Foto: ArtistGNDphotography / Getty Images

Drobul „taxei pe soare” descurajează creșterea numărului prosumatorilor 10 min read

De Daniel Olteanu 13.12.2022, ultima actualizare: 24.04.2024

Guvernul și-a acordat dreptul să taxeze energia regenerabilă produsă pentru consum propriu. „Taxa pe soare” accentuează climatul de imprevizibilitate fiscală, descurajând micile investiții în energie verde ale persoanelor fizice și IMM-urilor.

La 29 noiembrie, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care prevede posibilitatea taxării,Textul oficial al ordonanței de urgență: legislatie.just.ro în anumite condiții, a energiei electrice provenite din instalațiile producătoare de energie din surse regenerabile. Guvernul a fost imediat acuzat de către opoziție că încearcă să pună o „taxă pe soare”, însă ministrul Energiei, Virgil Popescu, a infirmat că asta ar fi intenția guvernanților.

O directivă europeană transpusă maximal

Textul ordonanței prevede taxarea ca pe o posibilitate ce poate fi aplicată de către „autoritățile publice și ANRE” (art. 23 alin. 1) în anumite condiții. Justificarea măsurii se găsește, spune ministrul Energiei, în Directiva (UE) 2018/2001, iar netranspunerea prevederilor acesteia în legislația națională ar pune România în risc de intrare în procedură de infringement. Însă, în textul inițial al Ordonanței, posibilitatea era prevăzută ca obligație.„Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor.”, sgg.gov.ro 

Directiva europeană cu pricina prevede la articolul 69 că „statele membre nu ar trebui, ca regulă generală, să taxeze energia electrică produsă și consumată individual, în același spațiu, de autoconsumatorii de energie din surse regenerabile”.Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile”, eur-lex.europa.eu Dacă Ordonanța ar fi fost publicată în Monitorul Oficial în forma care s-a păstrat pe site-ul SGG, ANRE ar fi fost obligată să taxeze, în situațiile specificate, curentul produs de către prosumatori chiar și pentru consumul propriu. 

Formulările ambigue prin care a fost transpusă directiva europeană în OUG creează impredictibilitate, lăsând practic mână liberă Guvernului sau Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei să taxeze deținătorii de panouri solare oricând dorește, deși Virgil Popescu a declarat că nu este cazul. 

Nimeni nu știe când și dacă se vor aplica taxele

Modificarea frecventă a legislației în ceea ce privește energia regenerabilă este o barieră în calea proiectelor de energie regenerabilă, cu efecte negative atât ca severitate, cât și ca răspândire, conform RES Policy Monitoring Database, proiect al European Climate Foundation.„Barriers in Romania”, resmonitor.eu Cadrul legal din România este confuz, pentru că Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie a fost republicată și actualizată de 20 de ori. 

Conform legii, prosumatorii pot fi taxați chiar de astăzi, dacă puterea totală instalată depășește 30 kW. Un sistem obișnuit pentru utilizatorii casnici se situează în jurul valorii de 5 kWp,kWp: kilowatt peak, puterea electrică produsă de instalație în condiții optime. generați de aproximativ 20 de panouri solare. O altă situație în care taxarea poate începe imediat va fi în cazul celor care și-au pus panouri folosind schema de sprijin a statului – Programul Casa Verde. Deși legea prevede că taxarea se va întâmpla doar în cazul în care nu este subminată viabilitatea proiectului, nu furnizează și parametrii în care un astfel de proiect este considerat viabil.

După 1 ianuarie 2026, pot fi taxați toți prosumatorii dacă toate aceste microcentrale vor avea o putere, însumată, de mai mare de 8% din totalul capacităților de producție ale României și vor crea probleme sustenabilității sistemului electric național. Constatarea acestui fapt va pica în sarcina ANRE, instituție care nu a fost scutită de scandaluri în ultimii ani. Deci, oricând după 2026, dacă micii prosumatori vor cauza pierderi mai mari de 8% atât marilor producători cât și transportatorului național de energie electrică, Transelectrica, statul va putea interveni printr-o taxă. Anul acesta, Transelectrica și-a dublat veniturile operaționale.În primele nouă luni din 2022 Transelectrica a afişat un profit net în creştere de peste cinci ori”, bursa.ro 

Incertitudinea inhibă posibilii prosumatori

Posibilitatea ca energia produsă pentru uz propriu să fie taxată reprezintă încă o piedică pentru tranziția verde a României, în condițiile în care este nevoie de mai multe surse de energie regenerabilă în mixul energetic național. Obiectivul european este ca, în anul 2030, minimum 32% din curentul consumat în UE să provină din surse regenerabile. În prezent, mixul energetic național al României cuprinde 24,3% surse regenerabile (eoliene, solare, biomasă).„Puterea instalată în capacitățile de producție energie electrică”, anre.ro

Descurajarea celor ce vor să devină prosumatori vine și din lentoarea cu care se aprobă dosarele de finanțare în cadrul programului Casa Verde. Deja programul național a fost întrerupt de câteva ori, sub suspiciuni de fraudă. Inflația și scumpirile afectează și ele eficiența programului, noile prețuri ajungând să depășească finanțarea de 20.000 de lei per locuință oferită de stat și cofinanțarea de 2.000 de lei pe care trebuie să o suporte beneficiarul. 

Pe lângă toate acestea, guvernul va putea folosi oricând taxa pentru a acoperi costuri sau pierderi din bugetul de stat. Există riscul ca banii strânși din această taxă să fie deturnați conform înțelegerilor politice la nivelul guvernului, folosirea lor strict pentru a extinde capacitățile de energie verde și diversificare a mixului energetic național nefiind prevăzută expres în legislație. Cu alte cuvinte, pentru a reduce deficitul bugetar, unul dintre jaloanele PNRR, guvernul și-a pus la dispoziție o nouă taxă. Ministrul Energiei a susținut că prosumatorii nu vor fi taxați, însă nu vom ști niciodată intențiile următorului ministru, ale următorului guvern sau chiar rezultatele următoarei negocieri politice.Text de

Daniel Olteanu

Consultant politic mărunt, fost truditor prin presă.

ENERGIE|SOLUȚII

Noi cabluri electrice în Europa pentru energie mai ieftină și mai sustenabilă

De
Cercetătorii sprijiniți financiar de UE caută să îmbunătățească rețeaua de energie electrică pentru a reduce risipa de energie și costurile și a limita emisiile.
ENERGIE|SOLUȚII

Dați-mi sarea, vă rog –  este plină de energie

De
O nouă generație de baterii poate impulsiona ambițiile ecologice ale UE.
ENERGIE|SOLUȚII

Turnurile și turbinele eoliene sunt regândinte pentru a fi mai verzi

De
Materialele noi și designul inovator pot face ca una dintre principalele surse regenerabile de energie să devină mai ecologică și mai ieftină.
ENERGIE|FYI

Raport IEA: vânzările de mașini electrice cresc și în 2024. Flota globală va crește de 12 ori până în 2030

De
Vânzările de mașini electrice se află în continuarea pe un trend ascendent. China rămâne lider detașat la nivel global.