Noile MacBook Air cu M4: o culoare nouă, câteva upgrade-uri și un preț mai mic6 min read

De Paul Petrache 07.03.2025, ultima actualizare: 10.03.2025

Apple continuă lansările lunii martie cu noile MacBook Air, iPad Air și iPad Pro, dar și noua gamă Mac Studio. Nu te aștepta însă la surprize prea mari.

Toată lumea aștepta ca Apple să dea un refresh procesorului de pe MacBook Air, iar asta s-a întâmplat pe 5 martie. În varianta de bază, noul laptop are acum parte de un cip M4, cu 10 nuclee CPU și 8 nuclee GPU, iar după cum știi deja, cei 16 GB de RAM au devenit standardul minim pentru a permite utilizarea Apple Intelligence. Când vine vorba de stocare, însă, aceasta are în continuare cei 256 GB care în 2025 ar trebui să fie acceptabili pentru un smartphone, nu pentru un laptop modern. 

Printre noutăți se numără suportul pentru conectarea până la două monitoare 6K de 60Hz, o cameră frontală Center Stage de 12 MP asemănătoare celei de pe modelele MacBook Pro, care permite prin obiectivul său wide ajustarea cadrului pentru a menține subiectul centrat în timpul apelurilor video și o baterie ușor îmbunătățită – 53,8Wh față de 52,6Wh –, dar se pare că această schimbare nu modifică autonomia.

Design-ul rămâne neschimbat față de modelele precedente, dar acum există o nouă variantă de culoare – Sky Blue, un soi de albastru metalic –, care completează deja binecunoscutele Midnight, Starlight și Silver. MacBook Air vine în continuare cu două variante de display – 13 inchi, respectiv 15 inchi –, cu mențiunea că cea cu ecran mai mare beneficiază și de niște chestii în plus, precum 10 nuclee GPU la procesor sau un încărcător de 35W, cu două porturi USB-C incluse (față de încărcătorul de 30W cu un singur port USB-C).

Am lăsat la final noutatea care a entuziasmat cel mai mult fanii Apple: toate aceste upgrade-uri vin cu un preț semnificativ redus față de generația anterioară. În SUA, modelul de bază de 13 inchi are un preț de pornire de 999 de dolari, în timp ce varianta de 15 inchi pornește de la 1.199 de dolari. Precomenzile încep pe 12 martie.

Se pare că atunci când a zis la începutul săptămânii că „there is something in the AIR”, // Vezi postarea pe x.com // nu se referea doar la celebrul model de laptop, ci și la iPad Air. Împreună cu modelul de bază de iPad, acesta întregește oferta de tablete de la Apple. Doar primul dintre ele suportă însă noul Apple Intelligence.

iPad-ul de bază, ajuns la a 11-a generație, vine cu un cip A16 și 128 GB de stocare, la un preț de pornire de 349 de dolari, ceea ce ar trebui să fie de ajuns pentru un utilizator basic. Varianta Air se laudă, în schimb, cu un cip M3, care ar trebui să fie de două ori mai rapid decât M1, dacă e să te iei după Apple. O altă noutate este și lansarea unui nou Magic Keyboard, care are 14 taste funcționale noi și se aseamănă mai mult cu o tastatură de pe un MacBook.

Dacă te ocupi cu editare video sau software la nivel profesional, probabil ești familiar cu gama de desktop-uri ultra performante de la Apple, Mac Studio, care are parte de un nou upgrade după un an și jumătate.

Modelul de bază are în spate un cip M4 Max, cu 14 sau 16 core CPU, respectiv 32 sau 40 core GPU, și pornește de la 36 GB de RAM. În același timp, Mac Studio cu M3 Ultra beneficiază de un cip cu până la 32 de nuclee, dintre care 24 sunt de performanță înaltă. Cât privește GPU-ul de bază, acesta are 60 de nuclee. Impresionant, știu.

Alături de lansarea iPhone 16e, acestea sunt probabil ultimele știri importante din partea companiei din Cupertino până la conferința Apple dedicată dezvoltatorilor,// WWDC, developer.apple.com // care va avea loc cândva în iunie.



Text de

Paul Petrache

Doomscroller profesionist. S-a apucat de jurnalism ca să aibă un pretext să documenteze subiecte pe care poate nu le-ar aborda în mod normal.

ȘTIINȚĂ|FYI

O ipoteză despre vitamina B1, confirmată după 67 de ani

De
Cercetătorii americani au reușit să stabilizeze o moleculă considerată imposibilă într-un mediu apos, confirmând o teorie biochimică veche de 67 de ani.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Ai făcut un test genetic pe 23andMe? Șterge-ți datele cât încă mai poți.

De
23andMe, una dintre cele mai mari companii care oferă teste genetice pentru stabilirea originii etnice, a intrat în procedura de faliment. Dar mai are ceva ce poate valorifica: datele genetice ale clienților.
MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia.