NurPhoto/Getty Images

Slow Forward: (Aproape) toate lansările AI din ultima lună25 min read

De Mihai Ghiduc 21.03.2023, ultima actualizare: 07.07.2023

Plus: criza băncilor start-up-urilor și a lumii criptomonedelor și lupta autorităților cu TikTok.

A fost o perioadă extrem de încărcată pentru lumea AI, cu numeroase anunțuri care mai de care mai spectaculoase și mai grăbite. Bătălia pare a se duce în continuare între Microsoft și Google (includ aici și firmele mai mici care au susținerea giganților tech). Google pare a câștiga concursul pentru „primul anunț”, dar Microsoft pare mai capabil să pună produse funcționale pe piață. Le voi trece în revistă mai jos.

Dacă vrei să afli când apare un nou articol Slow Forward și să primești un scurt rezumat pe e-mail, abonează-te aici.

Primele aplicații practice sunt pentru lumea businessului

Nu e nicio mirare de fapt că primele implementări mai serioase ale AI-ului în software apar în această zonă, la urma urmei, așa s-au obținut finanțările – promițându-se un viitor în care aceste cercetări pot fi monetizate. Nici că anunțurile sunt în continuare grăbite, iar produsele nu (prea) sunt disponibile.

AI-ul vine primul la birou

Cea mai importantă știre este că participanții majori la bătălia pentru AI au ajuns la momentul în care introduc inteligența artificială în produselor lor de productivitate: Microsoft 365, respectiv Workspace. 

Microsoft 365 Copilot. Microsoft a anunțat„Introducing Microsoft 365 Copilot: your copilot for work”,  news.microsoft.com lansarea Microsoft 365 Copilot, care integrează modelele mari de limbaj (LLM) în aplicațiile suitei (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams etc.). Acesta va fi însoțit și de un nou Business Chat, în esență, o variație a unui chatbot de tip ChatGPT care generează limbaj natural pe baza instrucțiunilor primite de la utilizator. Dacă te întrebi de ce nu-l ai deja pe computer, este pentru că sistemul e testat de „clienți comerciali selectați”.

Google Workspace cu AI. Același lucru se întâmplă și în cazul suitei Google Workspace,„Announcing new generative AI experiences in Google Workspace”, google.com care va integra la rândul său AI-ul generativ în produsele sale (Docs, Sheets, GMail, Meet etc.), dar momentan doar în Docs și Gmail, și doar pentru „utilizatori de încredere”. Google promite reply-uri gata scrise la e-mail-uri, prezentări de vânzări făcute din comenzi text, sumare ale ședințelor – adică fix ce promite și Copilot. 

Evident, Google a fost primul care a anunțat produsul, dar spre deosebire de Microsoft, care-și bazează produsele pe GPT-4, nimeni n-a văzut cum funcționează AI-urile Google în lumea largă.

GrammarlyGO. Până să apară ChatGPT, persoanele care nu sunt fluente în engleză puteau apela la Grammarly, un proiect creat de niște ingineri software din Ucraina, pentru a scrie corect. Noii chatboți au pus presiune pe creatori să dezvolte un sistem AI mai performant.Detalii pe grammarly.com Anunțul a venit înainte de Microsoft și Google, dar și acest produs e încă în dezvoltare și probabil va trebui să fie semnificativ mai bun ca să determine pe cineva să mai plătească un abonament.

CITEȘTE ȘI: Ei cu GPT-4 și Claude, noi cu ION. S-a umflat bula AI 

O mare de anunțuri: GPT-4, Midjourney, Claude, Alpaca

Lumea mai largă a modelelor de limbaj, generatoarelor de imagine și chatboților a fost, la rândul său, în fibrilații.

GPT-4. Anunțarea GPT-4 Detalii pe openai.com de către OpenAI a fost cea mai importantă știre, noul model rezolvând (parțial) o parte dintre problemele cu care se confrunta predecesorul său. ChatGPT folosește (la cerere, și doar în varianta Pro, de 20 de dolari pe lună) această nouă versiune, iar îmbunătățirile sunt evidente. GPT-4 acceptă și input vizual (imagini) și poate descrie conținutul sau chiar genera cod pe baza acestora.

(UPDATE) Bing + DALL-E 2. Anunțul făcut de OpenAI le-a permis celor de la Microsoft să confirme că chatbot-ul Bing e bazat pe GPT-4.„Confirmed: the new Bing runs on OpenAI’s GPT-4”, bing.com Motorul de căutare a primit pe 21 martie și opțiunea de a genera imagini, bazându-se pe celălalt produs OpenAI, DALL-E 2. Produsul a primit numele Bing Image Creator.„Create images with your words – Bing Image Creator comes to the new Bing”, microsoft.com

(UPDATE) Bard. Google a anunțat după ce am postat acest articol că utilizatorii din SUA și Marea Britanie pot să se înscrie pe lista de așteptare pentru Bard,Inaccesibil din România pe bard.google.com rivalul ChatGPT. Utillizatorii Google Workspace nu au însă acces la acesta (dar, ironic, au la ChatGPT).

Aplicații bazate pe API-ul OpenAI. Pentru accesul la API există momentan o listă de așteptare, dar deja modelul de business al OpenAI e clar: ChatGPT e doar un exponat de showroom, ei se vor baza mereu pe dezvoltatori care vor folosi modelele lor (GPT-4 și DALL-E 2 sau variantele mai vechi) în diverse aplicații. Cu un bias pentru cei care le-au finanțat dezvoltarea: Microsoft, pentru că le-au dat servere, și Shutterstock, pentru accesul la imagini. 

Un exemplu al utilizării API-urilor OpenAI e dat de Discord, care a introdus o funcție de sumarizare a conversațiilor„Conversation Summaries AI”, discord.com care vine în ajutorul celor care au ratat discuțiile și vor să înțeleagă despre ce s-a vorbit. Și Snapchat a anunțat MyAI,„Snapchat releases ‘My AI’ chatbot powered by ChatGPT”, theverge.com bazat tot pe ChatGPT, dar acest produs este oferit doar utilizatorilor care plătesc abonamentul Snapchat Plus (de 3,99 dolari pe lună).

Midjourney 5. Apropo de imagini, în aceeași săptămâna a fost anunțată și versiunea 5 a Midjourney,Accesibilă pe midjourney.com AI-ul generativ care produce cele mai artistice imagini, acum cu numărul corect de degete la mâini și rezoluție mai bună. Știrea a fost însoțită de anunțul„Building the most open and innovative AI ecosystem”, google.com că Google Cloud  a fost folosit pentru antrenarea noului model. 

(UPDATE) Adobe Firefly. Nici n-am apucat bine să postez articolul și a venit și Adobe cu un AI generativ, numit Firefly.Detalii pe adobe.com Lucrurile devin serioase și în lumea imaginii, pentru că e vorba de platforma pe care o folosesc în proporție covârșitoare majoritatea persoanelor care lucrează în domeniul creativ.

Google Could pentru AI. De fapt, Google se laudă că dezvoltă un ecosistem pentru AI-uri și anunță colaborări peste colaborări, cu companii precum Anthropic,„Anthropic Forges Partnership With Google Cloud to Help Deliver Reliable and Responsible AI”, googlecloudpresscorner.com căruia i-a dat peste 300 de milioane de dolari, Cohere,„Accelerating language model training with Cohere and Google Cloud TPUs”, google.com Osmo,„How Osmo is digitizing smell with Google Cloud AI Technology”, google.com – o companie care încearcă digitalizarea mirosului –, și mulți alții, semn clar că gigantul tech nu a pierdut încă trenul.

Claude. Anthropic, de exemplu, a anunțat recent Claude, „Introducing Claude”, anthropic.com un rival al lui ChatGPT, dar – din nou –, accesul este unul limitat. Firma susținută de Google a fost creată de un fost inginer de la Open AI, pentru ca rivalitatea să fie și mai amplificată.

Alpaca. În bătălia dintre Google și Microsoft s-a insinuat și Meta, într-un mod destul de ciudat. Cercetători de la institutul HAIHuman-Centered Artificial Intelligence de la Universitatea Stanford au demonstrat„Alpaca: A Strong, Replicable Instruction-Following Model”, stanford.edu că pot antrena un AI cu costuri modice (600 de dolari) folosind text generat de ChatGPT și un model de limbaj de la Meta, LLaMA 7B. Rezultatul a primit numele Alpaca 7B.

