Colaj: Alec Pop

5 gadgeturi interesante lansate recent

De Mihai Ghiduc 01.09.2020

Cele mai interesante noutăți apărute la final de vară: Samsung Note 20, Fitbit Sense, Pixel 4a, Sony A7S III și un televizor transparent

După o primăvară în care pandemia a cam dat peste cap toate noile lansări de gadgeturi, am trecut prin perioada vacanțelor, când numărul noutăților este, tradițional, limitat. Toată lumea e la plajă, în așteptarea anunțurilor din toamnă. Asta nu înseamnă că a fost secetă până la capăt. Am selectat cinci produse interesante anunțate în ultimele săptămâni.

Samsung

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

August e luna tradițională în care Samsung își anunță gama pentru „power useri”, telefonul cu stylus în care pun toate inovațiile la care au lucrat în ultima vreme. Însă, la un preț de 1.300 de euro (6.299 de lei) pentru varianta standard cu 256 MB de memorie, Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5GSite oficial: samsung.com este unul dintre cele mai scumpe telefoane Android de pe piață. Dacă mai adaugi 400 de lei, poți opta pentru 512 MB. 

E prea mare prețul, mai ales în condițiile actuale, în care vânzările au fost afectate de pandemie? Samsung a lansat și varianta „accesibilă”, Samsung Galaxy Note 20, care e 4.599 de lei (fără 5G). Cum, în România, nu prea ai 5G, acest lucru încă nu e un selling point. Pe de altă parte, e genul de telefon pe care îl ții doi-trei ani, deci ai vrea să fie „future proof”.

Dincolo de stylus, sau S Pen, cum îl numește producătorul, despre care orice utilizator de Note știe că este USP-ul„Unic selling proposition” este folosit în marketing pentru a arăta care este avantajul competitiv al unui produs față de alte modele similare. acestei game, care sunt noutățile care ar justifica prețul și un eventual upgrade? 

Telefonul folosește Gorilla Glass Victus, atât în față, cât și pe spate. Este noul model de sticlă rezistentă al producătorului Corning, primul update din 2018, de la Gorilla Glass 6, iar Corning susține e că e mai rezistent la lovituri (nu se sparge dacă e scăpat de la 2 metri) și zgârieturi. 

Note vine cu un nou mod de a trata rata de refresh de 120 Hz, care se activează doar când e nevoie – la scroll, în jocuri sau când folosești S Pen-ul. În rest, ecranul stă la 60 Hz. 

Camera principală are un senzor de 108 MP care, ca de obicei, îți produce fotografii în care combină mai mulți pixeli în unul pentru o luminozitate mai ridicată – ceea ce la senzorii minusculi din telefon e de-a dreptul util. Zoom-ul optic este de 5x, cu unul digital de 50x (o scădere binevenită față de aproape inutilizabilul 100x de la S20 Ultra). 

Bateria are 4.500 mAh, ceea ce e chiar suficient, în schimb procesorul diferă de la o piață la alta. Există variante cu Qualcomm Snapdragon 865, dar și telefoane care folosesc un procesor produs de Samsung, Exynos 990 – se pare că versiunea vândută în România e cu cel de-al doilea.

La începutul lui august, când a lansat telefoanele Note 20, Samsung a mai anunțat un nou telefon pliabil, Galaxy Z Fold 2 5G (pe care l-au lansat astăzi), două tablete compatibile 5G, Galaxy S7 și S7+, care au S Pen, de 11″, respectiv 12,4″, ceasul inteligent Galaxy Watch 3 și căștile wireless Galaxy Buds Live.

Fitbit

Fitbit Sense

Deși Fitbit n-a fost încă achiziționat de Google, afacerea fiind temporar blocată de îngrijorările Comisiei Europene față de felul în care ar putea fi folosite datele achiziționate o dată cu compania,Google susține, într-un comunicat că nu sunt interesați decât de device-uri: blog.google felul în care Fitbit sare de la un flagship la altul în ceea ce privește smartwatch-urile companiei aduce cu atitudinea Google față de diversele produse din portofoliu.

