Cum va schimba AI-ul piața muncii și ce joburi sunt în siguranță?16 min read
De la a-ți rezolva task-urile plictisitoare până la a te ajuta să-ți îmbunătățești CV-ul, inteligența artificială este gata să facă schimbări la locul de muncă.
Inteligența artificială, subiectul anului 2023, a fost una dintre temele favorite discutate în cadrul conferințelor Detalii pe devtalks.ro subiectul fiind abordat într-o formă sau alta de peste zece speakeri. DevTalks este unul dintre cele mai mari evenimente de tech din România, o serie de conferințe la care participă experți români și străini de la diverse firme din domeniu.
Dacă unii speakeri au vorbit despre ajutorul pe care îl poate oferi inteligența artificială la locul de muncă sau în viața personală, alții au evidențiat pericolele dezvoltării prea rapide a AI-ului. Una dintre temele abordate a fost legată de schimbarea pe care o poate produce cooptarea AI-lui pentru decizii de management.
AI-ul, asistent pentru managementul de proiect
Managementul de proiect se desfășoară pe o perioadă limitată de timp, spre deosebire de managementul obișnuit al unei afaceri, care este de lungă durată. Proiectele sunt realizate pentru a răspunde unor nevoie și a îndeplini anumite obiective prestabilite, precum realizarea unor produse sau servicii, organizarea unor activități și multe altele.
Folosită eficient, inteligența artificială poate deveni parte a echipei de implementare a unui proiect, sau chiar asistentul personal al managerului, preluând o parte din îndatoririle sale.
Alexandra Psheborovskaya, lider de asigurare a calității și project manager la JetBrains, jetbrains.com o companie cehă de dezvoltare de software, spune că deja deleagă de multe ori sarcinile simple sau plictisitoare AI-ului.
„Pot să deleg anumite task-uri și apoi doar explic rezultatele obținute cu expertiza mea”, a spus Psheborovskaya la conferința DevTalks. Ea a explicat că, pentru a obține efectul dorit, trebuie urmați patru pași simpli atunci când lași inteligența artificială să îți preia din îndatoriri, un proces pe care l-a numit „puterea colaborării”.
Mai întâi, îi descrii AI-ului task-ul pe care îl are de făcut, apoi alegi metodele pe care vrei ca el să le urmeze, îi furnizezi date și exemple și specifici forma în care să îți livreze rezultatul.
Delegarea task-urilor este un proces important în managementul de proiect. Este important să știi ce task-uri pot fi delegate și în ce moment este optim să o faci. Pentru acestea este deseori folosită „The Eisenhower Matrix: How to prioritize your to-do list”, asana.com cu ajutorul căreia task-urile pot fi organizate în patru categorii, în funcție de importanța și urgența lor.
Atribuțiile importante și urgente trebuie făcute de project manager, cât mai repede, cele care sunt importante, dar neurgente, sunt programate pentru a fi rezolvate mai târziu tot de manager. Task-urile care nu sunt importante, dar sunt urgente sunt cele care pot fi delegate pentru a fi făcute de altcineva, și de cele mai multe ori, se poate renunța complet la task-urile neimportante și neurgente.
Având în vedere aceste patru situații, inteligența artificială te poate ajuta să rezolvi task-urile care nu sunt de o importanță majoră, dar sunt urgente. Aceste îndatoriri nu necesită abilitățile și cunoștințele specifice și pot fi făcute de altcineva. Folosind un AI, poți salva timp și poți lucra mai eficient.
Nu toate sarcinile sunt potrivite pentru a fi efectuate de inteligență artificială. Spre exemplu, AI-ul nu ar putea face task-uri de HR, ironia fiind chiar în numele departamentului: „resurse umane”. În schimb, Cu ajutorul unui program de genul taskade.com precum research de piață, analiza targetului, stabilirea bugetului și ar putea chiar să scrie e-mailuri în locul tău.
Cum spuneam la început, orice proiect are anumite obiective de atins. Este de preferat ca, atunci când sunt stabilite, obiectivele să fie formulate SMART. „Objectives and goals: Writing meaningful goals and SMART objectives” health.state.mn.us sunt specifice, măsurabile, realizabile, relevante și ancorate în timp. AI te poate ajuta să personalizezi obiectivele proiectului pentru a fi măsurabile, din punct de vedere al cantității, impactului sau duratei în timp. Mai mult, el ne poate asista în evaluarea eficienței proiectului și monitorizarea progresului.
AI-ul, consilier personal
În continuarea ideii de colaborare dintre oameni și AI, Psheborovskaya a vorbit despre posibilitatea utilizării inteligenței artificiale pentru a obține sfaturi sau păreri.
Poți cere AI-ului să verifice anumite task-uri pe care le-ai făcut, să te ajute să iei decizii, să aleagă din mai multe variante pe cea mai eficientă într-o anumită situație sau să-ți testeze anumite ipoteze pe care le ai.
