Clay Banks/Unsplash

Cum să te protejezi de coronavirus9 min read

De Valentina Nicolae 22.03.2020, ultima actualizare: 15.07.2020

Specialiștii în sănătate recomandă limitarea strictă a contactului cu alți oameni și reguli de igienă de bază ca măsuri bune de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.

Aproape 430.000 de oameni au fost deja infectați cu virusul SARS-CoV-2 la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății a declarat răspândirea acestuia pandemie, în România e carantină totală începând de azi și tot mai multe țări iau măsuri drastice de prevenire a contagiunii. Nu știm deocamdată când se va domoli valul de îmbolnăviri, dar, până atunci, iată măsurile pe care le poți lua ca să te protejezi pe tine și pe ceilalți. 

Stai acasă

În prezent nu există un vaccin împotriva SARS-CoV-2 și cel mai probabil va dura între 12 și 18 luni până vom avea unul. Momentan, cea mai bună metodă de luptă împotriva virusului este încetinirea răspândirii lui, ca să nu copleșim sistemul medical, cum s-a întâmplat în Italia. De aceea, e bine să eviți contactul cu ceilalți oameni pe cât posibil. Dacă ai privilegiul să poți lucra de acasă, fă-o. Nu te duce la evenimente unde se adună multe persoane. Dacă n-ai de ales și trebuie să ieși din casă, stai la cel puțin un metru și jumătate depărtare de ceilalți. Chiar dacă ești tânăr și ai un sistem imunitar bun, adică nu ești, teoretic, în categoria celor mai afectați de virus, gândește-te că îi protejezi pe ceilalți prin distanțare socială. 

CITEȘTE ȘI: Când și cum se aplică carantina și izolarea

Spală-te pe mâini

Probabil ai auzit îndemnul acesta mai des în ultimele două săptămâni decât în restul vieții, dar e important să știi că apa și săpunul funcționează cel mai bine în prevenirea infectării cu viruși, inclusiv cel care a provocat pandemia actuală. Spală-te pe mâini timp de 20 de secunde înainte să mănânci, când vii de afară și după ce ai atins obiecte și suprafețe pe care le-au atins și alții. Ai grijă să freci bine exteriorul mâinilor, podul palmei, între degete și vârfurile degetelor. Dacă nu ai acces la apă și săpun, încearcă să faci rost de un gel dezinfectant cu 60-80% alcool – produsele cu un procentaj mai mic nu au efect. 

Specialiștii americaniDe la Johns Hopkins Hospital Department of Hospital Epidemiology and Infection Control. au postat pe YouTube un video cu tehnica pe care o recomandă Organizația Mondială a Sănătății pentru a te spăla corect pe mâini. Gândește-te că te pregătești să intri într-o operație.

Nu te atinge pe față cu mâinile nespălate

Oamenii își ating fața o dată la două minute și ceva, așa că trebuie să exersezi puțin ca să te dezveți de obiceiul acesta. Dar e important să faci efortul ăsta, pentru că virusul ajunge de pe mâini – cu care atingi diferite suprafețe – în corp prin membrana mucoasă din ochi, nas și gură. Ajută și dacă cureți în mod regulat suprafețele pe care le atingi cel mai des: mânere, clanțe, întrerupătoare, tălpile pantofilor. 

Tușește în cot

Când strănuți sau tușești, poți să stropești picături mici de salivă purtătoare de virus, care ajung fie pe suprafețe, fie direct pe interlocutor, în funcție de cât de aproape ești de el. E indicat să tușești în cotul îndoit sau într-un șervețel, pe care trebuie să-l arunci imediat după folosire la gunoi. Te protejezi, astfel, și pe tine, și pe ceilalți. Apropo de grija pentru ceilalți – poartă mascăOrganizația Mondială a Sănătății spune că nu există dovezi că măștile te protejează de SARS-CoV-2 singure, ci trebuie combinate cu alte măsuri de igienă și prevenție. who.int doar dacă e necesar, adică dacă tușești, ai febră și respiri greu. Dacă nu, mai bine ține-te de regulile de igienă și lasă măștile pentru personalul din spital și bolnavii care chiar au nevoie de ele. 

Informează-te din surse oficiale

În vreme de pandemie, e ușor să treci granița dintre a te informa și a intra în panică. De aceea, încearcă să-ți creezi o rutină de a citi știri. În primul rând, ia-ți informațiile din surse oficialeMinisterul de Interne dă constant comunicate cu informații importante. mai.gov.ro sau verificate. Institutul Național de Sănătate Publică e o sursă bună de informații despre evoluția pandemiei în țară și Organizația Mondială a Sănătății pentru date despre ce se întâmplă în lume. Urmărește și deciziile Departamentului pentru Situații de Urgență, ca să fii la curent cu măsurile luate de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului. Dacă ești anxios de fel, încearcă să citești despre coronavirus doar o dată sau de două ori pe zi, la începutul și la sfârșitul zilei, de exemplu. Text de

Valentina Nicolae

Reporter pe teme sociale la Școala9. A învățat meserie la Casa Jurnalistului. A publicat în Șapte Seri, VICE, Scena9, Men's Health, Krautreporter, Freie Presse.

AI&ROBOȚI|SOLUȚII

Audio și video generat de AI, avertismente de inundații și internetul în 1.000 de limbi

De
Cercetătorii de la Google Research și-au prezentat cele mai noi descoperiri în domeniul inteligenței artificiale.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Electrocasnicele ar putea comunica între ele chiar și când sunt de la branduri diferite

De
O alianță improbabilă între 13 mari producători a dus la crearea unui standard ce va permite gestionarea electrocasnicelor de la branduri diferite dintr-o singură aplicație.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Ar putea fi inteligența artificială cheia diagnosticării cancerului?

De
Un pas esențial în tratarea cancerului este detectarea acestuia cât mai devreme posibil. Acum apar tehnologii care fac acest lucru posibil prin inteligența artificială, ce ar putea permite diagnosticarea și tratarea cancerului chiar din stadiul incipient. Treptat, aceste tehnologii pătrund și în spitalele din România. 
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Juridiq, aplicația care își propune să eficientizeze munca juriștilor

De
O soluție care combină legislația și tehnologia își propune să eficientizeze munca liber-profesioniștilor din drept