Foto: Warodom Changyencham / Getty Images

Femeia care a construit o afacere în domeniul biotehnologiei în urma unui concurs științific european10 min read

De Anthony King 11.04.2024, ultima actualizare: 25.04.2024

Andrea Stephany Diaz a fondat o companie startup pentru a-și aduce contribuția la diagnosticarea cancerului pulmonar, în urma participării la un eveniment organizat la nivel european în 2022 pentru tinerii cercetători.

Andrea Stephany Diaz tresaltă de entuziasm când vorbește despre cum a creat propria companie în domeniul biotehnologiei când avea 24 de ani, în încercarea de a revoluționa detectarea cancerului pulmonar.

Stephany Diaz s-a născut în Venezuela și trăiește în Europa de 13 ani. „Am fost dintotdeauna pasionată de știință și de sănătatea oamenilor”, spune ea. „Încă din liceu, visam să devin antreprenoare și să-mi înființez propria companie într-o bună zi.”

Inspirație din UE

Ideea pentru OncoSwab// Site-ul oficial: OncoSwab.com //, start-up-ul ei în domeniul biotehnologiei, a luat naștere în septembrie 2022, în cadrul EU TalentOn, un eveniment al UE destinat tinerilor cercetători talentați. Acesta a fost organizat în orașul olandez Leiden și s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile.

Evenimentul// Site-ul oficial: talenton.eu // a adunat 104 participanți din toată Europa, împărțiți în echipe, și i-a provocat să contribuie cu cele mai bune răspunsuri științifice la problemele presante ale societății, inclusiv poluarea solului, schimbările climatice și cancerul.

Pe scurt, EU TalentOn căuta tineri care doreau să schimbe lumea. Stephany Diaz s-a înscris și a câștigat o invitație. „Aveam această dorință arzătoarea de a avea un impact în viața pacienților. Viața mea s-a schimbat începând cu acel final de săptămână. Există viața mea dinainte de EU TalentOn și cea de după EU TalentOn”, își amintește ea acum.

Calea spre succes

Cancerul pulmonar este adesea diagnosticat târziu, ceea ce face ca acesta să fie cauza principală a deceselor provocate de cancer la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății// Lung cancer: who.int //. Fumatul este principala cauză a acestuia.

Foto: Arhiva personală

Parcursul profesional al lui Stephany Diaz în lupta împotriva cancerului nu a fost nici pe departe unul direct.

Ea s-a mutat din Venezuela la Madrid, Spania, la vârsta de 12 ani. După ce a obținut o diplomă în biochimie de la Universitatea Autonomă din Barcelona, a început un master în biotehnologie moleculară în același oraș și a lucrat ca asistent cercetător, una dintre preocupări fiind regenerarea vaselor de sânge după accidentul vascular cerebral.

După ce s-a alăturat unei companii nemțești de biotehnologie în Hamburg care dezvoltă celule stem pentru cercetare medicală, Stephany Diaz a început să lucreze pe cont propriu la proiecte de comunicare științifică.

În aceeași perioadă, își nota în telefon cu regularitate idei și oportunități de afaceri care îi atrăgeau atenția în viața de zi cu zi.

Momentul pentru talent

Apoi a apărut EU TalentOn.

Având o personalitate exuberantă și iubind să vorbească unei audiențe, Stephany Diaz a fost aleasă să prezinte ideea echipei sale în cadrul evenimentului la categoria luptei împotriva cancerului: cum ar fi dacă ar putea fi creat un test precum cel pentru Covid pentru cancerul pulmonar? Echipa a câștigat premiul pentru cea mai bună prezentare. 

Dar s-a mai întâmplat un lucru: Stephany Diaz a cunoscut oameni cu același mod de a gândi și – cel mai important – l-a cunoscut pe Dr. Pablo Lara, cercetător în domeniul cancerului de la Universitatea din Leiden.

De asemenea, a întâlnit și alte persoane care i-au devenit mentori.

„Eram foarte dornică să creez ceva inovator, iar după TalentOn, pur și simplu nu puteam să dorm, gândindu-mă la problema diagnosticării cancerului pulmonar”, spune Stephany Diaz. „Pablo avea aceeași senzație și am început imediat să discutăm aproape în fiecare zi.”

Aceasta l-a descris pe Lara ca tipicul cercetător de geniu care vine cu idei și face experimente. 

Parteneriatul ca sursă de motivație

Parteneriatul s-a dovedit a fi nespus de important pentru a aduce visul ei de a înființa o companie mai aproape de realitate. Totuși, pornirea companiei a necesitat un efort imens care a durat destul de mult timp în 2023.

„Eram doar eu și Pablo. Primele luni au fost cele mai dificile. Ni s-a spus că suntem nebuni. Timp de șase-opt luni, eram refuzați peste tot”, povestește ea. 

Nu au renunțat și, în cele din urmă, au fondat OncoSwab, au primit finanțare și au început să avanseze cu ideea lor de screening pentru cancerul pulmonar. 

În prezent, colaborează cu medici pneumologi din Țările de Jos, Elveția și SUA pentru a detecta cancerul pulmonar cu ajutorul tampoanelor nazale. Folosirea acestora ar putea determina dacă un pacient are nevoie de o tomografie computerizată mai complexă sau un CT. 

„Scopul nostru este să facem ca detectarea cancerului pulmonar să fie la fel de încetățenită precum screeningul pentru cancerul de sân”, spune Stephany Diaz.

A refuzat să comenteze cu privire la tehnica utilizată de companie, pentru că aceasta se află în etapa de precomercializare.

Stephany Diaz, în prezent cetățean spaniol, simte că munca ei are în prezent o componentă de urgență, dar îi aduce și împlinire. 

„Simt cu adevărat că îmi folosesc fiecare colțișor al minții mele și fiecare abilitate pe care o am pentru companie”, explică ea. „Dacă apare orice problemă, am ocazia să îmi pun creativitatea la contribuție și fac brainstorming cu echipa mea.”

Stephany Diaz a vorbit în cadrul Zilelor Europene ale Cercetării și Inovării – C&I –// European Research and Innovation Days: projects.research-and-innovation.ec.europa.eu // din 20-21 martie 2024 în capitala Belgiei, Brussels, și a declarat că este atrasă de astfel de ocazii.  

„Îmi place să vorbesc cu alte persoane, îmi place să fac networking, îmi place să cunosc oameni și să aud poveștile lor. Și cumva se pare că acum aceste lucruri fac parte din munca mea.”


Acest articol a fost publicat inițial în Horizon, revista de cercetare și inovare a UE.Text de

Anthony King

Jurnalist de știință din Dublin, Irlanda. Scrie despre chimie și biologie, dar și politici publice despre știință și sănătate. A publicat în Nature, Science, Cell, Chemistry World, New Scientist, the Irish Times, EMBO Reports, Chemistry & Industry etc. Este președintele Asociației Irlandeze a Jurnaliștilor de Știință și Tehnologie.

MEDIU|SOLUȚII

Firele naturii: crearea de îmbrăcăminte pornind de la elementele de bază

De
Cercetătorii își îndreaptă atenția către culturile de ciuperci și tomate pentru a soluționa problema daunelor aduse mediului de fibrele sintetice din îmbrăcăminte.
ENERGIE|SOLUȚII

Dați-mi sarea, vă rog –  este plină de energie

De
O nouă generație de baterii poate impulsiona ambițiile ecologice ale UE.
SĂNĂTATE|MAIN STORY

Minorii nu mai pot cumpăra băuturi energizante în România, dar cât de mult se respectă noua lege?

De
Pe 11 martie 2024, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea energizantelor către persoanele sub 18 ani. Realitatea din teren e alta. 
ENERGIE|SOLUȚII

Turnurile și turbinele eoliene sunt regândinte pentru a fi mai verzi

De
Materialele noi și designul inovator pot face ca una dintre principalele surse regenerabile de energie să devină mai ecologică și mai ieftină.