea designerului au fost cei din Vaslui și Giurgiu. 

3. About YouAbout You este un site de fashion. Conform Google Trends, s-a popularizat în octombrie și este un termen foarte căutat și azi. Cei din Constanța au fost cei mai interesați de site-ul de articole vestimentare. 

4. Rezultate alegeri europarlamentare – În mod evident, căutarea a fost efectuată cel mai des după în perioada 26 mai-1 iunie. Totuși, surprinzător, românii au căutat de două ori mai des rezultatele alegerilor europarlamentare decât rezultatele alegerilor prezidențiale. Cei mai interesați de politica și de Parlamentul European au fost românii din Timiș, Sibiu și Cluj.

5. Cameron BoyceCameron Boyce a fost un tânăr actor de televiziune, cunoscut pentru rolurile sale din Descendenții și din serialul pentru copii Jessie. El a murit în 6 iulie, la vârsta de doar 20 de ani, din cauza epilepsiei. 

Alte căutări populare

Smartphone-uri

Smartphone-urile au fost și ele des căutate de români. Lupta pentru cel mai popular model de smartphone căutat de români s-a dus între cei trei mari producători de pe piață: iPhone, Samsung și Huawei. 

1. iPhone 11 

2. Samsung S10 

3. Samsung A10 

4. Huawei P30 Pro 

5. Huawei P30 Lite 

6. Samsung A50 

7. iPhone 11 Pro 

8. Huawei P20 Lite 

9. Huawei P30 

10. Samsung A70 

Filme

Cinefilii s-au concentrat pe căutarea filmelor noi care au fost lansate în 2019. Cele mai populare căutări au fost următoarele:

1. Aquaman 

2. Avengers Endgame 

3. Oh, Ramona 

4. Captain Marvel 

5. Bird Box 

6. Green Book 

7. After 

8. Bohemian Rhapsody 

9. John Wick 3 

10. A star is born

Sport

În domeniul sportului, pasiunile românilor au rămas, ca întotdeauna, fotbalul și tenisul. Cele mai populare au fost următoarele:

1. România – Suedia 

2. Wimbledon 

3. România – Spania 

4. Campionatul European de Fotbal U21 

5. România – Franța U21 

6. România – Norvegia 

7. România – Germania U21 

8. Roland Garros 

9. România – Malta 

10. Australian Open

„Ce este…”

O căutare interesantă făcută de oamenii care aveau nelămuriri legate de definiția a unor termeni, boli, diverse domenii sau chiar sărbători. Românii au fost cei mai curioși în legătură cu următoarele:

1. Ce este meningita ?

2. Ce este orca ?

3. Ce este verbul ?

4. Ce este difteria ?

5. Ce este fanesca ?

6. Ce este Papageno ?

7. Ce este anxietatea ?

8. Ce este substantivul ?

9. Ce este Halloween ?

10. Ce este fizica ?

Mențiune specială

Versurile Prohodului

Premiul pentru cea mai amuzantă căutare de versuri se duce cu lejeritate către o piesă… neașteptată, deși foarte cântată. În perioada Paștelui, cei mai mulți români din Suceava, Botoșani și Vâlcea au propulsat Prohodul pe primul loc în top-ul căutărilor de pe Google în privința versurilor.

TEHNOLOGIE|GAMING

Activision Blizzard arde: abuzuri, discriminări în masă, distrugerea dovezilor

De
Compania Activision Blizzard a fost acuzată de o agenție guvernamentală californiană că ar discrimina activ împotriva femeilor și a lucrătorilor part-time. Detalii despre cultura toxică a firmei continuă să iasă la suprafață.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

4 aplicații deja banale ale inteligenței artificiale

De
Progresul rapid al inteligenței artificiale (AI) îi bucură pe unii și îi sperie pe alții. Și totuși, până la apariția primului Skynet, AI-ul este deja folosit zilnic, atât la procese complicate cât și pentru sarcini banale, mult mai des decât am putea crede.
ROBOȚI

Quantum Robotics. Din laboratorul de robotică al unui liceu, pe primul loc în competiții

De
Echipa Liceului Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB), Quantum Robotics, a câștigat a V-a ediție a campionatului de robotică pentru licee BRD First Tech Challenge România. Am vorbit cu o parte dintre elevi despre cum au creat un robot competitiv. 
TEHNOLOGIE|SCIENCE OF SPORT

Tehnologia atleților paralimpici. Cum funcționează și cât de mult ajută performanța?

De
Fără proteze, scaune cu rotile și alte echipamente ajutătoare, competițiile de la Jocurile Paralimpice ar fi imposibile.