PlayStation 5 și Xbox Series X: Față în față11 min read

De Ionuț Preda 13.11.2020, ultima actualizare: 08.01.2021

Războiul de pe hârtie, dar și cel din lumile virtuale.

Deci fiecare consolă are avantajele, dezavantaje, funcționalități și artificii proprii. Dar care e mai bună? Un răspuns e mult mai greu de dat decât ar părea, mai ales că ambele flagship-uri au același preț recomandat de 500 de euro pentru Europa, și au, în mare, aceleași avantaje tehnice față de generația anterioară.

Ca să te ajutăm să găsești un răspuns, îți punem față în față specificațiile tehnice, funcționalitățile și analizele comparative ale experților pentru PlayStation 5 și Xbox Series X. Cu mențiunea că, deocamdată, sunt puține jocuri care profită din plin de puterea ambelor console, așa că vom actualiza acest articol atunci când mai apar analize relevante.

O cursă strânsă

În ceea ce privește specificațiile tehnice, principalele diferențe sunt de implementare. Ambele modele au puncte forte și compromisuri specifice, însă nu foarte diferite, având în vedere că chipurile grafice și procesoarele sunt în ambele cazuri produse de AMD, pe baza acelorași tehnologii. Series X are mai multe unități computaționale la o frecvență mai scăzută, în timp ce PS5-ul adoptă strategia opusă. E greu de spus cum se va traduce asta în performanța jocurilor, dar e cert Xbox-ul va fi oferi mai mult spațiu de manevră pentru jocurile foarte solicitante, cu puterea sa de calcul de 12 teraflopi (față de 10,3 la PS5).

La capitolul storage, PS5 are viteze aproximativ duble de transfer, dar oferă mai puțin spațiu pe SSD-ul intern. Ambele au sloturi pentru expansiune a memoriei interne, însă doar cel de Xbox este activat la lansare, și acela cu un singur model compatibil. Un alt aspect important e că PS5 implementează standardul Wi-Fi 6,  oferind posibilitatea de viteze mai rapide decât cel Wi-Fi 5 implementat de Series X.

Știam încă înainte de lansare că PS5 va ocupa extrem de mult spațiu, dar mulți revieweri tot au fost surprinși de dimensiuni atunci când l-au văzut pe viu. Față de Xbox, consola vine și cu un stand inclus, pe care îl poți folosi pentru a o așeza pe verticală sau orizontală. Și Series X poate fi așezat în ambele moduri, dar marketing-ul ambelor device-uri arată că acestea au fost create cu gândul la o așezare pe verticală.

PlayStation-ul notează o victorie la capitolul porturi, acolo unde oferă opțiunea unui port ultra-rapid USB-C, în timp ce Series X se mulțumește cu clasicele USB-A.

Cât despre periferice, mai toată lumea laudă noul DualSense de la PS5, cu al său feedback haptic și mecanism adaptiv pentru butoanele „trăgaci” în funcție de situațiile din joc, despre care am vorbit mai pe larg în articolul dedicat consolei. Xbox-ul vine și el cu un nou controller wireless, mai similar cu iterația precedentă, dar cu două noutăți mari: un nou buton de share, pentru funcționalitățile multimedia ale consolei (screenshoturi și înregistrare a ecranului) și un port USB-C în locul celui micro-USB. Puțin bizar, pentru că Series X-ul nu dispune de port USB-C, așa că va trebui să folosești un cablu care ieșire USB-A ca să-l conectezi la consolă.

Toate specificațiile tehnice n-ar avea vreun rost, însă, dacă n-ai avea ce să te joci. Și asta e o lansare atipică, pentru că în alte generații cele două companii se duelau în a oferi jocuri cât mai atractive la lansare; acum, doar PlayStation are parte de câteva jocuri exclusive. Ambele s-au axat mai degrabă pe ideea că poți juca și jocuri de pe generațiile anterioare, dar cu hardware mai bun. Iar aici Xbox-ul e mai inclusiv, oferind suport și pentru unele titluri de Xbox 360 și de pe consola originală, pe lângă cele de Xbox One. Sony au introdus și ei compatibilitate cu mai toate jocurile de PS4, dar s-au oprit acolo.

Xbox-ul stă mai bine la capitolul servicii, cu abonamentul Game Pass Ultimate, care e practic un all-inclusive: mai mult de 100 de jocuri, cu lansări noi și o parte schimbate periodic, dar și abonamentul clasic pentru aspectele online și, ca bonus, cloud gaming pe mobil. În schimb, PS5 menține serviciul de abonament/streaming PS Now separat de cel pentru online, PS Plus; abonații celui de-al doilea primesc acces la PS Plus Collection, o colecție de 20 de jocuri apreciat critic sau comercial pe PS4.

De notat că ambele oferă îmbunătățiri pentru jocurile din generațiile anterioare în funcție de caz, de cele mai multe ori necesitând un patch de la producător. PS5 îți dă posibilitate să streamuiești jocurile de pe consolă pe PS4, PC sau telefon/tabletă prin wi-fi, în timp ce Series X are aceeași funcționalitate doar pentru telefoane, necesitând o conexiune prin cablu la PC. Dacă ești pasionat de VR, doar Sony oferă suport, prin intermediul headset-ului PSVR.

Proba practică

Așa arată „războiul” pe hârtie. Dar cum se transmite asta în performanța practică din jocuri? O să aflăm mai multe în perioada următoare, după ce ambele console vor avea parte de mai multe titluri. Din fericire, însă, îi avem pe experții de la Digital Foundry, care au făcut ca întotdeauna o analiză in-depth legată de performanța ambelor device-uri atunci când au fost puse să ruleze varianta optimizată de la Devil May Cry 5.

Ca un rezumat, pe opțiunea de performanță care țintește 120 de FPS, (High-Frame Rate Mode) ambele reușesc o medie de 100, dar PS5-ul este ceva mai stabil, în timp ce Series X-ul suferă de scăderi de framerate mai notabile. Ambele reușesc o implementare decentă a ray-tracing-ului, dar pentru a atinge un FPS mediu similar cu High-Frame Rate Mode, trebuie să scadă rezoluția la 1080p. La setări de calitate care includ 4K și ray-tracing, niciuna nu reușește să țină 60 FPS, dar Xbox-ul are un avantaj de câteva cadre pe secundă.

MAI MULTE DESPRE NOILE CONSOLE: PlayStation 5 vs Xbox Series X/S: „Războiul” consolelor, acum în 4K 60FPS



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.


Infografice de

Alec Pop

Art Director. Designer de ziare și reviste care și-a dorit să ajungă inginer de aviație, pasionat de știință, tehnologie și bucătar amator în timpul liber.

TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor.