TehnoZ

Liceenii din Pitești care vor să păstreze titlul mondial de robotică FTC în România. Au învins în finala națională campionii de anul trecut.22 min read

De Ionuț Preda 20.04.2023

TehnoZ, echipa de robotică din Pitești care a învins campionii FTC de anul trecut, speră să repete performanța acestora la competiția finală din Statele Unite. I se alătură echipe de la licee din Ploiești și Iași.

Între 18 și 22 aprilie, trei echipe din România – TehnoZ din Pitești, RO2D2 din Ploiești și Peppers din Iași – concurează în Houston, Statele Unite, la fază finală a FIRST Tech Challenge (FTC), cea mai importantă competiție internațională de robotică pentru liceeni.

Cele trei echipe s-au calificat în urma a două faze de competiție din România, regionale și naționale, organizate în perioada februarie-martie cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale prin programul Nație prin Educație.Detalii pe natieprineducatie.ro În sezonul 2022/2023, la etapele din România au participat nu mai puțin de 173 de echipe, de la licee din toată țara și câteva chiar din străinătate.

CITEȘTE ȘI:  Roboți, galerii și mascote: liceenii români se întrec în campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge

TehnoZ, Detalii pe tehnoz.com formată din elevi Colegiul Național Zinca Golescu din Pitești, s-a calificat în SUA din postura de câștigătoare a fazei naționale a competiției. Pe de altă parte,  RO2D2Detalii pe ro2d2team.com (Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești) și PeppersDetalii pe linktree.ee (Liceul Teoretic Grigore Moisil din Iași) s-au calificat după ce au obținut locurile 1 și 2 la categoria Inspire, cea mai importantă dintre distincțiile FTC din afara meciurilor propriu-zise, acordată echipelor care au performat cel mai bune în toate aspectele competiției, de la design și competența mecanică a robotului până la fair-play, profesionalism și promovarea conceptului FIRST în comunitățile locale.

Pentru cei nefamiliari cu meciurile din FTC, competiția este o înfruntare între roboți care trebuie să îndeplinească task-uri specifice pe un teren de joc. Sarcinile sunt diferite în fiecare sezon. Anul acesta, sub un set de reguli numit Powerplay, roboții trebuie să pună diverse conuri pe stâlpi din terenul de joc. Meciurile au loc între alianțe de două sau trei echipe, iar acestea sunt punctate în funcție de stâlpii „capturați” cu conuri sau locurile în care staționează roboții pe terenul de joc. Cele mai multe puncte sunt acordate într-o perioadă de 30 de secunde de la începutul fiecărui meci, în care roboții trebuie să funcționeze autonom, urmată de o fază de două minute în care aceștia sunt controlați direct de membrii echipelor, prin joystickuri.

În afara echipelor calificate, alți patru liceeni vor merge în SUA pentru că au fost nominalizați la premiul individual Dean’s List Award: Alexia Neamțu (de la echipa RobotX HD din Hunedoara), Daria Gabriela Dicu (RO2D2/Ploiești), Alexandru Isac (BrickBot/Botoșani) și Andrei Luca Mănăilă (Heart of RoBots/Buzău).

CITEȘTE ȘI: De la roboți LEGO la cina cu Dean Kamen: cum ajung liceenii români să concureze pentru premiile individuale la campionatul mondial de robotică FTC

TehnoZ

TehnoZ

Pe urmele Delta Force, după ce i-au învins în finală

TehnoZ este una dintre echipele mai vechi din circuitul FTC, fiind formată în 2018 de elevi de la Colegiul Național Zinca Golescu din Pitești. În două din edițiile precedente, ei au câștigat de două ori premiul Innovate la fazele din România, acordat pentru cel mai creativ și inovativ robot din competiție.

Anul acesta, TehnoZ a fost formată din 11 membri, toți elevi de clasele XI-XII ai liceului piteștean: Robert Păun, Bianca Olaru , Irina Creață, Vlad Cruceru,  Robert Roșu, Patrick Deaconu, Ștefan Manda, Andrei Popidan, Mihai Preoteasa,  Arina Licu și Alexandru Pavel. Echipa s-a calificat pentru prima dată în finala FTC de la Houston, și nu oricum: au învins în finală câștigătorii competiției globale de anul trecut, echipa Delta Force din Arad, care este până acum singura echipă din afara Americii Centrale și de Nord care a câștigat competiția de robotică.

CITEȘTE ȘI: Delta Force, campionii mondiali la robotică din Arad: „Școala din România ar trebui să fie mai practică”

Am vorbit despre performanța TehnoZ și modul în care piteștenii se pregătesc pentru competiția din SUA atât pe terenul de joc, cât și în afara acestuia, cu Bianca Olaru, elevă în clasa a XI-a la liceul piteștean. Ea conduce partea de marketing a echipei, dar se implică și în partea mecanică a robotului.

