Alec Pop/Getty Images

Canalele de YouTube care te învață lucruri utile31 min read

De Radu Călin Crahmaliuc 05.10.2020, ultima actualizare: 09.09.2021

O incursiune în părțile utile ale Youtube-ului, de la tutoriale pentru ciorba rădăuțeană la eseuri video despre istoria Imperiului Roman.

Pe măsură ce tot mai mulți utilizatori fac saltul de la televiziunea tradițională la platformele online, YouTube e catalogat adesea drept o sursă de distracție rezervată strict publicului tânăr. Cât de corectă e această clasificare în condițiile în care la fel de mulți adulți îl folosesc ca să învețe să facă pâine și noduri la cravată?

Dacă te uiți la Top 20 YouTube Trending în România YouTube Trending e un top cu cele mai populare clipuri dintr-o țară în ziua aceea,Disponibil pe youtube.com o să găsești o colecție impresionantă de maneliști, doi-trei trapperi și câteva vloguri de la puștii din gașca 5Gang. Asta s-ar putea să te sperie puțin dacă ești genul de persoană slabă de înger care postează mesaje de genul: „nu ne mai facem bine”, „asta e Românika” sau „pe vremea mea…”. Problema e că pe vremea ta nu exista YouTube pentru că dacă exista, trending-ul ar fi arătat la fel dar cu alte personaje.

Iar YouTube, atât de hulit că strică tinerele generații ușor influențabile, nu înseamnă doar 20 de clipuri, sau trei genuri de conținut, ci o bibliotecă enormă plină de opțiuni. Dacă vrei, poți să te uiți la balene albastre în 4K,Liquidfocus e o companie australiană specializată în filmări subacvatice youtube.com poți să urmărești un eseu video despre Războiul TroianKnowledgia e un canal de istorie animată, youtube.com poți să vezi Orchestra Națională Daneză interpretând coloana sonoră din HobbitulOrchestra Daneză are un canal foarte popular pe care postează des reinterpretări ale unor piese celebre, youtube.com sau poți învăța să construiești un perete de rigips.Home RenoVision DIY e un canal dedicat reparațiilor și îmbunătățirilor domestice, youtube.com

De exemplu, eu am învățat de pe YouTube, în ultima săptămână, cum să fac sos din concentrat de pui folosind metoda unui bucătar cu trei stele Michelin, De la Alex: youtube.com cum să opacizez un geam cu lapte bătut,De la Alexandre Chappel, youtube.com cum să construiesc un difuzor foto acasă,De la Nick Berttel: youtube.com cum să fac o arbaletă în garajDe la Joerg Sprave: youtube.com și cum să scot zahărul din rezervor dacă cineva îmi vandalizează mașina.De la ChrisFix: youtube.com

La prima vedere pare că mă pregătesc pentru o apocalipsă ciudată, sau măcar pentru viața după alegeri. În realitate e vorba doar de un mic platou de video-uri pe care algoritmul YouTube mi-l livrează periodic, pe baza subiectelor de interes identificate chiar de el: fotografie, gătit, mașini, mecanică, design și 3D printing. O să folosesc vreodată toate aceste informații în viața reală? Cel mai probabil nu. Pe de altă parte, simt că genul ăsta de conținut e mult mai relevant pentru mine decât ceva livrat via televiziune convențională, pentru că bifează câteva căsuțe cheie: pot să-l consum oricum, oricând și oriunde, are o utilitate practică, e entertaining și cel mai important, acoperă niște domenii de interes foarte specifice la care altfel n-aș avea acces. Dar n-am avut întotdeauna obiceiurile astea de consum și nici YouTube-ul n-a fost mereu o platformă care să te învețe să faci sos din concentrat de pui.

Acum 15 ani, când urcau primul filmuleț,E vorba de un clip de 18 secunde cu elefanții de la Zoo din San Diego youtube.com  Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, părinții YouTube și foști angajați Pay Pal, nu se puseseră încă de acord ce vor să facă cu site-ul. Legenda spune că doi dintre ei ar fi vrut să-l folosească pe post de platformă de dating, al treilea era supărat că n-are unde să-și posteze filmulețele de la petreceri și toți trei erau frustrați că nu găsesc pe internet filmulețul în care Janet Jackson își arată un sân în pauza de la Superbowl.Cei trei n-au căzut de acord asupra poveștii nici până în ziua de azi, en.wikipedia.org Pe parcurs, cei trei au găsit filmulețul în cauză și și-au dat seama că ar fi bine să folosească YouTube pe post de platformă video deschisă pentru oricine și orice. Bine au făcut pentru că, în 2006, Google i-a cumpărat cu cu 1,6 miliarde de dolari.

