Foto: NurPhoto via GettyImages

20 de produse cool pe care le-am descoperit la MWC 202333 min read

De Mihai Ghiduc 02.03.2023

Pe lângă numeroase telefoane, ediția din acest an a MWC a propus destule alte gadgeturi simpatice și, uneori, chiar inovatoare.

Aglomerația de la Mobile World Congress Barcelona (MWC) a semănat foarte mult cu evenimentele care aveau loc înainte de pandemie. Din când în când mai vedeai și câte o mască, dar era singurul lucru care amintea că în 2020 acesta a fost printre primele care au fost anulate de coronavirus. Mă pregăteam să merg atunci la Barcelona, urmăream știrile și mi se părea oarecum ciudat că delegațiile din Asia trebuiau să stea două săptămâni în carantină. Până la urmă, congresul a fost anulat și a revenit abia anul trecut, într-un format hibrid, iar eu am ajuns la evenimentul din Spania abia în acest an.

Pauza asta n-a fost fără urmări, motiv pentru care nu prea au fost lansări majore la această ediție. Mari producători de telefoane au cam părăsit zona și au preferat să aibă evenimente separate, unele chiar cu săptămâni înainte de congresul din Barcelona, și chiar și pentru cei care au anunțat ceva aici a fost vorba mai degrabă de produse lansate deja pe piața asiatică. MWC a devenit mai degrabă un eveniment pentru piața de telecomunicații și probabil că orice inginer ar fi extrem de încântat de routerele pe care le poate găsi aici. 

Dincolo de routere, servere și sateliți, am găsit totuși gadgeturi care mi-au plăcut. Unele sunt deja pe piață, altele sunt concepte care probabil nu vor fi produse vreodată, iar câteva sunt create de startup-uri care speră la o finanțare pentru pentru a-și permite un stand de sute de metri pătrați, dar toate au câte ceva special.

Iată deci, pe scurt, 20 de produse cool pe care le-am descoperit la MWC – chiar dacă nu toate au legătură cu lumea mobilelor.

Foto: Bioo Lux

MindcraftStories_1 Bioo Lux, lampa activată de plante

Îmi amintesc cât de interesantă mi s-a părut o veioză-concept de la Elba pe care am văzut-o în copilărie, care se aprindea când o atingeai. Asta în ciuda faptului că era din metal și, când voiai să o stingi, inevitabil, te frigeai. Cu lampa asta de la Bioo, o companie din Barcelona, nu riști așa ceva, ba chiar poți avea un produs cu un design premiat în casă. 

Bioo LuxDetalii pe bioolux.com pornește atunci când atingi planta din ghiveciul care este și veioză. Este un concept inovator în care plantele sunt folosite ca întrerupătoare, iar compania lucrează și la plante care funcționează ca o baterie (care vor alimenta câteva proiecte imobiliare din mai multe orașe ale lumii). Lampa a fost lansată în mai 2022 și a câștigat European Product Design Award 2022.

Foto: TCL

Cifre Articol MindcraftStories_2 TCL Nxtpaper 12 Pro, o tabletă precum cele e-ink, dar color

De la succesul lui Remarkable, era de așteptat să apară tot mai multe tablete cu tehnologii care încearcă să imite hârtia. TCL, o companie care nu se ferește să experimenteze, vine cu un nou tip de ecran – păstrează aspectul mat ca de hârtie și avantajul că nu-și pierde contrastul pe lumină puternică, dar este color. În plus, ecranul Nxtpaper filtrează lumina albastră prin felul în care este construit, cu mai multe layere, nu printr-o soluție software. Tableta Nxtpaper 12 ProDetalii pe tcl.com are 12,2 inchi, o baterie de 8000 mAh și vine cu un stylus.

Foto: Bullit

Cifre Articol MindcraftStories_3 Device-ul de la Bullit care transformă orice telefon într-unul prin satelit

BullitSite oficial: bullitt-group.com propune la MWC un telefon rugged, pentru aventurieri, realizat împreună cu Motorola, numit Defy2, dar și unul aproape similar de la brandul CAT, S75. Ambele telefoane folosesc platforma Bullitt Satellite Connect, prin care poți lansa un apel SOS de oriunde în lume. 

