ECHIPA
MINDCRAFT STORIES

Redactor-șef: Mihai GHIDUC

Art director: Alec POP

Redactori: Ionuț PREDA, Adriana MOSCU

Social media manager: Isabelle TOMA

 

FUNDAȚIA FRIENDS FOR FRIENDS

 

Publisher: Vlad TĂUȘANCE

Director: Alexandra CANTOR

Administrativ: Ingrid WEBER

 

FILOZOFIA EDITORIALĂ

Știința și tehnologia influențează modul în care arată lumea mai mult decât orice altceva; societatea contemporană e construită practic pe descoperirile științifice și evoluțiile tehnologice din ultimii 150 de ani. Avem acum acces la informație instant, trăim mai mult și mai bine și sperăm că lumea va continua să evolueze în direcția unui viitor mai bun. În același timp, amenințări anunțate, precum schimbările climatice, sau neașteptate, precum actuala pandemie, pun în pericol acest viitor.

Ne propunem, la Mindcraft Stories, să urmărim povestea aceasta a eternei evoluții a științei și tehnologiei. Vrem, să o punem în context, să vedem care sunt conexiunile dintre aceste domenii și viața cotidiană, mediul de afaceri și cultură. Vrem să explicăm aceste evoluții, într-un limbaj accesibil și relaxat, să aducem în față oameni care fac lucruri extraordinare și care ar putea să ne influențeze viitorul. Vrem și să educăm, să creăm instrumentele necesare pentru a populariza știința și tehnologia în rândul unui public larg.

Avem planuri multe și ne dorim ca, pe parcursul acestui an și al anilor care urmează, să le dezvăluim, rând pe rând. E un proces despre care știam că ne va lua timp și care, iată, repornește la drum într-un moment în care viitorul e mai incert ca oricând, deci ne va lua poate mai mult decât ne-am propus. Pe de altă parte, în vremurile acestea, când oamenii de știință, medicii și inginerii sunt chemați în ajutor, cineva trebuie să le spună povestea. Vom încerca s-o facem, cât mai bine, și pe acest site.

BRD, FAN TECH

Dacă ar fi să rezumăm relația noastră cu tehnologia într-o propoziție, aceasta ar fi Suntem fani. Da, știm, suntem o bancă, nu un gigant tech. Și atunci de ce îți vorbim despre știință și tehnologie? De ce am ales să susținem, printre multe alte inițiative în domeniu, reunite sub platforma Mindcraft, și un proiect editorial pe aceste teme?

Vom încerca să explicăm cu ajutorul literaturii. În piesa Fizicienii a dramaturgului Friedrich Dürrenmatt, un personaj îi reproșează altuia că aprinde un bec, deși habar nu are cum funcționează electricitatea. Durenmatt ridică astfel, simbolic, problema modului în care ne folosim de descoperiri și invenții. Suntem responsabili pentru ce se întâmplă cu tehnologiile cărora le dăm drumul în lume? Credem că da.

În ultima sută și mai bine de ani, datorită lor am reușit să creăm surse de energie, am eradicat boli, am depășit granițele sistemului solar și am ajuns la cel mai înalt standard de viață cunoscut vreodată. Dar, ca oricine trecut pe la ora de istorie, am înțeles și că switch-ul poate fi făcut la fel de bine și în sens opus. Gândul cu care am rămas din lecțiile trecutului este că știința și tehnologia nu sunt nici miracole și nici fatalități. Impactul lor asupra lumii ține de alegeri individuale și colective.

Dacă alegem să credem în tech for good este pentru că îi vedem extraordinarul potențial. Lucrul în care nu credem este întâmplarea. Deciziile legate de cum și pentru ce folosim tehnologia ne aparțin. Și, pentru ca ele să fie corecte, este esențial să fim informați, indiferent de vârstă sau domeniul căruia ne-am dedicat. Să avem o conversație continuă pe marginea descoperirilor, invențiilor, a noului. Să creștem într-o comunitate la curent cu teme actuale, care vede și înțelege lumea în care trăiește și din această perspectivă.

Acesta este motivul pentru care ne implicăm în zona tech, susținând echipe, competiții și laboratoare de robotică, cercetarea, antreprenoriatul inovativ și comunitatea IT&C din România. Pentru că ne dorim să învățăm. Să fim opusul proverbialul personaj al lui Dürrenmatt. Ne dorim să știm cum și ce aprindem când întindem mâna spre întrerupător.

Cea mai banală tehnologie cu care interacționăm este rezultatul eforturilor titanice ale altor generații și al unor alegeri din trecut. Astăzi însă viitorul îl faci tu, prin gesturile și mai ales, alegerile tale. Tu ești viitorul!

CONTACT

Str. Ion Brezoianu, nr. 4, etaj 2, ap. 4
Sector 5, București
redactie@mindcraftstories.ro