Google a lansat Willow, un procesor cuantic revoluționar5 min read
Acesta poate rezolva în cinci minute probleme pentru care un supercomputer convențional ar avea nevoie de zece septilioane de ani, adică mai mult decât durata de viață a Universului.
Pe 9 decembrie, Google // „Meet Willow, our state-of-the-art quantum chip, blog.google // cel mai nou procesor cuantic (QPU), intitulat Willow, despre care Hartmut Neven, fondatorul laboratorului Google Quantum AI, susține că depășește semnificativ atât performanța supercomputerelor, cât și a altor procesoare cuantice.
Acesta evidențiază două mari realizări. Pe de-o parte, Willow a reușit să reducă rata de eroare pe măsură ce se extinde, folosind mai mulți // Unitățile fundamentale ale computerelor cuantice // una dintre principalele probleme ale calculelor cuantice. Acuratețea lor poate fi influențată de factori externi, precum radiația electromagnetică sau // O încălcare a consistenței proceselor oscilatorii sau ondulatorii în timp // și scade pe măsură ce sunt folosiți mai mulți qubiți. Google a declarat că acesta este primul sistem care a depășit pragurile de performanță stabilite.
În același timp, benchmark-ul Random Circuit Sampling (RCS) a arătat că noul procesor a avut nevoie de mai puțin de cinci minute pentru a realiza un calcul de referință. Prin comparație, Frontier, unul dintre cele mai rapide supercomputere, ar fi avut nevoie pentru același calcul 10 septilioane de ani (10 la puterea 25). Potrivit lui Hartmut Neven, asta depășește toate scalele de timp cunoscute în fizică și confirmă ideea conform căreia calculul cuantic are loc în mai multe universuri paralele, dar și că lumea ar trăi într-un multivers, o ipoteză prezentată de fizicianul // „The Fabric of Reality”, wikipedia.com //
„Cipul Willow este un pas major al unei călătorii care a început acum peste zece ani. Când am fondat Google Quantum AI în 2012, viziunea a fost construirea unui computer cuantic util, de mari dimensiuni, care să poată valorifica mecanica cuantică – „sistemul de operare” al naturii în măsura în care îl cunoaștem astăzi – de care societatea să beneficieze prin avansarea descoperirilor științifice, dezvoltarea de aplicații utile și abordarea unora dintre cele mai mari provocări ale societății. Ca parte a Google Research, echipa noastră a trasat un plan pe termen lung, iar Willow ne împinge semnificativ pe acest drum către aplicații relevante comercial”, a declarat Neven.
Tehnologia din spatele Willow ar putea revoluționa numeroase industrii, de la criptografie la medicină (dezvoltarea de noi medicamente) sau dezvoltarea unor baterii mai eficiente pentru mașinile electrice, prin creșterea eficienței și a vitezei de procesare a datelor. Pentru a extinde aplicațiile practice, Google va pune la dispoziție resurse educaționale, printre care un curs complet pe Coursera, dar și un pachet open source de dezvoltare.
În același timp, echipa Google Quantum AI va utiliza cipuri în antrenarea modelelor AI în situații în care computerele convenționale sunt depășite și nu pot asigura o putere de calcul suficient de mare pentru procesarea datelor. „Multe dintre aplicațiile practice revoluționare despre care am vorbit nu vor fi fezabile pe computerele clasice. Ele așteaptă puterea de calcul cuantică”, a concluzionat Hartmut Neven.