ECHIPA
MINDCRAFT STORIES

 

 

 

FILOZOFIA EDITORIALĂ

Trăim în cea mai bună perioadă din istoria speciei noastre, spune un clișeu celebru – și perfect adevărat. Cu ajutorul științei și a tehnologiei create de ea, am rezolvat o lungă listă de probleme „imposibile” – declanșând, însă, imediat un set nou de efecte adverse. Pe spectrul larg al atitudinilor față de tehnologie, de la tehno-utopie la rezistență la progres, ne uităm cu speranță, dar și critic, la evoluția aproape inevitabilă a țesăturii tehnologice din viața noastră. Avem de-a face cu o accelerare a progresului științific în toate domeniile, dar am ales să explorăm o serie de domenii, de la internet la gadgeturi și robotică (dar și cu un accent special pe carte, „gadgetul” cu poate cel mai mare impact din istorie), unde credem că vom vedea explozii tehnologice vizibile nu doar internațional, ci și la noi.

Într-o lume tot mai agitată, în care distopia nu doar că domină SF-urile, ci a ieșit și în discursul public, vrem ca Mindcraft Stories să păstreze și o doză de optimism, căci ne uităm la noile generații de tineri și avem încredere că pot rezolva problemele create de cei dinainte (aducând, apoi, și ei unele noi – pe care îl vom discuta însă într-un nou editorial, poate la cea de-a 50-a aniversare a publicației noastre).

BRD, FAN TECH

Dacă ar fi să rezumăm relația noastră cu tehnologia într-o propoziție, aceasta ar fi Suntem fani. Da, știm, suntem o bancă, nu un gigant tech. Și atunci de ce îți vorbim despre știință și tehnologie? De ce am ales să susținem, printre multe alte inițiative în domeniu, reunite sub platforma Mindcraft, și un proiect editorial pe aceste teme?

Vom încerca să explicăm cu ajutorul literaturii. În piesa Fizicienii a dramaturgului Friedrich Dürrenmatt, un personaj îi reproșează altuia că aprinde un bec, deși habar nu are cum funcționează electricitatea. Durenmatt ridică astfel, simbolic, problema modului în care ne folosim de descoperiri și invenții. Suntem responsabili pentru ce se întâmplă cu tehnologiile cărora le dăm drumul în lume? Credem că da.

În ultima sută și mai bine de ani, datorită lor am reușit să creăm surse de energie, am eradicat boli, am depășit granițele sistemului solar și am ajuns la cel mai înalt standard de viață cunoscut vreodată. Dar, ca oricine trecut pe la ora de istorie, am înțeles și că switch-ul poate fi făcut la fel de bine și în sens opus. Gândul cu care am rămas din lecțiile trecutului este că știința și tehnologia nu sunt nici miracole și nici fatalități. Impactul lor asupra lumii ține de alegeri individuale și colective.

Dacă alegem să credem în tech for good este pentru că îi vedem extraordinarul potențial. Lucrul în care nu credem este întâmplarea. Deciziile legate de cum și pentru ce folosim tehnologia ne aparțin. Și, pentru ca ele să fie corecte, este esențial să fim informați, indiferent de vârstă sau domeniul căruia ne-am dedicat. Să avem o conversație continuă pe marginea descoperirilor, invențiilor, a noului. Să creștem într-o comunitate la curent cu teme actuale, care vede și înțelege lumea în care trăiește și din această perspectivă.

Acesta este motivul pentru care ne implicăm în zona tech, susținând echipe, competiții și laboratoare de robotică, cercetarea, antreprenoriatul inovativ și comunitatea IT&C din România. Pentru că ne dorim să învățăm. Să fim opusul proverbialul personaj al lui Dürrenmatt. Ne dorim să știm cum și ce aprindem când întindem mâna spre întrerupător.

Cea mai banală tehnologie cu care interacționăm este rezultatul eforturilor titanice ale altor generații și al unor alegeri din trecut. Astăzi însă viitorul îl faci tu, prin gesturile și mai ales, alegerile tale. Tu ești viitorul!

CONTACT

B-dul Regina Elisabeta nr. 32, et. 1, Sector 5,
București
redactie@mindcraftstories.ro