Între timp, YouTube a trecut prin mai multe faze și transformări. De la perioada romantică în care se postau numai clipuri muzicale, filmări casnice în regim amator și pisici care vorbesc, la producții profesioniste, seriale, canale specializare, optimizarea conținutului pentru văzut pe televizor și al doilea site din lume ca număr de utilizatori după Google.

În prezent, YouTube e un mamut cu peste 1,3 miliarde utilizatori lunari, 5 miliarde de vizualizări zilnice, 500 de ore de video încărcate în fiecare minut și multe alte statistici impresionante care-l fac pe omul obișnuit să caște plictisit. Există atâtea alte platforme sociale care pot să-ți ocupe timpul cel puțin la fel de eficient, există platforme de entertainment cu conținut mult mai premium și mai divers, există alternative.

Și totuși, în martie 2020, când a lovit pandemia toată lumea a făcut același lucru: a intrat pe YouTube ca să învețe să facă pâine și pâine cu banane. Și dacă tot erau pe YouTube, au rămas să vadă ce exerciții de fitness trebuie să facă ca să dea jos pâinea aia de pe șolduri. S-au uitat la vlog-uri făcute de oameni care s-au îmbolnăvit, au rămas blocați în diferite părți ale lumii sau stau închiși în casă ca și ei. S-au uitat la filme de călătorie în insule exotice, ca să nu uite cum e afară. Și-au pus melodii care să-i înveselească. Le-au pus copiilor mici cântecele cu rechini și buburuze ca să-i țină ocupați și au învățat să facă experimente pentru copiii mai mari. Și-au adus aminte de hobby-uri pierdute și s-au apucat să se uite la tutoriale de cântat la chitară, sau de desenat, sau de făcut poze, sau de make-up.

Atât de mare a fost entuziasmul mulțimii care s-a repezit la făcut aluat, încât YouTube spune că pe 15 martie a înregistrat un trafic de 500 de ori mai mare decât în mod normal și,ulterior, o creștere susținută, de până la 100%, pe categoriile gătit, fitness, meditație și „cum să” pentru că, ne place sau nu, trăim într-o perioadă în care televiziunea moare puțin câte puțin în fiecare zi și e înlocuită de soluții alternative.

Mâncare pe YouTube

YouTube-ul e ca o arcă a lui Noe pentru rețete, tutoriale de gătit, bucătari celebri, bucătari amatori și clipuri în slow-motion cu mozzarela care se întinde. Unii se concentrează pe rețete tradiționale, alții învie rețete de acum 500 de ani, alții încearcă să facă un produs video cât mai cinematic și spectaculos care rivalizează cu orice canal TV de gătit. Dacă vrei să înveți să faci o rețetă anume, orice rețetă, există minim 10 clipuri care te pot ajuta. Dacă te uiți doar ca să te distrezi, găsești suficiente variante și pentru asta.

Alex – 1,53 mil. abonați

Alex e un inginer electronist din Paris care a învățat singur să gătească și să filmeze și acum face diferite experimente culinare (pizza napoletană la cuptorul electric), mini serii tematice (chiftele, croissante, sosuri) și inventează tot felul de deviceuri bizare care să-l ajute în cruciadele gastronomice obsesive.

Sam the Cooking Guy – 2,24 mil. abonați

Sam Zien e un canadian emigrat în San Diego, fost manager în industria farmaceutică, care s-a lăsat de tot, s-a apucat de gătit, a scris niște cărți, a avut un show la televizor, și-a deschis niște restaurante și acum gătește, filmează și se ceartă cu unul dintre băieții lui în curtea din spatele casei. E obsedat de carne, ulei de avocado, se taie frecvent, înjură și, în general, e fix imaginea standard a unui tată de familie care face grătar în bermude.

Jamila Cuisine – 1,28 mil. abonați

Dacă nu știi cine e Jamila să-ți fie rușine, ți-ai făcut țara de râs. Idolatrizată atât de gospodine cât și de aspiranți la Masterchef, doamna Geanina, mastermindul din spatele brandului Jamila, mărturisește că a devenit pasionată de bucătăria marocană după ce l-a cunoscut pe soțul ei și de atunci face tot posibilul să o promoveze. Pe canalul dumneai, la fel ca pe grup, site și în cărți, găsești tot felul de mâncare, nu doar marocană, dar nu cred că s-a plâns nimeni până acum.

