De ce colaborează Oppo cu Hasselblad și ce e aia HEIC?

De Mihai Ghiduc 10.06.2022

Oppo pare decis să ia locul Huawei, așa că, pentru Find X5 Pro, a început o colaborare cu un producător de camere mobile profesionale (dar nu cu Leica).

Cum partea de fotografie a devenit integrală oricărui smartphone și este, de fapt, una dintre cele mai importante atunci când se ia decizia de achiziționare a unuia, mai ales în cazul flagshipurilor, nu-i de mirare că apar colaborări între producătorii de telefoane și producătorii de camere foto. În general, cu firme cu prestigiu și care produc camere extrem de scumpe – poate și pentru că producătorii tradiționali de camere sunt încă supărați că telefoanele le-au ucis piața de camere foto ieftine, „de familie”. 

La începutul acestui an, Oppo s-a alăturat firmelor care fac astfel de înțelegeri, anunțând o colaborare cu Hasselblad. Anunțul vine, strategic, după ce Leica și Huawei s-au despărțit.Leica s-a aliat cu Sharp, pe piața japoneză, ba chiar a lansat propriul său smartphone, Leitz Phone 1, leica-camera.com 

Stai, Hasselblad nu colabora cu OnePlus?

Ba da. Totuși, anunțul nu-i așa mare mirare. La urma urmei, OnePlus e o filială a Oppo, care este la rândul său parte a grupului BBK Electronics (ce mai produce telefoane sub brandurile Vivo, Realme și iQOO). 

În martie 2021, OnePlus începea o colaborare cu Hasselblad pentru a dezvolta noi telefoane flagship.„OnePlus and Hasselblad enter long-term partnership to co-develop next generation of flagship smartphone cameras”, oneplus.com Însă câteva luni mai târziu, OnePlus a trecut„A New Journey for OnePlus”, oneplus.com la o integrare mai strânsă cu Oppo, după ce fondatorul OnePlus a căpătat responsabilități mai mari în compania mamă. 

Cum diviziile de cercetare și dezvoltare ale celor două firme au fost unificate, destul de logic, la începutul lui 2022, Oppo a anunțat un parteneriat strategic de trei ani cu Hasselblad,„OPPO Announces Strategic Partnership in Mobile Imaging with Hasselblad”, oppo.com odată cu lansarea celui mai recent flagship, Find X5 Pro.Detalii pe oppo.com 

Ajutată și de „micul incident” care a lăsat Huawei fără serviciile Google, Oppo a devenit cel mai important producător de telefoane din China,„Chinese smartphone maker Oppo goes after Huawei”, businesslive.co.za dar încearcă să facă acest lucru nu doar prin faptul că are acces la Google sau investind în reclamă (Oppo este sponsorul turneelor de tenis de la Roland Garros și Wimbledon), ci și creând telefoane mai bune. Cum unul dintre punctele-cheie care aduseseră la un moment dat Huawei pe primul loc în topul vânzărilor de telefoane a fost sistemul de camere și software-ul, marcat prin asocierea cu Leica, e destul de evident de ce și Oppo și-a dorit camere mai bune și o colaborare cu un producător celebru.

La fel ca și Leica, compania suedeză Hasselblad Probabil cel mai celebru moment al companiei a fost atunci când o cameră Hasselblad a fost folosită pentru a face primele poze de pe lună, hasselblad.com produce camere foto și obiective de calitate – și scumpe. Spre deosebire de Leica, ei n-au prea creat însă decât camere cu format mediu (mai mare de 35 mm, ceea ce e considerat „full frame”) și au intrat relativ recent pe piața camerelor digitale mirrorless.Prima cameră mirrorless în format mediu a fost lansată în 2016: „Hasselblad launches new mirrorless camera”, 1854.photography Și colaborările cu alte branduri au fost mai limitate decât în cazul Leica, dar nu inexistente. (Re)intrareaO primă colaborare a fost încercată cu Motorola, în inovativele (și defunctele) Moto Z, gsmarena.com pe piața mobilelor era oarecum logică.

Logo-ul Hassleblad e scos în evidență pe spatele telefonului.

Pe moment, colaborarea e la nivel de software

Acum, să ai un Oppo Find X5 Pro nu înseamnă că ai un Hasselblad. În fapt, colaborarea se întâmplă în momentul de față doar la nivel software, mai precis la sistemul de management al culorilor. Scopul ar fi culori mai naturale, în special în ceea ce privește tonurile pielii, în cazul selfie-urilor și nu numai. Și interfața e una dedicată, cu un buton portocaliu specific Hasselblad și cu funcții de control manual ale setărilor personalizate. Din declarații,„Oppo’s Hasselblad collaboration goes deeper than expected”, digitaltrends.com colaborarea va fi dusă mai departe și va presupune senzori personalizați și implicarea suedezilor în alegerea hardware-ului, dar acest lucru nu se produce la Find X5 Pro.

La nivel hardware, Oppo Find X5 folosește un senzor Sony IMX766 de 50 MP, atât pentru camera wide cât și pentru cea ultrawide. E, de fapt, același senzor disponibil și pe flagship-ul anterior, Find X3 (și pe destule alte telefoane disponibile pe piață, majoritatea cu producători din China). Da, Find X3 e cel anterior, pentru că s-a sărit peste X4 – un semn că piața chineză este prima vizată.În China și alte țări din Asia, cifra 4 are conotații negative, este un fel de 13 pentru români. S-a inventat chiar și un termen pentru asta, tetrafobie. wikipedia.org Diferența ar fi adăugarea unui procesor neural propriu, Mari Silicon X,OPPO Unveils 6nm Cutting-edge Imaging NPU – MariSilicon X”,  oppo.com dezvoltat pe o arhitectură de 6 nm, pe lângă software-ul la care s-a colaborat cu Hasselblad.

Puterea de procesare e suficient de ridicată pentru a permite înregistrarea și redarea în timp real a unor clipuri filmate în 4K cu Night Video activat, cu procesare RAW la nivel de pixel, precum și capturarea imaginilor cu un dynamic range ce permite un raport de contrast de 1:1.000.000 între cea mai luminoasă și cea mai întunecată zonă a fotografiei. 

În schimb, cel de-a treilea senzor de pe spatele camerei, folosit pentru zoom, este din cu totul alt film și probabil cel mai evident minus al telefonului. Senzorul este un Samsung S5K3M5 de 13 MP care oferă un zoom optic de 2x. Poți apela și la cel digital, dar calitatea imaginii va avea de suferit. Cum alte telefoane de top vin cu 3x (iPhone) sau 10x (Samsung), e clar că aici mai e de lucru pentru versiunile viitoare.

Mai trebuie remarcat și faptul că senzorul principal are stabilizare optică a imaginii, o funcție care poate fi de foarte mare ajutor atunci când filmezi din mișcare (pentru că din mână sigur o vei face) sau la fotografiile nocturne.

HEIC? Ce-i cu formatul ăsta?

Am testat vreme de câteva zile un Oppo Find X5, și m-am concentrat mai ales pe partea de fotografie. Poate cel mai interesant este faptul că Find X5 (la fel ca și Find X3) oferă posibilitatea de a înregistra imaginile și filmele cu un sistem de culori pe 10-biți, în loc de 8-biți. Pentru imagini, telefonul utilizează formatul de fișiere HEIC (ce folosește encodare High Efficiency Image File).Detalii despre format pe wikipedia.org Este un sistem destul de familiar utilizatorilor de iPhone, pentru că de la iOS 11 este varianta primară în care sunt stocate fotografiile făcute cu un astfel de telefon, însă pe Android a apărut ceva mai târziu. 

HEIC folosește de fapt un encoder video pentru comprimarea imaginilor, care are câteva avantaje evidente, cel mai vizibil fiind folosirea de mai puțin spațiu față de un JPG echivalent (important, când înregistrezi imagini de 50 MP), precum și capacitatea de a înregistra serii de imagini. Formatul e disponibil, de fapt, în toate telefoanele cu ColorOS 11, sistemul de operare Oppo bazat pe Android (12, cea mai recentă versiune, cu upgrade până la 15).