Noul flagship este numit Fitbit Sense,Site oficial: fitbit.com al treilea nume diferit folosit de Fitbit pentru un ceas, după Ionic și Versa. Interesant este că a fost anunțat și smartwatch-ul Versa 3, compania fiind dispusă să continue și acest produs. La Ionic renunțaseră după o singură încercare – deși a fost un ceas cât de poate de decent, aspectul pătrățos al ecranului nu l-a făcut un succes de comercial.

Fitbit Sense, care va veni în România în septembrie, este mai orientat spre sănătate și aduce o serie de noutăți pe care le-am văzut deja la alte ceasuri smart, în special la Apple Watch, cum ar fi electrocardiograma, analiza nivelului de stres și măsurarea temperaturii la nivelul pielii. Și Sense și Versa 3 au baterie care ține 6 zile, GPS încorporat, rezistență la apă până la 50 metri și un nou încărcător, magnetic, care îl înlocuiește pe cel destul de incomod de la Versa 2. 

Apropo de Versa 2, cureaua noilor modele este infinit mai ușor de scos. :a anteriorul flagship Fitbit, orice încercare de a o schimba creștea, efectiv, nivelul de stres. Noroc că modelul acela nu-l măsura.

Xiaomi Mi TV LUX Transparent Edition

Ca să marcheze zece ani de la lansarea firmei, Xiaomi a scos primul televizor comercial cu ecran transparent OLED. Pare mai mult un gimmick, dar unul de 6.000 de euro, mai exact de 50.000 de yuani, că momentan pare a fi disponibil doar în China. 

Acum, nu prea e clar de ce ar avea nevoie cineva de un televizor transparent – cu certitudine nu pentru a-l pune undeva unde ai lumină din spate –, în afară de inevitabilele utilizări ca atracție în magazine și pentru afișarea unor reclame personalizare. E drept că producătorii de televizoare se chinuie de ceva vreme să facă ceva cu dreptunghiurile negre imense care strică feng shui-ul din camere când sunt stinse, iar soluții de până acum, cum ar fi Ambient Mode-ul de la Samsung„Use Ambient Mode on your Samsung QLED TV”, samsung.com sau televizorul rulabil prezentat de LG la CES,Rollable OLED TV RX, lg.com nu sunt neapărat mai bune ca un ecran transparent.

Tehnologia ecranelor transparente e deja destul de veche, dacă luăm în calcul și ecranele de tip LED (în care transparența e obținută prin eliminarea panoului din spate și utilizarea unor filtre de polarizare). În cazul ecranelor OLED, în care fiecare pixel individual emite lumină, toate elementele ecranului pot fi făcute din materiale transparente, pentru a obține același efect – cel mai important este stratul care funcționează pe post de catod, de regulă mat la OLED-uri. Evident, toate circuitele trebuie să fie la baza ecranului, nu în spate, ca de obicei. Problema OLED-ului este că, în mod normal, negrul apare atunci când un pixel este stins, ceea ce înseamnă că genul acesta de televizor nu-l poate afișa. 

Dincolo de acest stunt publicitar, Xiaomi a anunțat și un nou smartphone, Xiaomi Mi 10 Ultra, în care au înghesuit toate noutățile la care au avut acces. Par a avea ceva cu cifra 120, pentru că telefonul vine cu ecran de 120 Hz, zoom de 120x și încărcare rapidă la 120 W.

Sony

Sony α7S III

După ce au dat peste cap piața video introducând updateuri de camere foto cu o periodicitate aproape similară cu telefoanele mobile, Sony a întârziat vreo doi ani cu versiunea video a camerei lor full frame. Sony α7S II fusese lansat în 2015, iar după ce a apărut α7R III, în 2017, toată lumea așteptat camera asta. Și a tot așteptat, vreme de trei ani. Între timp, s-a lansat și α7R IV, ca să încurce 1i masimult numerotările.

