Gadgeturile lui 2019 – trenduri și evoluții15 min read

De Mindcraft Stories 06.01.2020, ultima actualizare: 19.03.2020

2019 a fost un an plin de tehnologie. Internet of Things și promisiunea interconectivității au devenit realități în viața noastră de zi cu zi. Device-urile sunt din ce în ce mai smart iar accesibilitatea lor a crescut. 2019 a mutat atenția de pe smartphone-uri spre wereables, o piață în creștere. Jucăriile smart care învață copii să codeze s-au înmulțit iar VR-ul – prezent de vreo trei ani pe piață abia acum a devenit cu adevărat prietenos cu utilizatorul de rând.

Telefoanele smart, accesoriul nelipsit

Să dăm Cezarului ce este al Cezarului și să începem periplul prin lumea gadgeturilor din 2019 cu telefoanele smart, devenite nelipsite în aproape orice mâini. Giganții de pe piață au venit cu telefoane de top cu specificații îmbunătățite. Avantajați de tradiționala lansare din toamnă, americanii de la Apple au adus în topurile pentru 2019 unul din cele mai performate telefoane, apreciat mai ales pentru componenta de video. iPhone 11 Pro Max are un sistem triplu de camere care permite filmări video 4K cu gamă dinamică extinsă la 60 fps. 

Note 10 Plus de la Samsung este clar în topul telefoanelor Android ale anului 2019. Ecranul spectaculos de 6,8 inci, sistemul de camere (cea de selfie de 10 megapixeli și camera triplă principală de 12 megapixeli wide, 12 megapixeli tele si 16 megapixeli ultrawide), dar și bateria de 4300 mAh sunt printre detaliile de pe fișa tehnică ce atrag atenția. 

Huawei P30 PRO rămâne în 2019 ca telefonul cu mai bun zoom optic şi digital de pe piaţă şi cea mai bună captură foto low light. Surprinzătoare în 2019 au fost și telefoanele Google Pixel 3A – un telefon din zona middle range cu performanțe impresionante la capitolul camere –  și Rog Phone 2, primul telefon din lume ce utilizează platforma Qualcomm Snapdragon 855 Plus. Iar 2019 a însemnat și un prim pas concret spre telefoanele pliabile.

Purtăm din ce în ce mai multă tehnologie

Livrările globale de dispozitive purtabile au ajuns la 84,5 milioane de unități în trimestrul al treilea al anului 2019 (3Q19), o creștere cu 94,6% față de aceeași perioadă a anului trecut și un nou record pentru expedieri într-un singur trimestru, conform noilor date de la International Data Corporation (IDC). Două tipuri de gadgeturi au fost motoarele aceste creșteri: ceasurile smart și căștile wireless. 

Din perspectiva performanțelor, la capitolul ceasuri smart s-a evidențiat Fenix ​​6x Solar , în special datorită autonomiei crescute. 6X Pro Solar vine cu un display de 1,4″, cu 36 la sută mai mare decât la seria anterioară și cu o performanță a bateriei prelungită: 21 de zile în modul smartwatch, la care se adaugă 3 zile atunci când sunt folosite toate capabilitatile solare. 

La capitolul autonomie mare, putem trece și ceasul GT 2 de la Huawei, care poate sta două săptămâni departe de încărcător. Fitbit Versa 2 – care a mizat tot pe autonomie mare, care se poate întinde peste o săptămână, și pe un preț mic – a dezamăgit o parte din fani când feature-uri precum măsurarea turelor în lungimi de bazin au dispărut de pe ceas. Autonomia este marea problemă a Apple Watch Series 5, dar americanii rămân însă în top-ul wereables prin upgrade-urile aduse la acest model. Printre ele se numără afișajul permanent pe ecran, aplicația Compass și un senzor de altitudine, pentru servicii mai precise de localizare. De asemenea, apelurile de urgență au devenit disponibile în toată lumea, chiar și fără un iPhone, în cazul modelelor cu eSIM inclus.

O subcomponentă a pieței ceasurilor smart are ca motiv de de creștere părinții. În era digitală, una dintre marile dileme tech ale părinților (când dai unui copil un telefon?) și-a găsit un răspuns… de mijloc. Nu îi dai telefon, îi dai un ceas smart. GizmoWatch, de exemplu, are GPS, asigurând acces la localizarea device-ului, și permite apelarea și trimiterea de mesaje către 10 contacte de încredere.

Să auzim numai de bine

Dacă ne întoarcem la statistici, jumătate din piața de wereables a fost reprezentată, potrivit acelorași date IDC, de căști, în special wireless. Factorul care a dus la creșterea acestei piețe a fost renunțarea la bătrâna mufă jack. 

Apple a lansat în 2019 o nouă versiune pentru căștile sale fără fir. Feature-ul care îl impune în retrospectiva gadgeturilor este funcția de noise cancellation – adică de anulare a zgomotului din fundal. Sunt primele modele de AirPods cu această funcție integrată. Căștile pot interacționa prin voce cu asistentul vocal Siri al iPhone-ului. Lansate cu aproape o jumătate de an înainte de căștile de la Apple, Samsung Galaxy Buds impresionau în primăvară prin confort și sunet mai mult decât decent (pentru niște căști de tip in-ear) și cu un upgrade apreciat: încărcare pe spatele telefonului S10.

