FIFA 22 IGDB/Twitch

O lume nouă, fără FIFA și iPod23 min read

De Mihai Ghiduc 19.05.2022

Francizele și produsele iconice nu fac bani la nesfârșit. Honor revine în România cu planuri mari.

Prins cu un proiect video care va apărea în curând, pe Mindcraft Stories, n-am apucat să scriu un rant despre preluarea Twitter-ului de către Elon Musk, așa cum îmi propusesem. Mai bine, pentru că acum Musk a „aflat” că e o problemă cu conturile dublate și false („Hello, Elon!”),Elon Musk puts Twitter deal on hold over fake account details”, bbc.com deci mai negociază puțin. Revin cu detalii despre dramă într-un text separat, ca să nu repet titlul ediției precedente a rubricii. 

Momentan am de povestit despre un produs celebru care iese de pe piață, un altul care își schimbă numele în ceva non-iconic, o relansare pe piața locală și destule gadgeturi și aplicații interesante.

Dacă vrei să fii anunțat de fiecare dată când apare un nou articol din această rubrică și să primești un scurt rezumat, pe e-mail, abonează-te aici.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/05/Mindcraftstories_Gadgeturi-Jocuri-Aplicatii-Apps-VR-Augmented-reality_iPod-first-generation_Apple-Inc.jpg

Apple Inc

iPod-ul nu se mai produce, la zece ani după ce a fost ucis de iPhone

Pentru portabilitatea muzicii, lansarea iPod de către Apple în 2001 a însemnat poate mai mult ca lansarea Walkman-ului Sony în 1979. Pentru că nu mai plecai cu câteva casete (sau CD-uri) după tine, ci puteai să-ți iei întreaga colecție. Mai ales de la generația a treia (2003), când spațiul de stocare ajungea deja la 40 GB. În 2007 se ajungea la 160GB, cu a șasea generația a iPod-ului, redenumit deja Classic.

Gloria iPod-ului a durat însă doar un deceniu. Pentru că fix compania care l-a lansat l-a și ucis, cu un alt produs revoluționar – iPhone-ul. Odată ce colecția de muzică putea fi ascultată de pe un device ce făcea și altceva, ideea de a căra după tine încă un gadget, doar pentru muzică, n-a mai fost prea populară. Nici avântul produselor de streaming n-a ajutat. Apple n-a renunțat totuși și a insistat cu iPod Touch, un soi de iPhone fără telefon – designul era similar, putea fi folosit ca orice telefon pe Wi-Fi, îi lipsea doar SIM-ul și serviciile de voce. Ultimul model (generația a șaptea a acestei iterații) a fost anunțat în 2019.

Pe 10 mai, Apple a anunțat„The music lives on”, apple.com că nu va mai produce iPod-uri noi. Unul dintre primele gadgeturi iconice ale noului mileniu a rezistat doar 20 de ani. Paradoxal, mai vechiul Walkman îi supraviețuiește. Cel puțin brand-ul, pentru că Sony îl folosește pentru mp3 playerele sale, inspirate de fapt de iPod.

Într-un clasament al celor mai bune gadgeturi din toate timpurile pe care Mindcraft Stories l-a făcut anul trecut, iPod-ul a ocupat locul al șaselea. Și acolo a fost depășit de Walkman, care s-a situat pe doi, dar și de produsul care l-a ucis – smartphone-ul.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/05/Mindcraftstories_Gadgeturi-Jocuri-Aplicatii-Apps-VR-Augmented-reality_FIFA-22_FIFA-22-IGDB-Twitch.jpg

Twitch

FIFA a murit, trăiască EA Sports FC

Federația care guvernează „sportul rege” e bine mersi, niciun motiv de bucurie, doar jocul nu se simte prea bine. Într-un comunicat„Electronic Arts to Create Fan-First Future of Interactive Football with EA SPORTS FC”, news.ea.com care evită cu grijă acronimul de patru litere care i-a adus zeci de miliarde în cont, Electronics Arts anunță că „jocurile de fotbal faimoase la nivel mondial se vor muta sub noul brand EA Sports FC din 2023”. Mai mundan, colaborarea de trei decenii dintre FIFA și EA Games s-a lovit de o neînțelegere financiară. Totuși, FIFA 23 se va lasa anul acesta, pentru că licența a fost prelungită temporar, cu un an.

EA Games se bazează pe faptul că are acces la campionatele cele mai importante (Anglia, Spania, Italia, Franța) și la competițiile UEFA, cu care are semnate contracte distincte de colaborare. Pierde în schimb accesul la Campionatul Mondial (și la alte competiții organizate direct de FIFA, precum Campionatul Mondial al Cluburilor).

De altfel, FIFA a anunțat„FIFA diversifies its gaming rights and launches new non-sim football games alongside EA SPORTS franchise”, fifa.com că va profitat de Campionatul Mondial din Qatar pentru a lansa un joc dedicat competiției și că lucrează cu studiouri independente pentru a dezvolta alte jocuri. E de așteptat, cel puțin conform declarațiilor, ca FIFA 24 să existe, însă produs de alt studio.

