Apple

9 lucruri interesante despre noile iPhone 12

De Mihai Ghiduc 14.10.2020

Apple a anunțat noua gamă de iPhone-uri și, din nou, a inovat mai ales la nivel de accesorii

Ca întotdeauna când se lansează un nou iPhone, încep discuțiile între fanii telefonului și cei ai Androidului. Apple spune că nu inovează pentru că vrea să ofere utilizatorilor săi doar tehnologii mature, dar grija pentru aceștia se oprește atunci când vine vorba de accesoriile overpriced pe care le propun la fiecare nouă lansare. Însă Apple rămâne relevant, ca inventator al smartphone-ului și ca singurul ecosistem mobil relevant pe lângă Android, motiv pentru care ne uităm cu toții la ce ne propun.

Iată zece lucruri pe care le-am remarcat la lansarea celor patru noi telefoane: iPhone 12, iPhone 12 mini,„Apple announces iPhone 12 and iPhone 12 mini: A new era for iPhone with 5G”, apple.com iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max.„Apple announces iPhone 12 and iPhone 12 mini: A new era for iPhone with 5G”,.apple.com Cu prețuri cuprinse între 650 și 1.200 de dolari, Apple acoperă atât zona mid-range cât și cea a flagshipurilor cu o singură gamă.

Revine mini în trend?

Gama iPhone 12 are patru telefoane, iar supriza este iPhone 12 mini,„Apple iPhone 12 mini”,  gsmarena.com o variantă de 5,4 inchi cu aceleași funcții ca și iPhone 12 care se adesează celor care vor un telefon mai mic. Am prieteni care își doresc așa ceva, însă cumva tendința la nivelul pieței este spre ecrane cât mai mari. Va reuși Apple să inverseze trendul acesta sau varianta mini va rămâne un telefon de nișă și, posibil, o metodă de a atrage noi utilizatori, datorită prețului mai scăzut? Samsung a avut o tentativă similară anul trecut, când a lansat Galaxy S10e„Review: Samsung Galaxy S10e. În sfârșit, un flagship pentru cei care vor un telefon de dimensiuni mici (și mai ieftin).”, slowforward.ro care avea doar 5,6 inchi și funcționalități similare cu S10, însă a renunțat la această idee un an mai târziu și n-a lansat și un S20e.

Primul iPhone cu 5G

Să fim serioși, ne uităm la toate telefoanele cu 5G ca la niște curiozități, în condițiile în care, la noi, nu s-au organizat încă licitațiile pentru operatori.„Dublu eșec pentru licitația 5G în România: De ce este imposibil să se mai acorde licențele în acest an…”, economie.hotnews.ro Apple însă nu se uită la piața din România, iar afară 5G-ul este un standard tot mai întâlnit, era aproape obligatoriu să pună această tehnologie pe telefonul lor. În plus, e o idee bună să-ți iei un smartphone cu această funcționalitate dacă vrei să te țină mai mult, pentru că nimeni nu-și mai schimbă telefonul anual, ba chiar nici măcar o dată la doi ani.

În sfârșit, OLED pe toată gama

iPhone 11 încă avea un ecran LCD (mai exact Liquid Retina HD LCD), iar 12 vine cu Super Retina XDR OLED (la gama anterioară, doar iPhone 11 Pro avea ecran OLED). Tehnic, diferența este că pe ecranele OLED fiecare pixel este controlat individual. Practic, asta înseamnă un negru mult mai intens și contrast mai bun. 

Ce e Ceramic Shield?

Apple se laudă cu a lucrat cu Corning pentru a crea o sticlă mai rezistentă pentru ecran, numită Ceramic Shild. În condițiile în care abia fusese introdusă pe piață Gorilla Glass Victus,„Gorilla Glass Victus | Toughest Gorilla Glass Yet”, corning.com în vară, e destul de ciudat ca firma producătoare de sticlă rezistentă să-și faulteze acest produs doar pentru a oferi celor de la Apple o versiune mai bună, despre care nu știm mai nimic în afară de termenii de marketing. Oricum, „sticla e sticlă și sticla se sparge”, cum zice Jerry de la JerryRigEverything,Un canal de YouTube care testează telefoane: youtube.com iar Ceramic Shield sigur nu e safir, un material care a ajuns doar pe regetatele HTC-uri.Modelul HTC U Ultra are ecran din safir: htc.com Să așteptăm deci review-ul lui Jerry, că doar n-o să zgâriem noi un iPhone nou.

Tot fără USB-C

Apple a renunțat la încărcător și la căști, motivând că salvează planeta,„The iPhone 12 Ships Without a Charger. Will It Curb E-Waste?”, wired.com deși unii ar psune că vor să vândă accesorii overpriced. În schimb, Apple nu renunță la mufa Lightning în favoarea universalului USB-C, deși Uniunea Europeană a propus încă din 2009 această soluție pentru rezolvarea problemei deșeurilor digitale.„The EU Wants All Phones to Work With Interoperable Chargers, Here’s What That Means for Apple’s Lightning Port”, macrumors.com Ba chiar firma americană se opune vocal ideii.„Apple is gearing up to fight the EU over the lightning connector”, theverge.com Soluția găsită e un adaptor USB-C-Lightning pus în pachet, pentru că întotdeauna e bun un accesoriu în plus.

MagSafe se întoarce, dar altfel

Apple promite o încărcare wireless de două ori mai rapidă, dar dacă cumperi accesoriile MagSafe„iPhone 12 supports 2x faster wireless charging, but only with MagSafe accessories”,  9to5mac.com – un magnet care se fixează pe spatele telefonului și se aliniază perfect cu receptorul din interiorul telefonului. De două ori mai repede înseamnă însă doar 15 W, ceea ce e puțin, dacă compari cu încărcătoarele cu fir de zeci de wați propuse de flagship-uri Android, însă trebuie să recunoaștem că ideea unui magnet e una mai apetisantă decât standurile inestetice propuse până acum de alți producători de încărcătoare wireless. Apple propune și un încărcător dual, pentru telefon și ceas, numit MagSafe Duo Charger. Bonus: ți se vinde și un port card magnetic de pus pe spatele telefonului, deci e posibil să mai apară accesorii de acest tip. 

Noul procesor A14

La nivel de procesoare, Apple stă bine. Ce propune noul A14 este așa numita „computational photography”, care e un fel de inteligență artificială redenumită. Senzorii rămân însă minusculi și asta nu se poate schimba prea curând. Interesantă este și introducerea unui nou format proprietar, ProRAW,„Apple announces ProRAW image format for iPhone 12 Pro”,  appleinsider.com pe iPhone 12 Pro, care păstrează procesările făcute de telefon. Rămâne de văzut cum se va împăca acesta cu programe profesionale, precum Adobe Lightroom și Capture One.

LIDAR pentru AR

Tot pe iPhone 12 Pro și Pro Max a fost introdus un senzor LIDAR,„Wait, what’s a LiDAR sensor and why’s it on the iPhone 12 Pro?”, thenextweb.com pe care-l știm mai potrivit pentru mașinile Tesla. LIDAR folosește laserul pentru a calcula distanțe, iar Apple se laudă că asta ar îmbunătăți fotografiile în condiții low-light, pentru că ar oferi un focus mai precis. Însă, mai important, acesta poate fi folosit pentru a plasa mai precis obiectele de tip augmented reality în spațiu.

Night Mode pe toate camerele

Noul iPhone 12 vine cu două camere de 12 MP, un wide și un utrawide, în timp ce iPhone 12 Pro primește și o cameră cu telephoto de 2,5x (sau 5x de la ultrawide la telephoto, cum spune, amuzant, comunicarea Apple). Mai interesant este că sistemul de computational photography și night mode-ul sunt aplicate tuturor camerelor, ceea ce este o noutate și față de majoritatea telefoanelor Android. Interesant este și filmarea în format HDR cu Dolby Vision, la 30 fps (pe iPhone 12), respectiv 60 fps (pe Pro).Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.