O formulă de calcul mai bună pentru vârsta câinelui tău10 min read

De Monica Georgescu 01.05.2022, ultima actualizare: 15.06.2022

Toți iubitorii de animale își doresc ca prietenii lor patrupezi să trăiască cât mai mult. Pentru toți posesorii de câini azi avem o veste foarte bună: animalul tău de companie nu este atât de bătrân cum credeai!

Oamenii de știință au folosit cele mai noi tehnici de analiză a ADN-ului pentru a dezvolta o metodă mai bună și mai exactă de calcul a vârstei unui câine. Iar rezultatul te va surprinde în mod plăcut, în special dacă acasă te așteaptă un patruped despre care credeai că este deja „senior”.

Problema cu cei „șapte ani la om”

De foarte mulți ani, în mentalul colectiv s-a înrădăcinat ideea că un an în viața unui câine ar putea fi echivalat cu șapte ani în viața unui om. Asta ar însemna că un câine de 10 ani ar avea echivalentul a 70 de ani „umani” – ar fi deci „pensionar”.

Acest calcul este însă unul foarte superficial, care nu este ancorat în realitate și nu respectă biologia canidelor. Toți câinii, indiferent de rasă, urmăresc o traiectorie de maturizare similară. Câinii se dezvoltă rapid în primul an de viață, atingând maturitatea sexuală în jurul vârstei de 10 luni. Asta înseamnă că un câine în vârstă de un an e mai degrabă comparabil cu un adolescent, nu cu un copil de șapte ani. Ulterior însă, acest proces încetinește.

Pe scurt: un câine trece prin copilărie și adolescență mult mai repede decât un om, dar rămâne în perioada de „maturitate” a vieții mai mult timp. Acest ritm diferit de maturizare și dezvoltare comparativ cu omul înseamnă că acel calcul rudimentar – un an la câini este egal cu șapte ani la om – este total greșit.

Ceasul biologic ascuns în ADN

Dar haideți să vedem cum ne poate ajuta știința să ajungem la un calcul mai exact al vârstei reale a prietenilor noștri patrupezi.

O echipă de cercetători de la Universitatea din California, San Diego, au analizat ADN-ul a 104 câini labradori de diferite vârste. Scopul studiului a fost de a identifica markeri epigenetici (ai vârstei biologice) care coincid la mai multe specii, inclusiv la om și de a confirma existența unor modificări chimice în structura ADN-ului care semnalează îmbătrânirea.

Cercetarea pornește de o idee destul de nouă: metilarea ADN-ului ca semn al îmbătrânirii și ca predictor al speranței de viață. Mai simplu spus: ADN-ul nostru suferă modificări chimice pe parcursul vieții, se degradează. Iar aceste schimbări coincid cu îmbătrânirea și pot fi folosite pentru a prezice speranța de viață.

Cercetătorii americani au vrut să vadă dacă acești „markeri ai îmbătrânirii” se regăsesc și la alte specii și dacă funcționează după un pattern – un model – similar cu cel identificat la oameni. Altfel spus: dacă modificări similare în structura ADN-ului la oameni și la câini semnalizează modificări similare în felul în care ne maturizăm și îmbătrânim.

Foarte interesant este că cercetătorii au găsit aceiași markeri chimici ai îmbătrânirii în ADN-ul câinilor labradori. Asta înseamnă că ADN-ul îmbătrânește similar la oameni, la câini si probabil și la alte mamifere. Este o descoperire importantă. Odată identificat procesul de îmbătrânire la nivel molecular, el ar putea fi, teoretic, încetinit sau stopat. Acesta este însă un subiect de studiu pentru cercetări viitoare.

Deocamdată, cercetătorii americani au reușit să folosească datele despre îmbătrânire obținute din analiza ADN-ului celor peste 100 de câini labradori pentru a pune la punct o nouă ecuație pentru calculul vârstei la prietenii noștri patrupezi.

Un calcul mai complex

Noua formulă de calcul a echivalentului vârstei unui câine în ani de viață la om este mai complexă, dar mult mai corectă. „Vârsta umană” a câinelui tău este logaritm natural (ln) din vârsta reală a acestuia, înmulțit cu 16, plus 31.

Dacă ți se pare complicat, te invităm să folosești calculatorul de mai jos pentru a afla vârsta prietenului tău patruped.


Folosind acest calcul, oamenii de știință au observat niște corespondențe interesante. Un cățel de șapte săptămâni are corespondent în vârsta umană un copil de nouă luni. În ambele cazuri, este vârsta la care dentiția erupe, deci calculul pare să se potrivească. De asemenea, folosind același calcul, un câine labrador de 12 ani are aproximativ 70 de ani umani. Aceasta este media de viață pentru ambele specii. Dar, în condiții ideale de viață și cu acces la îngrijiri medicale de calitate, ambele specii pot trăi mai mult.

Desigur, trebuie precizat că această ecuație are la baza date epigenetice obținute din studierea ADN-ului unei singure rase de câini: labradorul. Se știe că media de viață poate să difere destul de mult între diferite rase de câini (un rezultat al împerecherilor selective pentru obținerea și „purificarea” diferitelor rase). Prin urmare, ecuația își poate pierde din precizie la alte rase de câini. Cu toate astea, este un calcul mult mai exact al vârstei prietenilor noștri patrupezi decât formula veche care îndemna să înmulțești cu șapte.

Cercetătorii spun că studiile lor viitoare se vor concentra pe analiza ADNului diferitelor rase de câini pentru a identifica mecanismele moleculare ale îmbătrâniri. Unul din proiectele foarte interesante aflate în curs de derulare se numește Dog Aging Project și este deschis patrupezilor voluntari indiferent de rasă.  

SOCIETATE|FYI

Accesul la arhivele publice rămâne limitat în România

De
Deși legislația majorității țărilor UE s-a aliniat cu recomandările Consiliului Europei, accesul efectiv la arhive rămâne problematic, inclusiv în România, arată un studiu recent. 
SOCIETATE|FYI

Românii au încredere în ONG-uri, dar acestea sunt subfinanțate, iar angajații suferă de burnout

De
A treia ediție a raportului Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile arată maturizarea sectorului non-guvernamental, dar și problemele cu care se confruntă cei care lucrează în ONG-uri.
SOCIETATE|SOLUȚII

Un semnal de alarmă: reducerea accidentelor rutiere cu ajutorul alertelor personalizate pentru șoferi

De
Cercetătorii din UE creează tehnologii avansate pentru a detecta semnele timpurii de oboseală și de comportament haotic al șoferilor, pentru a reduce numărul accidentelor rutiere.
SOCIETATE|SOLUȚII

Cetățenii contribuie la dezvoltarea unui trai sustenabil în Europa

De
Locuitorii europeni din mediul urban au un cuvânt de spus în a face orașele lor mai prietenoase cu oamenii și cu mediul.