Foto: Yan Dobronosov/Global Images Ukraine via Getty Images

Drone Wars: Cum au schimbat dronele mici și ieftine conflictul din Ucraina56 min read

De Ionuț Preda 12.08.2024, ultima actualizare: 16.08.2024

Drone care pot fi printate 3D și manevrate fără prea mult antrenament împânzesc cerul Ucrainei și sunt acum integrate în tacticile militare.

La 30 de luni de când Rusia a declanșat o „operațiune specială” plănuită să dureze câteva zeci de ore, războiul din Ucraina s-a transformat în unul dintre cele mai aprige conflicte de uzură din ultimele decenii. Avansurile militare majore au devenit rare, lupte care durează luni bune sfârșesc cu câștiguri de maximum câțiva kilometri de teren, iar pierderile de oameni și tehnică împing la extrem capacitatea de înlocuire a două state care au trecut ferm la o economie de război. 

La acest impas contribuie și faptul că războiul a adus în prim plan o nouă armă extrem de versatilă – drona. Nu că n-ar fi fost cunoscută capacitatea letală a dronelor militare, mai ales din conflictele recente în care Statele Unite au fost implicate în Orientul Mijlociu. Însă conflictul din Ucraina prezintă o desfășurare și varietate de drone fără precedent într-un război, mai ales datorită folosirii cu succesor a unor actori surprinzători. Dronele comerciale, destinate entuziaștilor de tehnologie sau imagini aeriene ,  s-au transformat în instrumente ieftine și eficiente de a controla câmpul de luptă și de a provoca oponentului pierderi materiale și, mai ales umane, semnificative.  

Foto: Yulii Zozulia / Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

De la Bayraktar la drone printate acasă

Dronele comerciale n-au fost în prim-plan încă de la începutul războiului. În schimb, primele zile și chiar săptămâni ale invaziei au scos în evidență dronele militare convenționale, precum modelele turcești de altitudine medie și durată lungă (MALE) Bayraktar TB2. Acestea au folosite cu succes de armata ucraineană pentru a ataca o gamă largă de poziții și vehicule rusești în primele săptămâni ale războiului – de la tancuri și vehicule blindate până la sisteme complexe de artilerie și rachete.//„A cheap drone is giving Ukraine’s military an edge against Russia”, qz.com // TB2-urile au fost printre atuurile principale ale armatei ucrainene în zilele critice de început ale războiului, când Rusia viza capturarea rapidă a Kiev-ului, și au devenit chiar și un subiect important în războiul de propagandă.

CITEȘTE ȘI: Armele care marchează războiul din Ucraina

Numai că, pe cât de instant a fost efectul dronelor turcești, pe atât de repede au fost ele depășite de conflict.//„With Turkish drones in the headlines, what happened to Ukraine’s Bayraktar TB2s?”, breakingdefense.com //

În primele săptămâni ale invaziei, TB2-urile au avut un avantaj neașteptat: pentru că Rusia plănuise un război-fulger și viza să capete rapid controlul complet asupra spațiului aerian din Ucraina, Moscova nu a desfășurat la scară largă mijloace antiaeriene sau de bruiaj electronic. După ce invazia inițială a eșuat, armata rusă s-a reașeazat pentru un război de uzură în teritoriile ocupate, iar dronele TB2 au devenit ținte relativ facile – ele sunt mari, au o semnătură electronică consistentă, și nu sunt nici extraordinar de rapide. 

Zeci de drone TB2 au fost doborâte, de atunci, ceea ce a forțat  armata ucraineană să le folosească tot mai rar pentru misiuni ofensive. Ultima utilizare a lor pe scară a largă a fost în bătălia pentru Insula Șerpilor, câștigată de Ucraina în iunie 2022. Acolo, TB2-urile au fost folosite cu succes pentru a ataca convoaiele maritime care trimiteau provizii garnizoanei rusești. Însă asta a fost posibil doar pentru că sistemul principal de apărare antiaeriană rus din zonă, crucișătorul Moskva fusese scufundat cu câteva luni înainte, într-o operațiune care a implicat și dronele turcești.//„Ukraine’s Bayraktar Drone Helped Sink Russian Flagship Moskva”, forbes.com // De atunci, însă, TB2-urile au fost folosite tot mai rar și aproape exclusiv în misiuni de supraveghere sau recunoaștere.

