Tom Werner/Getty Images

Gadgeturi cu adevărat utile pentru munca de acasă

De Andrada Fiscutean 18.11.2020

Dacă tot lucrezi din sufragerie, măcar să îți sporești confortul.

Uğur Şahin, fondatorul BioNTech, compania care lucrat împreună cu Pfizer la vaccinul anti-COVID despre care s-a scris că ar fi eficient în peste 90% din cazuri, e un optimist. Şahin crede că lumea va reveni la normal cel mai devreme în iarna viitoare, chiar dacă încă este neclar cum și când se va termina pandemia. Dar până vin vaccinurile, mai avem de tras.

CITEȘTE ȘI: Cum se termină pandemiile?

Pe deasupra, „normalul” de după pandemie s-ar putea să fie destul de diferit față de ce se întâmpla înainte. Cel mai probabil, munca de acasă va continua și în 2021, în ciuda veștilor încurajatoare privind vaccinurile anti-COVID. 

Marile companii IT, ca de exemplu Google, Microsoft, Facebook și AmazonMicrosoft is extending its remote-work policy to July 2021 ‘at the earliest’”, businessinsider.com le-au spus angajaților că vor lucra remote cel puțin până în vara anului viitor. Iar un studiu realizat de compania americană de cercetare Enterprise Technology Research spune chiar că procentajul lucrătorilor remote care fac asta permanent va crește anul viitor de la 16,4%, la 34,4%.The number of permanent remote workers is set to double in 2021”, weforum.org

Asta nu e neapărat rău nici pentru angajați, și nici pentru firme: 48,6% dintre directorii chestionați au declarat că productivitatea angajaților s-a îmbunătățit de când aceștia au început să lucreze de acasă. Doar 28% dintre șefi au spus că simt o scădere a productivității.

Până atunci, pentru foarte multă lume sufrageria va continua să joace și rolul de birou. Dacă tot trebuie să lucrezi de acasă cel puțin pe termen mediu, îți poți face viața mai ușoară cu câteva upgrade-uri simple. 

UPS

Dacă mai cade curentul, un UPS (Uninterruptible Power Supply) poate fi o investiție bună. Mai ales în cazul angajaților care trebuie să-și continue munca în orice condiții și pe care până și o oră fără electricitate i-ar da peste cap. Aceste produse sunt în esență baterii un pic mai sofisticate și costă de la 200 de lei în sus. 

Chiar și dispozitivele ieftine pot să ofere curent unui aparat mic, de exemplu unui router, timp de o oră. Cele mai costisitoare pot însă susține un sistem desktop timp de câteva zeci de minute. Ai practic, o mică portiță, poate cât să dai Save sau cât să trimiți un mail care nu suportă amânare. 

Un alt avantaj este că până și UPS-urile care costă câteva sute de lei fac o treabă destul de bună în a proteja dispozitivele în cazul în care voltajul variază. 

Câteva recomandări:

Router 

Routerul Wi-Fi e unul dintre cele mai importante dispozitive din casă, dar să cumperi unul bun nu e atât de simplu pe cât pare. Există multe specificații tehnice de care trebuie ținut cont. 

În primul rând, vitezele trecute de obicei pe cutie nu contează. Ele sunt mai mult o strategie de marketing. Sunt maxime teoretice, obținute în urma unor teste făcute în laborator, și nu într-o casă în care fiecare membru al familiei e online. 

Cel mai nou standard este Wi-Fi 6, însă un router care folosește acest standard nu e suficient dacă nu avem și dispozitive cu Wi-Fi 6. În testele cnet,Wi-Fi 6: Better, faster routers are here — here’s what you need to know”, cnet.com Wi-Fi 6 a avut o viteză de 1.320 Mbps, ceea ce înseamnă că este cu 40% mai mult decât Wi-Fi 5. Dar nu e vorba doar despre viteză. Wi-Fi 6 e gândit să funcționeze bine în situații în care foarte multe dispozitive se conectează la un router.

Cei care au o casă mai mare sau care vor internet și în curte pot să treacă de la un router la un sistem mesh, care presupune utilizarea mai multor dispozitive, amplasate în diverse locuri. Față de alți ani, prețurile pe acest segment au scăzut.

Însă oricât de bun ar fi routerul, depinzi și de viteza de download trecută în abonamentul pe care îl plătești providerului de internet. Pe aceasta nu ai cum să o depășești, indiferent ce router cumperi.

Câteva recomandări:

  • TP-Link Archer C7, altex.ro
  • Asus RT-AC66U B1 Dual-Band, asus.com
  • Sistem Wi-Fi Mesh TP-Link Deco M4 (2-pack) AC1200 Gigabit, tp-link.com

Umidificator

Iarna COVID nu ar trebui subestimată nici acasă. Iar oamenii de știință spun aerul uscat facilitează răspândirea virusurilor în general.

Un studiuLow ambient humidity impairs barrier function and innate resistance against influenza infection”, pnas.org făcut în 2017 la Școala de Medicină a Universității Yale a arătat că șoarecii aflați într-o încăpere cu 10% umiditate aveau mai mari probleme cu gripa decât colegii lor ținuți într-o cameră cu 50% umiditate relativă. Umiditatea ajută mucoasa nazală, spun imunologii. 

În 2016, un alt studiu,Humidity as a non-pharmaceutical intervention for influenza A”, journals.plos.org condus de biologul Chris Pierret de la Clinica Mayo, a arătat că în cazul virusul gripal, încărcătura virală este mult mai mică în sălile de clasă în care se folosesc umidificatoare.