La capitolul căști over the head, se impune să amintim Sony WH-1000XM3 (269 GBP), care bifează așteptările audiofililor la criterii precum calitatea sunetului și la design, cu controale tactile pe earcup și o durată de viață a bateriei de până la 30 de ore.

VR-ul și ochelarii smart. A sosit și timpul lor

Căștile de realitate virtuală au parcurs un drum lung în ultimii ani. Deși mai multe tipuri de căști de VR sunt de mai bine de 3 ani pe piață, abia anul acesta au apărut modele mai comerciale. Oculus Quest, de 400 de dolari, este unul cel mai bun exemplu în acest moment. Este complet wireless și funcționează de unul singur, ceea ce înseamnă că nu trebuie să-l conectezi la un computer sau la smartphone. Îți trebuie doar casca și controlerele.

Ochelarii smart sunt un alt exemplu de gadget care a avut nevoie de timp ca să devină „prietenos” cu utilizatorul. Lansați în 2013, Google Glass au fost un dezastru epic, am putea spune. La vremea respectivă, piața și utilizatorii cărora urma să li se adreseze nu erau pregătiți pentru un astfel de device. Fast forward la 6 ani distanță: ochelarii smart de soare care sunt și cărți sunt considerați acum… fancy.

La doi ani de la lansarea primului model Spectacles, în 2019 a fost lansat modelul Spectacles 3, care permite încărcarea fotografiilor şi a video-urilor făcute cu ajutorul ochelarilor direct în aplicaţia Snapchat, unde pot fi editate. Alt exemplu este Norm, o pereche de ochelari smart la care poți vorbi. Poți prelua apeluri și poți face apeluri. Prin comandă vocală poți cere ochelarilor, care au cameră video integrată, să facă poze sau să înregistreze video. Poți citi mesajele primite și ai la dispoziție și un sistem de navigație cu GPS integrat în accesoriul smart.

Bijuterii smart

2019 a arătat că tehnologia poate fi un accesoriu nu doar util, ci și frumos. În 2019, bijuteriile smart au devenit mai accesibile, regăsindu-se și pe piața comercială, nu doar pe site-uri de crowdfunding de concepte. Inelele smart sunt un exemplu.

Oura este specializat pe măsurarea somnului. Aplicația inelului colectează datele din senzori și le reunește în rapoarte care îți evaluează calitatea somnului (sleep) și care îți spun cât ești de pregătit pentru o nouă zi (readiness). Pe lângă măsurarea diferitelor tipuri de somn – somnul profund (cel mai important pentru refacerea organismului), somn REM (când visezi) sau somn ușor – inelul furnizează date legate de bătăile inimii, temperatura corpului și respirația.

Un alt exemplu este inelul Motiv, gândit ca un tracker de fitness care furnizează date legate bătăile inimii, pașii și caloriile. Pe de altă parte, Bellabeat Urban poate fi purtat ca brățară, colier sau broșă. Bijuteria smart măsoară activitatea zilnică, nivelul de stres, atenția și somnul.

Codarea, o joacă de copii

În 2019 s-au înmulțit jocurile care încurajează copiii să învețe să codeze. Mochi Robot este un joc care învață copiii cu vârste între 3 și 6 ani să codeze, fără să stea în fața unui ecran. Este ca un lego care familiarizează copiii cu concepte de codare în timp ce învață să numere și să folosească abecedarul.

Anul trecut, până și producătorul de drone DJI a lansat un robot educațional pentru copii. RoboMaster S1 poate fi controlat din aplicație sau poate fi programat. Echipat cu 31 de senzori, poate recunoaște și răspunde la gesturi sau sunete.

Iar Little Sophia, membră a familiei Hanson Robotics are 35 de centimetri înălțime. Precum sora ei mai mare, bine-cunoscuta Sophia, varianta pentru copii poate merge, dansa, cânta și recunoaște fețe. Noul robot a fost gândit, spun creatorii, pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 si 13 ani și are un scop educativ. Little Sophie îi ajută pe cei mici să învețe limbajele de programare Blockly and Python prin joc.

 

TEHNOLOGIE|GAMING

Activision Blizzard arde: abuzuri, discriminări în masă, distrugerea dovezilor

De
Compania Activision Blizzard a fost acuzată de o agenție guvernamentală californiană că ar discrimina activ împotriva femeilor și a lucrătorilor part-time. Detalii despre cultura toxică a firmei continuă să iasă la suprafață.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

4 aplicații deja banale ale inteligenței artificiale

De
Progresul rapid al inteligenței artificiale (AI) îi bucură pe unii și îi sperie pe alții. Și totuși, până la apariția primului Skynet, AI-ul este deja folosit zilnic, atât la procese complicate cât și pentru sarcini banale, mult mai des decât am putea crede.
ROBOȚI

Quantum Robotics. Din laboratorul de robotică al unui liceu, pe primul loc în competiții

De
Echipa Liceului Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB), Quantum Robotics, a câștigat a V-a ediție a campionatului de robotică pentru licee BRD First Tech Challenge România. Am vorbit cu o parte dintre elevi despre cum au creat un robot competitiv. 
TEHNOLOGIE|SCIENCE OF SPORT

Tehnologia atleților paralimpici. Cum funcționează și cât de mult ajută performanța?

De
Fără proteze, scaune cu rotile și alte echipamente ajutătoare, competițiile de la Jocurile Paralimpice ar fi imposibile.