Hologramele și alte tehnologii SF pe care le vei folosi curând
Dronele, ecranele tactile, comenzile prin gesturi, mașinile autonome și asistenții digitali cu inteligență artificială prezentați cu mulți ani în urmă în universul SF au devenit deja realitate, dar viitorul se anunță a fi și mai spectaculos.
Pandemia care a scos din ritm o lume întreagă a obligat oamenii să-și schimbe radical modul în care lucrează. Zoom sau Google Meet sunt prezentul comunicării online, dar interacțiunea cu ceilalți nu se va rezuma doar la un ecran, ci va merge mult mai departe, la holograme.
Iată câteva „predicții” din filmele SF care sunt pe punctul de a deveni realitate și pe care este foarte posibil să le poți folosi și tu, în curând.
Holodeck-ul din Star Trek și interacțiunea prin holograme
Compania americană Site oficial: spatial.io a conceput un proiect care poate rezolva un mare neajuns al platformelor de chat cum este Zoom: lipsa interacțiunii față în față. Astfel, cu ajutorul acestei aplicații, folosind dispozitive de realitate virtuală și augmentată precum Oculus Rift sau Hololens 2, poți interacționa în timp real cu colegii, prin intermediul unui avatar holografic.
Trebuie doar să încarci o fotografie, iar aplicația va realiza imediat un avatar tridimensional cu chipul tău. Apoi, te vei conecta online, folosind dispozitivului VR și te vei trezi chiar la tine la birou, la masa de ședințe. Sau poți sărbători în siguranță ziua de naștere a unui coleg, ciocnind un pahar de șampanie virtual, în bucătăria de la serviciu.
Aplicația permite conectarea simultană a 20 de persoane prin dispozitive mobile VR, la care se pot adăuga alte 30 de persoane prin webcam. Marele avantaj al acestui proiect este că nu se rezumă la comunicarea verbală și vizuală, ci permite și folosirea diferitelor instrumente de lucru, pentru a realiza prezentări sau pentru a nota informații, exact așa cum se întâmplă în timpul unei ședințe obișnuite, la birou. Chiar dacă avatarul este vizibil numai de la mijloc în sus, mișcările lui sunt naturale.
Spatial poate crea aproape orice spațiu virtual îți dorești, folosind elemente de realitate virtuală și realitate augmentată. Seamănă puțin cu o tehnologie din serialul Star Trek – Holodeck-ul. Însă aplicația Spatial folosește avataruri holografice, iar mediul virtual creat nu arată la fel de realist ca în faimosul film SF. Pentru a pătrunde în lumea VR trebuie folosiți ochelari speciali, dar tehnologia este disponibilă din orice loc, nu este necesară utilizarea unei anumite încăperi, cum este Holodeck-ul.
Co-fondatorul Spatial, Jinha Lee, absolvent al Massachusetts Institute of Technology, a explicat care este scopul acestei aplicații: să le ofere oamenilor posibilitatea de a comunica și de a învăța de la distanță, fără să mai fie nevoie, spre exemplu, de organizarea unor sesiuni de training, care presupun transport, cazare și prin urmare costuri importante pentru o companie.
„Munca de acasă ne face să ne simțim izolați, dar, «teleportând» practic întregul birou în casa cuiva, prin holograme tridimensionale, vom putea auzi și vedea tot ce se întâmplă în timpul unei ședințe și vom interacționa la fel ca atunci când eram la birou”, a declarat Jinha Lee pentru „Holographic colleagues: meet the future of workplace communication”,raconteur.net
Chiar dacă este încă departe de fantasticele aventuri virtuale prezentate în Star Trek, aplicația Spatial este, totuși, un început îndrăzneț, un proiect care se poate dezvolta și care poate fi urmat de altele, mai elaborate.
Noile aplicații de realitate virtuală și augmentată ar putea să permită experiențe mult mai realiste și spectaculoase, într-un univers holografic care să devină imposibil de deosebit de cel real, exact cum se întâmpla pe Holodeck.