Un accesoriu cu Bluetooth numit Motorola Defy Satellite LinkDetalii pe motorolarugged.com transformă însă orice mobil într-unul capabil să folosească platforma. Odată lansat apelul, centrala va ști exact al cui e dispozitivul, iar aplicația va pune întrebări ajutătoare pentru a identifica problema. Eventualele servicii de salvare nu sunt acoperite de abonament.

Foto: Samsung

Cifre Articol MindcraftStories_4 Noile concepte pliabile de la Samsung (sunt puțin cam groase)

Samsung a pariat pe telefoanele pliabile și pe ecranele OLED, așa că nu e de mirare că la MWC a prezentat câteva dintre conceptele sale mai năstrușnice anunțate acum ceva vreme.„Samsung Display to Demonstrate First Public Exhibition with Theme of ‘Hyper-Connected through OLED’ at MWC 2023”, samsungdisplay.com Telefoane care se pliază în trei fie în formă de S, fie în formă de G, ar putea face la un moment dat parte din oferta firmei, chit că dezavantajul major ar putea fi că tipul acesta de pliere le face destul de groase. 

Pe lângă Samsung Flex S și Samsung Flex G, firma a prezentat și un concept de laptop/tabletă pliabilă numit Samsung Flex Note și un inevitabil concept rulabil, o tabletă de 13”, Slidable Flex Solo.

Foto: Lenovo

Cifre Articol MindcraftStories_5 Lenovo pariază pe ecranele rulabile

Dacă nu e pliabil, e rulabil, par să spună și cei de la Lenovo, care au prezentat atât un concept de telefon (sub brandul MotorolaAnunțat încă din toamnă: lenovo.com), cât și unul de laptop cu ecranul rulabil. Spre deosebire de piața pliabilelor, acest tip de produse care profită de flexibilitatea OLED-ului încă nu a devenit o prezență constantă în ofertele diverșilor producători. Nu e deloc clar dacă vreunul dintre aceste concepte se va transforma curând într-un produs, mai ales că Lenovo a preferat doar să arate cât de cool se mișcă ecranele și nu a insistat deloc pe posibile specificații.

Foto: DeeBee

Cifre Articol MindcraftStories_6 DeeBee DB-Pulse, căști cu pad-uri de rezervă

Căștile DeeBee ar trebui cel să sune cel puțin la fel de bine ca unele de la Sony sau Beats, cum le laudă cel care le prezintă la MWC, dar eu n-am sensibilitatea auditivă pentru a-mi da seama de acest lucru. În schimb, în zumzetul din sală, anularea activă a zgomotului chiar s-a dovedit o binefacere. Însă ceea ce diferențiază DB-PulseDetalii pe deebeeaudio.com de alte căști sunt pad-urile magnetice înlocuibile, ceea ce nu înseamnă doar că îți poți asorta căștile la îmbrăcăminte (ai diverse variante de culoare), ci și că le vei putea schimba definitiv atunci când imitația de piele care le protejează se va distruge – ceea ce știm cu toții că se întâmplă.

Foto: Huawei

Cifre Articol MindcraftStories_7 Huawei Watch Buds, ceasul care găzduiește căști

Ceasul ăsta este este genul acela de idee pe care te-ai aștepta să o vezi mai degrabă la un start-up. Deși ceasurile și căștile sunt prietenele celor care fac sport în mod activ, puțin s-ar fi gândit că ai putea ascunde căști de tip buds în spatele unui ecran. Huawei a făcut-o și a venit cu acest produs care arată într-un fel și care minimizează numărul de gadgeturi pe care trebuie să le pui la încărcat. Căștile sunt relativ mici, dar au autonomie de trei ore cu anulare activă a zgomotului, sau patru ore, fără. 

Watch BudsDetalii pe huawei.com oferă aceleași funcționalități ca alte ceasuri ale firmei, minus posibilitatea de a le folosi la înot – compartimentul în care se păstrează căștile nu este waterproof.

Foto: Taurus

Taurus Mycook Next e un robot de bucătărie care vine cu o întreagă comunitate

Nu-i chiar așa de mare mirare că la un eveniment care are loc la Barcelona găsești nenumărate proiecte catalane, chiar dacă nu au neapărat legătură cu telefonia, inclusiv acest robot de bucătărie dotat cu propria sa tabletă, pentru rețete.Detalii pe mycook.es Firma a activat inițial pe piața spaniolă, dar acum s-a extins în alte câteva țări europene, cum ar fi Franța, Germania sau Italia. 

Conceptul e simplu: găsești rețete în aplicația care vine odată cu robotul, poți uploada rețetele tale și le poți accesa pe cele din comunitate (un fel de Practic în Bucătărie pentru secolul 21), dintre care o parte sunt testate și validate de Taurus. Prețul e destul de piperat (1.199 de euro), dar măcar nu trebuie să plătești abonament pentru a accesa rețetele. Dispozitivul nu e încă disponibil în România.

Foto: Segway

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpg Segway MAX G2, trotineta cu autonomie de 70 km

În ciuda faptului că au fost niște pionieri ai mobilității urbane pe două roți care nu implică biciclete, Segway nu a reușit să-și impună produsul cu care s-a lansat – a și renunțat la el acum trei ani. Cine ar fi crezut că cursa va fi câștigată de ceea ce era o jucărie pentru copii? 

Asta nu înseamnă că Segway-Ninebot nu propune acum propriile trotinete. Noul model MAX G2Detalii pe segway.com are o autonomie de 70 de kilometri și o putere maximă de 900 W, suspensie hidraulică pe față și suspensie cu două arcuri pe spate, sistem antifurt, precum și indicatoare de direcție pe ghidon.

Pe lângă acesta, firma a mai prezentat la MWC scuterul E300SE, cu pornire automată prin Bluetooth, dar și produse mai vechi, precum conceptul de motocicletă, Segway APEX H2, care funcționează cu hidrogen, și mașina de tuns iarba Navimow.

Foto: Planet Computers

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpg Planet Computers încearcă să finanțeze un minicomputer bazat pe Linux

O companie britanică a pornit o campanie pe indieGoGoO poți susține aici: indiegogo.com pentru finanțarea unui computer bazat pe Linux care să funcționeze out-of-the-box, ca un mini Mac, dar fără un sistem de operare proprietar. Un prototip funcțional al lui XR Mini a putut fi văzut la MWC. 

Planet are experiență cu finanțarea prin crowdfunding, pentru că așa a produs și Astro Slide,Detalii pe planetcom.co.uk un telefon care ascunde în spatele său și o tastatură (disponibilă pentru mai multe limbi dar nu și pentru română). Dacă telefonul pare să fie sub succes, în campania pentru mini PC s-au înrolat doar zece persoane la ora scrierii acestui articol. Și e păcat, pentru că are câteva idei inovatoare, precum un touch screen care oferă informații despre funcționare și de pe care pot fi oprite procesele care consumă prea mult din procesor. Plus că nu e cu Windows.

Foto: Dogu

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_11.jpg Iroi, robotul autonom de securitate care sună alarma de incendiu

Start-up-urile din Coreea de Sud și, în general, cele asiatice vin mereu cu propuneri interesante. DoguSite oficial: dogu.xyz propune Iroi, un robot de securitate care seamănă destul de mult cu Big Hero 6, și despre care cei de la stand îmi spun că funcționează deja câteva zeci în Coreea. Robotul nu luptă cu eventuali intruși, ci este creat mai degrabă pentru a-i alerta pe cei interesați atunci când, de exemplu, se întâmplă un incendiu sau o inundație. Autonomia este de opt ore, se poziționează pentru reîncărcat. Există și o variantă pentru exterior, numită Patrover (de la patrulă, nu de la Patrocle), rezistentă la intemperii, dar care arată mai puțin futurist, fiind în esență o cutie pe roți.

Foto: Xiaomi

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_12.jpg Senzorul de un inch din Xiaomi 13 Pro a ajuns și în Europa

Era destul de greu să ratez faptul că seria Xiaomi 13Detalii pe mi-home.ro s-a lansat la MWC, având în vedere numărul imens de reclame din drumul spre Fira Barcelona, unde a avut loc conferința. La fel cum nu e de ratat nici faptul că telefonul a fost anunțat inițial în China, în decembrie, și abia acum pentru restul lumii, un trend mai recent adoptat de companiile din această țară. 

Vârful de gamă Xiaomi 13 Pro are 6,73 inchi, un chipset Snapdragon 8 Gen 2, un sistem de camere realizat în colaborare cu Leica cu senzorul principal de 1 inch, cel mai mare disponibil până acum pentru un telefon, și un telefoto de 75 mm, precum și încărcare rapidă de 120 W.

Foto: Nokia

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_13.jpg Poți să-ți repari singur telefonul Nokia G22

Telefoanele Nokia nu-și schimbă logo-ul, pentru că firma finlandeză a vândut de mult drepturile pentru mobile celor de la HMD Global. Aceștia propun acum un telefon entry-level pe care ți-l poți repara singur. Ți se strică ecranul sau și-a pierdut din capacitate, iFixitDetalii pe ifixit.com îți trimite un kit și instrucțiunile necesare pentru a le înlocui. HMD promite chiar și să recicleze componentele stricate, dacă le trimiți înapoi. 

Nokia G22 oferă un procesor Unisoc T60, 4 GB de memorie, 64 sau 128 GB de spațiu de stocare, o cameră principală de 50 MP, dar și o inutilă cameră macro. Ecranul are 6,52 inchi, iar bateria, 5050 mAh. Cum spuneam, specificații entry level, dar măcar este promis upgrade-ul până la Android 14.

Foto: OnePlus

OnePlus 11 Concept împrumută răcirea computerelor de gaming

Tot din categoria conceptelor inovatoare din zona telefoanelor mobile este și acesta de la OnePlus,Detalii pe oneplus.com care propune o răcire mai bună a produsului, inspirată de computere de gaming. Telefonul este practic un OnePlus 11 cu design schimbat pentru a acomoda sistemul Advance Active CryoFlux, care nu doar că permite împingerea până la maximum a procesorului, dar mai și face spatele telefonului extrem de cool. Dar, la cât ar putea costa, lucrul ăsta nu se va vedea din cauza carcasei.

Foto: tooz

Tooz ESSNZ Berlin, ochelari smart cu prescripție de la medic

Start-up german Tooz produce ochelari cu realitate augmentată ale căror lentile au deja încorporată prescripția medicală. Iar calitatea lentilelor este asigurată de faptul că Tooz este un spin-off al celor de la Zeiss. ESSNZ BerlinDetalii pe tooz.com oferă în esență un heads up display, util la condus, fie cu mașina, fie pe bicicletă sau chiar și la deplasările pe jos, plus posibilitatea de a răspunde la apeluri sau asculta muzică. Bateria ar trebui să țină întreaga zi, spune producătorul.

Foto: OPPO

Oppo Find N2 Flip aglomerează piața pliabilelor mici

Ca multe telefoane prezentate la MWC, cel de la Oppo a fost deja lansat, dar abia acum am pus a avut ocazia să și pun mâna pe el. În esență, și firma nici măcar nu se ascunde – e în nume –, Find N2 FlipDetalii pe oppo.com este o concurență directă a celui de la Samsung, dar care are un ecran exterior ceva mai mare și câteva îmbunătățiri care țin mai degrabă de faptul că a fost lansat cu șase luni mai târziu. Telefonul are și o balama care întinde mai bine ecranul, micșorând denivelarea apărută inevitabil pe mijloc.

