Digg

Digg se relansează cu ajutorul AI-ului și al unui co-fondator Reddit9 min read

De Ionuț Preda 05.03.2025

Una dintre cele mai vechi rețele sociale revine pe scenă, printr-o colaborare a doi foști rivali ai internetului anilor 2000

Platforma Digg, una dintre cele mai populare protorețele sociale ale anilor 2000, va fi relansată săptămâna aceasta, după ce ea a fost cumpărată de o inițiativă creată de co-fondatorul original Kevin Rose, precum și de co-fondatorul Reddit Alexis Ohanian.//„Alexis Ohanian & Kevin Rose buy back social platform Digg”, prnewswire.com //

Platforma își propune să folosească unelte AI pentru a atrage utilizatorii nostalgici după internetul de odinioară și a crea o „alternativă la rețelele sociale toxice și ostile” din prezent, au declarat Rose și Ohanian pentru Bloomberg.//„Reddit, Digg Co-Founders Are Teaming Up to Revive Digg Using AI”, bloomberg.com //

Noul Digg va prioritiza aplicația de mobil, dar va avea totodată o interfață inspirată din varianta originală a platformei. Internauții interesați se pot deja înscrie pe o listă de așteptare// Detalii pe reboot.digg.com // pentru a primi invitații la varianta-test a rețelei sociale „în decursul următoarelor săptămâni”.

digg se relanseaza

Kevin Rose (stânga) și Alexis Ohanian. Digg

De la Digg la Reddit și înapoi?

Digg-ul original a fost co-fondat de Kevin Rose și Jay Adelson, în 2004, sub forma unui forum destinat agregării de știri online. Utilizatorii postau link-uri către diverse știri, care, într-un mod similar Reddit-ului de astăzi, puteau fi apreciate pozitiv („digg”) sau negativ („bury”) de către alți internauți.

Postările cu cele mai multe „digg-uri” ajungeau pe pagina principală a site-ului, care și-a căpătat la un moment dat renumele de „the homepage of the internet”, // În traducere aproximativă, „pagina de pornire a internetului” // titlu adoptat în prezent de Reddit.

Site-ul s-a transformat rapid într-o protorețea socială, în care utilizatorii porneau șiruri lungi de discuții în secțiunea de comentarii a fiecărui link. La vârful popularității, în 2008, platforma strângea peste 40 de milioane de vizitatori unici lunar, și a avut o ofertă de achiziție din partea Google.//„Digg to make comeback as co-founder Rose, Reddit’s Ohanian bet on AI-driven revival”, reuters.com //

Digg a luat, însă, mai multe decizii care au fost receptate negativ, precum un redesign care a șters istoricul de activitate al utilizatorilor, precum și posibilitatea de a plăti pentru a-ți promova link-urile pe homepage. Începând cu 2010, astfel de decizii au provocat o migrație în masă a utilizatorilor Digg, în special către platforma rivală Reddit, dar și către Facebook sau Twitter.

15 ani mai târziu, Reddit continuă să fie cea mai populară platformă de tip forum de pe internet, atrăgând sute de milioane de vizitatori lunar, pe un format rămas similar Digg-ului vechi – cu diferența că, în loc de link-uri, postările pot fi făcute și în format de text, imagine sau video.

În ultimii ani, însă, platforma a luat câteva decizii criticate aprig de o parte a bazei de utilizatori și de moderatorii voluntari ai site-ului. Ohanian a părăsit conducerea site-ului în 2020, după mai bine de 15 ani.

De exemplu, în iunie 2023, multe din subreddit-urile populare au fost închise temporar de moderatori, ca urmare a deciziei companiei de a monetiza accesul la API-ul Reddit. Măsura a dus la închiderea unor aplicații alternative de mobil pentru Reddit care se bazau pe accesul gratuit la API.

CITEȘTE ȘI: Reddit s-a prăbușit. De ce?

Noul Digg pare că vrea să propună o alternativă pentru utilizatorii nemulțumiți de Reddit, iar Rose și Ohanian sugerează că platforma va funcționa într-un mod similar, cu sub-comunități create pentru diverse zone de interes care se vor auto-modera. Cele mai populare postări din astfel de comunități vor ajunge pe pagina principală a noului Digg.

O diferență majoră față de Reddit, susțin antreprenorii, este că Digg va oferi unelte de inteligență artificială pentru a asista moderarea comunităților – în special pentru a filtra boții, spam-ul și postările abuzive. Astfel, moderatorii comunităților vor avea roluri „mai puțin asemănătoare unor oameni de serviciu ai internetului”, care petrec mult timp filtrând postările care încalcă reguli, ci unele mai degrabă de „directori ai vibe-urilor, culturii și comunității”, susțin Rose și Ohanian.

Totuși, The Verge notează//„Digg is coming back, thanks to its founder — and Reddit’s”, theverge.com // o diferență majoră față de Reddit: vechea opțiune de downvote, „Bury”, nu va fi inclusă în redesign, iar utilizatorii vor putea doar să aprecieze pozitiv sau să ignore diversele postări.

Este o decizie în ton cu practica majorității rețelelor sociale de a evita conotația negativă a unui „buton de dislike”. Rămâne de văzut, însă, dacă o astfel de schimbare va fi apreciată de utilizatorii obișnuiți cu Reddit, una din puținele platforme cu opțiune de downvote care chiar are un impact asupra agregării conținutului.

Rose și Ohanian anunță, în schimb, că platforma nu va fi monetizată la început, iar asta se va întâmpla doar după ce noul Digg atinge câteva zeci de milioane de utilizatori lunar.

În plus, Rose a declarat că nu este interesat în publicitatea online clasică, ci este tentat mai degrabă să aplice modele precum cel folosit de Substack, care ia comisioane din încasările generate de membrii comunității (de exemplu, din abonamentele la newsletter ultra-specializate).



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

ȘTIINȚĂ|FYI

O ipoteză despre vitamina B1, confirmată după 67 de ani

De
Cercetătorii americani au reușit să stabilizeze o moleculă considerată imposibilă într-un mediu apos, confirmând o teorie biochimică veche de 67 de ani.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Ai făcut un test genetic pe 23andMe? Șterge-ți datele cât încă mai poți.

De
23andMe, una dintre cele mai mari companii care oferă teste genetice pentru stabilirea originii etnice, a intrat în procedura de faliment. Dar mai are ceva ce poate valorifica: datele genetice ale clienților.
MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia.