Premieră medicală: rinichi pentru transplant, transportat cu drona10 min read

De Monica Georgescu 06.05.2019

Dronele sunt cele mai cool jucării ale momentului, mașinuțele teleghidate ale erei noastre. Și, mulțumită evoluției fulminante a tehnologiilor de miniaturizare, devin din ce în ce mai accesibile. Acesta este motivul pentru care copii din întreaga lume (cu vârste între 10 și… 40 de ani) au primit anul trecut de la Moș Crăciun o dronă. Însă nouă ne plac dronele și pentru potențialul lor uriaș.

Nu-ți trebuie foarte multă imaginație pentru a găsi utilizări noi acestor aparate de zbor fără pilot. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, dronele ar putea să-ți livreze rapid pizza sau comenzile online, ar putea să facă transporturi în zone afectate de conflicte sau de dezastre naturale, sau în care oamenilor le este greu să ajungă, ar putea livra medicamente și ajutoare umanitare și, de ce nu, organe pentru transplant.

Acest viitor este mai aproape azi decât a fost vreodată. La sfârșitul lunii aprilie, cercetătorii și inginerii de la Universitatea din Maryland (Baltimore), Statele Unite, au folosit pentru prima dată o dronă special echipată pentru a livra un rinichi pentru transplant de la Facultatea de Medicină la Centrul Medical al Universității, unde chirurgii au efectuat operația de transplant. Beneficiarul a fost o pacientă în vârstă de 44 de ani, care aștepta un rinichi de opt ani.

Dotări speciale

Cercetătorii si inginerii de la Universitatea din Maryland au proiectat și construit o dronă special echipată pentru a putea transporta în condiții de siguranță un organ pentru transplant. Dotată cu opt rotoare pentru un plus de stabilitate în zbor, drona este echipată cu un sistem special care monitorizează viabilitatea organului transportat. Acest sistem este proiectat pentru a monitoriza în timp real și a menține constante: temperatura la care este transportat organul, presiunea barometrică, precum și gradul de vibrație și nivelul turbulențelor la care este expus în zbor.

În acest fel, persoana care controlează de la distanță drona poate interveni și modifica traseul, altitudinea sau viteza la care vehiculul zboară dacă observă modificări care pot periclita integritatea organului transportat. În același timp, informații relevante despre starea organului transportat sunt trimise in timp real și chirurgilor care așteaptă la sol, pentru ca aceștia să poată lua rapid măsurile necesare.

© University of Maryland Medical Center

Un zbor scurt, un pas mare

Deși a intrat în istorie, acest prim transport al unui organ pentru transplant cu drona a fost pe o distanță foarte scurtă – aproximativ 5 kilometri – și a durat doar câteva minute. Niciuna din părțile implicate în această premieră medicală nu a vrut să-și asume riscuri suplimentare, iar asta era de așteptat.

Da, a fost un zbor scurt, dar a însemnat un pas important pentru medicină. În viitor, aparate de zbor fără pilot ar putea transporta organe pe distanțe mult mai lungi, pentru a da mai multor persoane o șansă la o nouă viață. Oamenii de știință și inginerii mai au mult de muncă până a ajunge acolo, însă primul pas a fost făcut deja: s-a demonstrat că un organ poate fi transportat cu ajutorul unui vehicul fără pilot și că organul poate fi menținut viabil pe parcursul călătoriei. E un lucru foarte important în contextul în care, în întreaga lume, organele de donat sunt mult mai rare decât numărul persoanelor care au nevoie de un transplant.

Contra-cronometru

Organele pentru transplant sunt foarte fragile și nu pot „supraviețui” mult timp în afara corpului după ce au fost recoltate. Plămânii și inimile sunt cele mai fragile – acest organe rămân viabile doar patru până la șase ore după recoltare, ceea ce limitează foarte mult posibilitatea de a găsi în timp util (și la o distanță mică) un pacient compatibil. Asta restrânge foarte mult aria geografică unde un pacient compatibil este căutat atunci când există un organ pentru transplant. Rinichii sunt mai rezistenți – ei rămân viabili până la 48 de ore după recoltare, ceea ce înseamnă că pot fi transportați pe distanțe mai lungi, până la un pacient compatibil. Desigur, cu cât operația de transplant se poate face mai rapid după recoltarea organului, cu atât șansele de succes sunt mai mari.

Pe distanțe scurte, organele sunt transportate cu ambulanța. Pe distanțe mai lungi, medicii pot recurge la transport cu elicopterul sau chiar cu avionul, pe rute comerciale. În toate aceste circumstanțe, este o cursă contra cronometru și un joc al șanselor – pacientul compatibil cu organul donat nu trebuie să se afle prea departe, altfel nu va putea beneficia de operația salvatoare.

Lucrurile se complică și mai mult atunci când pacientul care așteaptă un organ compatibil nu se află într-un oraș mare, deservit de un aeroport – atunci șansele sale de a beneficia de operația salvatoare scad și mai mult. Obiectivul principal al cercetătorilor de la Universitatea din Baltimore a fost de a dezvolta o soluție care, odată perfecționată, să dea o șansă în plus la viață celor care așteaptă de mulți ani un organ compatibil.

Desigur, suntem încă departe de o lume în care drone-ambulanță să bâzâie constant pe cer. Însă așa cum fiecare călătorie – oricât de lungă – începe tot cu un prim pas, tot așa orice inovație care are potențialul de a schimba în viitor lumea și lucrurile așa cum le știm trebuie să aibă un început, oricât de modest.

SĂNĂTATE|SCI-FACTS

5 boli pe care le credeai dispărute (dar încă există)

De Mihai Ghiduc 08/07/2020
Ciumă bubonică în China? De la o marmotă? De fapt, nu e singura boală a trecutului care încă există.
SĂNĂTATE

Home fitness în izolare și după

De Valentina Nicolae 15/06/2020
A schimbat pandemia felul în care ne menținem în formă? Părerile sunt împărțite
SĂNĂTATE|BS DETECTOR

Fact checking: Sterilizarea măștilor la cuptorul cu microunde

De Ionuț Preda 18/05/2020
Chiar dacă ai auzit că e o metodă sigură la televizor, cuptorul cu microunde probabil nu îți va steriliza masca, dar riscă să îi dea foc.
SĂNĂTATE|BS DETECTOR

Cui îi este frică de Bill Gates?

De Dragoș C. Costache 18/05/2020
Internetul e plin de povești înfricoșătoare care îl au ca protagonist pe fostul șef de la Microsoft. Dar cu ce se ocupă de fapt la pensie dușmanul numărul unu al conspiraționiștilor (și al țânțarilor)?