Tot ce trebuie să știi despre POV:Future15 min read
Vrem să vorbim despre știință, tehnologie și viitor generațiilor Z și Alpha, iar tu ești cel care ne poți ajuta. Iată cum! Bonus: o călătorie (de lucru) în Europa și un proiect făcut de tine și finanțat de noi.
Dacă ai între 18 și 29 de ani, ești pasionat de știință și tehnologie, te preocupă viitorul, te simți confortabil în fața și/sau în spatele camerei (și telefonului) și vrei să contribui, alături de noi, la reinventarea jurnalismului sci-tech, ai ajuns pe pagina care trebuie. Cum vei face asta? Trebuie, mai întâi, să te înscrii la concursul POV:Future.
Nu e complicat, trebuie să ne trimiți un videoclip în care să ne spui, într-un minut, de ce crezi că ai putea fi unul dintre viitorii membri ai echipei Mindcraft Stories pe adresa povfuture@mindcraftstories.ro sau completând acest formular. Adaugă un scurt CV și (doar dacă consideri tu) alte informații și link-uri relevante și poți deveni unul dintre participanții la Hackathonul din 12-14 aprilie 2024.
De asemenea, poți (dar nu trebuie) să aplici cu un proiect de jurnalism audio-video – iar noi l-am putea finanța, publica și promova. Ce proiect? Orice idee ai despre știință, tehnologie sau viitor, pe orice platformă vrei (de la TikTok și Instagram până la Twitch și BeReal), în format audio sau video. Scrie o prezentare de maximum jumătate de pagină și o vom rafina împreună în lunile următoare, dacă ești selectat.
Alternativ, poți dezvolta proiectul (singur sau cu ceilalți concurenți) la Hackathon.
Bonusul este o călătorie de 7-10 zile prin Europa, în care câștigătorii Hackathonului vor vizita locuri noi, vor întâlni oameni interesanți și vor lucra, împreună, la dezvoltarea și rafinarea proiectelor, vor testa concepte noi și noi moduri de a face jurnalism sci-tech.
Mai multe detalii, în regulament.
Regulamentul concursului POV:Future
MINDCRAFT STORIES și FUNDAȚIA FRIENDS FOR FRIENDS cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale organizează concursul POV:Future, dedicat tinerilor jurnaliști și creatori interesați de știință, tehnologie și impactul acestora asupra societății și viitorului, care vor să producă conținut video de calitate pentru social media și site-ul mindcraftstories.ro.
Termenul limită pentru trimiterea aplicațiilor este 2 aprilie 2024, ora 23:59 (ora României).
Candidații sunt invitați să trimită un scurt videoclip de prezentare, în care să explice cine sunt, care sunt domeniile lor de interes și care este motivația lor pe adresa de e-mail povfuture@mindcraftstories.ro sau completând un formular online.
Videoclipul trebuie însoțit de un CV care să includă datele de contact și link-uri cu profilele lor de social media. Detalii despre proiecte audio-video din trecut sunt binevenite, dar nu obligatorii.
De asemenea, candidatul poate trimite o propunere (pitch) de maximum jumătate de pagină a unui proiect de jurnalism audio-video, individual sau de echipă, gândit pentru a se preta unei platforme de social media pe care o alege creatorul, care ar putea deveni eligibil pentru o finanțare, în urma selecției candidaților.
Preselecție – etapa I
Proiectele înscrise vor fi analizate până la data de 8 aprilie 2024.
MINDCRAFT STORIES și juriul vor analiza toate propunerile primite și vor alege lista scurtă de candidați care vor trece în etapa a doua a concursului.
Selecție – etapa a II-a
O parte dintre candidați vor putea fi contactați în perioada 2-8 aprilie pentru scurte interviuri, realizate pe Google Meet.
Rezultatele vor fi anunțate în data de 9 aprilie 2023.
Finaliștii vor fi contactați personal între 9 și 10 aprilie pentru realizarea formalităților și pentru detalii administrative legate de participarea la hackathon.
Finaliștii vor fi anunțați public, în data de 11 aprilie pe website-ul midcraftstories.ro și în paginile de social media.
Hackathon – etapa a III-a
Candidații selectați vor participa la un Hackathon care va conține o serie de masterclass-uri și ateliere, în București, în perioada 12-14 aprilie.
Organizatorii vor asigura transport (tren sau autobuz) și cazare pentru persoanele care nu sunt din București, dacă aceștia nu preferă o altă variantă.
De asemenea, ei vor da o probă practică care constă în realizarea unui clip video (reel) de scurtă durată (maximum trei minute) într-o locație pusă la dispoziție de organizatori și vor participa la o sesiune de pitching, în care își vor prezenta proiectele cu care au aplicat.
În urma Hackathonului, juriul va selecta câștigătorii concursului POV:Future. Criteriile luate în considerare vor fi relevanța propunerii pentru mediile de comunicare folosite de către tineri, abilitățile tehnice și viziunea creativă demonstrată în proba practică, proactivitatea și capacitatea de a lucra în echipă.
Aceștia vor fi anunțați telefonic și apoi pe site-ul Mindcraft Stories și în social media în perioada 16-18 aprilie.
Juriul
Juriul concursului POV:Future aduce la un loc jurnaliști, creatori de conținut și specialiști din industria cinematografică: Cosmin Savu (jurnalist, România, te iubesc!, ProTV), Ada Dumitru (actriță și creatoare de conținut pe TikTok), Andrada Fiscutean (jurnalistă, predă cursul de jurnalism de știință la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București), Cătălin Moise (creator de conținut pe YouTube), Monica Felea (co-fondator Bad Unicorn), Vlad Tăușance (publisher, Fundația Friends for Friends) și Mihai Ghiduc (redactor-șef Mindcraft Stories).
Eurotrip – etapa a IV-a
Câștigătorii concursului POV:Future vor participa la un Eurotrip care se va desfășura în perioada 9-19 mai în mai multe țări europene, în care vor produce conținut video pentru canalele de social media Mindcraft Stories în diverse locații puse la dispoziție de organizator: muzee, intreprinderi, start-up-uri etc.
Participanții la Eurotrip vor primi o sumă fixă de 100 euro/zi de filmare pe parcursul călătoriei.
De asemenea, în urma acestui Eurotrip va fi realizat un documentar/jurnal de călătorie.
Mindcraft Stories va asigura cazarea, transportul și masa participanților.
Materialele realizate în cadrul Eurotrip de către participanți fac obiectul unei cesiuni a drepturilor de autor către organizator.
Ateliere de dezvoltare a proiectelor – etapa a V-a
La finalul Eurotripului, Mindcraft Stories va selecta un număr de minimum trei proiecte audio-video propuse de câștigătorii POV:Future pentru care va finanța un sezon pilot.
Valoarea totală a finanțării este de 30.000 de euro, care poate fi suplimentată ulterior din alte fonduri, și include plata realizatorilor proiectelor.
Follow-up – etapa a VI-a
Proiectele generate în urma etapelor anterioare vor fi rafinate în cadrul unor sesiuni individuale sau de grup care se vor desfășura în perioada 20 mai-30 iunie 2024.
Câștigătorii vor fi ghidați să producă cel târziu până la finalul lunii octombrie 2024 sezoanele-pilot ale proiectelor.
În paralel, va fi editat documentarul/jurnal de călătorie al EuroTrip-ului, până la finalul lunii noiembrie.
Mindcraft Stories va asigura promovarea și diseminarea episoadelor, pe canalele social media agreate și pe site-ul mindcraftstories.ro.
Prin regulament, Mindcraft Stories și Fundația Friends For Friends vor avea pentru 18 luni opțiunea de a dezvolta în continuare proiectele câștigătoare.
Beneficiile concursului
Finaliștii vor beneficia de un training interactiv cu specialiști în social media și jurnalism.
Finaliștii vor avea acces gratuit la echipamentul și birourile Mindcraft Stories pe baza unui program stabilit de comun acord.
Proiectele vor fi dezvoltate împreună de la nivel de concept până la faza de producție.
Asocierea dintre organizatorii concursului și autori va fi oficializată printr-un contract care va fi pus la dispoziția finaliștilor anterior anunțării rezultatelor finale.
Participanții la concurs
Înscrierea la concurs este gratuită. Pot participa persoane între 18 și 29 de ani, cu domiciliul sau rezidența în România.
Adresa de trimitere a aplicațiilor este povfuture@mindcraftstories.ro.
Toți cei care s-au înscris în concurs vor primi o confirmare de înregistrare din partea Mindcraft Stories, prin e-mail.
Participanții înregistrați, care în urma procesului de jurizare nu se află pe lista scurtă nu vor primi o înștiințare din partea Mindcraft Stories.
Pentru detalii și informații suplimentare: povfuture@mindcraftstories.ro.
Înscrierea la concurs presupune acceptarea tuturor prevederilor prezentului regulament.
Înscrierea la concurs presupune acceptul aplicanților de a le fi prelucrate datele cu caracter personal.
Participanții trebuie să se asigure, înainte de a se înscrie, că sunt disponibili pentru a participa ca finaliști la Hackathonul care se desfășoară în București în perioada 12-14 aprilie, la Eurotripul desfășurat în perioada 9-19 mai 2024 și că sunt disponibili pentru realizarea proiectului propus în măcar două luni din perioada iulie-noiembrie 2024.