În sfârșit, Apple trece la memorie standard de 16 GB și AI integrat
Venite parcă prea repede, cipurile M4 echipează acum aproape întreaga gamă de computere și laptopuri Apple. Pare că M3-ul a fost doar o paranteză rapid uitată, un fel de Windows Me al firmei din Cupertino.
Ritmul în care Apple pune pe piață noi procesoare e derutant. Pe 30 octombrie, Apple a anunțat noile cipuri // „Apple introduces M4 Pro and M4 Max”, apple.com // la exact un an de la introducerea modelelor // „Apple unveils M3, M3 Pro, and M3 Max, the most advanced chips for a personal computer”, apple.com // numite atunci „cel mai avansate cipuri pentru computere personale”. În timp ce acum e vorba de „cea mai avansată familie de chipuri construită vreodată pentru computere personale”. Trebuie să admiri creativitatea departamentului de marketing.
În condițiile în care Apple M4 a apărut pe // „Apple introduces M4 chip”, apple.com // o dată cu noul iPad Pro, un pic peste șase luni după predecesor, ritmul e chiar mai rapid ca la telefoanele mobile. E o situație care nu s-a mai întâlnit de ceva vreme în lumea computerelor, în care treceau chiar și trei-patru ani între modele succesive. Explicația ar fi nevoia de a acomoda din punct de vedere hardware introducerea Apple Intelligence, AI-ul companiei.
Și sper să fie aceasta – va fi mai evident dacă e o explicație legitimă sau o mișcare de marketing în octombrie 2025, când chiar sper să nu se lanseze procesoarele M5. Pentru că din perspectiva câștigurilor în performanță, acestea sunt mai degrabă în zona 1,7-3x, iar comparația se face cu modelele cu M1.
CITEȘTE ȘI: Noile iPhone 16 și 16 Pro. Apple Intelligence este inovator, dar și creepy
Totul pleacă de la 16 GB. În sfârșit.
Oarecum surprinzător, noile anunțuri făcute de Apple au fost destul de low key. Fără conferință de presă cu mii de invitați, fără șefi ai firmei care să-ți arate ce procent din planetă salvezi dacă accepți că n-ai nevoie de încărcător în cutie, ci doar o serie de comunicate, postate zilnic, pe site.
Probabil cea mai de interes noutate este că toate noile computere și laptopuri lansate acum pornesc de la 16 GB de memorie unificată. Ceea ce, în limbajul Apple, înseamnă că memoria e lipită pe chip și e împărțită de procesor (CPU) și unitatea de procesare grafică (GPU). Chiar și așa, vestea e excelentă – era oarecum penibil ca un laptop de 1000 de euro să aibă mai puțină memorie decât un telefon cu un preț similar.
Vestea și mai excelentă este că noul standard de 16 GB este extins și la MacBook Air-urile cu M2 și M3, care se mai vând cel puțin până la anunțarea unuia cu M4, probabil undeva în primăvară.
Un Mac mini mult mai compact
Tura aceasta, Apple s-a concentrat pe upgradarea desktop-urilor. Chiar și la nivel de design, cel puțin într-un caz. Dacă // „Apple introduces new iMac supercharged by M4 and Apple Intelligence”, apple.com // nu arată diferit de varianta anterioară, când s-a făcut de fapt redesignul, Mac mini-ul este acum mult mai mini.
Noul // „Apple’s new Mac mini is more mighty, more mini, and built for Apple Intelligence”, apple.com // este un pătrat cu latura de 5 inchi, adică 12,7 centimetri. Adică cu șapte centimetri mai puțin decât modelele anterioare – care aveau în jur de 19,6 cm de prin 2010, cu mici variații.
Dispar porturile USB-A, în schimb două USB-C-uri se mută în partea din față, la fel ca și mufa jack, pentru acces mai facil. La spate rămân alte trei USB-C-uri, un port HDMI și unul Ethernet. E o îmbunătățire (un port în plus), dar nu una semnificativă – mai degrabă vei avea nevoie de cabluri noi pentru hard-urile externe.
Viteză de transfer imensă pe MacBook-urile scumpe
În ultimul anunț au fost prezentate // „New MacBook Pro features M4 family of chips and Apple Intelligence”, apple.com // – e vorba, desigur, despre noile MacBook Pro cu chipseturi M4, (de 14 inchi) M4 Pro și M4 Max (de 14 și 16 inchi, pentru ultimele două echipări).
Noutățile, pe lângă faptul că pornește de la 16 GB de memorie, sunt un ecran mai luminos, de 1600 niți, Liquid XDR, și o cameră video de 12 MP (ceea ce înseamnă că ai putea începe să arăți decent în convorbirile de pe Zoom).
De asemenea, va exista un port Thunderbolt 5, cu viteză de transfer de 120 GB/secundă, dar doar pe modelele mai avansate, cu M4 Pro și M4 Max.
Apple Intelligence vine și nu prea
Odată cu lansarea tuturor acestor produse, devine în sfârșit disponibil și // „Apple Intelligence is available today on iPhone, iPad, and Mac”, apple.com // atât pe dispozitivele menționate mai sus, cât și pe ultimele modele de iPhone și iPad. Acesta e inclus în sistemele de operare iOS 18.1, iPadOS 18.1 și macOS Sequoia 15.1.
E vorba, însă, doar de o parte din feature-urile anunțate în vară, precum diverse unelte pentru scris și editat text, un Siri care vorbește mai uman, o aplicație de fotografii care ți le sortează mai bine și un e-mail care știe să prioritizeze mesajele importante. Cel puțin în teorie, pentru că momentan funcționează doar dacă ai computerul setat pe engleza americană. Celelalte dialecte, vin în decembrie.
CITEȘTE ȘI: Apple își însușește AI-ul generativ cu un truc de marketing
În Uniunea Europeană, vei putea accesa Apple Intelligence doar de pe laptop sau computer, în timp ce pentru iPad și iPhone va fi disponibil din aprilie 2025. Dar cel puțin funcționează pe toate produsele care au procesor de la M1 în sus.
Pentru limba română, va trebui probabil să aștepți cel puțin un an. Sau chiar niște computere cu M5, dacă Apple decide să înceapă un ciclul anual de actualizat produse.