În schimb, dronele comerciale, unelte care s-au dovedit surprinzător de utile pentru Ucraina la începutul războiului, aveau să joace un rol tot mai marcant. Construite pentru uz civil, în general pentru filmări și fotografii, mult mai ieftine decât variantele militare, dronele comerciale au fost folosite, sporadic, în conflictul din estul Ucrainei încă dinaintea invaziei, în principal de grupurile de voluntari care au fost atașați, în timp, informal unităților armatei ucrainene din acea zonă.//„Ukraine’s Drone Warriors”, atlanticcouncil.org //

Puși în fața forței invadatoare superioare, cel puțin ca tehnică militară, din februarie 2022, armata ucraineană a încercat să facă uz de orice avantaj posibil pentru a întârzia avansul ofensivei ruse, iar dronele comerciale au fost folosite pentru recunoașterea pozițiilor inamice și dirijarea tirurilor de artilerie. Ele au jucat un rol important în stoparea convoiului mecanizat pe care Rusia l-a trimis, la începutul războiului, către Kiev.//„ The drone operators who halted Russian convoy headed for Kyiv”, theguardian.com //

Pe măsură ce războiul s-a transformat în unul de poziții, în primăvara și vara lui 2022, Ucraina a început să folosească tot mai des dronele comerciale ca principale mijloace de supraveghere și detectare a țintelor inamice.//„Evolution Not Revolution: Drone Warfare in Russia’s 2022 Invasion of Ukraine, cnas.org (PDF) // In schimb, Ministerul Apărării din Rusia a descurajat inițial practica și a continuat să conducă misiuni cu drone militare tradiționale, fie ele MALE sau de recunoaștere. Însă numărul tot mai mare de  mijloace antiaeriene și de bruiaj electronic desfășurate de ambele părți a provocat rate mari de pierdere ale acestui tip de echipamente, până în punctul în care, în vara lui 2022, deja apăruse o penurie.//„ Russia Seems to Be Running Low on Drones”, defenseone.com //

De cealaltă parte, și ucrainienii pierdeau un număr mare din dronele comerciale pe care le lansau, însă acestea erau mult mai ușor de înlocuit, pentru că prețul este de câteva sute de euro pe bucată. Așa că, spre sfârșitul lui 2022, Moscova și-a schimbat poziția, și a început  să încurajeze folosirea de drone comerciale pe front.

Pe parcursul lui 2023, teatrele de operațiuni din Ucraina au fost  împânzite de astfel de drone comerciale, iar ambele tabere au început să se „joace” cu modificarea lor în variante tot mai avansate, atașându-le, de exemplu, camere cu vedere termală sau în infraroșu, pentru operațiuni în condiții de vizibilitate scăzută sau pe timp de noapte.

Încă o noutate adusă de tabăra ucraineană a fost modificarea dronelor de tip FPV (first person view), folosite în mod normal pentru curse de comunitățile de entuziaști, în drone kamikaze, prin atașarea unor încărcături explozive. Ele s-au dovedit a fi instrumente ieftine și eficiente de a elimina, de la distanță, atât soldați, cât și vehicule inamice, iar Ucraina chiar a început să le folosească pentru a acoperi penuria de muniție pentru artilerie.

Rusia n-a mai așteptat în această privință și a preluat rapid folosirea dronelor FPV, dar a marșat în paralel și pe producția unor tipuri specifice de drone militare, precum modelul kamikaze iranian Shahed 136. Acesta a devenit atât o alternativă ieftină la rachete balistice pentru lovituri strategice precise pe distanțe mari, precum și un mijloc destul de eficient de a diminua stocul de rachete antiaeriene al Ucrainei.

De partea cealaltă, chiar dacă armata ucraineană nu poate produce drone sofisticate în același ritm, cele pe care a reușit să le dezvolte au fost folosite cu succes în atacuri asupra unor ținte strategice din spatele liniei inamice, în Crimeea sau destul de adânc în teritoriul Rusiei.//„ How Serious Are Ukrainian Drone Attacks for Russia?”, carnegiendowmnet.org //

Așa că, în 2024, noul normal de pe câmpurile de luptă din Ucraina pare să fie următorul: zonele de front sunt împânzite de foarte multe drone mici, low-cost, care sunt integrate în orice fel de operațiune: monitorizează pozițiile și mișcările inamice în atacurile directe, dirijează tirurile de artilerie sau atacurile cu alte drone și vânează activ soldați și vehicule inamice, fără ca pierderea lor să prezinte vreo problemă. 