Dezavantajele ar fi că nu toate device-urile și aplicațiile înțeleg acest format, ceea ce face utilizarea imaginilor mai complicată, mai ales dacă ai obiceiul să le editezi, spre exemplu, pe un laptop. Sau dacă vrei să le trimiți cuiva cu un telefon mai vechi (sau cu Windows).Există convertoare online, precum acesta: heic.online Nu-i așa mare stres, pentru că Oppo oferă varianta JPG ca cea default, cea în 10-biți trebuind să fie activată din meniu, ceea ce înseamnă că mulți utilizatori nici n-o vor folosi, iar cine o folosește știe ce face.

Încărcate în Adobe Lightroom, imaginile de tip HEIC se văd perfect pe un MacBook Air (deși uneori apar erori la preview-uri, când intri pe imagine o poți edita fără probleme), dar un telefon Huawei P30 Pro, produs în 2019, nu înțelege conținutul imaginilor și afișează ceva neinteligibil. 

În stânga, imagini HEIC încărcate în Adobe Lightroom, pe un Macbook, în dreapta, imagini HEIC și JPG în același program, pe un telefon Huawei P30 Pro.

Diferența dintre 8 biți și 10 biți, pentru sistemul de culori, nu e neapărat vizibilă la o vedere superficială, dar imaginile înregistrate în 10 biți, care au mult mai multe culori (peste 1 miliard, față de 16,7 milioane în cazul imaginilor în 8 biți), sunt mai ușor de editat.Explicațiile de aici sunt pentru video, dar sunt utile și la imagini. „Difference Between 10 bit and 8 bit Video Explained”, brightlinkav.com În principiu, asta apropie de fișierele HEIC de cele RAW. Deși majoritatea fișierelor tip RAW-uri folosesc sisteme de culoare pe 12 sau 14-biți, există și RAW-uri de 10 biți. Aici apare o diferență între telefonul Oppo și OnePlus 10 Pro, și acela realizat împreună cu Hasselblad, dar care permite inclusiv înregistrarea de imagini în format RAW, pe 12-biți.

Cum se comportă în realitate?

Revenind la imagini, ca orice telefon de pe piață, find X5 folosește cei 50 de megapixeli ai camerelor de pe spate pentru a obține imagini de 12 MP, prin combinarea unor pixeli apropiați într-unul singur în imaginea finală.

Există și opțiunea de a folosi în întregime cei 50 de MP pentru a obține imagini de 8192 x 6144 pixeli, dar doar în format JPG, nu și HEIC. Nu te aștepta însă să poți decupa lucruri detaliate din acea fotografie, pentru că totuși un senzor de telefon e prea mic pentru a evita artefactele. Însă ai putea încerca să obții, cu ajutorul unui program de procesare a imaginilor, unele mai bune decât cele făcute direct de telefon. Evident, imaginile de 50 de MP sunt semnificativ mai mari (13-20 de MB). Prin comparație, JPG-urile făcute cu setări standard au 4-8 MB, iar în cazul fișierelor HEIF similare se mai câștigă circa 1-2 MB de imagine.

Apasă aici pentru fotografia hires.

Există și o alegere oarecum ciudată. Senzorul ultrawide nu are Night Mode, precum cel principal sau cel de zoom. Am încercat-o într-un loc aproape „pitch black” (există și așa ceva, chiar în centrul Bucureștiului), iar imaginea ultrawide iese în evidență prin întunecime – și prin faptul că e mai apropiată de realitate. 

Senzorul ultrawide nu folosește Night Mode-ul, cel normal și cel 2x da. Fotografiile au fost făcute în format HEIC și convertite la JPG.

Totuși, odată ce există ceva lumină stradală, diferența nu mai este deloc vizibilă. E de remarcat că funcția de fotografie nocturnă se activează automat, iar viteza de procesare e foarte mare, semnificativ mai ridicată decât la un flagship de acum trei ani, ca Huawei P30 Pro, unde trebuie să ții camera (relativ) nemișcată vreme de 7-9 secunde. La Oppo asta se petrece în 1-2 secunde (trecerea timpului e marcată în jurul butonului de declanșare).

Totuși, când lumina stradală e suficientă, diferența dintre senzori e nesemnificativă. (Clic pentru ultrawide, normal și zoom).

Camera de selfie are 32X și e relativ luminoasă (f2,4), dar trebuie să recunosc că am folosit-o cel mai puțin în teste, poate și pentru că, în general, o utilizez mai mult pentru Zoom sau Meet decât pentru fotografii.

