Foto: Samsung

Ce e nou la telefoanele pliabile Samsung?9 min read

De Mihai Ghiduc 27.07.2023

Anunțate la final de iulie, telefoanele pliabile de la Samsung vin pe o piață din ce în ce mai aglomerată.

Samsung a anunțat pe 26 iulie noua serie de telefoane pliabile, Galaxy Z FlipDetalii și specificații complete pe samsung.com/ro și Galaxy Z Fold5.Detalii și specificații complete pe samsung.com/ro Dar aș spune că cea mai semnificativă mutare din această a doua lansare de flagship-uri a anului pentru compania coreeană este mutarea tabletelor alături de pliabile, după ce iterația precedentă însoțea seria Galaxy S. 

Vizual vorbind, schimbarea e mai vizibilă la Z Flip5, poate și pentru că piața telefoanelor cu proporții clasice care se pliază în două devine mai aglomerată. Faptul că acum există Motorola Razr, Oppo Find N2 Flip sau Vivo X Flip – și ar mai putea veni fi unul de la Xiaomi – arată că piața pliabilelor mici se maturizează. În schimb, cel mare e concurat de Google, cu Pixel Fold și invariabilele probleme de distribuție ale gigantului tech.

Am avut ocazia să văd noile modele, într-o vizionare pentru presă, fără însă să am acces la teste extinse. 

Foto: Samsung

Telefoanele pliabile, în sfârșit o balama care se închide perfect

Noile pliabile sunt relativ similare editurilor variantelor anterioare, însă acum balamaua se închide așa cum trebuie, fără a mai apărea acel mic spațiu de la versiunea 4. Astfel, este minimizat riscul de a afecta ecranul interior sau de a te trezi cu scamele din buzunar în interiorul telefonului pliat. Altfel, apar deja obișnuitele culori noi (Mint pentru Flip5 și Icy Blue5 pentru Fold) și, desigur, hardware și software mai nou.

În cazul Z Flip5, apar modificări la nivelul ecranului exterior, care e mult mai mare și mai util. Acum acesta are 3,4 inchi. Forma ecranului exterior nu e însă dreptunghiulară, ci se curbează ușor în jurul celor două camere foto de 12 MP, wide și ultrawide (cu luminozitate f/1.8, respectiv f/2.2), așezate acum orizontal.

Pe noul ecran exterior poți pune shortcuturi noi, îl poți folosi pentru camere, a obține informații de fitness, a citi notificări, a accesa setări rapide sau a opri soneria cu o simplă atingere, fără a trebui să deschizi telefonul. De asemenea, ecranul exterior acceptă diverse widgeturi, deci e foarte personalizabil. 

Galaxy Z Flip 5 e și mai îngust (15,1 mm) datorită balamalei modificate.

Și Z Fold5 e mai subțire (13,4 mm) și nu doar din cauza modificării balamalei. E și mai ușor, de 253 grame. S-Pen-ul e în continuare separat – și de telefon, și de cele de la S23 Ultra sau tablete –, dar e mai subțire și poate fi ținut în buzunar. Accentul e pus pe ajustări software pentru productivitate, cu multitasking mai simplu și taskbar pentru accesarea rapidă a aplicațiilor îmbunătățit. 

Nu sunt modificări majore la sistemul de camere (trei, wide de 50 MP, ultrawide de 12 MP și telephoto de 10 MP, cu zoom optic 3x și digital 30x).

Ambele telefoane vin cu un chipset Snapdragon 8 Gen 2. Z Flip5 are 8 GB de memorie și 256 GB sau 512 GB spațiu de stocare, în timp ce Z Fold5 vine cu 12 GB de memorie și opțiuni de 256 GB, 512 GB și 1 TB, cea din urmă exclusiv pe site-ul Samsung.

Foto: Samsung

Tabletele au acum ecran AMOLED pe toată gama

Nu vei remarca neapărat că noile tablete Tab S9Detalii și specificații complete pe samsung.com/ro de la Samsung sunt mai subțiri fără să ai alături versiunea anterioară, dar chiar sunt, de la 5,5 la 5,9 mm (Tab S9 Ultra vs Tab S9. Și nu este singura îmbunătățire. Cea mai mică dintre tablete, cea de 11 inchi, are acum ecran Dynamic AMOLED 2X, la fel ca și frații mai mari de 12,4 și 14,6 inchi, Tab S9+ și Tab S9 Ultra.

O altă noutate interesantă este apariția taskbarului, similar celui de pe Z Fold5, dar care face și mai mult ca sistemul de operare să semene cu cel de la Apple. Noile tablete sunt rezistente la apă, o altă adăugire care merită menționată – și care e extinsă și la S-Pen. În schimb, accesoriile (și în special tastaturile) de la modelele anterioare nu sunt compatibile.

De asemenea, designul sistemului de camere este împrumutat de la seria S23, cu o cameră principală de 12 MP și una ultrawide de 8 MP. Camera de selfie – sau, în cazul tabletelor, de Zoom – e  de 12 MP și ultrawide, cu o a doua cameră, wide, la Ultra. 

Foto: Samsung

Senzori noi pentru ceasuri noi

Tot acum, Samsung a mai lansat și ceasurile Samsung Galaxy Watch6Detalii și specificații complete pe samsung.com/ro și Galaxy Watch6 Classic,Detalii și specificații complete pe samsung.com axate pe a oferi informații relevante de sănătate. Ceasul dă informații despre somn, compoziția corporală (masa musculară scheletică, rata metabolică bazală, apa corporală și procentul de grăsime corporală), tensiunea arterială, face electrocardiograma și, mai nou, e capabilă să sesizeze un ritm cardiac anormal. O funcție nouă, Personalized Heart Rate Zone, definește cinci niveluri optime de intensitate pentru alergare.

La nivel de design, ecranul e cu 30% mai mare și rama semnificativ mai subțire, iar bateria e mai generoasă (300 sau 425 mAh, în funcție de diametrul ceasului).



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Prima companie aeriană de transport de mărfuri cu drone din Europa se pregătește să-și ia zborul

De
Dronele pot reduce costurile transportului aerian de mărfuri și să conecteze mai bine zonele îndepărtate. Urmărirea lor va fi însă o provocare esențială.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

Poți să faci un telefon etic de la zero? O discuție cu cofondatorul Fairphone

De
Am vorbit cu Bas van Abel, cofondatorul Fairphone invitat la Climate Change Summit 2024, despre cum, dintr-un proiect de crowdfunding, s-a născut o firmă serioasă de telefoane mobile.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Războiul pagerelor. Un nou episod din complicata istorie a sabotajului electronic

De
Sabotarea pagerelor și walkie-talkieurilor militanților Hezbollah de către Israel sunt doar un alt capitol al unei forme despionaj care a devenit tot mai utilizată în ultimele decenii.
TEHNOLOGIE|FYI

Instagram face private conturile adolescenților, pentru a-i proteja 

De
Instagram setează automat conturile adolescenților ca private, încercând să facă platforma mai sigură pentru copii, în contextul criticilor tot mai mari legate de impactul rețelelor sociale asupra vieților tinerilor. Măsura a fost implementată deocamdată în Marea Britanie, SUA, Canada și Australia.