Noile iPhone 16 și 16 Pro. Apple Intelligence este inovator, dar și creepy22 min read
Apple a anunțat noile iPhone împreună cu o nouă pereche de AirPods și o generație nouă de Apple Watch. Totul orbitează în jurul inteligenței artificiale și este îmbrăcat în titan.
Evenimentul de toamnă al Apple a avut ca actor principal Apple Intelligence, // Evenimentul este disponibil pe youtube.com // Pe 9 septembrie, compania americană a lansat noile sale telefoane, o nouă generație de ceasuri și căști care vin în două variante. Dar cel mai interesant lucru din evenimentul de la Cupertino a fost integrarea inteligenței artificiale în fiecare dintre dispozitivele lansate, dar și implementări noi pe unele dintre cele existente.
O supriză este că noul iPhone 16 a sărit peste două generații de procesor, adică nu a primit A17 Pro, cipul de pe modelul de top de anul trecut, așa cum obișnuia Apple să facă până acum. În schimb s-a optat pentru un nou cip, A18, făcut special pentru Apple Intelligence. De remarcat că cele două cipuri nu au fost comparate în cadrul evenimentului. O comparație cu procesorul de pe iPhone-ul de anul trecut, așa că nu știm clar dacă este un upgrade sau nu.
Noul iPhone 16 și iPhone 16 plus: camere mutate înapoi pe verticală
Primul lucru care îți sare în ochi cu noul iPhone 16 este că pare foarte familiar, asta pentru că Apple a decis să mute din nou cele două camere în poziția verticală. Mai mult de atât, telefonul a fost prezentat în varianta sa albastră, ceea ce amintește și mai mult de ultimul telefon cu camerele în această poziție, iPhone 12.
Asemănările sunt însă doar la exterior, deoarece telefonul a primit cel mai mare upgrade din ultimii ani. Senzorul principal are acum 48 de megapixeli și o nouă tehnologie, denumită Fusion Camera. Această tehnologie îți permite să folosești opțiunea de 2x telephoto pe camera principală. De asemenea, camera ultrawide de 12 megapixeli poate acum realiza fotografii macro. Pe scurt, vei avea patru opțiuni când deschizi camera pe iPhone 16: macro, ultrawide, normal și 2x telephoto – toate acestea cu doar două camere, în loc să fie câte una pentru fiecare tip de fotografie.
Noul telefon de la Apple primește și două butoane noi anul acesta. Unul este Action Button, cunoscut deja de la flagshipul de anul trecut. Al doilea buton, numit Camera Control, este dedicat camerei. Dacă îl apeși din ecranul principal, îți deschide direct aplicația de cameră. În aplicație, acesta are mai multe funcții. Dacă apeși până la capăt, face o fotografie, iar dacă ții apăsat, telefonul începe să filmeze. În plus, dacă apeși ușor o singură dată, te ajută să ajustezi cadrul prin glisarea degetului pe buton, iar dacă apeși butonul de două ori, îți apar toate setările, precum zoom, adâncime, flash sau modul de noapte, și poți glisa la cea care te interesează, apăsând ușor încă o dată pentru a o accesa. Nu știu dacă toate aceste gesturi vor fi folosite des, dar măcar sunt interesante și ar putea schimba modul de a folosi camera pentru unii utilizatori.
Cipurile A18 de pe noile iPhone-uri sunt concepute special pentru capabilitățile AI ale acestor modele. Ele sunt echipate cu un model neural cu 16 nuclee și rulează modele de învățare automată de două ori mai rapide decât cipul predecesor. Procesorul este cu 30% mai rapid decât cel de pe generația precedentă și mult mai eficient. Acceleratorul grafic este și el semnificativ mai rapid, ceea ce permite rularea unor jocuri serioase pe telefon, cum ar fi Assassin’s Creed Mirage, Resident Evil 7: Biohazard, Sniper Elite 4 etc. – asta dacă crezi că un ecran de telefon oferă o experiență de gaming grozavă.
Un lucru pe care Apple nu l-a rezolvat este portul USB-C, acesta fiind în continuare limitat la viteza pe care o avea portul Lightning, lucru de care s-au plâns mulți utilizatori ai modelului de anul trecut. Practic, doar modelele Pro se bucură de viteze de transfer de 10 Gb/s, în timp ce celelalte modele sunt limitate la 480 Mb/s.
iPhone 16 și 16 Plus vin în cinci variante de culoare: negru, alb, roz, ultramarin și teal, // Mai multe pe apple.com //
iPhone 16 Pro și iPhone Pro Max: era necesar un ecran mai mare?