Dronele militare, costisitoare, sunt folosite în misiuni extrem de specifice, de obicei atacuri adânci în teritoriul inamic asupra unor ținte strategice. Și ambele tabere sunt angrenate într-un joc de-a șoarecele și pisica, în care dezvoltă mijloace tot mai avansate de bruiaj electronic, după care își modifică dronele sau modul în care acestea sunt folosite pentru a le eluda.

Foto: Vlada Liberova/Libkos via Getty Images

Ce fel de drone sunt folosite în Ucraina?

Proliferarea dronelor în toate aspectele ale războiului din Ucraina a avut, ca efect, și diversificarea fără precedent a varietății de modele. Numai armata ucraineană folosea, la sfârșitul lui 2023, peste 70 de modele diferite,//„Ukrainian Armed Forces Use Drone Fleet with 70+ Models, Backed by 20+ Ammo Types”, mil.in.ua // fără a lua în calcul numărul mare de variații al modelelor comerciale.

Ca forme, ele pot fi împărțite în două categorii mai largi://„How drone combat in Ukraine is changing warfare”, reuters.com // cele care au o formă asemănătoare unor avioane de mici dimensiuni, cu aripi fixe, și cele care au mai multe rotoare. Primele sunt aproape întotdeauna modele militare, și pot zbura pe distanțe mai lungi, la altitudini mai ridicate și cu încărcături mai mari decât dronele cu rotoare, însă au nevoie de spațiu pentru decolare și sunt mai costisitoare.

De cealaltă parte, cele cu rotoare, majoritatea modele comerciale adaptate (deși apar mai des și variante militare), sunt mult mai ușor de transportat și manevrat la altitudini scăzute, iar prețul mic de fabricație le face ușor de înlocuit în cazul pierderii.

Majoritatea dronelor de ambele tipuri au capacități de ISR,// De la „intelligence, surveillance and reconnaisance”, adică drone care pot culege informații sau monitoriza mișcările oponentului pe câmpul de luptă // iar o parte din ele sunt create sau modificate cu capacități ofensive, de la detonarea sau lansarea unor explozibili încorporați de mici dimensiuni, până la sisteme complexe ce pot lansa rachete ghidate. Deși mare parte din dronele militare erau făcute pentru a fi reutilizabile, tocmai datorită costurilor mari de producție, evoluția conflictului a făcut la fel de viabilă folosirea dronelor kamikaze, pe post de înlocuitor pentru atacuri cu muniții de artilerie sau rachete mai scumpe.

Marea majoritate a dronelor folosite în Ucraina sunt controlate direct de către operatori sau au nevoie de coordonate pentru a se deplasa către poziția sau ținta vizată. Deși există modele autonome, ele sunt folosite sporadic și mai degrabă cu caracter experimental, însă//„A.I. Begins Ushering In an Age of Killer Robots”, nytimes.com // nu este exclus ca ele să devină mai comune în viitorul apropiat. Chiar și dronele ghidate încep să încorporeze sisteme tot mai sofisticate de navigație vizuală, pentru a-și putea termina singure misiunea în cazurile în care pierd legătura cu operatorii.//„ Ukraine’s AI-enabled drones are trying to disrupt Russia’s energy industry. So far, it’s working”, cnn.com //

Mai jos, câteva dintre cele mai folosite tipuri și modele de drone, pe baza unui raport stufos publicat, în toamna lui 2023, de think-tank-ul american militar Center for a New American Security (CNAS).//„Evolution Not Revolution: Drone Warfare in Russia’s 2022 Invasion of Ukraine, cnas.org (PDF) //

Foto: Andrea DiCenzo / Getty Images

 

MindcraftStories_1Drone militare de dimensiuni mari

Acestea sunt dronele din categoria MALE, care, înainte de războiul din Ucraina erau sinonime cu conceptul de folosire a dronelor în teatrele de operațiuni. Sunt modele masive, care pot purta încărcături de sute de kilograme distanțe lungi, de sute sau chiar peste 1.000 de km, și au autonomie de zbor mare, de obicei, de zeci de ore.

Ucraina a făcut uz de Bayraktar TB-2 în primele zile ale războiului, în timp ce Rusia a folosit, mai rar, modelele proprii Forpost-R și Kronsthadt Orion. Cu toate acestea, evoluția războiului le-a făcut nesustenabile, mai ales pentru că au costuri de producție ridicate față de drone mai mici, și sunt relativ ușor de detectat de sisteme de bruiaj sau mijloace anti-aeriene. 