Ernie. Chinezii de la Baidu au anunțat și ei în februarie că lucrează la un chatbot, însă demonstrația practică făcută recent cu Ernie,„Baidu shares fall after Ernie AI chatbot demo disappoints”, arstechnica.com atât pentru că discuția cu AI-ul a fost preînregistrată, cât și pentru că acesta pare departe de performanțele lui ChatGPT, a dezamăgit. Acțiunile firmei au scăzut, semn că deja investitorii s-au cam plictisit de anunțurile făcute prea devreme.

China News Service/Getty Images

Alte știri, pe scurt

Banca start-up-urilor din Silicon Valley a falimentat

Pe 10 martie 2023, Silicon Valley Bank, o bancă americană specializată în finanțarea companiilor din domeniul tehnologiei și a celor cu capital de risc, a dat faliment,„Why Silicon Valley Bank collapsed and what it could mean”, cnn.com după ce clienții săi și-au retras fondurile în masă, pe fondul unor investiții nereușite și a creșterii inflației și ratelor dobânzilor. 

Multe start-up-uri și companii tech au riscat să rămână fără finanțare sau să își piardă accesul la serviciile bancare esențiale pentru activitatea lor, printre acestea numărându-se Roku, Rocket Lab, Roblox etc., dar și site-ul Buzzfeed. Autorităților de reglementare din SUA și Marea Britanie, unde SVB avea o filială, au intervenit pentru calmarea situației, garantând depozitele clienților. În Marea Britanie, filiala SVB a fost cumpărată de HSBC, în timp ce în SUA banca a intrat în procedura de faliment. 

Criza s-a extins și asupra altor bănci. Banca newyorkeză Signature Bank„Signature Bank becomes next casualty of banking turmoil after SVB”, reuters.com a falimentat la rândul ei, dar mai important e că a ajuns și în Europa, unde Credit Suisse„UBS is buying Credit Suisse in bid to halt banking crisis”, cnn.com a trebuit să fie cumpărată de rivala UBS pentru a nu se prăbuși – dar deja acestea sunt știri economice, nu de tehnologie. 

Criza se răspândește și în piața cripto

O criză mai veche, cea a criptomonedelor, a fost amplificată de cea a băncilor americane, „Silicon Valley Bank explained: How crypto is being affected”, mashable.com deși unii ar putea spune că acestea au cauzat-o, în condițiile în care Silicon Valley Bank și Signature erau printre băncile cele mai prietenoase cu monedele alternative. De exemplu, costurile de transfer pentru ethereum au crescut semnificativ, iar criptomonedele stabile (stablecoins) și-au pierdut din valoare. Totuși, fanii monedelor alternative profită de ocazie pentru a le promova ca o soluție la băncile, iată, nesigure.

Între timp, Nihad Singh, fostul director de inginerie a FTX,„FTX’s Nishad Singh pleads guilty to fraud charges”, bbc.com patforma de schimb de criptomonede care a falimentat anul trecut, a pledat vinovat și va colabora cu investigatorii în procesul lui Sam-Bankman Fried, CEO-ul FTX. 

TikTok nu e plăcut de autoritățile occidentale (și nu numai)

Tot mai multe state (printre care SUA, Canada, Noua Zeelandă, Uniunea Europeană) interzic folosirea TikTok pe telefoanele oficialilor guvernamentali – sau chiar de tot (India și Afganistan) –, de teamă că aplicația populară în rândul tinerilor ar putea fi folosită pentru spionaj. Între timp, autoritățile americane fac din nou presiuni pentru ca aceasta să fie vândută„Biden administration demands TikTok’s Chinese owners spin off their share or face US ban”, cnn.com unor proprietari care să nu fie chinezi. Cererea vine de la Comitetul Investițiilor Străine din SUA (CFIUS), iar administrația americană amenință cu interzicerea totală a TikTok pe teritoriul SUA.

România ar putea lua o măsură similară, iar interdicțiile se extind și la companii. BBC a cerut angajaților„BBC urges staff to delete TikTok from company mobile phones”, theguardian.com să nu aibă TikTok pe mobilele de serviciu.

