Zhang Yi/Getty Images

Google, amendată cu 2,4 miliarde de euro pentru încărcarea legilor UE anti-monopol7 min read

De Ionuț Preda 13.09.2024

Uniunea Europeană continuă să impună amenzi drastice giganților tech care îi încalcă legile anti-monopol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis,//„The Court of Justice upholds the fine of €2.4 billion imposed on Google for abuse of its dominant position by favouring its own comparison shopping service”, europa.eu // pe 10 septembrie, într-o sentință definitivă, că gigantul tech Google trebuie să plătească o amendă de 2,4 miliarde de euro pentru practici anticompetitive integrate în cunoscutul său motor de căutare.

Aceasta a fost impusă inițial în 2017 de Comisia Europeană, care a stabilit că motorul de căutare al companiei a acordat prioritate în rezultatele căutărilor propriului serviciu de shopping comparativ,// Serviciul arată utilizatorului prețurile comparative ale aceluiași produs în mai multe magazine online // înaintea unor unelte similare ale unor companii din Europa. Practica ar fi fost implementată în 13 țări din Spațiul Economic European (printre care nu se numără și România).

CE a acuzat Google că a oferit întâietate serviciului propriu, prezentându-l la începutul paginii de rezultate în widget-uri cu „imagini atractive și informație text adițională”, în timp ce restul serviciilor erau listate doar ca rezultate generice, sub formă de linkuri albastre, afișate mai jos de către algoritmul de căutare. Comisia susține că legile UE nu sancționează poziția dominantă a grupului de pe piața motoarelor de căutare, ci doar folosirea abuzivă a acestei poziții în practici anti-competitive, cum a fost cazul de față.

Gigantul tech american a contestat amenda la Curtea Generală de Justiție a UE, prima instanță de apel în astfel de cazuri. În noiembrie 2021, instanța a menținut amenda,// Detalii pe europa.eu // însă a anulat o parte din decizia CE – judecătorii au notat că practica nu a avut un efect anticompetitiv pentru întreaga piață de motoare de căutare, ci doar în ceea ce privește segmentul de piață specializat pe shopping-ul comparativ. Pentru acel segment de piață, însă, tribunalul european a decis că practicile Google sunt clar anticompetitive, pentru că au efecte negative directe asupra competiției și nu au vreo justificare obiectivă. Gigantul tech a încercat să argumenteze că practica era necesară pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și a afișa rezultate mai eficiente pentru căutările acestora.

Totuși, pe baza acestei anulări parțiale, Google și compania-mamă Alphabet au căutat anularea întregii decizii printr-un apel la CJUE. Instanța supremă europeană a decis, în schimb, să mențină decizia din noiembrie 2021, cu caracter definitiv.

Iar problemele celor de la Google și Alphabet pe teme anti-monopol sunt departe de a se termina. Pe 9 septembrie, în Statele Unite, a început un proces federal// „Google’s second antitrust suit brought by US begins, over online ads”, theguardian.com // intentat gigantului tech chiar de către Departamentul de Justiție din SUA, pentru practici monopoliste în piața de publicitate digitală. O investigație similară este desfășurată, în prezent, de către Comisia Europeană.//„ Antitrust: Commission sends Statement of Objections to Google over abusive practices in online advertising technology”, europa.eu // Și gigantul tech mai are un apel în curs la CJUE, pentru o amendă de peste 4 miliarde de euro, tot de la Comisia Europeană,// „ Antitrust: Commission fines Google €4.34 billion for illegal practices regarding Android mobile devices to strengthen dominance of Google’s search engine”, europa.eu // pentru practici de monopol în piața telefoanelor Android, acolo unde compania a plătit producători de telefoane și operatori de rețele mobile pentru ca dispozitivele să fie preinstalate exclusiv cu motorul propriu de căutare și browserul Chrome.

Totuși, Google nu a fost nici măcar gigantul tech cel mai drastic penalizat de către CJUE din aceeași zi; „onoarea” a revenit celor de la Apple, care au pierdut, la rândul lor, un apel pentru o amendă în valoare de peste 13 miliarde de euro// „Explainer: Why does Apple have to pay Ireland $14.4 billion?”, reuters.com // în taxe datorate Republicii Irlanda între 2004 și 2014, reprezentând cea mai mare amendă fiscală aplicată vreodată unei corporații.



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SOCIETATE|FYI

Nobel 2024. Supraviețuitorii de la Hiroshima și Nagasaki care militează pentru denuclearizare

De
Cu premiul pentru pace din 2024, Comitetul Nobel atrage atenția asupra consecințelor dramatice ale folosirii armelor nucleare în război
ȘTIINȚĂ|FYI

Nobel 2024. Structura proteinelor, primul premiu în care AI-ul e folosit în cercetare

De
Nobelul pentru Chimie din 2024 este primul acordat unor descoperiri realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, una care a revoluționat lumea cercetării biochimice.
MEDIU|FYI

Defrișările accelerează în 2023, alimentate de cererea globală de resurse

De
Defrișările au crescut alarmant în 2023, în ciuda promisiunilor a 140 de țări de a opri distrugerea pădurilor până în 2030. Cererea de carne de vită, soia, ulei de palmier și nichel subminează aceste eforturi, arată un raport global recent. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Nobel 2024. Conceptele din fizică care au pus bazele AI-ului generativ

De
Nobelul pentru fizică a fost acordat anul acesta pentru cercetări care au influențat dezvoltarea învățării automate