Atacurile cu acest tip de drone au devenit mai rare după 2022, fiind folosite mai degrabă pentru misiuni de culegere de informații. Rusia le utilizează ceva mai des, și încă experimentează cu folosirea lor ofensivă. De exemplu, în mai, armata ucraineană a descoperit o dronă MALE iraniană Mohajer-6,// Detalii pe x.com // înarmată cu proiectile, prăbușită în apropierea graniței– prima dată când au fost obținute dovezi clare ale acestui model.

Foto: Russian Defense Ministry / Handout/Anadolu via Getty Images

Cifre Articol MindcraftStories_2Drone militare de dimensiuni medii și mici

Sunt dronele militare care au înregistrat cel mai ridicat grad de utilizare de la începutul războiului. Ele au autonomii variabile, care în general nu depășesc 300 de kilometri și zboară la altitudini mai joase decât dronele MALE.  În mare,  sunt folosite pentru misiuni de recunoaștere sau pentru achiziționarea țintelor pentru artilerie, însă unele modele pot fi echipate cu diferite tipuri de muniții.

Rusia are un avantaj semnificativ în ceea ce privește capacitatea de producție și varietatea modelelor. Cel mai folosit model în primii doi ani ai războiului era Orlan-10, folosit anterior și în războiul din estul Ucrainei de dinaintea invaziei, deși era interzis de către Acordurile de la Minsk.//„ On Russia’s Ongoing Violations in Ukraine: Statement to the PC”, osce.usmission.gov // 

Dronele Orlan-10 pot executa misiuni până la o distanță de 300 de km și pot fi echipate cu mai multe tipuri de armamente, însă sunt utilizate mai degrabă pentru recunoaștere. Un model mai nou, Orlan-30, are o autonomie de zbor dublă și un sistem de detecție cu laser care poate ghida anumite tipuri de proiectile de artilerie.

Recent, însă, Rusia a început să folosească mult mai des flota de drone ZALA, în special diferitele variații de la modelul 421-E, majoritatea semnificativ mai mici decât Orlan-10 – ceea ce le face mai greu de detectat de mijloace de bruiaj. De altfel, conform informațiilor adunate open-source despre pierderile din Ucraina, sunt mult mai puține pierderi documentate ale acestui tip de model, precum și a unor modele similare, Eleron-10, decât ale celor Orlan-10.//„ Attack On Europe: Documenting Russian Equipment Losses During The Russian Invasion Of Ukraine”, oryxpioenkop.com //

Tot mai des este folosită și drona Supercam S350, similară ca dimensiuni și capabilități lui Orlan-10, dar cu o anvergură mai mare a aripilor.

Rusia încurajează atașarea acestor tipuri de drone brigăzilor de artilerie; de obicei, fiecare brigadă desfășoară mai multe drone în aceeași zonă a frontului, iar fiecare monitorizează părți diferite ale acestuia. Ele sunt folosite și pentru a oferi informații despre rezultatele bombardamentelor cu rază lungă de acțiune. O tactică care a devenit tot mai comună este folosirea lor în tandem e cu drone militare kamikaze, precum Lancet-3, în atacuri în care dronele de recunoaștere identifică țintele, iar cele din urmă lansează imediat un atac.

Ucraina are și ea o flotă de drone militare de dimensiuni mai mici, incluzând modelele Furia sau Flyeye, care sunt echipate cu camere termale ce pot găsi identifica ținte pe timp de noapte. Câteva modele, incluzând și cele Furia, au posibilitatea de a zbura autonom pe rute prepropragamate. Dronele Leleka-100 au fost folosite intensiv împotriva convoiului rus care se îndrepta spre Kiev, oferind coordonate pentru bombardamente unităților de artilerie.

Foto: Oleksii Samsonov /Global Images Ukraine via Getty Images

Cifre Articol MindcraftStories_3Drone militare kamikaze

Spre deosebire de dronele reutilizabile, dronele militare kamikaze  sunt mai degrabă muniții ghidate; proiectilul este încorporat în șasiu, iar ele caută să lovească zonele vulnerabile al țintelor, de obicei vehicule sau infrastructură. Spre deosebire de rachetele clasice, însă, ele pot folosi aripile pentru a glisa în apropierea țintei, așteptând momentul oportun pentru a lovi.

Ele vin cu sisteme mult mai complexe de ghidaj și achiziționare a țintei decât alte tipuri de drone, iar unele dintre ele au autonomie ridicată, putând identifica ținta și corecta traiectoria de lovire pe cont propriu. Asta înseamnă, în același timp, că au și cel mai ridicat cost- pe misiune – așa că sunt folosite, de obicei, în atacuri împotriva infrastructurii critice. 

