Foto: Anna Moneymaker / Getty Images

Google, acuzat de menținerea inegală a monopolului de pe piața căutărilor online5 min read

De Elisabeta Gedő 09.08.2024

Decizia împotriva Google reprezintă un pas major în aplicarea legilor antitrust și ar putea avea implicații profunde pentru modul în care piața căutărilor online va arăta în viitor.

Luni, 5 august, judecătorul federal american Amit Mehta a decis că Google deține un monopol asupra căutării online și publicității aferente pe care-l menține prin proceduri ilegale. Procesul a fost intentat de Departamentul de Justiție al SUA în 2020. Decizia reprezintă o lovitură semnificativă pentru Alphabet, compania-mamă a Google, și vine într-un moment în care dominația Google asupra piaței de căutare online (de circa 90%) e atacată de dezvoltarea inteligenței artificiale – OpenAI a anunțat recent SearchGPT.

CITEȘTE ȘI: OpenAI se pregătește să intre pe piața motoarelor de căutare cu SearchGPT 

Google a plătit sume enorme pentru a se asigura că este motorul de căutare implicit pe smartphone-uri și browsere, acțiuni care au limitat semnificativ concurența – crede judecătorul. Deși Alphabet contestă decizia, guvernul american a solicitat o „ameliorare structurală”, ceea ce ar putea duce la desfacerea companiei în entități mai mici, conform legislației antitrust americane. Aceasta ar fi însă o măsură drastică și ar putea duce la ani de litigii.

Procurorii au acuzat Google că plătește sume mari, estimate la peste 10 miliarde de dolari anual, pentru a fi preinstalat ca motor de căutare implicit pe Apple, Samsung, Mozilla etc. Judecătorul Mehta a subliniat că a fi motorul de căutare implicit este o „proprietate extrem de valoroasă” pentru Google și că un nou competitor ar trebui să investească sume colosale pentru a concura eficient.

Uniunea Europeană amendase deja Google de mai multe ori pentru cazuri de monopol. De exemplu, în 2017// „Antitrust: Commission fines Google €2.42 billion for abusing dominance as search engine by giving illegal advantage to own comparison shoppimg service”, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/MEMO_17_1785 // a considerat că Google a abuzat de poziția dominantă de pe piața motoarelor de căutare pentru a obține un avantaj pe piața recomandărilor de cumpărături. Amenda nu e încă plătită și cazul se judecă în continuare în instanțe, ceea ce arată cât de mult poate trage de timp Alphabet până la o decizie definitivă.

În 2001, Microsoft s-a aflat într-o situație// Detalii pe wikipedia.org // oarecum similară celei în care se află acum Google. Guvernul american a acuzat Microsoft de monopolizare ilegală a pieței de browsere web pentru Windows prin oferirea implicită a Internet Explorer în sistemul de operare al companiei. Inițial, Curtea Districtuală din Columbia a constatat că acțiunile Microsoft constituiau monopolizare ilegală. Totuși, Curtea de Apel a anulat parțial acel verdict și s-a ajuns ulterior la o înțelegere prin care Microsoft a fost de acord să își modifice unele practici comerciale. Amuzant e că de această situație a profitat chiar Google, care deține acum browserul dominant de pe piață, Chrome.



Text de

Elisabeta Gedő

Este interesată de subiecte legată de artă, mediu și gastronomie. A mai scris în Men's Health și Glamour.

MEDIU|FYI

Ce pot învăța oamenii de la felul în care natura se adaptează orașelor

De
Ciorile folosesc țepi antipăsări pentru a-și face cuiburi. Piane vechi se transformă în săli de spectacol. Iar case întregi se construiesc din materiale recuperate. În natură și în orașe, obiectele pot avea o a doua viață cu puțină creativitate.
MEDIU|FYI

Romgaz renunță, temporar, la cererea de dizolvare a Greenpeace România

De
Compania de stat Romgaz a anunțat că își retrage cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace CEE România, cu puțin timp înainte de primul termen de judecată, programat pentru astăzi, la Judecătoria Sectorului 1 București.
SOCIETATE|FYI

Care este legătura dintre răutate și convingerile conspiraționiste?

De
Credințele în teorii ale conspirației și respingerea științei ar putea fi, în unele cazuri, o expresie a răutății umane. 
SĂNĂTATE|FYI

România extinde vaccinarea gratuită împotriva HPV până la 26 de ani

De
Legea care susține vaccinarea gratuită anti-HPV la fete și băieți între 11 și 26 de ani a fost adoptată de Parlament. România continuă măsurile de prevenire a cancerului de col uterin, dar rămâne mult în urma altor țări.