Apple își însușește AI-ul generativ cu un truc de marketing

De Mihai Ghiduc 11.06.2024

La WWDC24, Apple pare să fi găsit ce să facă cu Siri, în timp ce iOS-ul reușește în sfârșit să ia tot ce-i mai bun de la Android.

Sper că omul de la marketing care a venit cu ideea AI nu e „artificial intelligence” e Apple Intelligence a primit un bonus direct proporțional cu numărul de menționări a acestui concept în prezentarea de aseară, de la WWDC24 (Worldwide Developers Conference). După care a fost dat afară, că e o idee teribil de proastă.

Apple încearcă – și reușeste, cumva – să ascundă că e mai degrabă follower decât lider în spatele unor trucuri precum Apple Intelligence sau că utilizatorii prinși în ecosistem nu prea știu/urmăresc ce se întâmplă în lumea Windows sau Android. 

Nu-i orice inteligență artificială, e „inteligența Apple”, o să ți se spună, când de fapt ai un AI generativ multimodal cu care e revigorat asistentul vocal Siri, care acum răspunde și a comenzi scrise și care probabil va apela la ChatGPT – și acela apărut în prezentare spre final, la și altele – pentru orice sarcină mai complexă. Până să pui mâna pe un telefon sau laptop cu AI-ul Apple (o să-i spun așa, refuz să perpetuez trucul), nu o să fie prea clar câtă putere de procesare „on device” va avea acesta și de la ce punct încolo va trebui să părăsească grădina îngrădită ca să fie cu adevărat eficient. E drept, ieșitul din curte se face cu tot felul de protecții, Apple insistă că îți oferă maximum de privacy, și, după scandalul recent cu Adobe,// „Adobe sparks backlash over AI terms that let it ‘access, view your content’”, pcmag.com // e bine că-și ia precauții.

CITEȘTE ȘI: Trebuie să vorbim despre Sam

E de remarcat că Apple pare a găsi totuși utilități practice AI-ului său, pe care încearcă să-l ascundă în spatele unor comenzi simple și conversaționale. E un asistent, nu trebuie să devii „inginer de prompturi” ca să-l folosești – deși nu mă îndoiesc că o să se umple de inși care să încerce să-o scoată „din închisoare” pe Siri.// E vorba de jailbreak, adică folosirea unor tehnici sau metode diverse pentru a face un model de inteligență artificială să acționeze în afara limitelor sau constrângerilor impuse de dezvoltatorii săi. //

Printre lucrurile promise de AI-ul Apple// O listă completă găsești pe apple.com // mai sunt corectura și sumarizarea informațiilor în aplicațiile de office, prioritizarea mesajelor importante și răspunsuri automate în Mail, prioritizarea notificărilor importante, transcrierea înregistrărilor și sumarizarea lor, dar și a apelurilor telefonice, Game Mode, emoji create cu AI (Genmoji) sau curățarea fotografiilor de obiecte nedorite. Majoritatea lucrurilor de mai sunt sunt oferite și de MS Office, Windows, Samsung S24, diverse versiuni de Android, Google Pixel sau Google Photos, dar Apple le va aduna pe toate la un loc pentru niște utilizatori care oricum n-ar fi folosit produsele înșirate mai sus.

AI-ul Apple va fi disponibil pe iPhone 15 Pro și Pro Max, iPad și Mac-urile cu procesoare Apple de la M1 în sus, din toamnă sau de anul viitor, cu Siri funcționând inițial doar în engleza americană. 

Vei putea controla telefonul de pe laptop. Foto: Apple

Dincolo de acest anunț așteptat de mai toată lumea, aș remarca că numărul de OS-uri pe care le gestionează Apple devine de-a dreptul greu de urmărit, mai ales că acestea poartă numere diferite (18 pentru iPhone și iPad, 11 pentru ceas, 2 pentru Vision Pro) sau nume californiene (Sequoia// Detalii pe .apple.com // e viitorul macOS).

Interesant e cum sunt vândute niște chestii pe care Androidul le face de generații drept noutăți spectaculoase în iOS 18.// Detalii pe apple.com // Vei putea, de acum, să aranjezi aplicațiile pe ecranul telefonului și să lași spații libere, să le dai o culoare diferită sau să dai un scroll în jos ca să accesezi un centru de control. Vei avea categorii prestabilite în Photos, grupate pe persoane, animale de companie sau călătorii. Mailul va crea categorii automate pentru promoții sau newslettere, ca în Gmail. Vei putea să-ți controlezi telefonul de pe laptop – lucru pe care-l făcea, de exemplu, Huawei de acum vreo 4 ani, dar cine și-ar lua laptop de la Huawei?

Math Notes te lasă să calculezi cu creionul. Foto: Apple

Cred că printre singurele anunțuri cu adevărat originale sunt că poți da din cap pentru a răspunde sau refuza un apel, când folosești căștile Apple – deși și acesta ar putea crea probleme de adaptare pentru utilizatorii bulgari – și câteva lucruri de pe iPadOS 18.// Detalii pe apple.com // De asemenea, ce părea inițial o glumă – în sfârșit, calculator pe iPad – a devenit brusc interesant cu Math Notes, posibilitatea de a face calcule de mână, ca la școală, folosind creionul Apple, și primind automat răspunsurile. Iar faptul că ai corector pentru scrisul de mână și diverse unelte pentru a muta, șterge sau edita textul e, din nou, foarte util (dar nici acesta original, ar comenta Samsung sau reMarkable).

N-aș vrea să fiu înțeles greșit, e minunat că Apple vine cu toate aceste noutăți pentru utilizatorii săi, mai ales că este, de fapt, singurul producător care reușește să ofere un ecosistem în care, pentru orice tip de device ai avea nevoie, are niște opțiuni de calitate. Aș spune chiar că, prin introducerea transcrierii automate a înregistrărilor (ceva ce Recorder de la Google face de prin 2018) și pentru că pot aranja aplicațiile cum vreau, aș putea trece acum de la Android la iPhone, pentru că îmi oferă destulă flexibilitate – mă împiedică puțin faptul că nu pot instala ce aplicații vreau. 

Dar rămâne faptul că, dincolo de Apple Intelligence, firma din Cupertino n-a venit cu vreo inovație spectaculoasă, doar le-a oferit utilizatorilor captivi beneficii pe care alții deja le experimentează – e drept, fiecare în pătrățica lui. 



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Economia trickle-down a telefoanelor cu AI

De
Inteligența artificială generativă ajunge pe mid-range-uri Android, precum seria Oppo Reno 12, la doar câteva luni de la adoptarea pe flagshipuri. Și cu mult înaintea iPhone-ului.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Grafenul, un material miraculos, ajunge în lumina reflectoarelor cu sprijin european

De
Grafenul a ieșit din laboratoare și a ajuns pe piață datorită contribuției deloc neglijabile a UE, potrivit prof. Patrik Johansson.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Xiaomi 14 Ultra marchează oficial sfârșitul camerelor de travel

De
Senzorul de 1 inch Sony LYT-900 cu diagramă variabilă și kitul opțional de fotografie te lasă să treci acest model la o categorie hibrid, telefon-cameră foto.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Neuralink: între promisiunile SF, lipsa de transparență și abuzurile din experimente

De
Interfața neuronală visată de Elon Musk este la început de drum, dar e deja încărcată de controverse.