Foto: Honor

Honor Magic Vs și seria Magic 5 arată că firma chineză a devenit una high-end

Honor a preluat multe lucruri de la Huawei atunci când acest brand de, pe atunci, telefoane ieftine, s-a desprins din compania-mamă, profitând de faptul că i-au rămas serviciile Google, dar n-a reușit încă să obțină un loc fruntaș în topul vânzărilor. Încearcă acum cu un prim telefon pliabil, care are și avantajul că n-a preluat ideea de a avea ecranul de plastic în exterior de la fostul proprietar. Practic, dacă Oppo concurează Galaxy Flip, Honor VsDetalii pe hihonor.com concurează Fold de la Samsung. 

Pliabilele sunt importante pentru poziționare, dar piața acestora e de doar 1%, așa că Honor a anunțat și seria Magic 5Detalii pe hihonor.com la MWC. Varianta de vârf, Magic 5 Pro, e dotată cu inevitabilul chipset Snapdragon 8 Gen 2 și vine în opțiuni de 256 și 512 GB de spațiu de stocare și 16 și 8 GB de memorie.

Foto: Xiaomi

Realme GT3 se încarcă mult prea repede, Redmi și mai și

La standul Xiaomi erau prezente și subbrandurile Redmi și Poco, iar printre telefoanele de acolo se rătăcise și un Redmi Note 12 Discovery,Detalii pe gsmarena.com un telefon cu încărcare rapidă de 210 W. Spun „rătăcise” pentru că telefonul nu este disponibil în Europa și nu e prea clar când va veni. 

Și când mă întrebam cât o să mai conteze încărcarea rapidă în strategiile de marketing ale brandurilor, Realme a anunțat modelul GT3,Detalii pe gsmarena.com care se încarcă la 240 W. Timpul estimat de producător pentru a încărca complet bateria de 4.600 maAh este de 9,5 minute. Telefonul e deja disponibil în China, iar în Europa va ajunge în mai sau iunie, la un preț de circa 650 € – e totuși un min-range, nu te aștepta la cine știe ce specificații.

Și stai că nu e tot, Android Authority a descoperit un clip„Thought 240W was fast? Redmi now has 300W charging tech!”, handroidauthority.com în care Redmi se laudă cu încărcare la 300 W, tot pe un Redmi Note 12 Discovery. Bătălia ar fi probabil și mai aprinsă dacă cele două branduri nu ar avea nume confuzant de asemănătoare.

Foto: Kodak

Kodak Mini Shot 4 Era are o variantă ridicol de supradimensionată

Pentru că marii jucători de pe piața filmelor foto de acum câteva decenii știu să lucreze cu chimicale și pentru că există oricând destui hipsteri interesați de fotografiile instant, Kodak n-a ratat acest trend și propune niște camere de tip Polaroid. Ce e amuzant la aceste camere, care vor fi lansate probabil în vară,Pe site-ul oficial încă nu sunt disponibile: kodak.com e că vin pe mai multe dimensiuni care să acomodeze hârtia fotografică, ceea ce înseamnă că ai putea umbla la un moment dat cu un aparat foto supradimensionat și colorat ce pare mai degrabă o jucărie. E gadgetul perfect pe care să-l scoți lângă un grup de persoane care pozează obiective turistice cu o tabletă.

Foto: Mymanu

Mymanu Titan, căștile care vor să te convingă să renunți la telefon

Compania fondată de un britanic cu origini din Ghana a pus deja pe piață o pereche de căști, Click S, care promite că traduce în timp real peste 37 de limbi, inclusiv româna. Acum, Mymanu încearcă să găsească o nouă utilizare căștilor: să le transforme într un telefon. TitanDetalii pe mymanu.com au eSIM încorporat și 4G, ceea ce înseamnă că le poți aloca un număr și, apoi, poți suna și răspunde la apeluri fără să mai folosești un telefon. 

Căștile folosesc un asistent vocal (Alexa) și vin și cu sistemul de traducere de la produsul anterior, care se bazează pe o aplicație numită myJuno. Ideea sună inovator și cred că Titan ar putea fi un gadget util pentru alergători, cicliști sau chiar șoferi.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.