Între timp, firma chineză, prin reprezentanții săi în Europa, susține„Reacția TikTok privind planul Guvernului de a interzice aplicația în unele instituții din România”, euronews.ro că acuzațiile nu se bazează pe nimic concret și că datele utilizatorilor sunt în siguranță. 

49 de echipe merg mai departe la Innovation Labs (și e doar prima tură)

În weekendul 18-19 martie, 49 de echipe au fost selectate pentru a intra în programul de pre-accelerare Innovation Labs 2023,Detalii pe innovationlabs.ro la hakatoanele din București și Iași. Adică aproape jumătate din cele 110 echipe înscrise. Temele au fost diverse, de la multe aplicații de health tech la o microfermă de insecte și de la AI și realitate augmentată la soluții pentru problemele politice. Au crescut și numărul echipelor interesate de sustenabilitate, față de anii precedenți, în special cu soluții pentru a măsura și/sau limita amprenta de carbon a companiilor.

Încă două hakatoane vor avea loc la Timișoara și Cluj-Napoca, în weekendul 25-26 martie, ceea ce înseamnă că numărul total al echipelor calificate ar putea ajunge în jurul cifrei 75.

TV5MONDEplus, platforma franceză de streaming, a venit în România. Bonus: e gratuită.

Lista platformelor de streaming disponibile în România se lungește, dar din fericire aceasta este una gratuită. TV5MONDEplusDisponibilă pe tv5mondeplus.com noua platformă oferă o interfață și subtitrări în limba română și peste 7.000 de ore de conținut, de la filme și seriale la documentare.

CITEȘTE ȘI: Cât costă entertainmentul în 2022 și care e viitorul economiei abonamentelor online? 

Recomandările Mindcraft Stories

Cum au copilărit frații Tate de au ajuns în închisoare?

Buzzfeed publică o biografie extinsă a fraților Tate,„The Untold Story Of Andrew Tate, The Internet’s Most Notorious Influencer”, buzzfeednews.com celebritățile din lumea manosferei online care au sfârșit într-o închisoare din România, cu accent asupra familiei și prietenilor din copilărie.

Detectorul de minciuni (tot) nu funcționează

Wired explică de ce detectorul de minciuni e mai degrabă pseudoștiință decât știință,„The Lie Detector Was Never Very Good at Telling the Truth”, wired.com întrebându-se în același timp de ce încă mai este folosit de investigatori – în mare, se bazează pe faptul că infractorii nu știu asta, deci îi pot convinge să-și mărturisească faptele.

Povești de groază cu AI (de acum, nu din viitor)

Te îngrijorează felul în care ar putea fi folosită inteligența artificială în viitor? STAT are o poveste din prezent,„Denied by AI: How Medicare Advantage plans use algorithms to cut off care for seniors in need”, statnews.com în care algoritmii AI sunt folosiți de sistemul de asigurări american Medicare, adesea cu rezultate cel puțin neplăcute pentru pacienții în vârstă care se trezesc subit fără susținere medicală, dar tot bolnavi.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: După ce s-a „îndrăgostit” de un utilizator, discuțiile cu chatul Bing au fost limitate 



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

ȘTIINȚĂ|FYI

Sci-Memo: Două transplanturi de organe crescute în porci deschid calea pentru xenotransplantare

De
Un ficat și un rinichi crescuți în porci modificați genetic au fost folosiți în premieră în transplanturi efectuate la pacienți umani.
TEHNOLOGIE|FYI

Slow Forward: Mai multă putere procesare pentru roboți umanoizi cu AI?

De
Plus: Nvidia promite mai multă putere de procesare, Apple se ceartă cu UE și se împrietenește cu Google, TikTok e aproape de a fi interzis în SUA.
MONEY|FYI

Coin Toss: Valoarea bitcoin a atins un nou nivel record

De
Criptomonedele sunt din nou în atenția tuturor, femeile din România au ajuns pentru prima dată să câștige mai mult decât bărbații, iar viitorul interviurilor de angajare va implica inteligența artificială.
MEDIU|FYI

Eco-impact: Europenii vor fi despăgubiți dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării

De
Uniunea Europeană vrea să elimine poluarea aerului până în anul 2050. Un nou acord stabilește norme foarte stricte pentru emisia de noxe și compensează cetățenii afectați de ea.