Foto: Wong Yu Liang / Getty Images

Războiul cipurilor se intensifică: China și SUA impun noi restricții9 min read

De Andrei Fulea 13.12.2024, ultima actualizare: 16.12.2024

Mai multe companii din China au anunțat că procesoarele americane nu sunt sigure. Anunțul amplifică schimbul de restricții dintre cele două cele mai mari puteri economice globale. 

Patru asociații industriale de top din China au spus că nu mai este sigur pentru companiile chineze să cumpere cipuri de la companii americane. Anunțul a fost făcut marți, 3 decembrie, după mai multe replici dintre cele două puteri mondiale. Administrația Biden a impus al treilea set de restricții pentru industria semiconductorilor chinezești, iar răspunsul lor a venit rapid: fără exporturi de germaniu, galiu și antimoniu, materiale esențiale pentru fabricarea de procesoare și armament, către Statele Unite ale Americii.

Restricțiile impuse de SUA

Momentul zero al acestor noi tensiuni dintre China și Statele Unite începe din inițiativa celei din urmă. Luni, 2 decembrie, SUA au anunțat a treia acțiune împotriva industriei semiconductorilor din China, anume limitarea exporturilor către 140 de companii. Pachetul include restricții pentru cipurile de memorie cu o lățime mare de bandă, folosite în general pentru a antrena modele de inteligență artificială, noi limite pentru 24 de instrumente de fabricare a cipurilor și trei instrumente software, dar și restricții pentru echipamentele făcute în fabricile din Singapore și Malaezia, potrivit Reuters.// reuters.com , „Latest US clampdown on China’s chips hits semiconductor toolmakers”//

Reglementările afectează 20 de companii de semiconductori, două companii de investiții și peste 100 de producători de echipamente pentru cipuri, printre care Swaysure Technology, Si’En Qingdao și Shenzhen Pensun Technology, companii care colaborează cu Huawei. Acestea vor fi adăugate pe o listă care le interzice producătorilor americani să le trimită produse fără o licență specială.

Această inițiativă are ca scop împiedicarea chinezilor de a produce sau folosi cipuri de inteligență artificială pentru echipament militar. Chiar dacă cipurile produse în China sunt cu ani în urma celor americane, aceștia par să recupereze repede, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care administrația Biden a decis acest nou pachet de constrângeri, care este al treilea din ultimii trei ani. Pachetul vine cu doar câteva săptămâni înaintea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, deci ne putem aștepta ca tensiunile dintre cele două puteri să crească și mai mult în viitor.

Acțiunile americanilor au fost criticate de către Ministerul Comerțului din China, care le-a numit practici anti-piață și a mai adăugat că se vor lua măsuri pentru a proteja drepturile companiilor chineze.

Răspunsul Chinei: „Cipurile americane nu mai sunt sigure”

Ministerul Comerțului din China nu a stat foarte mult pe gânduri, iar a doua zi, pe 3 decembrie, a anunțat că Republica Populară Chineză nu va mai exporta către SUA galiu, germaniu și antimoniu, materiale care sunt utilizate în piața semiconductorilor și cea militară. Restricțiile întăresc limitările deja existente, introduse anul trecut de către oficialii de la Beijing, însă acum sunt doar pentru SUA. De asemenea, ordinul mai include și o revizuire mai strictă a articolelor pe bază de grafit către State, scrie Reuters.// reuters.com , „China bans export of critical minerals to US as trade tensions escalate”//

Galiul și germaniul sunt folosite în semiconductori, germaniul fiind folosit și pentru lucruri precum cabluri de fibră optică, panouri solare și în tehnologia cu infraroșu. Antimoniul este utilizat pentru muniție și alte arme, iar grafitul este o componentă importantă pentru bateriile de pe mașinile electrice. Cele mai mari îngrijorări ale oficialilor de la Washington ar fi o posibilă extindere a restricțiilor și pentru materiale precum nichel sau cobalt, care au o plajă mult mai largă de utilizări.

În aceeași zi, patru asociații industriale mari din China au venit cu un mesaj pentru conaționalii lor, susținând că cipurile americane nu sunt sigure și ar fi mai bine să cumpere intern. Acest lucru ar putea afecta și mai mult companii precum Nvidia, Intel sau AMD, care deja au fost lovite de restricțiile impuse luni de oficialii de la Casa Albă, conform Reuters.// „US chips are ‘no longer safe,’ Chinese industry bodies say in latest trade salvo”, reuters.com // 

Nu este prima dată când procesoarele americane sunt puse sub lupă de către oficialii chinezi. Intel a fost cercetat, în octombrie, după ce Cybersecurity Association of China a cerut o verificare a securității produselor producătorului din Silicon Valley, acuzând că acesta a prejudiciat constant securitatea națională a Chinei.

Un lucru interesant este că, în urmă cu câteva luni, firmele chineze păreau să se ascundă de la a declara oficial că se folosesc de echipamente produse intern, așa cum am subliniat la sfârșitul articolului „Revoluția procesoarelor. De la x86 și ARM la cipuri pentru AI”. Atunci, Bytedance ascundea o posibilă colaborare cu Huawei pentru a antrena modele de inteligență artificială. 

Totodată, am evidențiat și asemănarea dintre modelul american, unde toate companiile mari încep să producă propriile procesoare pentru a-și antrena și dezvolta modelele de AI, și modelul chinez, care se îndreaptă spre producători interni. Cel mai probabil, tensiunile vor crește odată cu revenirea lui Donald Trump în funcție și vor apărea mai multe restricții cu repercusiuni mai mari pentru noi, consumatorii.



Text de

Andrei Fulea

Student la Facultatea de Jurnalism și Stiințele Comunicării. Pasionat de tehnologie, economie și de scris. Momentan la început de drum.

TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

De ce n-are TikTok bască?

De
La începutul celui de-al doilea mandat, Trump „rezolvă” o problemă pe care tot el a creat-o: interzicerea uneia dintre cele mai populare aplicații de social media din SUA.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Cercetătorii care combat contrabanda și amenințările de securitate maritime

De
Cercetătorii, autoritățile naționale și Uniunea Europeană conlucrează pentru a aborda provocările maritime precum contrabanda, pescuitul ilegal și amenințările de securitate.
TEHNOLOGIE|GAMING SPOTLIGHT

Înainte să câștige Nobelul, a creat un joc video despre autocrație în Europa de Est

De
Demis Hassabis, câștigătorul Premiului Nobel pentru Chimie din 2024 a creat, în trecut, jocuri video: de la simulatoare de parcuri de distracții până la jocuri politice despre state totalitare din lumea ex-sovietică.
MEDIU|FYI

2024 – primul an care depășește limita de încălzire globală de 1,5°C și cel mai călduros în România

De
Anul 2024 a fost cel mai cald din istorie, de când se fac măsurători din 1850. Ultimul deceniu rămâne cel mai fierbinte, cu temperaturi care au bătut record după record.