Noile vârfuri de gamă al celor de la Apple sunt acum cu 0,2 inch mai mari decât variantele de anul trecut, având diagonale de 6,3 inchi, respectiv 6,9 inchi pentru modelul Max. Acest lucru va face ca iPhone 16 Pro Max să fie și mai greu de manevrat față de predecesorul său, care deja era foarte mare.
Camerele de pe flagshipurile din acest an au parte de îmbunătățiri semnificative. Camerei principale de 48 MP, cu Fusion Camera, i se alătură un ultrawide de 48 MP, iar acum ambele modele au 5x telephoto – anul trecut, modelul mai mic era limitat la 3x. Aceste camere pot filma acum în 4K la 120 de cadre pe secundă cu Dolby Vision. Totodată, poți selecta în câte cadre să se miște videoclipul înregistrat, pentru a oferi diferite efecte filmării. De asemenea, microfoanele primesc o îmbunătățire, pentru a oferi „calitate de studio” filmărilor.
Cipurile A18 Pro sunt concepute pentru Apple Intelligence și sunt puțin mai rapide față de cele de anul trecut. Deși sunt de două ori mai capabile în ceea ce privește viteza de RayTracing, în rest, procesorul este cu 15% mai rapid, iar placa video este cu 20% mai rapidă față de A17 Pro. Cipul de anul acesta este, însă, mai eficient, lucru care ar putea rezolva problema pe care o au iPhone 15 Pro și Pro Max, aceea că se încălzesc repede. Datorită eficienței și bateriei mai mari, iPhone 16 Pro Max are cea mai bună autonomie dintre toate telefoanele lansate de Apple până acum – însă Apple a evitat cu obstinație să precizeze capacitatea bateriei sau să explice cu cât e mai bun.
Singura diferență dintre iPhone 16 Pro și Pro Max, în afară de dimensiune, este capacitatea de stocare de la care pornesc modelele puse pe piață: 128 GB pe 16 Pro, respectiv 256 GB pe 16 Pro Max.
iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max vin în patru culori: Black Titanium, White Titanium, Natural Titanium și noul Desert Titanium, care este un fel de auriu, // Mai multe pe apple.com //
Apple Intelligence: interesant, creepy și nu pentru europeni
Cel mai așteptat subiect de la evenimentul din Cupertino a fost Apple Intelligence, care va fi disponibil, de luna viitoare, pe Mac, iPad și, desigur, noile iPhone, dar doar pentru engleza americană. Pe cele din urmă au fost prezentate mai multe funcții, unele destul de creepy.
Pe partea de fotografie, vei putea decupa persoane sau obiecte din cadru. Însă partea mai bizară este că vei putea căuta o poză din telefonul tău folosindu-te de o descriere, pe care Apple a prezentat-o puțin ciudat, pentru că s-au folosit de numele persoanei și acțiunea pe care o face, nu de locație sau alte repere mai puțin personale. Apple susține, totuși, că nu vor stoca datele tale pe serverele lor, ci pe device-ul tău, respectiv într-un cloud foarte privat. Însă se vor folosi de informații ca să realizeze anumite operațiuni, lucru care, din nou, ridică semne de întrebare. // „Apple Intelligence comes to iPhone, iPad, and Mac starting next month” , apple.com //
Pe partea de user experience, vei avea notificările rezumate automat și le vei avea ordonate în funcție de importanța lor. Aici este, din nou, un teren destul de personal, pentru că, dacă sunt ordonate corect, probabil că telefonul a făcut un profil destul de detaliat al utilizatorului, pe care încă nu e clar dacă compania îl poate accesa sau verifica. Altă funcție este că vei putea transforma mesaje informale în mesaje formale sau, dacă ai scris ceva schematic – data, ora, adresa și un cuvânt-cheie –, AI-ul va putea crea un mesaj, iar tu alegi cât de complex să fie. Alt lucru interesant este că, dacă vorbești despre muzică cu cineva prin mesaje, îi vei putea cere lui Siri să dea play la melodia despre care vorbiți.