Scanarea corpului cu ajutorul unui Tricorder
Tot din universul Star Trek face parte și o altă tehnologie revoluționară: Tricorderul, un aparat medical portabil, care permitea o scanare rapidă a întregului corp. Dispozitivul era folosit pentru monitorizarea semnelor vitale, verificarea organelor interne și stabilirea unui diagnostic, dar și pentru prezentarea opțiunilor de tratament.
Este evident că, dacă ar exista în realitate un asemenea aparat, ar fi o uriașă revoluție în medicină. Pacienții ar putea fi scanați chiar în cabinetul medicului de familie sau la ei acasă și nu vor mai fi nevoiți să aștepte luni de zile pentru a-și face o tomografie sau un RMN. Costurile unei investigații de acest fel ar fi mult mai reduse, prin urmare vor putea beneficia de avantajele medicinei moderne chiar și persoanele mai sărace sau cele aflate în zone izolate.
Mai mult, un Tricorder ar putea fi folosit chiar de către pacient, deoarece nu sunt necesare cunoștințe medicale, pentru că aparatul stabilește singur diagnosticul și tratamentul necesar.
Au apărut deja mai multe prototipuri care, deși nu se ridică deocamdată la nivelul tehnologiei din Star Trek, merită să fie menționate.
Are o campanie de crowdfunfing pe indiegogo.com este un dispozitiv care nu a obținut încă aprobarea pentru utilizare medicală, dar care poate măsura pulsul, nivelul de saturație cu oxigen, ritmul de respirație și temperatura corporală. De asemenea, poate realiza o electrocardiogramă și indică nivelul de stres și tensiunea arterială. Toate acestea prin simpla îndreptare a dispozitivului spre fruntea pacientului.
Plasturele „Could ‘Star Trek’-like ‘tricorder’ for health be near?”, upi.com poate monitoriza la rândul său semnele vitale, atunci când este fixat pe piept. Conceput de cercetătorii de la Universitatea din California, plasturele poate trimite aceste informații prin conexiune wireless spre un laptop sau smartphone. Dispozitivul monitorizează organismul în timpul efortului fizic și poate realiza o electrocardiogramă.
Aceste gadgeturi sunt foarte utile pentru a verifica regulat starea de sănătate a sportivilor și a bolnavilor de inimă, dar sunt departe de tot ceea ce poate face un Tricorder. Iată însă un gadget care trece la următorul nivel și poate realiza o scanare a corpului: „World’s First Portable MRI Cleared by FDA”, medgadget.com este un RMN portabil, care poate fi folosit chiar lângă patul pacientului.
Nu este suficient de mic pentru a fi ținut în mână sau în buzunar, ca un Tricorder, dar având în vedere că folosește rezonanță magnetică, iar dimensiunile sale sunt reduse considerabil, este un uriaș pas înainte.
Astfel, pacientul nu mai trebuie să se deplaseze într-o încăpere specială și nici să stea mult timp nemișcat, într-o poziție inconfortabilă, pentru a fi scanat. Investigația se poate realiza rapid, chiar la pat. RMN-ul portabil Hyperfine a primit aprobare pentru a fi folosit în clinicile și spitalele din Statele Unite.
Dispozitivul cântărește peste 600 de kilograme, dar se poate deplasa foarte ușor de la un pat la altul, fiind prevăzut cu roți. Dezavantajul aparatului este că nu poate fi utilizat decât pentru scanarea capului, gâtului și membrelor, nu și pentru verificarea organelor interne. Totuși, este o reușită importantă, iar următoarele aparate RMN portabile ar putea avea dimensiuni chiar și mai mici și vor permite o scanare completă a corpului.
Comunicarea telepatică
Comunicarea prin telepatie este una dintre temele preferate de fanii filmelor SF. Aici trebuie făcută o distincție între comunicarea telepatică între oameni și cea între un om și un computer. Ambele idei par să fie la fel de fantastice, dar sunt pe punctul de a deveni realitate.
Interfața creier-computer
Cel mai mediatizat proiect de acest fel, de care sigur ai auzit, este Site oficial: neuralink.com lansat de celebrul miliardar Elon Musk. Una dintre ambițiile sale este conectarea creierului uman direct la un computer.
Conexiunea se poate realiza cu ajutorul unor fire foarte subțiri și flexibile, care vor fi implantate în creier și conectate la un mic procesor. Tehnologia ar fi fost testată deja, cu succes, pe o maimuță și pe un porc, susțin reprezentanții Neuralink. Scopul unui proiect de acest fel pare să fie unul cât se poate de nobil: oamenii vor putea controla telepatic, prin comenzi mentale, un computer. Iar persoanele paralizate ar putea folosi un exoschelet care să le permită să meargă din nou.
Ulterior, proiectul ar putea avea și alte aplicații utile: capacitatea cerebrală a oamenilor ar putea fi mărită, iar în final s-ar putea obține chiar o simbioză armonioasă între om și computer. Cel puțin acesta este planul lui Elon Musk, care își dorește să înceapă primele experimente pe voluntari umani chiar de anul viitor.
„The future is cyborg: Kaspersky study finds support for human augmentation”, reuters.com peste 60% dintre europeni ar fi interesați să-și „upgradeze” corpul cu ajutorul unui implant de acest fel. 72% dintre românii care au participat la studiu au declarat că ar fi interesați să-și îmbunătățească artificial abilitățile fizice și intelectuale, însă principalul obstacol ar fi prețul. Motivul pentru care ar recurge la această soluție îl reprezintă, în primul rând, îmbunătățirea stării de sănătate și abia apoi creșterea performanțelor intelectuale. Studiul a fost realizat prin sondaj online, pe 14.500 de persoane din 16 state.
Neuralink nu este însă singurul proiect menit să conecteze creierul uman la un computer. Brian Pasley, cercetător în domeniul neuroștiințelor la Universitatea din California, Berkeley, a folosit un algoritm pentru a reproduce un mesaj verbal, prin „Telepathy machine reconstructs speech from brainwaves” newscientist.com
Activitatea cerebrală în momentul în care auzi sau citești în gând o frază este la fel ca atunci când o rostești. Prin urmare, dacă un aparat îți poate citi undele cerebrale din acel moment, poate apoi să reproducă respectiva frază. Implicațiile acestei tehnologii sunt uriașe, pentru că ar permite persoanelor complet paralizate sau celor care nu mai pot vorbi să comunice din nou, cu ajutorul unui computer.
Cincisprezece voluntari care erau supuși unei proceduri de neurochirurgie (pentru epilepsie sau tumori la creier) au ascultat anumite fraze rostite de echipa lui Pasley. Electrozii fixați pe creier au înregistrat activitatea lor cerebrală în momentul în care au auzit cuvintele.
Apoi, frazele au fost corelate cu o anumită activitate observată la nivel cerebral și un algoritm a fost învățat să facă această conexiune și să creeze o spectrogramă, adică o reprezentare grafică a sunetelor. La final, un al doilea algoritm a fost utilizat pentru a transforma spectrograma în mesaj verbal, iar rezultatul a fost corect: computerul a transcris exact frazele pe care le auziseră oamenii. Practic, acele persoane au comunicat telepatic cu un computer.
Un proiect similar este AlterEgo, conceput de o echipă de cercetători de la „New MIT device can read your “inside voice”, marking the dawn of telepathy tech” bigthink.com Rezultatul este același, dar tehnologia folosită de ei este complet diferită. În acest caz, computerul nu analizează undele cerebrale, ci semnalele neuromusculare foarte discrete care apar la nivelul maxilarului și mușchilor feței atunci când subvocalizezi, adică citești în gând sau rostești în minte anumite fraze.