De la „tineret” la „seniori”

2022-2023 a fost primul sezon de FTC în care Bianca a activat în cadrul echipei principale a TehnoZ. Asta pentru că piteștenii au, similar ca în sporturile tradiționale, și două echipe de juniori: TehnoZ Lightning Bolt, care participă în FIRST LEGO League,Etapa FTC pentru școlarii de clase I-VIII, în care aceștia se întrec cu roboți educaționali LEGO și TehnoZ Junior, care participă tot la FTC și antrenează elevii proaspăt intrați la liceu pentru pasul către echipa principală.

Anul trecut Bianca, a fost lidera echipei TehnoZ Junior, postură din care s-a ocupat de toate aspectele competiționale, de la organizarea echipei la discuțiile cu sponsori. Ca o reflecție a atribuțiilor pe care le-a avut în sezonul anterior, ea a primit în noul sezon atât conducerea departamentului de marketing al TehnoZ, dar și atribuții în partea de mecanică a robotului.

„Ambele roluri mi-au intrat în reflex, ca să zic așa”, a spus Bianca pentru Mindcraft Stories. „Ca lideră la echipa de juniori, anul trecut am fost constant implicată atât pe partea tehnică, cât și pe cea non-tehnică. Anul acesta n-am mai fost lider la echipa principală, dar mi-am păstrat atribuții din ambele părți și am încercat să balansez la fel de mult cele două părți.”

TehnoZ

Strategia câștigătoare a fost constanța

TehnoZ a fost una dintre cele mai performante echipe în meciurile propriu-zise: după meciurile de calificare din finala națională, cu victorii pe linie, piteștenii au terminat pe locul al doilea, ceea ce le-a oferit dreptul să-și aleagă partenerii de alianță în semifinale și finală.

În cele din urmă, alianța condusă de TehnoZ, din care au mai făcut parte echipele Gentlemen (de la Colegiul Sfântul Sava din București) și Watt’S Up (Colegiul Dinicu Golescu din Câmpulung Muscel) s-a impus în finală cu 2-0 (într-un format de cel mai bun din trei meciuri) în fața alianței conduse de câștigătorii competiției de anul trecut, Delta Force. „Cheia” victoriei a fost, conform Biancăi, o strategie care s-a axat pe fiabilitate și constanță, robotul strângând mereu multe puncte în partea de autonomie a concursului.

„Am avut cea mai constantă autonomie de la națională. Robotul nu a fost neapărat cea mai inovativă idee, poate au fost chiar unii mai buni, însă a funcționat perfect de fiecare dată”, a explicat Bianca. „Ne-am bazat mult pe strategie. De exemplu, în timp ce unele echipe încercau să pună conurile pe cei mai înalți stâlpi de pe teren, iar roboții lor se întâlneau la mijloc și de multe ori se încurcau unii pe alții, noi am jucat mai în siguranță, plasând conurile de obicei pe stâlpii de dimensiuni medii. Constanța asta ne-a ajutat să strângem suficiente puncte pentru a ajunge pe locul doi după departajarea echipelor care și-au câștigat cele șase meciuri de calificare dinainte de semifinale și finală”, a adăugat aceasta.

Victoria în fața celor de la Delta Force este o performanță – anul trecut, arădenii au devenit prima echipă din afara Americii Centrale și de Nord din istoria FTC care a câștigat competiția, reușind chiar să fie căpitanii alianței câștigătoare. Membrii TehnoZ au văzut, însă, în meciurile de finală mai degrabă o oportunitate de a învăța și de a-și perfecționa punctele mai slabe din concurs.

„Victoria ne dă ceva încredere, însă nu ne-am axat pe cât de buni am fost. Ba chiar, după meciul cu ei, ne-am văzut și ne-am analizat greșelile. N-a fost vreun moment în care să-i considerăm o echipă mai slabă, ba, din contră, chiar i-am admirat foarte mult pentru munca depusă. În finală, aș zice că am avut o strategie mai bună decât a lor”, a spus Bianca.

Cum te pregătești pentru un campionat mondial de robotică?

Antrenamentele pentru etapa finală din Houston implică mai degrabă îmbunătățiri incrementale ale robotului sau strategiei. Nu ar avea cum să fie altfel, având în vedere că robotul TehnoZ are deja în spate sute de ore de muncă, fiind testat în două competiții majore și mult mai multe întreceri amicale sau demonstrative în cadrul sezonului competițional, început încă de toamna trecută.

