Calitatea aerului și spațiile verzi, principalele nemulțumiri ale bucureștenilor

De Mindcraft Stories 22.02.2024

Fundația Comunitară București a lansat un sondaj care arată principalele preocupări ale locuitorilor Capitalei legate de mediul înconjurător. Conform studiului, calitatea aerului, managementul deșeurilor și spațiile verzi sunt pe primele locuri în lista nemulțumirilor. În acest context, Platforma de mediu pentru București anunță investiții de 750.000 de euro în proiecte civice de mediu.

https://mindcraftstories.ro/images/2024/02/Mindcraftstories_calitatea-aerului-platforma-mediu-fundatia-comunitara-bucuresti_Fabriccio-Díaz-Getty-Images.jpg

Fabriccio Díaz/Getty Images

Mai mult de jumătate dintre participanții la sondajul derulat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică exprimă nemulțumire față de starea mediului în zonele lor rezidențiale. Cu toate acestea, doar o mică parte dintre respondenți sunt dispuși să se implice activ în soluționarea acestor probleme. Fundația Comunitară București, în parteneriat cu Platforma de mediu pentru București, își propune să schimbe această situație prin programul „În ZONA TA”, invitând locuitorii din 42 de microcomunități să propună și să implementeze proiecte de mediu.

Analiza detaliată a răspunsurilor relevă că principalele surse de nemulțumire sunt calitatea aerului afectată de traficul intens și poluare, managementul ineficient al deșeurilor, lipsa educației pentru reciclare și colectarea selectivă deficitară. Problemele legate de spațiile verzi, inclusiv lipsa acestora în anumite zone, distrugerea sau neglijarea lor, sunt de asemenea motive majore de îngrijorare pentru bucureșteni.

Pe lângă aceste aspecte, sondajul scoate în evidență și alte preocupări, cum ar fi efectele schimbărilor climatice, mobilitatea urbană restrânsă, lipsa infrastructurii pentru biciclete și transportul public insuficient. Interesant este că, în ciuda recunoașterii problemelor, majoritatea respondenților nu sunt dispuși să se implice în rezolvarea lor, preferând să aștepte inițiative din partea autorităților sau a altor organizații.

Programul „În ZONA TA” se adresează atât organizațiilor non-guvernamentale, cât și grupurilor de inițiativă sau instituțiilor de învățământ care sunt invitate să depună proiecte până pe 31 martie. Proiectele selectate vor beneficia de finanțare, mentorat și sprijin profesional pentru implementare, cu scopul de a transforma Bucureștiul într-un oraș mai verde și mai prietenos cu mediul.

Poți înscrie un proiect până pe 31 martie, completând formularul disponibil // Îl găsești aici: docs.google.com // pe site-ul Platformei de mediu pentru București. // Site oficial: platformademediu.ro // După perioada anunțării ideilor selectate (1-10 aprilie), Platforma de mediu organizează un incubator de proiecte (15 aprilie-31 mai), urmând ca selecția proiectelor finale să aibă loc între 1 și 10 iunie. Implementarea se va realiza în perioada iunie 2024 – martie 2025. 

Prin aceste eforturi, Fundația Comunitară București și Platforma de mediu pentru București speră să stimuleze implicarea civică și să ofere soluții concrete la problemele de mediu identificate în Capitală, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii săi.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer solicită măsuri urgente pentru combaterea cancerului la femei

De
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra nevoii urgente de prevenție și acces la tratament pentru cancerele în rândul femeilor. România se confruntă cu rate alarmante de mortalitate prematură prin cancer, fiind pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește decesele prin cancer de sân și de col uterin.

Înapoi în lumea dinozaurilor, din 30 mai la JURASSIC Imersiv

De
iSpace lansează o nouă experiență audio-vizuală pe 30 mai. Evenimentul va avea loc la nivelul 2 din Mega Mall, pe Bulevardul Pierre de Coubertin 3-5. JURASSIC Imersiv prezintă dinozauri în mărime naturală prin proiecții 360°.

Innovation Labs 2024 și-a desemnat câștigătorii: brățări care transformă muzica în vibrații și soluții de reîmpădurire cu drone, printre ideile laureate

De
Ediția a 12-a a programului de pre-accelerare și mentorat pentru tineri antreprenori Innovation Labs și-a desemnat câștigătorii ediției de anul acesta, în cadrul Finalei Demo Day, desfășurată marți, 28 mai, în Aula Magna a Universității Politehnice din București.

A doua ediție Neo Art Connect - NAC 2024, între 30 mai și 2 iunie, la Hala Laminor

De
15.000 de metri pătrați dedicați artei și științei, peste 100 de artiști, designeri și arhitecți români și străini, cunoscuți publicului sau emergenți, instalații interactive, lucrări de realitate augmentată și inteligență artificială, secțiuni in focus precum arhitectura, conferințe și spectacole.