Rusia folosește cel mai des astfel de drone. A avut încă de la început un stoc semnificativ de modele  Lancet-3, care pot lovi ținte aflate la 60 de km depărtare. Din vara lui 2022, Rusia a început să folosească și dronele iraniene Shahed 131 și 136, inițial cumpărate, și ulterior din producție proprie, pentru atacuri de distanță lungă în teritoriul ucrainean – ceea ce a suplinit oarecum stocurile în scădere de rachete cu raze medii de acțiune. 

Ucraina, în schimb, are un stoc limitat de drone militare kamikaze și se bazează  în mare pe modelele americane Switchblade pentru atacuri în zonele de luptă și pe mai multe modele dezvoltate intern, precum Morok, Bober, UJ-22 sau Mugin-5, pentru a executa atacuri asupra infrastructurii critice din Rusia sau Crimeea, precum rafinării, fabrici de armamente sau aeroporturi militare.//„Opinion: A look at the drone arsenal Russia uses against Ukraine”, kyivindependent.com //

Foto: Pablo Miranzo/Anadolu via Getty Images

Cifre Articol MindcraftStories_4Drone comerciale/DIY

Dronele pentru entuziaști, în mod normal folosite pentru filmări, fotografii sau curse, sunt revelația războiului din Ucraina. Deoarece majoritatea sunt quadcoptere// Drone ridicate și propulsate de patru rotoare, în modul unui elicopter // de dimensiuni mici, ele sunt mult mai puțin sofisticate decât dronele militare, ceea ce este și avantajul lor principal: prețul extrem de mic de achiziție sau producție.

Dronele comerciale au înlocuit, practic, rolul iscoadelor umane și suplinesc constant datele primite de la monitorizarea din satelit sau cu avioane și drone de recunoaștere complexe, mai ales pentru că sunt ușor de înlocuit după ce sunt distruse. Și, deși au autonomie de zbor mai scăzută decât dronele militare, sunt extrem de portabile – ai nevoie doar de dronă, unitatea de control (de multe ori o tabletă și/sau un headset) și o stație de reîncărcare. 

Armata ucraineană și unitățile de voluntari pe care le încorporează au folosit masiv, încă de la începutul conflictului, gama de drone pentru fotografii și filmări produsă de compania chineză DJI, în ciuda faptului că, oficial, firma interzice comercializarea lor către zone de război.//„Ukraine continues to snap up Chinese DJI drones for its defense”, c4isrnet.com // Modelul DJI Mavic 3, care poate fi achiziționat, de obicei, pentru între 2.000 și 5.000 de euro, este unul dintre cele mai populare.

Însă există și modele mai ieftine, și s-a dezvoltat chiar și o întreagă miniindustrie de drone homemade, asamblate din componente printate 3D.//„Ukraine runs low on ammo, civilians build troops DIY drones at home”, washingtonpost.com // Acestea pot fi ușor modificate cu diverse capacități, de la viziune în infraroșu până la lansarea de muniții mici, precum grenade sau explozibili.

Rusia, în schimb, a adoptat mult mai greu utilizarea dronelor comerciale. Forțele de luptă proxy din estul Ucrainei le-au integrat rapid, pentru că aveau experiența conflictului din Donbass, însă Kremlinul chiar a descurajat inițiale achiziția de quadcoptere comerciale, din motive neclare. Cu toate acestea, și în Rusia s-au dezvoltat organizații civile care au cumpărat sau finanțat, prin crowdfunding, achiziția de drone comerciale pentru recruți.

După ce Moscova a început să susțină oficial această practică, avantajul Ucrainei în zona dronelor comercial s-a evaporat. Conform datelor oferite CNAS de către compania Edgesource – al căror tehnologie Windtalker detectează dronele pe o rază de 35 de kilometri și este folosită de armata ucraineană –, Kievul avea de până la nouă ori mai multe quadcoptere DJI față de Moscova în 2022. Numai că acest avantaj practic dispăruse până în martie 2023, când numărul de semnale quadcopter DJI detectate de ambele părți devenise aproape egal. 

Foto: John Moore / Getty Images

Cifre Articol MindcraftStories_5Drone FPV

O subcategorie de drone comerciale care a devenit tot mai comună pe parcursul războiului sunt dronele FPV (first person view). Acestea sunt, de regulă, quadcoptere mici, care nu se pot deplasa decât la câțiva kilometri de operator, dar au motoare foarte puternice, fiind inițial făcute pentru curse. Numele vine de la modalitatea de control: operatorul le poate ghida cu un headset VR, prin care vede direct perspectiva dronei.