Nino’s Home – 3,5 mil. abonați

Nino e un japonez timid, cu mască de urs și pisică grasă, specializat în dulciuri ridicol de fotogenice, veselă cu desene animate și subtitrări sarcastic amuzante despre viața lui personală. E foarte greu de spus dacă prăjiturile lui Nino sunt la fel de bune pe cât arată, dar n-ai nimic de pierdut dacă încerci.

Binging with Babish – 7,95 mil abonați

Babish, pe numele lui adevărat Andrew Rea, e un tip pasionat de pop culture și bucătărie care s-a apucat acum patru ani să recreeze diverse mâncăruri din filme, seriale și desene animate. Vrei să faci acasă mâncarea din Seinfeld, Rick & Morty sau Game of Thrones? Atunci ăsta-i canalul la care trebuie să salivezi.

Fitness pe YouTube

 Pentru că la un moment dat ți se urăște de atâta mâncare, o idee bună e să faci și niște mișcare. Nu știu exact câte calorii arzi dacă doar te uiți la niște oameni care fac exerciții, fără să faci efectiv exercițiile alea, dar sigur e mai bine decât nimic.

 The Fitness Marshall – 2,91 mil. abonați

Caleb Marshall e un antrenor de fitness care face coregrafii amuzante pe hit-uri actuale ca să te păcălească să transpiri fără să-ți dai seama că faci mișcare. De obicei e acompaniat de dansatori de fundal de diferite forme și greutăți ca să nu te simți prost că-ți bat vecinii în țeavă când zgudui blocul.

Yoga with Adriene – 8,39 mil. abonați

Adriene face yoga cu căței pe fundal. Predă yoga pentru avansați, dar și yoga pentru începători. Predă yoga pentru dimineață, yoga pentru pauza de prânz, yoga pentru când te doare măseaua, yoga pentru când ești mahmur. Practic, în orice situație te-ai afla, chiar și de primar, Adriene are un filmuleț drăguț pentru tine.

Roberta’s Gym – 2,64 mil. abonați

 La fel ca principalii ei rivali pe sănătate, Roberta are programe intensive pentru orice, de la scăzut burta la tonificat mâini, genunchi și funduri. Spre deosebire de principalii ei rivali pe sănătate, Roberta nu există în realitate, cie doar un model 3D programat să facă diferite scheme. Schimbă asta lucrurile cu ceva în condițiile în care roboții nu obosesc și nu transpiră? Trebuie să ajungeți singuri la o concluzie.

Kali Muscle –  2,08 mil. abonați 

 Chuck “Kali Muscle” Kirkendall e un culturist din California, fost model și actor, care combină clipurile de workout cu clipuri de nutriție și vloguri personale. Vrei să știi cum să te antrenezi în pușcărie? Sau cum să consumi 10.000 de calorii la o singură masă? Kali e aici să te ajute.

Popsugar Fitness – 5,17 mil. abonați 

Un canal de aerobic destul de tradițional care invită periodic antrenori de vedete și promite rezultate spectaculoase de genul: dă jos 600 de calorii în 60 de minute, arată ca un model Victoria’s Secret peste noapte, transformă-te în Beyonce.

„Cum să” pe YouTube

Inevitabil, la un moment dat viața o să te ducă într-un punct în care trebuie să faci ceva și nu știi să faci acel lucru. Din fericire, pentru asta există tutoriale și lifehackuri pe YouTube. Poate prea multe tutoriale.

Howcast – 8,27 mil. abonați

E un canal general de tutoriale care te învață orice de la cum să-ți legi nodul la cravată, la cum să faci parkour, cum să săruți și cum să-ți salvezi relația după ce-ai fost înșelat. Ok, poate nu toate tutorialele lor sunt la fel de serioase sau de utile, dar ăla cu nodul la cravată sigur este pentru că mă uit la el de fiecare dată când merg la o nuntă. Nu sunt sigur dacă au și un tutorial legat de cum să faci o nuntă, dar ar trebui să aibă.

DIY Perks – 2,55 mil. abonați 

Matt e din UK și te învață să construiești tot felul de chestii utile acasă cu costuri minime și noțiuni de bază. De exemplu, dacă scormonești prin arhiva lui poți să înveți să-ți construiești singur corpuri de iluminat, să-ți ascunzi PC-ul într-o masă de lucru, să transformi o cameră veche de laptop într-o cameră de securitate și multe alte lucruri povestite frumos pe un fundal muzical liniștit.

Chris Fix – 6,89 mil. abonați

Chris e un băiat din Pennsylvania care cumpără mașini, le desface, le repară, le curăță, le bibilește și apoi le păstrează în fața garajului părinților lui. Dacă ești genul căruia îi place să șurubărească la Dacie în fața blocului sau care vrea să facă economie schimbând filtre, becuri și alte consumabile acasă, Chris te poate ajuta cu tutoriale pas cu pas. Bonus, te învață cum să scapi de zgârieturi cu cheia și alte vandalisme dacă tutorialul despre „Cum să o convingi că nu o înșeli” n-a funcționat.

