Tehnologie purtabilă pentru monitorizarea parametrilor de sănătate, de la Fitbit

Primul program de sănătate publică bazat pe wearables8 min read

De Monica Georgescu 26.08.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Recent, în lumea tehnologiei medicale a avut loc o premieră care nu poate fi trecută cu vederea: statul Singapore a anunțat demararea primului program de sănătate publică bazat pe tehnologie de tip senzori purtabili.

Compania americană Fitbit a câștigat contractul cu guvernul din Singapore pentru a oferi dispozitive de monitorizare a sănătății și servicii de fitness pentru aproximativ un milion de cetățeni ai acestei țări. Singapore devine astfel primul stat care finanțează un program de sănătate publică care are ca principal obiectiv monitorizarea și îmbunătățirea sănătății oamenilor cu ajutorul tehnologiei purtabile.

Un milion de brățări Fitbit

În acest program inovativ de sănătate publică, denumit „Trăiește sănătos, Singapore” (Live Healthy SG), aproximativ un milion de persoane de toate vârstele vor primi gratuit din partea statului dispozitive purtabile pentru monitorizarea stării de sănătate.

Sursa: Getty Images

Conform contractului guvernamental, Fitbit se angajează să pună la dispoziția participanților întreaga gamă de produse și servicii disponibile. Asta include: brățări care monitorizează diferiți parametri ai stării de sănătate și ai nivelului de fitness și activitate, software, dar și servicii de consiliere personalizată, disponibile pentru clienții serviciului Fitbit Premium.

Participanților la program li se promite că se vor bucura de o experiență dinamică și personalizată. Inițiativa bazată pe tehnologie are ca scop informarea și motivarea cetățenilor pentru ca aceștia să își formeze obiceiuri sănătoase și să își îmbunătățească nivelul de activitate fizică și fitness, alimentația, calitatea somnului și starea de spirit.

Date prețioase, obținute inteligent

Singaporezii se vor putea înscrie în program de la mijlocul lunii septembrie, iar programul va începe la finalul lui octombrie 2019. Oameni de toate vârstele și din toate mediile sociale vor purta dispozitivele dotate cu senzori inteligenți de la Fitbit.

La înscriere, fiecare participant va semna un acord care va permite analizarea datelor colectate în timpul programului de către Fitbit și Consiliul de promovare a sănătății (Health Promotion Board – HPB) din Singapore. Zee Yoong Kang, președintele HPB Singapore explică că astfel vor putea fi colectate date extrem de utile despre starea de sănătate a singaporezilor – date ce vor putea fi folosite ulterior pentru a justifica demararea unor alte programe naționale de sănătate.

Sursa: fitbit.com

Tehnologie pentru sănătate

Trebuie spus că Singapore este una dintre țările cu cei mai sănătoși oameni din lume. De asemenea, deși este cea mai mică țară din Asia de Sud-Est, Singapore este recunoscută pentru sistemul de sănătate foarte bine organizat și finanțat. În anul 2000, Singapore era pe locul șase într-un clasament global al eficienței sistemelor de sănătate, realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cei puțin peste 5,6 milioane de cetățeni ai orașului-stat insular beneficiază de infrastructură medicală de top. Iar acum, Singapore este primul stat din lume care își propune să folosească tehnologia purtabilă într-un program național menit să monitorizeze și să îmbunătățească starea de sănătate a cetățenilor.

„Consiliul de promovare a sănătății din Singapore susține tehnologiile emergente, cu accent pe date personalizate. Intenționăm să lucrăm cu Fitbit și cu alte companii inovatoare într-un efort de a folosi tehnologia pentru a oferi oamenilor informații și sfaturi menite să responsabilizeze cu privire la propria stare de sănătate. Participanții la acest program vor beneficia de tehnologia Fitbit care integrează inteligența artificială și algoritmii de machine learning pentru a încuraja alimentația sănătoasă, activitatea fizică și somnul de calitate. Nu în ultimul rând, datele colectate în cadrul acestui program ne vor ajuta în dezvoltarea unor viitoare programe de sănătate“, a explicat Zee Yoong Kang, președintele HPB Singapore, într-o declarație oficială.

Sursa: fitbit.com

„Scopul nostru a fost întotdeauna acela de a-i încuraja pe oameni să fie mai sănătoși cu ajutorul tehnologiei“, a spus James Park, fondator și CEO Fitbit. „Parteneriatul pe care l-am încheiat cu guvernul din Singapoare este dovada eficienței muncii noastre. Suntem siguri că integrarea produselor Fitbit alături de serviciile pe care le oferim și componenta de software îi va motiva pe singaporezi să fie mai activi și mai sănătoși, la nivel național. Ne bucurăm că Singapore face acest pas și sperăm că vor exista cât mai multe țări care să pună accent pe sănătatea locuitorilor lor”.

 

TEHNOLOGIE|OVERVIEW

AI cu conștiință sau doar un chatbot care a învățat filosofie?

De
Un inginer de la Google a afirmat că există un program de inteligență artificială cu conștiință în cadrul companiei. E începutul unei perioade de tranziție, în care granița dintre realitate și science fiction este tot mai confuză. Oamenii continuă să fie sceptici atât cu privire la entuziasmul, cât și cu privire la frica din jurul inteligenței artificiale. Și entuziasmul și frica sunt, însă, justificate.
TEHNOLOGIE|TENDINȚE

Chiar și fără Metavers, vom avea un viitor cu influenceri digitali

De
Personajele animate ar putea deveni cele mai importante personalități ale internetului viitorului
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

MacBook Air devine negru (și plicticos); Internet Explorer moare, dar nu se predă

De
Uniunea Europeană obligă Apple să-și schimbe mufa de la iPhone (dar abia din 2024), iar Disney+ a venit în sfârșit în România 
TEHNOLOGIE|GADGETS

De ce colaborează Oppo cu Hasselblad și ce e aia HEIC?

De
Oppo pare decis să ia locul Huawei, așa că, pentru Find X5 Pro, a început o colaborare cu un producător de camere mobile profesionale (dar nu cu Leica).