Foto: BlackJack3D / Getty Images

Economia trickle-down a telefoanelor cu AI9 min read

De Mihai Ghiduc 25.06.2024

Inteligența artificială generativă ajunge pe mid-range-uri Android, precum seria Oppo Reno 12, la doar câteva luni de la adoptarea pe flagshipuri. Și cu mult înaintea iPhone-ului.

Toată lumea știe că orice funcție utilă primită de  un telefon flagship va ajunge, mai devreme sau mai târziu, pe cele mid-range și chiar entry level, într-o versiune mai „accesibilă”. În timp ce persoane dispuse să cheltuie de la 1.000 de euro în sus pe un telefon primesc constant noutățile oferite de producători pentru a putea cere acele prețuri, cei care au destulă răbdare și se gândesc mai degrabă la raportul calitate-preț  se orientează spre zona 500-700 de euro sau chiar mai jos. Cât durează acest ciclu depinde de la o tehnologie la alta și e determinat, în general, de puterea hardware-ului instalat pe respectivele modele, precum și de cât de mult pot scădea costurile o dată cu creșterea numărului de produse. 

Pentru inteligența artificială generativă, ciclul acesta e chiar scurt. La nici un an de la introducerea unor funcții AI pe flagshipuri ca Google Pixel sau Samsung Galaxy S24 și cu mult înainte ca Apple să aibă așa ceva pe iPhone, modelele de limbaj și de imagine au ajuns pe Oppo Reno 12 și 12 Pro// Disponibile pe oppo.com/ro // și în Europa. Spun Europa, pentru că în deja buna tradiție, funcțiile au fost introduse de ceva vreme în China – de altfel, se pare că o întârziere similară, de data asta din cauza regulilor UE, va avea loc și pentru Apple Intelligence.// „Apple Intelligence won’t be available in Europe initially”, theregister.com //

Am interacționat cu cele două telefoane la lansarea europeană a acestora, care a avut loc pe 18 iunie la Ibiza și, deși n-am apucat să testez toate funcțiile, pot să spun câteva lucruri despre capacitățile acestora.

OPPO

Accent pus pe fotografie

Trebuie spus că Oppo nu s-a apucat să-și dezvolte propriile modele de inteligență artificială generativă, ci a apelat la colaborări pentru asta, în special cu Google și Microsoft. Momentan, funcțiile disponibile pe modelele Oppo sunt din zona prelucrării de imagine și a generării de text și profită atât de noul procesor MediaTek Dimensity 7300-Energy, cu arhitectură de 4 nm, cât și de procesarea în cloud.

Pe zona de imagine, Oppo a introdus o funcție de ștergere a obiectelor nedorite din fotografii (AI Eraser), una de identificare a persoanelor cu ochii închiși în fotografii și înlocuirea cu o variantă cu ochi deschiși (AI Best Face), una de retușare (AI Best Face) și posibilitatea de a crea avataruri digitale pe baza unei fotografii sau a crea portrete în diverse stiluri cu AI Studio.

La text, seria Reno 12 folosește Google Gemini pentru a genera text sau a face rezumate din informațiile de pe ecran (cu Ai Write și Ai Summary) sau din înregistrările unor convorbiri (AI Recording Summary), în special detalii despre sarcini, ore sau locații.

Câteva detalii tehnice

Ca aspect, Oppo Reno 12 și 12 Pro sunt destul de asemănătoare – ambele au un ecran OLED de 6,7 inchi, însă diferă sticla ce protejează ecranul (Gorilla Glass 71, respectiv Gorilla Glass Victus 2), ambele sunt certificate IP65 pentru rezistența la apă și praf și ambele au o baterie de 5.000 mAh.

Diferența apare la sistemul de camere. Deși camera principală e bazată pe un senzor Sony LYT-600 de 50 MP, Reno 12 Pro vine și cu o cameră telephoto de 50 MP, precum și cu una nouă pentru selfie, tot de 50 MP.

Cele două telefoane costă 2.499,99 lei, pentru Reno 12, respectiv 2.999,99 lei, pentru Reno 12 Pro. 

OPPO

Ce înseamnă asta pentru AI-ul mobil?

Pentru cei de la Oppo, care au ales ca, pentru România, să nu mai aducă modelele flagship și să se concentreze pe mid-range-urile din seria Reno, cu accentul pus pe zona de fotografie și țintind un public tânăr, funcțiile AI de pe seria 12 sunt mai mult decât binevenite.

Însă, faptul că acestea se bazează pe colaborări cu Google și Microsoft, dar mai ales că adesea procesarea se produce în cloud, sugerează că funcții similare vor ajunge destul de rapid și pe modelele altor producători – rămâne de văzut cât de repede și în Europa. E de așteptat ca până la finalul lui 2025, AI-ul să fie un element important în strategia de vânzări a telefoanelor din zona 2.000-5.000 de lei, ba chiar unele funcții să ajungă și pe unele mai ieftine. 

Între timp, a apărut și aplicația pentru ChatGPT, iar funcții AI ar putea ajunge să fie integrate în Android sau Google Chrome, ceea ce democratizează și mai mult accesul la inteligența artificială, indiferent de modelul de telefon folosit. 

În acest context, se ridică și întrebarea dacă AI va mai putea fi băgat după paywall – anunțata idee a celor de la Samsung de a oferi AI cu abonament, de la finalul lui 2025, va mai rămâne oare valabilă? Cel mai probabil da, dar doar pentru funcții care necesită putere mare de procesare. Deși, ce-i drept, s-ar putea ca până atunci să devină mai clar care dintre funcțiile AI sunt cu adevărat utile și care sunt gimmick-uri cu are te joci o dată și apoi să uiți de ele.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Grafenul, un material miraculos, ajunge în lumina reflectoarelor cu sprijin european

De
Grafenul a ieșit din laboratoare și a ajuns pe piață datorită contribuției deloc neglijabile a UE, potrivit prof. Patrik Johansson.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Xiaomi 14 Ultra marchează oficial sfârșitul camerelor de travel

De
Senzorul de 1 inch Sony LYT-900 cu diagramă variabilă și kitul opțional de fotografie te lasă să treci acest model la o categorie hibrid, telefon-cameră foto.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Neuralink: între promisiunile SF, lipsa de transparență și abuzurile din experimente

De
Interfața neuronală visată de Elon Musk este la început de drum, dar e deja încărcată de controverse.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Apple își însușește AI-ul generativ cu un truc de marketing

De
La WWDC24, Apple pare să fi găsit ce să facă cu Siri, în timp ce iOS-ul reușește în sfârșit să ia tot ce-i mai bun de la Android.