Problema umidității scăzute e simplu de rezolvat cu o oală cu apă pe foc sau, mai modern, cu un umidificator, care eventual poate avea și funcție de aromaterapie. Multe aparate de acest tip au un mic ecran care spune cum e aerul din casă. În mod normal, umiditatea trebuie să fie între 40 și 45%. Tot ce e sub 30% sau peste 60% e mai puțin confortabil pentru organism.

Câteva recomandări:

  • Umidificator de aer Philips HU4803/01, philips.ro
  • Umidificator AlecoAir U30IONICBLK, evomag.ro
  • Umidificator si Difuzor 2-in-1 Levoit Dual 100, emag.ro

Scaun și standing desk

Munca de pe canapeaua din sufragerie e plăcută timp de câteva zile, însă apoi pot apărea dureri de spate. Acum că știi clar că vom munci de-acasă o perioadă mai lungă, poate n-ar fi lipsit de interes să investești într-un scaun bun, care să-ți susțină coloana.

Ghidurile pentru alegerea scaunului spun că acesta trebuie să aibă înălțimea ajustabilă, să ofere suport lombar, să vină cu cotiere (eventual reglabile), iar materialul să fie unul care să respire. Ajută, de asemenea, ca scaunul să aibă roți și să se poată răsuci stânga-dreapta.

În privința biroului, tot mai mulți angajați, chiar și în România, încep să încerce birourile la care se stă în picioare, așa-numitele standing desk. Poate par o investiție prea mare pentru perioada asta, însă pe post de standing desk poate sta și o mică măsuță cu picior reglabil.

Birourile la care se stă în picioare pot scădea un pic tensiunea arterială și pot ajuta persoanele cu dureri de spate, însă ele nu ajută pe nimeni să slăbească, spun cercetători de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.The ups and downs of sit-stand desks”, sciencedaily.com

Câteva recomandări:

Microfon și lumini

Mulți angajați au trăit anul 2020 în meetinguri online și conferințe. Deși discuțiile video online au rolul lor, ele pot deveni obositoare, mai ales atunci când calitatea sunetului lasă de dorit, iar vocile se aud spart și metalizat.

Dacă tot petreci mult timp în call-uri, ar fi o idee bună să le îmbunătățești calitatea. Există o gama destul de variată de microfoane cu conexiune USB. Unele costă doar câteva zeci de lei, în timp ce altele, care oferă calitate de podcast, au prețuri ceva mai mari. Găsești inclusiv condensatoare pentru studio la câteva sute de lei.

Tot pentru conferințe sunt utile căștile sănătoase și lămpile inelare, de tipul celor folosite de instagrammeri.  

Câteva recomandări:

  • Microfon Trust GXT 242 Lance Streaming, flanco.ro
  • Microfon Fifine T669, emag.ro
  • Microfon Trust GXT212 Mico, pcgarage.ro
  • Lampa circulara Ring Light, f64.ro
  • Lampa cu suport pentru selfie Anself, emag.ro

Hub USB și cea mai bună tastatură

Și pentru că totul pare să fie prin USB, un hub pentru a conecta mai multe device-uri ar putea fi de asemenea util. Cele mai ieftine, dar cu 3-4 porturi, costă câteva zeci de lei, însă unele construite solid și cu mai multe porturi pot trece de 100 de lei.

Dacă tot petreci mult timp la calculator, poate n-ar fi lipsit de interes să investești într-o tastatură bună și într-un mouse bun, care ți-ar simplifica munca, îți va proteja articulațiile și te va ajuta să eviți sindromul de canal carpian. 

Atât tastatura, cât și mouse-ul sunt de multe tipuri și dimensiuni, așa că ar trebui testate înainte să le cumperi, ca să te asiguri că sunt comode. Pentru un plus de confort, mouse pad-urile cu gel susțin bine încheietura.

Câteva recomandări:

Aparat de cafea cu Bluetooth

La capitolul gadgeturi pentru munca de acasă intră și mici plite electrice prin USB care țin ceaiul cald sau aparatele de cafea cu Bluetooth, care te ajută să configurezi optim ceea ce bei. Sunt genul de dispozitive de care ori te îndrăgostești, ori le folosești o săptămână și-apoi uiți de ele.

Pe listă ar fi: pătură electrică, sticlă de apă inteligentă, pistol de masaj, buton Enter antistres, preș încălzit, termometru solar și gadgeturi pentru ținut pisica ocupată.  



Text de

Andrada Fiscutean

Jurnalist de știință și tehnologie. A publicat în Ars Technica, Nature, Wired, Motherboard și ZDNet. Colecționează calculatoare est-europene fabricate în anii ‘80 și ‘90.

ENERGIE|SOLUȚII

Turnurile și turbinele eoliene sunt regândinte pentru a fi mai verzi

De
Materialele noi și designul inovator pot face ca una dintre principalele surse regenerabile de energie să devină mai ecologică și mai ieftină.
TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
SOCIETATE|SOLUȚII

Un semnal de alarmă: reducerea accidentelor rutiere cu ajutorul alertelor personalizate pentru șoferi

De
Cercetătorii din UE creează tehnologii avansate pentru a detecta semnele timpurii de oboseală și de comportament haotic al șoferilor, pentru a reduce numărul accidentelor rutiere.