Siri, asistentul vocal al celor de la Apple, va fi bazat pe AI, deci va putea oferi răspunsuri mai competente la întrebări și își va da seama ce-ai vrut să spui de fapt atunci când te încurci sau bâlbâi. Totodată, îi vei putea scrie direct ce întrebare ai sau ce acțiune ai vrea să facă pentru tine, cum ar fi sa genereze imagini sau emoticoane, să traducă conversații sau să adauge evenimente în calendar.
De menționat că aceste serviciile acestea vor fi posibile pe device-urile Apple datorită parteneriatului cu compania OpenAI, cea care a inventat ChatGPT. Mai important, țările din interiorul Uniunii Europene nu vor beneficia anul acesta de Apple Intelligence, lucru pe care compania americană l-a făcut clar încă de la anunțarea Apple Intelligence la WWDC, în vară. Motivul ar fi reprezentat de reglementările dure pe care Comisia Europeană le impune giganților tech. Însă tot Apple a anunțat că Apple Intelligence vine abia în decembrie pentru alte dialecte din engleză și în 2025 pentru franceză, chineză, japoneză și spaniolă.
CITEȘTE ȘI: mindcraftstories.ro
Apple Watch Series 10: cel mai mare și subțire ceas făcut de Apple vreodată
Noile ceasuri inteligente de la Apple sunt și ele îmbunătățite. Au un ecran mai mare, sunt mai subțiri, iar utilizatorii au de ales între variantele din aluminiu sau titan. Ecranul pare să fie singurul element care îl face să arate puțin diferit față de generațiile precedente. Acesta este mai mare și are margini mai înguste.
De asemenea, acum ceasul are încărcare rapidă, așa că vei putea să-l porți mai mult timp la mână – bateria continuă însă să țină în jur o zi.
Apple Watch Series 10 poate detecta dacă ai apnee în somn și îți oferă mai multe informații despre cum dormi, inclusiv cât timp petreci în fiecare dintre ciclurile de somn. //Mai multe pe apple.com //
Inteligența artificială este folosită pe noile Series 10 pentru a determina dacă ai avut un accident sau dacă ai căzut. În acest caz, ceasul va contacta autoritățile și persoanele apropiate. Desigur, Siri va fi prezent pe noile ceasuri.
În cadrul evenimentului a fost prezentată și o nouă culoare pentru Apple Watch Ultra 2: negru, cu o brățară neagră, tot din titan.
AirPods 4 și o nouă funcție pentru AirPods Pro 2
Noua generație de AirPods este destul de interesantă. Căștile vin în două variante: cea de bază și cea cu Active Noise Cancellation (ANC). Acestea au în interior cipul de pe AirPods Pro 2, deci performanța celor cu ANC ar trebui să fie bună. De asemenea, cele cu ANC beneficiază de Transparency Mode, pentru a putea auzi sunetele din jurul tău, dacă este necesar.
Conform Apple, căștile au o autonomie de până la 30 de ore, dar case-ul de încărcare este mai mic, pare să fie o combinație dintre generația a doua și a treia. Totodată, acestea au mufă USB-C și pot fi încărcate cu încărcătorul de la Apple Watch. Nu înțeleg de ce acest lucru nu era posibil înainte.
Inteligența artificială este folosită aici pentru a adăuga gesturi. De exemplu, dacă te sună cineva și dai din cap aprobator, vei răspunde la apel, iar dacă dai din cap dezaprobator, vei respinge apelul.
AirPods Pro 2 au primit și ele un upgrade. Pe lângă USB-C, acestea vor avea o funcție prin care Apple dorește să ajute persoanele care încep să își piardă auzul să detecteze problema sau să o prevină. Căștile vor adapta sunetele pentru a fi mai blânde cu urechile tale și îți vor oferi date exacte cu privire la sunetele din jurul tău. Practic, acestea vor acționa ca niște dopuri de urechi adaptive. De asemenea, vei putea să-ți testezi auzul cu ajutorul căștilor. Mai mult, Apple susține că funcția poate trata forme ușoare până la medii ale deficiențelor de auz, bazându-se pe profilul persoanei care le poartă și pe adaptarea sunetelor din jurul acesteia.
AirPods Max o să vină acum în mai multe culori și vor folosi USB-C. Printre culori se numără violet, albastru, portocaliu, midnight și starlight.
Toate cele patru telefoane, împreună cu noua generație de ceasuri și căști o să fie disponibile în Statele Unite începând cu 20 septembrie. În România,probabil vor veni un pic mai târziu, // istyle.ro // doar le prezintă pe site, fără o dată de lansare.