Comunicatul „lămurește” situația licenței, spunând că EA Games poate produce jocuri de tip „simulare” (simulation), în timp ce FIFA va produce „non-simulation games”. Dacă nu ți-e prea clar, primele sunt jocuri care respectă calitățile jucătorilor și echipelor și încearcă să creeze o atmosferă cât mai apropiată de cea reală, celelalte sunt mult mai over-the-top. Există chiar și o lucrare științifică pe tema asta, scrisă în 2008 de doi cercetători austrieci,„Two Halves of Play – Simulation versus Abstraction and Transformation in Sports Videogames Design”, researchgate.net deși pare mai degrabă o metodă prin care FIFA (și alte ligi sportive) încearcă să facă bani chiar și după ce vând o licență aparent exclusivă.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/05/Mindcraftstories_Gadgeturi-Jocuri-Aplicatii-Apps-VR-Augmented-reality_Pixel-6a_Google.jpg

Google

Fără prea multe detalii despre Pixel 7 la Google I/O

Pentru prima dată după doi ani, un eveniment Google s-a desfășurat cu prezență în persoană – pentru presa din State, evident. Pentru noi restul, online-ul a fost baza. 

Pixel 6a a fost vedeta show-ului, pentru că din Pixel 7 a apărut doar câteva imagini, fără prea multe detalii (lansarea va fi în toamnă). Nu e singurul device care e doar confirmat. Pixel Watch va fi lansat și el în toamnă. Nu va fi chiar un Fitbit, ci va rula pe Wear OS, dar va folosi multe din funcțiile dezvoltate de compania achiziționată recent de Google. De asemenea, au anunțat că lucrează la o pereche de ochelari cu realitate augmentată – care nu se numesc încă Google Glass – i la o tabletă Pixel, care va apărea în 2023.

Revenind la lansările de acum, Pixel 6a„Pixel 6a: More of what you want for less than you expect”,  blog.google are parte de procesorul Tensor, creat de Google, după moda recentă în care fiecare companie mare are un cip propriu, și de o camera foto (de 12 MP) care va avea și un soft asociat, Magic Eraser. Compania a mai anunțat o pereche de căști wireless, Pixel Buds Pro – dar și acestea vor fi disponibile abia spre finalul lui iulie.

Pe partea de software, evident că anunțul principal a fost Android 13 (momentan disponibil doar în varianta Beta 2).O poți descărca de aici: android.com Google spune că acesta va avea o aplicație Wallet nouă, care poate stoca nu doar carduri, ci și documente, pașapoarte de vaccinare, bilete și abonamente de transport etc. De asemenea, device-urile cu ecran mai mare (precum tabletele) vor avea parte de mai multe opțiuni de multitasking, precum și un taskbar îmbunătățit, iar aplicațiile native ale Google vor fi upgradate pentru a beneficia la maximum de aceste opțiuni.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/05/Mindcraftstories_Gadgeturi-Jocuri-Aplicatii-Apps-VR-Augmented-reality_Immersive-View_Google.jpg

Google

Un anunț interesant este funcția „Immersive View” din Maps,Detalii pe blogul Google: blog.google care îi va lăsa pe utilizatori să înțeleagă mai bine un oraș, prin crearea unei variante digitale a acestora ce combină imagini din satelit, avion și Street View. Momentan,  asta se va întâmpla cu Los Angeles, Londra, New York, San Francisco și Tokyo.

Meta va lansa o cască VR anul acesta

De fapt, va lansa chiar patru în următorii ani, dar cea numită acum Project Cambria va fi prima.„Here’s Mark Zuckerberg demonstrating Meta’s high-end Project Cambria VR headset”, theverge.com 

E o combinație de cască de VR cu elemente de augmented reality, ceea ce înseamnă că utilizatorul va avea acces și la lumea înconjurătoare când o folosește (adusă însă în lumea virtuală de camere, nu printr-un ecran transparent, ca la ochelarii AR). Practic, un nou pas spre ideea de Metaverse pe care și-a pariat, practic, Mark toți banii. 

https://mindcraftstories.ro/images/2022/05/Mindcraftstories_Gadgeturi-Jocuri-Aplicatii-Apps-VR-Augmented-reality_HONOR-Magic4-Pro_HONOR-Huawei.jpg

Honor

Honor se (re)lansează în România

Acum câțiva ani, când s-a lansa pentru prima dată în România, Honor era un sub-brand al celor de Huawei care își propunea să vândă telefoane mai ieftine, pentru un public mai tânăr. Acum, vine ca o companie separată, deși se speculează că nu chiar atât de separată pe cât se susține oficial.„Honor May Not Be as Free From Huawei as It Claims”, wired.com  

N-a ajutat faptul că pentru o vreme, după separarea de compania-mamă din 2020, telefoanele celor două companii au fost relativ asemănătoare – deși asta poate fi explicat și prin faptul că ciclul de dezvoltare a unui telefon e mai lung decât ce se vede în momentul lansării. Cer e că acum, în 2022, Honor nu mai e doar un Huawei cu servicii Google, iar asta s-a văzut deja de la lansarea Honor Magic4 Pro,Detalii pe hihonor.com la finalul lui februarie, la MWC Barcelona.

