Foto: Anna Moneymaker / Getty Images

Google, acuzat de menținerea inegală a monopolului de pe piața căutărilor online5 min read

De Elisabeta Gedő 09.08.2024

Decizia împotriva Google reprezintă un pas major în aplicarea legilor antitrust și ar putea avea implicații profunde pentru modul în care piața căutărilor online va arăta în viitor.

Luni, 5 august, judecătorul federal american Amit Mehta a decis că Google deține un monopol asupra căutării online și publicității aferente pe care-l menține prin proceduri ilegale. Procesul a fost intentat de Departamentul de Justiție al SUA în 2020. Decizia reprezintă o lovitură semnificativă pentru Alphabet, compania-mamă a Google, și vine într-un moment în care dominația Google asupra piaței de căutare online (de circa 90%) e atacată de dezvoltarea inteligenței artificiale – OpenAI a anunțat recent SearchGPT.

CITEȘTE ȘI: OpenAI se pregătește să intre pe piața motoarelor de căutare cu SearchGPT 

Google a plătit sume enorme pentru a se asigura că este motorul de căutare implicit pe smartphone-uri și browsere, acțiuni care au limitat semnificativ concurența – crede judecătorul. Deși Alphabet contestă decizia, guvernul american a solicitat o „ameliorare structurală”, ceea ce ar putea duce la desfacerea companiei în entități mai mici, conform legislației antitrust americane. Aceasta ar fi însă o măsură drastică și ar putea duce la ani de litigii.

Procurorii au acuzat Google că plătește sume mari, estimate la peste 10 miliarde de dolari anual, pentru a fi preinstalat ca motor de căutare implicit pe Apple, Samsung, Mozilla etc. Judecătorul Mehta a subliniat că a fi motorul de căutare implicit este o „proprietate extrem de valoroasă” pentru Google și că un nou competitor ar trebui să investească sume colosale pentru a concura eficient.

Uniunea Europeană amendase deja Google de mai multe ori pentru cazuri de monopol. De exemplu, în 2017// „Antitrust: Commission fines Google €2.42 billion for abusing dominance as search engine by giving illegal advantage to own comparison shoppimg service”, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/MEMO_17_1785 // a considerat că Google a abuzat de poziția dominantă de pe piața motoarelor de căutare pentru a obține un avantaj pe piața recomandărilor de cumpărături. Amenda nu e încă plătită și cazul se judecă în continuare în instanțe, ceea ce arată cât de mult poate trage de timp Alphabet până la o decizie definitivă.

În 2001, Microsoft s-a aflat într-o situație// Detalii pe wikipedia.org // oarecum similară celei în care se află acum Google. Guvernul american a acuzat Microsoft de monopolizare ilegală a pieței de browsere web pentru Windows prin oferirea implicită a Internet Explorer în sistemul de operare al companiei. Inițial, Curtea Districtuală din Columbia a constatat că acțiunile Microsoft constituiau monopolizare ilegală. Totuși, Curtea de Apel a anulat parțial acel verdict și s-a ajuns ulterior la o înțelegere prin care Microsoft a fost de acord să își modifice unele practici comerciale. Amuzant e că de această situație a profitat chiar Google, care deține acum browserul dominant de pe piață, Chrome.



Text de

Elisabeta Gedő

Este interesată de subiecte legată de artă, mediu și gastronomie. A mai scris în Men's Health și Glamour.

MEDIU|FYI

Vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată la nivel mondial

De
Lumea a trecut prin cea mai caldă vară de când se fac măsurători, a anunțat serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene, în contextul în care încălzirea globală devine tot mai puternică.
SĂNĂTATE|FYI

Misokinezia – sensibilitatea la mișcările repetitive ale altora – poate afecta 1 din 3 persoane

De
A observa pe cineva care gesticulează sau bâțâie din picior în mod repetat îți poate distrage atenția, îți poate provoca anxietate sau chiar furie, spun cercetătorii.
SĂNĂTATE|FYI

Sănătatea inimii îmbunătățește funcțiile creierului, arată un nou studiu

De
O condiție fizică bună, cum ar fi o inimă și plămâni sănătoși, este legată de un creier mai sănătos. În special, acest lucru ajută la menținerea unor părți ale creierului care sunt mai vulnerabile la îmbătrânire și boli. 
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Ar trebui oare să-mi iau un telefon pliabil?

De
Cât de util este un telefon pliabil în 2024? Am încercat Samsung Galaxy Z Fold6 ca să aflu răspunsul.