Foto: Luza Studios / Getty Images

OpenAI plănuiește să lanseze primul său cip pentru inteligență artificială în 20265 min read

De Paul Petrache 11.02.2025

Compania și-a propus să se alăture Google și Meta în clubul companiilor tech cu cipuri AI proprii.

Reuters,// „Exclusive: OpenAI set to finalize first custom chip design this year”, reuters.com // care citează surse din interiorul companiei OpenAI, susține că firma lui Sam Altman urmează să finalizeze în lunile următoare primul cip propriu și să-l trimită în producție către Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Acesta ar urma să fie lansat în 2026. Varianta inițială a cipului de 3 nanometri va fi folosită pentru rularea modelelor de inteligență artificială, dar planurile prevăd lansarea unor versiuni mai performante. 

Pentru OpenAI, aceasta nu este prima încercare de diversificare a surselor hardware, pentru a limita dependența de Nvidia, care deține aproximativ 80% din cota de piață a cipurilor AI. Compania folosește, de asemenea, cipuri AMD, prin intermediul platformei cloud Microsoft Azure. De designul noilor cipurilor se ocupă o echipă din OpenAI condusă de Richard Hou, un fost inginer specializat în cipuri TPU la Google, în colaborare cu compania Broadcom.

Experții din industrie consultați de Reuters estimează că dezvoltarea unei singure variante a unui astfel de cip va costa ChatGPT în jur de 500 de milioane de dolari, în timp ce software-ul și infrastructura necesare ar urma să dubleze aceste costuri. Pentru a putea însă să devină un competitor serios pe piață, compania ar trebui să angajeze sute de ingineri. 

În Statele Unite, în 2025 se fac investiții serioase în inteligență artificială. ChatGPT este parte a Proiectului Stargate, un joint venture cu Oracle și Soft Bank care promite că va pune la bătaie peste 500 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii AI. În același timp, Microsoft a anunțat investiții de 80 de miliarde de dolari,// „Microsoft expects to spend $80 billion on AI-enabled data centers in fiscal 2025”, cnbc.com // iar Meta de 60 de miliarde.// Meta Will Spend Record $60 Billion On AI This Year, Zuckerberg Says—After Trump Announces Stargate Deal With OpenAI”, forbes.com //  

Reducerea dependenței de cipurile Nvidia ar putea fi un pariu câștigător pentru OpenAI, care în 2024 a avut pierderi de aproape patru miliarde de dolari.// „OpenAI Is Growing Fast and Burning Through Piles of Money”, nytimes.com // E drept, o mare parte din această sumă este legată de costurile de administrare, salarii și chiria birourilor, nu de cheltuielile cu cipuri.

Între timp, OpenAI e sub asalt. Un grup de investitori condus de Elon Musk a oferit 97,4 miliarde de dolari// „Elon Musk leads an offer to buy ChatGPT’s parent company for nearly $100 billion”, cnn.com // pentru a cumpăra organizația non-profit din spatele OpenAI. Sam Altman a răspuns sarcastic, printr-o postare pe X:// Citește pe x.com // „Nu, mulţumesc, dar vom cumpăra Twitter pentru 9,74 miliarde de dolari, dacă doriţi”. Este doar cel mai recent episod al războiului pornit de Musk cu producătorul ChatGPT, pe care îl acuză că s-a distanțat de principiile filantropice inițiale ale OpenAI.



Text de

Paul Petrache

Doomscroller profesionist. S-a apucat de jurnalism ca să aibă un pretext să documenteze subiecte pe care poate nu le-ar aborda în mod normal.

TEHNOLOGIE|HOT TAKE

Cel mai prost moment să-ți faci un PC de gaming. Lansările NVIDIA au fost un fiasco

De
Plăci video mai scumpe decât inele de diamant, performanță mai proastă decât hardware mai vechi și stoc aproape inexistent în România.
TEHNOLOGIE|FYI

Noile MacBook Air cu M4: o culoare nouă, câteva upgrade-uri și un preț mai mic

De
Apple continuă lansările lunii martie cu noile MacBook Air, iPad Air și iPad Pro, dar și noua gamă Mac Studio. Nu te aștepta însă la surprize prea mari.
SPAȚIU|FYI

Încă un test, încă o explozie pentru nava cu care SpaceX vrea să ajungă pe Marte

De
Zborul cu numărul opt al Starship-ului lui Elon Musk s-a terminat într-un mod similar zborului șapte.
ȘTIINȚĂ|FYI

Richard Sutton și Andrew Barto câștigă Premiul Turing pentru progresele în învățarea prin recompensă

De
Richard Sutton și Andrew Barto, cei care au pus bazele învățării prin recompensă, au fost recompensați cu Premiul Turing, cea mai prestigioasă distincție din informatică, pentru contribuțiile lor fundamentale la AI.