L. Shaefer / Getty Images
Cum ia naștere muzica unui joc video și cine decide ce auzi în timpul jocului?10 min read
Am stat de vorbă cu Irma De Wind, supervizoare muzicală independentă care a lucrat la „Warhammer” și „F1 Manager”, despre cum este aleasă muzica potrivită pentru jocurile video.
Coloana sonoră joacă un rol decisiv în experiența unui joc video. Iar pentru a avea cea mai potrivită muzică pentru un joc de succes e nevoie de cineva care să știe cum să o integreze în experiența de gaming. De toate acestea, de la genul muzical și ritm până la cât de bine se potrivește muzica cu acțiunea de pe ecran, se ocupă un supervizor muzical, împreună cu echipa departamentului de sunet.
Irma De Wind este o supervizoare muzicală originară din Țările de Jos, cofondatoarea companiei // Site oficial: dewindmusic.com // Și-a început cariera în industria cinematografică, la Earworm Music, unde a lucrat la filme precum American Honey și Super Dark Times, apoi a făcut parte din departamentul de licențe muzicale și media al televiziunii MTV și, în cele din urmă, a făcut tranziția către industria jocurilor video.
Ea s-a alăturat studioului Frontier Developments, unde a lucrat timp de peste doi ani, contribuind la dezvoltarea unor titluri precum // „F1 Manager”, frontier.co.uk// // „Planet Zoo”, frontier.co.uk // // „Jurassic World Evolution 2”, frontier.co.uk // și // „Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin”, frontier.co.uk //
Irma va veni la București cu ocazia evenimentului // Detalii pe syncaboutit.eu // care se va desfășura în perioada 19-21 februarie la Palatul Camerei de Comerț. În a doua zi a conferinței, Irma va participa, alături de Gemma Farrington, la o discuție moderată de Oana Tache despre importanța muzicii în jocurile video.
Printre subiectele abordate se numără cantitatea de muzică folosită într-un joc video, preferințele dezvoltatorilor pentru jocurile în care muzica are un rol central și diferențele dintre compozițiile personalizate față de muzica licențiată. Am vorbit cu ea despre toate aceste lucruri.

Arhiva personală
Să alegi muzica pentru jocuri nu e la fel ca la filme
„Am studiat managementul muzical internațional în Haarlem, Olanda, și am făcut un curs de editare muzicală. Am fost foarte interesată de asta, dar și de drepturile de autor muzicale, de legea drepturilor de autor la nivel internațional.
Apoi m-am mutat la Londra pentru un stagiu de practică în timpul studiilor. Acolo am descoperit departamentul de sincronizare și am stat de vorbă cu cei de acolo. După aceea, am început să lucrez cu un startup. Mi-am început stagiul acolo și am rămas timp de patru ani.
În timpul pandemiei de COVID, căutam un nou loc de muncă și a apărut această oportunitate la Frontier Developments, o companie de jocuri din Cambridge. Așa că am început să lucrez acolo, iar o colegă m-a învățat toate detaliile supravegherii muzicale în jocuri, pentru că este destul de diferită față de film și TV. Aici lucrezi direct cu echipa și mult mai mult cu compozitorii.”
O meserie în care trebuie să te pricepi la copyright
„Un supervizor muzical în domeniul jocurilor video lucrează foarte strâns cu echipa de designeri de sunet și cu echipa audio. La Frontier, am colaborat foarte mult cu directorul audio și am făcut strategii muzicale, cercetare muzicală, stabilirea bugetului, adică câtă muzică avem nevoie și ce costuri implică.
Apoi căutam compozitori, negociam contractele în numele companiei și ofeream feedback asupra lucrărilor lor. Dacă era necesar, mă ocupam și de licențierea muzicii comerciale.
Dar lucrez cu o echipă, cu directorul audio și designerii de sunet, deci de obicei există deja o viziune asupra muzicii încă de la început. Creăm un tablou de referință, analizăm ce tip de muzică s-ar potrivi pentru fiecare nivel, ce public țintim și dacă vrem să fie ceva modern sau clasic. Alegerea muzicii potrivite înseamnă să găsești strategia corectă care să se potrivească ritmului jocului și să alegi compozitori care să poată livra exact ceea ce ai nevoie.
După ce jocul era finalizat, trebuia să colectez toate datele necesare, cum ar fi: creditele muzicale, fișierele audio, metadatele melodiilor, coloanele sonore și să ajut la lansarea acestora. Practic, acoperim tot procesul, de la început până la sfârșit, împreună cu directorul audio și designerii de sunet.
Mulți cred că un supervizor muzical doar alege muzica, dar asta este doar 20% din muncă. Aproximativ 50% înseamnă muncă administrativă, cum ar fi negocieri, contracte, drepturi de autor. Trebuie să înțelegi bine licențele muzicale, să faci networking cu casele de discuri și editorii și să te asiguri că ai o reputație bună în industrie. De asemenea, trebuie să fii la curent cu tendințele muzicale și să înțelegi care strategie muzicală este potrivită pentru fiecare joc.”
Viitorul muzicii în jocuri: compozitori AI și concerte live
„Nu prea cred că muzica generată de AI va schimba domeniul. Dacă vrei muzică cu adevărat originală, vei avea întotdeauna nevoie de compozitori. Cred că totul depinde de cum va alege industria jocurilor să folosească inteligența artificială, adică dacă vor angaja compozitori și le vor permite să își folosească lucrările pentru a antrena modelele de inteligență artificială sau vor lua calea morală și nu vor face asta. Sincer, cred că unele companii mari de jocuri vor folosi AI-ul în acest fel, dar personal nu mi se pare etic. În schimb, jocurile online și lumile virtuale vor deveni din ce în ce mai importante. Deja există stații radio și alte elemente muzicale integrate, dar cred că vom vedea mai multe evenimente live în jocuri, cum este cazul concertelor din Fortnite. Totuși, mai sunt probleme de rezolvat, mai ales în ceea ce privește drepturile muzicale.”