„Am fost conștienți despre ce ni se poate strica, așa că analizam robotul înainte de fiecare meci. Până acum nu am avut probleme grave, însă au fost unele minore, care ne-au făcut să pierdem câteva secunde în timpul meciurilor. De atunci, am îmbunătățit elementele în cauză, pentru a face robotul mai rapid”, ne-a spus Bianca.

„Ne axăm mai mult pe antrenamentul driverilor, ca să se descurce cât mai bine sub stres. Am organizat meciuri de antrenament cu alte echipe din Pitești și ne-am uitat și la evenimentele din State și din alte țări. După naționala noastră, s-au mai desfășurat câteva campionate de unde s-au calificat echipe, așa că le-am analizat, ne-am făcut o idee despre ce roboți și ce strategii au”, a adăugat ea.

Meciurile sunt, însă, doar o parte a competițiilor FTC. Un accent deosebit este pus atmosferă și imagine; echipele au standuri la care revin între meciuri, nu doar pentru a-și discuta strategia, dar și pentru a face schimb de experiențe cu alte echipe sau a le ajuta cu sfaturi. Acest aspect este punctat mai ales în premiile acordate în afara meciurilor propriu-zise, precum Inspire. Pe de altă parte, standurile sunt folosite și pentru a promova imaginea echipei și networking-ul cu companiile și reprezentanții din mediul academic care sunt prezenți la etapa finală.

Ca lider al departamentului de marketing de la TehnoZ, Bianca este implicată cel mai mult în acest aspect, iar munca depusă este comparabilă cu cea depusă pentru partea tehnică a robotului: „Momentan ne-am creat o idee asupra standului pe care îl vom avea. Ne trebuie materiale promoționale la stand, dar ne trebui și bani pentru aceste materiale. E o muncă destul de mare pentru o echipă care vrea să-și creeze o anumită imagine”, a spus Bianca.

„Doar că asta se transformă până la urmă în atmosferă – un stand mai bun înseamnă o atmosferă de competiție mai lejeră, ca un fel de zonă de cooling off între meciuri. Trebuie să fim cât mai vizibili și să afișăm o imagine cât mai frumoasă celor care vor fi prezenți”, a adăugat ea.

TehnoZ

TehnoZ

Scena locală continuă să crească

Partea extra-competițională este importantă în competițiile FIRST pe întreg parcursul sezonului. Echipele sunt încurajate să promoveze robotica și domeniile STEM în general în comunitățile locale, mai ales prin evenimente în școlile și liceele din zonă.

„Un eveniment foarte important pe care l-am organizat a fost STEM pe Sistem, în care am vizitat 16 din cele 18 școli gimnaziale din Pitești și le-am prezentat conceptul FIRST și competiția FTC. Practic, le-am făcut vizibilă mai mult partea asta de robotică”, a spus Bianca. „Am mai avut și evenimente precum TechDay, la care participă elevi din Pitești și unde aducem sponsori sau oameni din domeniul STEM ca speakeri ca să le povestească despre educație, carieră și cum au atins succesul pe care îl au.”

TehnoZ au mers însă mai departe de organizarea de evenimente și încearcă să facă în Pitești una dintre cele mai competitive scene de robotică din țară. Astfel, ei plănuiesc să înființeze alte două echipe, pe lângă TehnoZ Junior, care să concureze din sezonul viitor în FTC.

„Avem în desfășurare un proiect de a crea încă două noi echipe de robotică în Pitești. Deja avem foarte multe echipe de robotică, dar noi n-am considerat că sunt destule”, a spus Bianca. „Se vor înscrie de anul următor; acum suntem în perioada de ateliere și încercăm să îi învățăm cât mai multe din ce știm noi, ca să aibă deja un un punct de plecare bine stabilit. Vom rămâne alături de ei cum suntem acum și alături TehnoZ Junior. Nu ne implicăm direct în activitatea lor, dar suntem constant disponibili atunci când au probleme”.



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.
AI&ROBOȚI|FYI

Boston Dynamics a lansat un model electric al robotului umanoid Atlas, care va fi testat prima dată în fabricile auto Hyundai

De
Boston Dynamics, liderul mondial în dezvoltarea de roboți mobili, și-a luat la revedere de la unul dintre modelele principale, dar nu pentru mult timp.
MONEY|MS TALKS

Click, click & click pentru antrenarea AI-ului. Crowdworking-ul sau munca pentru câțiva cenți

De
Am discutat cu o cercetătoare despre conceptul de crowdworking, folosit printre altele la antrenarea motoarelor inteligenței artificiale, în care oamenii dau click pe imagini, pentru câțiva eurocenți, pentru a crea tehnologia viitorului.  
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor.