Sony

Sony oferă zile bonus abonaților PlayStation Plus după cea mai lungă defecțiune din ultimii ani5 min read

De Ionuț Preda 10.02.2025

Serviciul online al consolelor și jocurilor Sony, PlayStation Network, a fost offline pentru mai bine de 18 ore în weekend.

Utilizatorii de PlayStation și jocuri care se bazează pe serviciul online PlayStation Network (PSN) nu au putut accesa serviciul sâmbătă și duminică dimineață, după ce acesta din urmă a fost indisponibil timp de aproape o zi. //„Sony is giving PS Plus members extra days following PSN’s big outage”, theverge.com //

Probleme cu serviciul online al celor de la Sony au fost semnalate încă în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar acesta a devenit inaccesibil începând cu sâmbătă dimineața. Sony a anunțat restaurarea funcționalităților online duminică dimineața, în jurul orei României 7.

Gigantul japonez nu a explicat cauza defecțiunii, anunțând doar că a fost vorba de o „problemă operațională”. Drept compensație, Sony a anunțat că toți abonații PlayStation Plus, necesar pentru a accesa funcționalitățile online ale jocurilor de pe consolele PlayStation, vor primi automat o extensie gratuită de cinci zile a serviciului, adăugată de la momentul în care abonamentul actual ar urma să expire.

Defecțiunea a afectat mare parte din jocurile cu o componentă online de pe PlayStation. În afară de anumite jocuri live-service precum Fortnite, mare parte din jocurile de pe consola japoneză folosesc serverele PSN pentru funcționalitățile online.

Este pentru prima dată în mai bine de un deceniu când serviciile PSN sunt indisponibile pentru mai mult de câteva ore. În perioada sărbătorilor din 2014, serviciul online Sony  a „căzut” timp de câteva zile din cauza unui atac cibernetic masiv. //„Sony to offer PlayStation Plus users five-day extension after global outage”, reuters.com // În 2011, un alt atac cibernetic, în urma căruia au fost compromise datele din peste 77 de milioane de conturi de pe platformă, a ținut serverele Sony offline timp de 23 de zile.

Problema a apărut la două săptămâni după ce Sony a anunțat că va scoate obligativitatea folosirii unui cont PSN pentru jocurile pe care le publică pe PC, precum Spider-Man 2 sau God of War: Ragnarok. Cel mai probabil, și acestea ar fi fost inaccesibile jucătorilor în timpul defecțiunii, dacă cerința nu ar fi fost scoasă.

Rămâne de văzut, însă, dacă cele cinci zile gratuite nu vor ajunge să încurce mai degrabă abonații PS Plus.

Sony oferă reduceri la abonamentele PS Plus în anumite perioade din an, precum Black Friday sau Days of Play (care are loc, de obicei, în mai sau iunie). Problema este că, de multe ori, aceste oferte sunt valabile doar pentru cei care nu au un abonament PS Plus activ.

Așa că nu ar fi exclus ca utilizatori care și-au cumpărat abonamentul PS Plus de 12 luni, de exemplu, către sfârșitul perioadei de Black Friday din 2024, să nu poată accesa ofertele din 2025, dacă promoțiile vor avea loc în aceeași perioadă.

CITEȘTE ȘI: PS5 Pro arată că jucătorii sunt cei care au pierdut războiul consolelor



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

TEHNOLOGIE|HOT TAKE

Cel mai prost moment să-ți faci un PC de gaming. Lansările NVIDIA au fost un fiasco

De
Plăci video mai scumpe decât inele de diamant, performanță mai proastă decât hardware mai vechi și stoc aproape inexistent în România.
TEHNOLOGIE|FYI

Noile MacBook Air cu M4: o culoare nouă, câteva upgrade-uri și un preț mai mic

De
Apple continuă lansările lunii martie cu noile MacBook Air, iPad Air și iPad Pro, dar și noua gamă Mac Studio. Nu te aștepta însă la surprize prea mari.
SPAȚIU|FYI

Încă un test, încă o explozie pentru nava cu care SpaceX vrea să ajungă pe Marte

De
Zborul cu numărul opt al Starship-ului lui Elon Musk s-a terminat într-un mod similar zborului șapte.
ȘTIINȚĂ|FYI

Richard Sutton și Andrew Barto câștigă Premiul Turing pentru progresele în învățarea prin recompensă

De
Richard Sutton și Andrew Barto, cei care au pus bazele învățării prin recompensă, au fost recompensați cu Premiul Turing, cea mai prestigioasă distincție din informatică, pentru contribuțiile lor fundamentale la AI.