Justin Guitar – 1,27 mil. abonați

Fie că vrei să te apuci de chitară pe cont propriu sau ai avut o chitară la un moment dat și vrei să-ți aduci aminte cum se face, Justin Sandercoe te poate ajuta. A cântat cu Carla Bruni și Katie Melua, are 20 de ani experiență pedagogică și e o mică legendă online în lumea chitariștilor autodidacți.

I like to make stuff – 3,03 mil. abonați

 Bob și familia lui construiesc lucruri și au diferite proiecte de tâmplărie, electronică, 3D Printing, făcut recuzite și multe alte lucruri. De exemplu, dacă cauți printre clipurile lor mai vechi poți să înveți să construiești o seră, o sabie Katana din lemn, un pasaj secret în bibliotecă sau o consolă de jocuri retro.

Hobby-uri pe YouTube

Poate nu cauți mereu pe YouTube doar tutoriale practice. Poate doar ai niște hobby-uri mai ciudate, poate doar îți place să caști gura, sau să afli mai multe fără să-ți bați prea mult capul. Orice te-ar interesa, de la metalurgie, la filatelie și agricultură primitivă are o comunitatate puternică pe YouTube.

 Adam Savage – 5,2 mil. abonați

 Îl știi de la Mythbusters de pe Discovery, între timp s-a mutat pe YouTube și continuă să facă ce știe cel mai bine: miniaturi, modele, prototipuri și recuzite pentru filme.

Historia Civilis – 687k abonați

E canalul unui pasionat de Istoria Imperiului Roman care povestește și explică diferite momente sau bătălii mai puțin cunoscute.

Cooph – 1,07 mil. abonați

Cooph e o comunitate de fotografi profesioniști care oferă sfaturi scurte și idei creative ca să faci poze mai bune cu aparatul ăla scump pe care ți l-ai cumpărat și îl ții în modul auto, dar și cu telefonul mobil.

Bald and Bankrupt – 2,23 mil. abonați 

Benjamin Rich, e un vlogger de călătorie englez care explorează diferite țări rău famate din spațiul ex-Sovietic, Asia și America de Sud. Bea cu localnicii, se plimbă prin cartiere interzise și se miră când se îmbolnăvește de COVID-19 în Serbia.

Every frame a painting – 1,81 mil. Abonați

E o colecție de eseuri despre filme celebre care te ajută să înțelegi mai bine povestea și universul filmului. Se adresează atât celor care lucrează în domeniu cât și amatorilor de film și chiar dacă echipa din spatele canalului s-a despărțit în 2017, clipurile lor vechi rămân la fel de relevante și acum.



Text de

Radu Călin Crahmaliuc

Jurnalist, scenarist și pasionat de toate lucrurile cu butoane. Are un master în Geopolitică dar ar prefera să nu-l folosească.

TEHNOLOGIE|SOCIAL MEDIA

Politainment: alegerile se vor câștiga cu live-uri și videouri scurte, indiferent de soarta TikTok 

De
Dacă în 2020 a părut o întâmplare, 2024 e confirmare: alegerile se câștigă în social media, TV-ul e istorie. Politicienii se vor adapta sau vor dispărea. Cine spunea că nu mai  sunt joburi pentru GenZ?
TEHNOLOGIE|SOCIAL MEDIA

Pot 96 de moderatori să gestioneze conținutul politic de pe TikTok-ul românesc?

De
Înainte de trei rânduri de alegeri românești, TikTok încearcă să iasă neșifonat dintr-o situație cu potențial de scandal: cum se promovează politicienii pe platformă. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Revoluția procesoarelor. De la x86 și ARM la cipuri pentru AI

De
Procesoarele pe arhitectura ARM domină piața portabilelor și, mai nou, câștigă teren și pe cea a laptopurilor care rulează Windows. Acest lucru începe să fie îngrijorător pentru producătorii de procesoare pe arhitectura x86, dar ei sunt mai preocupați de industria inteligenței artificiale. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Inundațiile din Valencia ar fi trebuit prevenite de o lucrare inginerească gigantică. Ceva însă n-a funcționat cum trebuie

De
Valencia a fost lovită de cele mai rele inundații din acest secol. Cu 60 de ani în urmă, râul Turia a fost mutat din centrul orașului pentru a preveni astfel de dezastre, dar nimeni n-a prevăzut amploarea pe care o pot lua inundațiile.