Getty Images

Raport IEA: vânzările de mașini electrice cresc și în 2024. Flota globală va crește de 12 ori până în 20305 min read

De Ionuț Preda 23.04.2024

Vânzările de mașini electrice se află în continuarea pe un trend ascendent. China rămâne lider detașat la nivel global.

Mai mult de o cincime din mașinile noi vândute în 2024 la nivel global vor fi electrice, susține Agenția Internațională pentru Energie (IEA) în ediția de anul acesta al raportului său anual despre starea pieței mașinilor electrice,  Global EV Outlook.// Disponibil pe iea.net //

Agenția estimează că în jur de 17 milioane de mașini electrice noi vor fi vândute până la sfârșitul lui 2024, ceea ce înseamnă că va fi depășit recordul de 14 milioane, înregistrat anul trecut. Doar în primul trimestru din 2024, vânzările de mașini electrice au crescut 25%, comparativ cu cele înregistrate în aceeași perioadă din 2023.

Cea mai mare parte a vânzărilor – aproximativ 10 milioane – vor fi efectuate în China, ceea ce reprezintă 45% din toate mașinile noi comercializate în această țară.

În Europa, IEA estimează că un sfert din mașinile vândute anul acesta vor fi electrice, în ciuda faptului că mai multe state au eliminat sau scăzut subvențiile pentru astfel de achiziții – precum a fost și cazul României, care a înjumătățit în 2024// „ Schimbări la Rabla Plus 2024: Valoarea ecotichetului scade la jumătate pentru achiziția de mașini full electrice”, hotnews.ro // valoarea ecotichetului pentru mașini electrice în programul Rabla Plus.

Statele Unite au un ritm de adopție ceva mai lent: doar una din nouă mașini vândute în 2024 va fi electrică, similar cu situația din economii emergente precum Vietnam (15% din totalul mașinilor vândute) sau Thailanda (10%).

Pe termen lung, raportul estimează că, în 2030, vehiculele electrice vor reprezenta o treime din totalul celor aflate în uz în China, respectiv o cincime din flotele Statelor Unite și Europei. La nivel global, numărul mașinilor electrice în circulație este estimat să crească de 12 ori până la aceeași dată, ajungând la 525 de milioane (față de 45 de milioane în 2023).

În schimb, probleme ar putea fi cu disponibilitatea capacităților publice de încărcare. Chiar dacă numărul de puncte de încărcare publice a crescut, la nivel global, cu 40% în 2023 față de 2022, raportul notează că această capacitate ar trebui să fie de șase ori mai mare decât în prezent până în 2035, pentru a putea susține țintele de trecere la vehicule electrice asumate la nivel global.

Raportul Global EV Outlook, publicat de către IEA în fiecare an, analizează evoluțiile și trendurile din zona mobilității electrice și combină analize istorice ale domeniului cu proiecții pe termen mediu și lung.

CITEȘTE ȘI: Mașini electrice. Planurile fiecărui producător auto major și strategiile celor din RomâniaText de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SĂNĂTATE|FYI

A fost descoperită regiunea din creier care provoacă paranoia

De
Cercetătorii de la Yale au legat anumite regiuni ale creierului de paranoia, printr-un nou studiu. Rezultatele ar putea conduce către tratamente mai sigure. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Cutremurele majore ar putea fi detectate cu până la 19 zile în avans, prin date de satelit

De
Un studiu de caz bazat pe date de satelit din regiunea cutremurului de 7,8 care a avut loc în Turcia și Siria în 2023 ar putea deschide calea pentru avertizări foarte timpurii ale seismelor majore.
MEDIU|FYI

Războiul Rusiei în Ucraina accelerează criza climatică

De
Numai în primii doi ani, costul climatic al războiului provocat de ruși în Ucraina depășește emisiile anuale cumulate generate de 175 de țări, se arată într-un nou raport.
ȘTIINȚĂ|FYI

Tehnologia CRISPR/Cas9, folosită, în premieră, pentru a face fotosinteza mai eficientă la plante

De
Momentul marchează un nou avans în îmbunătățirea genetică a culturilor agricole, de data aceasta fără introducerea de ADN străin.