Pe telefon, fotografiile arată excelent, ajutate de ecranul LTPO2 OLED de 6,7 inchi, cu rezoluție de 440×3216 pixeli, însă nu te aștepta la rezultate similare pe un ecran mai mare (laptop sau televizor). Fotografiile sunt însă în zona de flagship și sunt comparabile cu ce oferă concurența, deci Oppo și-a cam făcut treaba aici.

Ce ar mai fi de spus?

În ceea ce privește restul telefonului, sunt câteva alegeri foarte interesante făcute de producător care îi aduc plusuri semnificative lui Find X5 Pro: spatele este din ceramică albă sau neagră,Aparent există și o variantă cu piele ecologică, dar doar pe piața din China. nu din sticlă (deci durabilitate mai bună), bateria are 5.000 mAh, iar telefonul vine cu încărcător în cutie, ba chiar cu unul rapid, de 80 W. Sistemul SuperVOOC încarcă telefonul până la 50% în 12 minute (și în totalitate în circa jumătate de oră). Există și încărcare wireless de 50 W, dar pe asta n-am apucat s-o încerc (și nici nu cred că am un încărcător atât de capabil).

Spațiul de stocare e generos (256 GB, dar există și opțiune de  512 GB), iar memoria poate fi de 8 sau 12 GB, în funcție de variantă. Cât despre procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, practic ultima versiune de la această companie. 

Aproape acolo

Per total, sistemul de camere poate fi pus lângă iPhone sau flagship-urile Samsung, unde probabil vrea să-l și poziționeze Oppo, și are avantaje evidente (stabilizarea imaginii și Night Mode), însă zoom-ul e un oarecare compromis. Este, oricum, o opțiune mai bună decât camera microscop (cu magnificare de 60X) pe care o oferea varianta anterioară de flagship„Testing the Oppo Find X3 Pro’s Microscope Camera Lens”, macrumors.com – un gimmick interesant cu care probabil m-aș fi jucat o vreme, dar de care m-aș fi plictisit repede. Parte a unui grup mai mare, cum mai multe branduri, fiecare cu flagship-ul său, Oppo pare că ne vrea să iasă în evidență față de telefoanele colegilor, ci doar să ofere o alternativă pentru un public extrem de spcific.

Cât despre plusul adus de Hasselblad, managementul culorilor, deși util, nu e ceva extrem de vizibil pentru utilizatorul obișnuit, ba chiar – în condițiile în care alți producători îmbunătățesc imaginile în software, de ajungi să te întrebi de ce arată cerul mai bine în poze decât în realitate – s-ar putea să nu fie prea bine înțeles. Cu siguranță, este util pentru cei care-și fac multe selfie-uri (nu-i cazul testului). Juriul nu s-a pronunțat încă și probabil va trebui să apară Find X6 pentru o concluzie mai clară despre unde se duce această colaborare.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SOCIAL MEDIA

Pot 96 de moderatori să gestioneze conținutul politic de pe TikTok-ul românesc?

De
Înainte de trei rânduri de alegeri românești, TikTok încearcă să iasă neșifonat dintr-o situație cu potențial de scandal: cum se promovează politicienii pe platformă. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Revoluția procesoarelor. De la x86 și ARM la cipuri pentru AI

De
Procesoarele pe arhitectura ARM domină piața portabilelor și, mai nou, câștigă teren și pe cea a laptopurilor care rulează Windows. Acest lucru începe să fie îngrijorător pentru producătorii de procesoare pe arhitectura x86, dar ei sunt mai preocupați de industria inteligenței artificiale. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Inundațiile din Valencia ar fi trebuit prevenite de o lucrare inginerească gigantică. Ceva însă n-a funcționat cum trebuie

De
Valencia a fost lovită de cele mai rele inundații din acest secol. Cu 60 de ani în urmă, râul Turia a fost mutat din centrul orașului pentru a preveni astfel de dezastre, dar nimeni n-a prevăzut amploarea pe care o pot lua inundațiile.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

În sfârșit, Apple trece la memorie standard de 16 GB și AI integrat

De
Venite parcă prea repede, cipurile M4 echipează acum aproape întreaga gamă de computere și laptopuri Apple. Pare că M3-ul a fost doar o paranteză rapid uitată, un fel de Windows Me al firmei din Cupertino.