Noile telefoane pliabile Samsung sunt aici, inelul inteligent mai întârzie
Producătorul coreean a anunțat, într-un eveniment organizat la Paris, generația șase a telefoanelor sale pliabile, alături de noi căști și ceasuri, dar mai ales mult așteptatul Galaxy Ring.
De la prezentarea din România a noilor telefoane pliabile Samsung, a șasea generație, Galaxy Z Fold6 și Z Flip6, a lipsit chiar vedeta anunțurilor din această vară, primul inel inteligent al companiei. Galaxy Ring. Însă a mai fost un lucru a cărei lipsă mi-a atras atenția, și anume orice referire la Jocurile Olimpice de la Paris, în ciuda faptului că Samsung e partener principal.
O zi mai târziu, la evenimentul Galaxy Unpacked, transmis în direct de la Paris, am primit explicația acestei „omisiuni”: în realitate, a fost anunțat noul Galaxy Z Flip6 Olympic Edition, însă acesta va fi disponibil, din 18 iulie, doar pentru sportivii care concurează anul acesta la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris. Cu niște beneficii, cum ar fi un eSIM Orange, aplicații dedicate și chiar și un wallet ce poate fi folosit la automatele din Satul Olimpic.
Proporții mai naturale pentru Galaxy Z Fold6
Pentru restul lumii, dar de abia din 24 iulie, // Detalii pe samsung.com/ro // și // Detalii pe samsung.com // vin și ele cu o serie de îmbunătățiri. În special Z Fold6, care a primit un redesign mai serios și acum e mai subțire și mai ușor decât Z Fold5, cu un aspect ratio mai apropiat de al unui smartphone clasic când e închis și cu o adâncitură mai puțin vizibilă pe mijlocul ecranului când e deschis. De asemenea, formatul e ceva mai pătrățos – nu mai are colțurile rotunjite, ca anul trecut.
Și rezistența ecranului e îmbunătățită, cu o folie nouă, dar și balamaua pare a fi mai fină. Sunt cele două lucruri despre fiabilitatea cărora se arată îngrijorați cei mai mulți dintre utilizatori, pe lângă prețul piperat.
„Ei bine, suntem aici acum, lansăm această generație a șasea de telefoane pliabile, ceea ce înseamnă că tehnologia este deja matură, că adopția este în masă”, îmi spune Tiberiu Dobre, vicepreședinte al Samsung Electronics în România și Bulgaria. „Sunt argumente care ne îndreptățesc să spunem că acele reticențe pe care în trecut le aveau consumatorii sunt din ce în ce mai puține. O să dispară ele de tot? Probabil că nu, niciodată, dar cu siguranță ele nu mai sunt acum o întrebare atât de prezentă, pentru că am dovedit că aceste produse sunt fiabile, iar tehnologia este una matură.”
Mai mulți megapixeli pentru pliabilul mai mic
Pe de altă parte, designul Z Flip6 e aproape identic cu al ediției de anul trecut, însă acesta primește o cameră de 50 MP, precum fratele său mai mare. De asemenea, telefonul are o baterie serioasă, de 4.000 mAh.
Ambele au ecrane mult mai luminoase, de până la 2.600 de niți, cel mai recent chipset de top de la Qualcomm, anume Snapdragon 8 Gen 3, și – nicio surpriză – inteligență artificială.
Ambele telefoane primesc acces la AI-ul Gemini, iar asta vine cu majoritatea funcțiilor pe care le are gama Galaxy S24, adaptate însă pentru ecranele pliabile. De exemplu, poți ține telefonul pliat și pe ecranul exterior, îndreptat spre un potențial interlocutor, ai traducerea a ceea ce spui, în timp ce pe cel interior ai transcrierea. De curând, Samsung a extins la 16 numărul limbilor disponibile chiar și fără acces la internet – însă româna nu e pe această listă. Și pe partea de foto sunt destule îmbunătățiri AI, cum ar fi încadrarea automată a personajului (pe Z Flip6) sau diverse gimmick-uri prin care poți genera schițe și desene pe baza unei fotografii.
Îmbunătățirile vin însă cu un preț pe măsură, cu Z Fold6 având prețuri care pleacă de la 9.999 de lei, în timp ce Z Flip6 e ceva mai „accesibil”, doar 5.999 de lei.