Toate acestea le-au făcut perfecte pentru a deveni minidrone kamikaze, pentru că astfel de modele sunt și mai ieftine decât dronele de fotografie, cu costuri de doar câteva sute de euro pe model.//„Best FPV drones 2024: Embark on a raw and rewarding flying experience”, space.com //

Există o multitudine de utilizări pentru dronele FPV. Ele sunt suficient de rapide pentru a lovi ținte aflate în mișcare, sunt destul de manevrabile pentru a fi ghidate prin spații închise, iar un pilot nu are nevoie de foarte mult antrenament chiar și pentru a le lovi de punctele vulnerabile ale vehiculelor blindate. Rata lor de succes nu este la fel de mare precum a munițiilor speciale anti-tanc, însă costul de utilizare este semnificativ mai scăzut, la fel ca riscul pentru operator.

În multe cazuri, dronele FPV sunt folosite în grupuri, pentru a crește șansele de reușită, sau pot fi folosite ca parte a unui atac coordonat de tip „drone stack”. În astfel de operațiuni, mai multe tipuri de drone sunt utilizate simultan, la altitudini diferite; dronele de recunoaștere identifică țintele și le comunică piloților de FPV-uri kamikaze, care apoi se lansează înspre ele. 

Și aici au fost observate cel mai des dronele FPV produse de DJI, însă atât Rusia, cât și Ucraina, au pus pe picioare o industrii de producție a unor diverse modele de drone FPV, modificate după cele comerciale sau complet DYI. Au început chiar să fie produse și variante de drone FPV cu aripă fixă, care pot zbura pe distanțe mai lungi decât cele cu rotor.//„Fixed-wing FPV drones are becoming more popular on the frontline”, mil.in.ua //

Analize pe date open source efectuate de portalul specializat Tochnyi.info//„ Data driven analysis on FPV drone usage in the Ukrainian Russian conflict”, tochnyi.info // între august și decembrie arată că, deși dronele FPV sunt folosite tot mai des de ambele tabere,  încă predominant de Ucraina, există câteva diferențe în modul în care sunt utilizate. Armata ucraineană, de exemplu, le folosește mult mai des în atacuri împotriva vehiculelor blindate, probabil pentru a suplini stocurile scăzute de muniție pentru artilerie. În același timp, rușii au crescut de la lună la lună frecvența atacurilor cu drone FPV împotriva soldaților ucraineni.

Tacticile necesită mai multă coordonare

Principala schimbare pe care o aduc sutele de mii de drone care împânzesc cerul Ucrainei este o monitorizare cvasipermanentă a câmpului de luptă, la un nivel care nu a fost întâlnit în vreun alt conflict militar de până acum. Dronele comerciale/DIY low-cost pot fi așezate în formații care să acopere fiecare bucățică de front care desparte cele două armate, ceea ce complică  pornirea unor atacuri-fulger sau învăluiri surpriză.

În același timp, dronele nu au modificat complet tacticile folosite de cele două armate, ci au provocat mai degrabă o adaptare și hiperspecializare a acestora. De exemplu, cele mai dese lupte între cele două părți sunt în continuare bazate pe șablonul vechi de atacuri rapide de infanterie, susținute de artilerie, în încercarea de a captura poziții-inamice cheie.//„How an Army of Drones Changed the Battlefield in Ukraine”, foreignpolicy.com //

Din cauza monitorizării, de multe ori ferestrele pentru astfel de atacuri sunt mult mai mici. Totuși, pentru că dronele comerciale pot fi anihilate relativ ușor de către sistemele de bruiaj electronic, există momente în care monitorizarea este întreruptă – cel puțin până când tabăra adversă reușește să ridice alte drone care să-i restabilească vederea de ansamblu. Această „ceață a războiului” temporară poate fi fructificată în atacuri bine coordonate între diferite divizii și operatorii de drone sau sisteme de bruiaj.

Paradoxal, perioadele cu vreme proastă – temperaturi scăzute, furtuni sau rafale de vânt puternice – au devenit momente utile pentru a declanșa atacuri, pentru că multe din dronele comerciale ieftine nu pot funcționa în astfel de condiții. În plus, noaptea a devenit și mai importantă, în condițiile în care dronele cu vedere în infraroșu sau termale sunt ceva mai rare.

Pe de altă parte, folosirea dronelor ieftine pentru dirijarea tirurilor de artilerie a afectat un alt „colos” al teatrelor de operațiuni, tancul. Fiind mai ușor de monitorizat, și, mai nou, puse în pericol de proliferarea dronelor ieftine FPV, luptele directe între tancurile ruse și ucrainene au devenit rare, iar blindatele joacă mai degrabă un rol de suport.

Atacurile mecanizate cu convoaie de blindate și tancuri au devenit nesustenabile, după cum a arătat eșecul convoiul rus care țintea Kievul, însă, de atunci, și Ucraina a avut probleme cu folosirea tancurilor. Modelele Leopard-2 despre care s-a vorbit extrem de mult în 2022, donate de către Germania, deja nu mai joacă vreun rol pe front (parțial, însă, și pentru că Kievul nu are acces la piese de schimb). Și mai recent, în aprilie 2024, Ucraina a retras de pe front tancurile M1A1 Abrams donate doar cu un an înainte de Statele Unite tocmai din cauza problemelor ridicate de monitorizarea continuă a dronelor kamikaze rusești.//„Ukraine pulls US-provided Abrams tanks from the front lines over Russian drone threats”, apnews.com //

Pe de altă parte, ucrainenii, în lipsă de muniție de artilerie, au devenit experți în vânarea tancurilor rusești cu drone FPV.//„Ukraine’s Cheap Drones Are Decimating Russia’s Tanks”, foreignpolicy.com // Aproape două treimi din tancurile pierdute de către ruși în primele luni din 2024 au fost distruse în astfel de atacuri.

Problema a devenit atât de serioasă pentru armata rusă încât aceasta au început să testeze anul acesta, la scară redusă, instalarea unor cuști bizare în jurul tancurilor, completate de capacități de bruiaj a undelor radio. Acestea fixează turela tancului și îi scad mobilitatea, însă au avut un succes inițial limitat, mai ales în zonele în care armata ucraineană era forțată să apeleze exclusiv la atacuri drone FPV.//„Russia’s Anti-Drone ‘Turtle Tank’ Got Too Famous For Its Own Good. Ukraine’s Troops Tracked It Down—And Blew It Up”, forbes.com //

Acest trend al Kievului de a folosi drone FPV ca înlocuitor temporar pentru artilerie se vede și în războiul de tranșee, acolo unde analize pe baza informațiilor open-source arată că Ucraina folosește drone kamikaze FPV, de multe ori în combinații cu drone de monitorizare, pentru a menține presiunea pe pozițiile ruse, atunci când nu poate apela la baraje de artilerie sau mortiere. De cealaltă parte, pentru că nu are probleme la fel de mari cu muniția, Rusia își permite să integreze artileria și dronele FPV în atacuri combinate, in care fixează soldații ucraineni în tranșee cu tiruri de artilerie, urmate de atacuri extrem de precise asupra pozițiilor cu drone kamikaze.//„Trench warfare in FPV drone era: an analysis”, tochniy.info //

Dar, chiar dacă dronele comerciale ieftine au avut un impact semnificativ asupra războiului, nu trebuie uitate nici dronele militare convenționale, care încep și ele să joace un rol tot mai important – în special modele Shahed operate de Rusia. Ele sunt folosite tot mai des în atacuri de amploare, de multe ori combinate cu atacuri de rachetă, cu scopul de a epuiza mijloacele de apărare antiaeriene ale Ucrainei, precum rachetele de interceptare. În alte cazuri, ele sunt folosite pentru a ținti infrastructura ucraineană care, în mod normal, nu ar fi o prioritate pentru atacuri cu rachete balistice costisitoare.//„ How Iran’s ‘kamikaze’ Shahed drones are being used in Ukraine”, euronews.com //

Foto: Paula Bronstein / Getty Images

FPV-urile sunt multe și bune pentru propagandă

Pe lângă efectele directe de pe câmpul de luptă, popularizarea dronelor vine și cu o serie de efecte logistice sau de altă natură.

În primul rând, eficiența și costul lor scăzut a determinat ambele tabere să crească semnificativ producția de drone de mici dimensiuni. Ucraina, în principal, a stimulat crearea unei întregi industrii domestice de producție de drone în sfera privată,//„Ukraine’s vibrant tech ecosystem is a secret weapon in the war with Russia”, atlanticcouncil.org // în principal prin investiții și tăieri de taxe, care implică participarea a peste 200 de companii. Ținta trasată de președintele Zelenski este producerea câtorva mii de drone kamikaze de distanță lungă și a un milion de drone FPV doar în 2024. Rusia susține// „Is Russian Drone Production Overtaking Ukraine?”, forbes.com //  că are un ritm de producție relativ similar, ajungând la 120.000 de drone pe lună, însă o parte importantă din ele sunt legate în continuare de inițiative voluntare. 