Pentru cine nu știe, linia α7 are trei tipuri diferite de camere. Toate au un senzor full frame, dar cele fără vreo literă suplimentară sunt modelele de bază, dedicate „entuziaștilor”. Modelele cu R sunt dedicate profesioniștilor și au, în general, un senzor cu o rezoluție mult mai mare . Cele cu S sunt orientate spre video, iar senzorul are mult mai puțini megapixeli, dar mai mari, ceea ce o face mai utilă când luminozitatea e scăzută. Însă funcție de destinatar, se modifică și opțiunile, accesoriile și conectivitatea.

Față de modelul de acum cinci ani, Sony α7S III„Sony α7s III cu capacități profesionale de fotografiere/filmare”, sony.ro are un senzor nou, un procesor de opt ori mai puternic și un autofocus îmbunătățit. Rezoluția maximă de filmare rămâne UHD 4K, dar la un frame rate superior, de până la 120 fps. Ecranul din spate capătă funcții tactile, iar vizorul e îmbunătățit, ceea ce e absolut normal pentru un upgrade făcut după cinci ani. 

Camera a mai căpătat și două sloturi pentru carduri și porturi HDMI și USB-C, dar și un preț destul de piperat, de 20.199 de lei. Chiar și așa a fost ceva aglomerație când s-a dat drumul la precomenzi.„Sony a7S III Orders ‘Greatly Exceeded Expectations,’ Expect Delays”, petapixel.com

Google

Google Pixel 4a

Telefoanele Pixel sunt probabil cele mai bune smartphone-uri care nu sunt aduse oficial în România. Mai ales cei care-și doresc un Android pur și adus la zi cât mai rapid, fără skin-urile producătorilor, sunt fani ai Pixel-ului, care mai arată și cât se poate de decent.

De anul trecut, Google a optat și pentru o versiune midrange, pe care au pus-o pe piață pe 20 august. Pixel 4aVarianta britanică: google.com; Varianta spaniolă: google.com costă doar 389 de euro, are doar o singură dimensiune (5,8 inchi) și vine într-o singură variantă de culoare, negru mat. Păstrează sistemul de camere de la Pixel 4, care a fost lansat anul trecut, dar mută, de exemplu, cititorul de amprentă în spate, pentru a mai reduce din costuri. 

O variantă 5G a telefonului va fi lansată la toamnă, când va veni și Pixel 5.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SOCIAL MEDIA

Politainment: alegerile se vor câștiga cu live-uri și videouri scurte, indiferent de soarta TikTok 

De
Dacă în 2020 a părut o întâmplare, 2024 e confirmare: alegerile se câștigă în social media, TV-ul e istorie. Politicienii se vor adapta sau vor dispărea. Cine spunea că nu mai  sunt joburi pentru GenZ?
TEHNOLOGIE|SOCIAL MEDIA

Pot 96 de moderatori să gestioneze conținutul politic de pe TikTok-ul românesc?

De
Înainte de trei rânduri de alegeri românești, TikTok încearcă să iasă neșifonat dintr-o situație cu potențial de scandal: cum se promovează politicienii pe platformă. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Revoluția procesoarelor. De la x86 și ARM la cipuri pentru AI

De
Procesoarele pe arhitectura ARM domină piața portabilelor și, mai nou, câștigă teren și pe cea a laptopurilor care rulează Windows. Acest lucru începe să fie îngrijorător pentru producătorii de procesoare pe arhitectura x86, dar ei sunt mai preocupați de industria inteligenței artificiale. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Inundațiile din Valencia ar fi trebuit prevenite de o lucrare inginerească gigantică. Ceva însă n-a funcționat cum trebuie

De
Valencia a fost lovită de cele mai rele inundații din acest secol. Cu 60 de ani în urmă, râul Turia a fost mutat din centrul orașului pentru a preveni astfel de dezastre, dar nimeni n-a prevăzut amploarea pe care o pot lua inundațiile.