În România, Honor a revenit pe 5 mai, cu patru telefoane. Pe lângă flagship, au mai fost anunțate Honor X7, X8 și Magic4 Lite.Găsești detalii despre toate acestea pe site-ul oficial: hihonor.com Rămâne de văzut însă dacă acest brand va putea căpăta strălucirea pe care a avut-o Huawei în momentul său de vârf, când cocheta (on și off) cu prima poziție în topul vânzărilor. Cel puțin privind la flagship, sunt câteva semne că ar putea să o facă, și nu-i vorba doar de încărcarea rapidă de 100W, sistemul de camere interesant sau faptul că are cel mai nou procesor  Snapdragon 8 Gen 1.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/05/Mindcraftstories_Gadgeturi-Jocuri-Aplicatii-Apps-VR-Augmented-reality_HUAWEI-WATCH-GT-3-Pro_HUAWEI.jpg

Huawei

Între timp, Huawei se concentrează pe piața non-smartphone

La recenta lansare a celui mai nou ceas Huawei, Watch GT 3 Pro, compania a anunțat că, pe piața din România, are creșteri pe toate segmentele care nu presupun produce ce au nevoie de accesul la serviciile Google: wearables, laptopuri, monitoare etc. O reorientare forțată de împrejurări, dar care că funcționează.

Revenind la lansare, Huawei Watch GT 3 Pro vine în două variante, una din titan, de 46 mm, pentru bărbați,„HUAWEI WATCH GT 3 Pro Titanium”, huawei.com și una ceramică, de 42 mm, pentru femei,„HUAWEI WATCH GT 3 Pro Ceramic”, huawei.com și cu mai multe variante de curea. 

Ambele ceasuri au mai module sport suplimentare față de modelele anterioare, rezistență la apă până la 30 de metri (fiind primele din categorie utilizabile la scufundări), precum și funcție de EKG. 

Aventurile încep acasă

Pentru a sărbători achiziția Telekom și transformarea în Orange Romania Communications, compania organizează un eveniment gratuit în Piața George Enescu din București, între 20 și 22 mai. Vizitatorii vor putea vizita virtual Catedrala Notre-Dame din Paris și vor putea conduce de la distanță o mașină pe un circuit din Franța, prin rețeaua 5G. În zilele de 20 și 21 mai, Orchestra Simfonică București va susține un concert live de muzică clasică, urmând să interpreteze Anotimpurile de Antonio Vivaldi.

Streaming news

Ce-a fost asta, CNN?

În lumea tot mai vastă a produselor de streaming, CNN+ părea o chestie destul de ciudată. Însă faptul că a fost închis la puțin peste o lună de la lansare a părut, inițial, la fel de ciudat. Variety a anunțat știrea,„CNN+ Is Shutting Down One Month After Launch (EXCLUSIVE)”,  variety.com lumea a făcut mișto, însă ideea nu e atât de stupidă. După apariția Warner Bros. Discovery, prin fuziunea celor două firme, ar fi avut prea multe canale de streaming. Și cum deja se discuta de o fuziune între HBO și Discovery, încă un serviciu de streaming mai mult încurca.

Încă o lună până la Disney+

Între timp, preoferta pentru lansarea Disney+ în România din 14 iunie rămâne valabilă: ​un an cu prețul pe 8 luni.O găsești pe disneyplus.com Fanii Marvel, Star wars și a altor francize care au părăsit mare parte din celelalte platforme de streaming au cu ce să-și ocupe următorul an. Însă Doctor Strange 2 in the Multiverse of Madness va ajunge pe platformă însă abia pe 8 iulie.

Netflix contracarează cu Black Mirror

Un nou sezon Black Mirror e în lucru la Netflix,„Black Mirror Returns: New Series in the Works at Netflix”, variety.com ceea ce e o chestie destul de tare la o companie care pare că își ucide produsele prea des și prea random.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/05/Mindcraftstories_Gadgeturi-Jocuri-Aplicatii-Apps-VR-Augmented-reality_Sony-Xperia-1-IV_Sony.jpg

Sony

Câteva produse noi lansate luna aceasta

Foarte pe scurt, câteva lansări recente:

  • Sony a anunțat noul lor flagship, continuând să combine cifrele arabe cu cele latine în Xperia 1 IV;„Xperia 1 IV”. sony.ro 
  • Panasonic și-a lansat gama de televizoare din 2022, cu ecrane între 42 și 77 de inchi. Au ecrane OLED sau Core LED, funcții suplimentare pentru jocuri și, desigur, procesoare îmbunătățite;Detalii pe panasonic.com  
  • Acer a anunțat mai multe laptopuri noi (Swift 3 OLED, Spin 3, Spin 5), precum și o serie de produse ecologice (laptopuri, monitoare), care folosesc plastic reciclat, din gama Vero;Detalii pe acer.com 
  • Asus a lansat Flow X16 și Scar 17 SE, două produse destinate gamerilor din gama ROG.„First Look: Are the Asus ROG Flow X16, Scar 17 SE Laptops Worth $2,000+?”, pcmag.com 


Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.