Altfel, un efect mai puțin convențional al utilizării dronelor este în războiul de propagandă. Imaginile captate de drone și publicate sau scurse pe rețelele sociale contribuie la faptul că războiul din Ucraina este cel mai bine documentat război din istorie, dar și cel mai disputat la nivel de propagandă în spațiul public. 

Imaginile cu drone FPV care atacă soldați aproape neputincioși, de multe ori lansate din tabăra ucraineană, au împânzit chiar și rețelele sociale din Occident,// De exemplu, multe dintre ele ajung pe subreddit-ul popular r/CombatFootage, care are peste 1,7 milioane de abonați. reddit.com // într-un ritm în care ai putea crede că acestea sunt folosite chiar mai des decât cele de monitorizare. Astfel de imagini pot avea un impact puternic atât asupra moralului ambelor tabere, cât și a percepției publice a modului în care se desfășoară războiul – chiar dacă ele nu au neapărat o însemnătate strategică foarte ridicată.  

Foto: Scott Peterson / Getty Images

Evoluție majoră, dar nu fundamentală

Este clar că dronele de mici dimensiuni sunt principala noutate pe care conflictul din Ucraina o aduce la istoria militară. Puțini analiști se așteptau, înainte de februarie 2022, ca niște „jucării” ale pasionaților de tehnologie să devină atât de răspândite în cel mai mare conflict din Europa de după al doilea război mondial. Este, însă, la fel de adevărat că dronele nu au schimbat din temelii doctrinele militare folosite de combatanți, ci pur și simplu au creat un nou context în care acestea se desfășoară.

Unul care este cam paradoxal. Pe de o parte, controlarea de la distanțe destul de sigure a unor drone ieftine și ușor de înlocuit crește siguranța operatorilor, care altfel ar fi trebuit să apeleze și la modurile vechi de a face recunoaștere în teren; pe de altă parte, manevrabilitatea și letalitatea dronelor FPV a făcut, în multe cazuri, ținte sigure din soldații sau vehiculele luate în vizor. Ceea ce a contribuit la rata foarte ridicată de pierderi umane din Ucraina,// „Why is the war in Ukraine so deadly?”, iwm.org.uk // în comparație cu alte conflicte moderne.

Este, însă, dificil de argumentat că, cu toate avantajele pe care le au, dronele ar putea interveni peste probleme mai tipice care provoacă sfârșitul unui război de uzură, precum epuizarea stocurilor de muniții mari, deteriorarea diviziilor mecanizate sau pierderea resursei umane. Ucraina ar putea produce milioane de drone, care îi vor da o vedere excelentă asupra mișcărilor inamice și capacitatea de a băga și mai multă spaimă în recruții proaspăt trimiși pe front de Moscova – însă asta nu va reuși, pe termen lung, să suplinească deficitul de muniție sau vehicule grele pe care le are. 

Proliferarea dronelor în Ucraina arată, însă, cât de ușor se pot găsi soluții neconvenționale în timpul unui război asimetric. Și, în același timp, cât de dispusă este armata ucraineană să inoveze pentru a tăia avansul militar al Kremlinului.



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Prima companie aeriană de transport de mărfuri cu drone din Europa se pregătește să-și ia zborul

De
Dronele pot reduce costurile transportului aerian de mărfuri și să conecteze mai bine zonele îndepărtate. Urmărirea lor va fi însă o provocare esențială.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

Poți să faci un telefon etic de la zero? O discuție cu cofondatorul Fairphone

De
Am vorbit cu Bas van Abel, cofondatorul Fairphone invitat la Climate Change Summit 2024, despre cum, dintr-un proiect de crowdfunding, s-a născut o firmă serioasă de telefoane mobile.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Războiul pagerelor. Un nou episod din complicata istorie a sabotajului electronic

De
Sabotarea pagerelor și walkie-talkieurilor militanților Hezbollah de către Israel sunt doar un alt capitol al unei forme despionaj care a devenit tot mai utilizată în ultimele decenii.
TEHNOLOGIE|FYI

Instagram face private conturile adolescenților, pentru a-i proteja 

De
Instagram setează automat conturile adolescenților ca private, încercând să facă platforma mai sigură pentru copii, în contextul criticilor tot mai mari legate de impactul rețelelor sociale asupra vieților tinerilor. Măsura a fost implementată deocamdată în Marea Britanie, SUA, Canada și Australia.