La prețul acesta, nu-i de mirare că, deși se estimează că se vor vinde în jur de 17 milioane de piabile, în întreaga lume în acest an, iar cota de piața a Samsung e estimată a fi între 50 și 60%, asta reprezintă totuși doar 1,5% din numărul de smartphone-uri noi dintr-un an.
Chiar și așa, ele pot fi considerate un succes, inclusiv în România, cel puțin din punctul de vedere al producătorului. „Dacă ne uităm la numărul de utilizatori pe care îi avem astăzi în România, putem să declarăm cât se poate de clar că telefoanele pliabile sunt un succes”, spune Tiberiu Dobre, „sunt un avans tehnologic și românii primesc foarte, foarte bine această nouă tehnologie. Putem să spunem că am vândut peste 100.000 de terminale în România de când am lansat pliabile.”
Samsung Galaxy Ring promite o autonomie de o săptămână
Vedeta evenimentului de la Paris a fost // Detalii pe samsung.com // noul tracker de fitness miniatural al companiei, și primul inel inteligent lansat de un producător important pe o piață pe care exista până acum doar Oura Ring și câțiva jucători minori. Însă ring nu va fi lansat și în România în această lună (poate fi deja precomandat în alte țări).
„Cu siguranță va veni în România, însă la momentul de față nu există o dată fixată”, spune Tiberiu Dobre. „Atunci când o vom avea, o să revenim pe toate canalele pe care le avem la dispoziție să comunicăm acest eveniment.”
Inelul din titan monitorizează pașii, temperatura pielii, saturația de oxigen sau somnul, face predicții legate de ciclu pentru utilizatoare, vine în trei culori (auriu, argintiu și negru) și mai multe mărimi (de la 5 la 13), și costă 449 de euro.
Mai multe dimensiuni (în funcție de grosimea degetului) înseamnă și capacități diferite pentru baterie, care va avea 17, 18,5 sau 22 mAh, cu cea mai mare promițând o autonomie de șapte zile. Mai trebuie spus că inelul funcționează doar cu telefoane Android, de preferat de la Samsung, dar și că – spre deosebire de Oura – n-ai nevoie de abonament ca să-l folosești.
Inelul n-are, cum nici nu mă așteptam, NFC, deci nu îl vei putea folosi pentru plăți. În schimb, vine cu o serie de gesturi care pot fi utilizate, de exemplu, pentru a opri o alarmă, a face fotografii (util când vrei să faci o fotografie de grup), și cu o funcție pe care o găsesc chiar mai importantă, Find My Ring, accesibilă de pe telefon.
Primul ceas pentru aventurieri și căști cu tijă ca la AirPods
Portofoliul Samsung s-a îmbunătățit și cu două ceasuri, inclusiv primul // Detalii pe samsung.com // cu o carcasă din titan de 47 mm, mai rezistentă – atitudini de până la 9.000 de metri, presiune de 10 atmosfere (100 de metri), însă cu o autonomie destul de limitată pentru tipul de utilizatori pe care-i țintește (100 de ore în varianta power saving, deci circa patru zile). Nu-i de mirare că și acesta are un preț care pleacă de la 3.499 de lei.
Celălalt nou ceas din portofoliu, // Detalii pe samsung.com // e semnificativ mai accesibil și are mai multe versiuni, cu prețuri pornind de la 1.599 de lei. Ambele ceasuri se laudă că folosesc acum AI-ul pentru o monitorizare mai bună a antrenamentelor și informațiilor de sănătate, la fel ca și Galaxy Ring, dealtfel.
Samsung a mai anunțat și două noi perechi de căști, // Detalii pe samsung.com // și // Detalii pe samsung.com // cu un look mult mai apropiat de AirPods, pentru că acum au și tijă, nu mai arată ca o „fasolă”, precum Buds2. Tija are chiar și o luminiță, care e fie prea mult din punct de vedere al designului, fie o variantă utilă de a le găsi când ți-au căzut din ureche – cum a ținut să-mi precizeze unul dintre cei care mi le-au arătat zilele trecute. Prețul este de 899,21 lei, respectiv 1.249,21 lei.