Aceste semnale sunt imposibil de observat cu ochiul liber, dar un dispozitiv special conceput de experți poate face asta. Aparatul este format din două căști care preiau vibrațiile fine ale oaselor din urechea internă și din patru electrozi care detectează semnalele neuromusculare.
Informațiile sunt trimise spre un computer dotat cu rețele neurale similare creierului uman. Computerul poate interpreta semnalele, aflând astfel ce anume ai vrut să rostești, dar poate să transmită și un răspuns, tot prin intermediul dispozitivului. AlterEgo a fost testat deja cu succes, susțin cei de la „Computer system transcribes words users speak silently” news.mit.edu
Comunicarea telepatică între persoane
Cel mai avansat mod de comunicare posibil în lumea noastră ar fi, cu siguranță, comunicarea telepatică între oameni. Aici sunt multe aspecte care merită discutate, dar din punct de vedere strict tehnic, comunicarea telepatică între oameni este posibilă și chiar a fost realizată. Cel puțin așa susține „The first human brain-to-brain interface has been created. In the future, will we all be linked telepathically?” extremetech.com
Spre deosebire de interfața creier-computer, interfața creier-creier este mult mai greu de realizat, pentru că necesită nu doar decodificarea unui mesaj primit de la un emițător (o persoană), ci și transmiterea informației mai departe, în mod corect, la un receptor (o altă persoană).
În cadrul unui „Conscious Brain-to-Brain Communication in Humans Using Non-Invasive Technologies” ncbi.nlm.nih.gov un cercetător din India s-a conectat la o interfață creier-computer și astfel a transmis anumite cuvinte, prin internet, doar prin puterea gândului, unui alt cercetător, care se afla în Franța și care era la rândul său conectat la o interfață computer-creier. În acest fel, cei doi savanți au putut să comunice între ei telepatic, cu ajutorul unui dispozitiv special (computerul).
Emițătorul a folosit pentru a-și comunica gândurile o electroencefalogramă, iar receptorul a purtat un dispozitiv de stimulare transcraniană magnetică. Acest aparat utilizează unde magnetice pentru a stimula diferite regiuni cerebrale. Dispozitivul nu este invaziv, se fixează pur și simplu pe cap și poate face utilizatorului să simtă anumite senzații sau să se gândească la anumite lucruri.
Chiar dacă nu se ridică deocamdată la nivelul dispozitivelor telepatice prezentate în filmele SF, cum este faimosul aparat Cerebro din seria X-Men, sistemul conceput de cercetători este un prim pas foarte curajos.
Anul trecut, folosind aceeași tehnologie, o altă echipă internațională de cercetători a creat „BrainNet: A Multi-Person Brain-to-Brain Interface for Direct Collaboration Between Brains” nature.com primul sistem de comunicare telepatică între mai multe persoane. Ei au realizat un alt experiment, folosind tot electroencefalograma și stimularea transcraniană magnetică, pentru a colabora în cadrul unui joc.
Două persoane (emițătorii) au transmis unui receptor sfaturile lor privind rotirea unei piese, ca într-un joc Tetris. Receptorul nu putea vedea ecranul, el juca doar în funcție de semnalele primite.
Cercetătorii au folosit cinci grupuri diferite de câte trei voluntari, iar rata de succes a experimentului a fost de 81,25%. În funcție de rezultatul pe care l-a obținut, receptorul a învățat să aibă încredere într-un anumit emițător, care i-a transmis cea mai corectă informație pentru a termina jocul. În acest fel, sistemul de comunicare telepatică nu doar a contribuit la rezolvarea unei probleme (finalizarea jocului), ci a dus și la formarea unei rețele sociale.
Cu siguranță tehnologia din următoarele decenii nu va ajunge la nivelul celei prezentate în filmele SF, dar la fel de sigur este că viitorul ne te surprinde cu inovații la care acum nici nu îndrăznești să visezi.