AI-ul te poate ajuta și să îți găsești un loc de muncă. Acesta te poate îndruma spre o carieră se potrivește competențelor și intereselor tale și îți poate îmbunătăți CV-ul, folosind anumite structuri de propoziții sau așezări în pagină.
Dacă ai emoții din cauza interviului de angajare, o soluție ar fi să folosești AI-ul pentru a simula interviul. Acesta poate să-ți adreseze întrebări generale și specifice poziției pe care aplici pentru a te pregăti pentru posibilele teme de discuție pe care le va aborda intervievatorul. „Am trecut de două interviuri cu succes în acest mod”, a spus Psheborovskaya.
Inteligența artificială nu este de folos doar în perioada de preangajare, ci poate fi un sfătuitor bun și mai târziu, pe parcursul carierei. Te poate ajuta să negociezi obținerea unei promovări salariale, evaluând munca pe care o depui și valoarea de piață a jobului pe care îl ai. Iar dacă primești și o promovare în funcție, AI-ul îți poate oferi sfaturi și trucuri pentru a excela în noul rol, chiar dacă nu ai experiență anterioară.
Ajutor sau competiție?
AI-ul poate fi ajutorul tău, dar la fel de bine poate fi competiția ta, transformându-se din asistent în manager.
Dacă Psheborovskaya a prezentat beneficiile inteligenței artificiale, Irina Peptenaru, CEO Cyber Space Academy, cyberspaceacademy.eu o platformă educativă care explică digitalizarea pe înțelesul tuturor, și Mădălin Dumitru, fondator și CEO Cyber Smart Defence, cybersmartdefence.com o companie care furnizează servicii de securitate cibernetică, au vorbit, în cadrul DevTalks, despre cum AI-ul reprezintă o posibilă amenințare pentru unii angajați. Aceste griji au la bază motive destul de bine întemeiate. Față de angajații umani, AI-ul are câteva avantaje: nu necesită pauze, concedii sau salarii.
Unele dintre cele mai afectate job-uri vor fi cele din domeniile tehnologice, precum joburile de programatori sau IT-iști. Când vine vorba de mediul digital, algoritmii inteligenței artificiale sunt mai eficienți decât oamenii.
Cu toate acestea, AI-ul ar putea conduce la apariția unor noi posturi pentru programatori, în special pe partea de securitate cibernetică,spune Peptenaru. Este vorba despre detectarea amenințărilor produse de AI, programare sigură, autentificare și controlul accesului în sistemele de AI.
De asemenea, în pericol se află și joburile repetitive, care pot fi automatizate, prin învățarea AI-ului să urmeze pașii corecți într-o ordine prestabilită.
Un raport din 2023, despre efectele AI-ului asupra creșterii economice, The Potentially Large Effects of Artificial Intelligence on Economic Growth, key4biz.it arată că aproape două treimi din joburile actuale sunt expuse la un anumit grad de automatizare, iar AI-ul ar putea înlocui până la un sfert din ele, adică aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. „Artificial intelligence (AI) market size worldwide in 2021 with a forecast until 2030”, statista.com piața AI-lui a ajuns la aproape 250 de miliarde de dolari și se estimează că va ajunge la peste 1.750 de miliarde până în 2030.
În timp ce mulți oamenii se tem că locul lor va fi luat de AI, Joburile pe care nu le poate lua AI, bbc.com a publicat o listă cu joburile care nu vor fi preluate prea curând de inteligența artificială. Sunt în siguranță job-urile care necesită creativitate, adică creare și imaginarea unor lucruri noi, total diferite de cele de până acum. AI-ul funcționează tocmai pe principiul analizării lucrurilor existente și rearanjarea lor pentru a genera rezultatele solicitate, dar nu poate imagina ceva nou, unic și personal pornind de la zero.
Următoarele pe listă sunt joburile care necesită interacțiunea dintre oameni și o deosebită înțelegere a naturii umane, cum ar fi îngrijitorii, consultanții sau jurnaliștii de investigație. Nu în ultimul rând, locurile de muncă unde există multe situații imprevizibile vor rămâne în continuare mai potrivite pentru oameni. Acesta este cazul electricienilor sau instalatorilor.
Deși pericolul pierderii locului de muncă în favoarea inteligenței artificiale nu este unul imediat, vor începe să apară treptat schimbări în task-urile oamenilor, consideră Joanne Song McLaughlin, profesor asociat de economia muncii la Universitatea din Buffalo, SUA, „The jobs AI won’t take yet“, bbc.com Îndatoririle angajaților și chiar ale managerilor vor deveni mai focusate pe abilitățile interpersonale pe care mașinăriile nu le au.
„Dacă îți faci griji legate de jobul tău, înțelege cum funcționează AI-ul și ce poți face în plus”, a mai spus Irina Peptenaru la DevTalks.