Finala Changeneers – „inginerii schimbării prin tehnologie”16 min read

De Monica Georgescu 03.06.2019, ultima actualizare: 13.03.2020

Nu este ușor să fii antreprenor în zona de tech în România. Trebuie să te lupți zi de zi cu birocrația, cu instabilitatea politică și financiară, cu legislația, cu dificultatea accesării unor fonduri, ba chiar și cu mentalitatea bazată pe suspiciune și lipsă de încredere – în tehnologie, în inovație, în cei din jur. Dincolo de toate aceste obstacole, trebuie să-ți menții încrederea în tine și în ideea ta.

Dar acest ecosistem fragil începe încet să se dezvolte și la noi, pe măsură ce tot mai multe programe de accelerare, incubatoare, dar și finanțatori aleg să investească în oameni cu idei mari, care visează să schimbe lumea și să o facă mai bună – cu ajutorul tehnologiei.

Un exemplu de optimism pe piața de startup-uri tech este Changeneers – un concept care ne place, ce poate fi tradus prin „ingineri ai schimbării prin tehnologie” – o competiție de proiecte digitale care-și propun să rezolve prin tehnologie probleme reale ale comunității, societății sau ale mediului înconjurător. Concursul este organizat de Impact Hub iar ediția de anul acesta (a doua) a fost sponsorizată de Samsung. În finala de pe 18 aprilie, unsprezece proiecte au concurat pentru un premiu de 10.000 de euro, bani pe care antreprenorii îi pot folosi pentru a dezvolta și perfecționa proiectul. În 2018, proiectul câștigător a fost Human Link, un smartwatch și aplicație pentru pacienții care suferă de Alzheimer și familiile acestora.

Soluții digitale pentru comunitate

Fiecare din cei unsprezece finaliști a avut la dispoziție fix patru minute, contorizate la secundă, pentru a-și prezenta proiectul în fața juriului, explicând în ce fel acesta poate rezolva o nevoie reală a societății. În plus, finaliștii au făcut o analiză a pieței de profil și a competiției și au detaliat cum plănuiesc să atragă investitori și, apoi, să monetizeze proiectul.

Așa cum era de așteptat, soluțiile digitale care răspund unor probleme comunitare sau de mediu au fost printre preferatele publicului. De exemplu, Parking Spotter este o soluție care își propune să ajute șoferii să găsească cel mai apropiat loc de parcare, prin analiza automată a imaginilor furnizate de un sistem propriu de camere video instalate în parcările partenere.

Un alt proiect, VASK, propune un sistem de purificare a aerului pentru vehicule care funcționează indiferent de sistemul de propulsie al mașinii. Filtrul ajută la curățarea activă a aerului în timp ce mașina merge: filtrul montat pe mașină preia aerul poluat de afară, îl curăță și eliberează aer purificat în atmosferă.

Inovație pentru sănătate

Multe din proiectele finaliste – cinci la număr – au propus soluții de e-health. Este cazul lui Hero, o aplicație care își propune să crească numărul donatorilor de sânge din România construind o comunitate online de donatori de sânge. Aplicația Hero include și o interfață digitală creată pentru a conecta spitalele care au nevoie de sânge cu potențialii donatori, astfel încât comunicarea cererii sau lipsei unei anumite grupe de sânge să ajungă cât mai rapid și mai simplu la publicul țintă.

XVision este o soluție digitală de analiză a radiografiilor, care folosește inteligența artificială pentru a genera interpretări precise ale imaginilor. XVision a fost gândită ca un asistent pentru medicii radiologi.

Nummo este o aplicație de logopedie interactivă creată pentru a ajuta copiii care au diverse dizabilități de auz sau de limbaj. Potrivit creatorilor, Nummo ar putea ajuta copiii hipoacuzici să-și dezvolte capacitatea de ascultarea în vederea decodificării mesajelor auzite și îmbunătățirea deficiențelor de pronunție în afara cabinetelor de logopedie. Folosind aplicație de tabletă Nummo, copiii pot exersa de oriunde, scurtând astfel numărul orelor de terapie logopedică.

Două din proiectele finaliste vizează probleme ce țin de tulburări ale sănătății mintale. I’m fine își propune să ajute adulții depresivi prin intermediul unei aplicații care încorporează cele mai noi tehnologii, precum inteligența artificială și Big Data. Ce este interesant la acest proiect este faptul că nu se încearcă monetizarea de pe urma utilizatorilor, ci a psihoterapeuților parteneri. Ideea este de a depista persoane care au nevoie de ajutor din partea specialiștilor și de a facilita comunicarea și legătura dintre aceștia. Iar Auttie App este un instrument digital destinat copiilor care suferă de tulburări din spectrul autist, creat pentru a fi folosit ca o extensie a terapiei specializate.

Părinți și copii

Pentru finala competiției, juriul a selectat și două proiecte digitale care își propun să susțină și să ofere ajutor tinerilor părinți. Soluțiile digitale de parenting au căpătat popularitate în ultimii ani, pentru că răspund unor probleme reale, dar și pentru că reprezintă instrumente utile de lucru pentru tinerii părinți, care adesea nu au timp să meargă la cursuri sau la terapie.

Artachment este o aplicație pentru părinți care sprijină atașamentul dintre copil și părinte prin joc și care îi ajută pe părinți să devină mai încrezători în abilitățile lor. Parentool este tot o aplicație mobilă destinată tinerilor părinți, dar care folosește instrumente din psihologie și tehnică AI pentru a oferi o experiență personalizată fiecărui părinte care are nevoie de ajutor. Aplicația funcționează ca un agregator de conținut psihoeducațional personalizat în funcție de profilul comportamental al părintelui și de etapa de dezvoltare a copilului, oferind în același timp acces la specialiști.

În fiecare an peste 100.000 de elevi din România susțin examenul de bacalaureat. Este primul test cu adevărat important al vieții și, desigur, mai multe instrumente digitale își propun să susțină și să faciliteze procedeul de învățare și pre-testare a cunoștințelor într-o manieră cât mai familiară și plăcută. Doi dintre finaliștii competiției au propus soluții digitale proiectate să ajute tinerii elevi să învețe pentru examenul de bacalaureat .

eMedi – propune un mod diferit de învățare pentru examenele la limba română și istorie. Metoda de învățare mizează pe întrebări, răspunsuri și explicații, iar creatorii acesteia susțin că oferă o soluție de învățare eficientă și plăcută pentru elevii care nu agreează să citească sute de pagini. Prepi provoacă elevii să învețe matematică folosind tehnologia. Pornind de la ideea că fiecare elev are nevoie de un plan individual de lucru bazat pe ritmul său, dar și de explicații ușor de înțeles, Prepi include un algoritm inteligent care evaluează constant nivelul elevului, îl îndrumă și îi oferă toate informațiile necesare. Iar pentru menținerea interesului și a motivației, tot procesul de pregătire este gamificat și recompensat.

Unele din aceste idei – și probleme pe care încearcă să le rezolve – nu sunt neapărat noi, însă fiecare antreprenor finalist a încercat să se diferențieze de competiția existentă pe piață, fie prin metoda de lucru, fie prin ceea ce aplicația propune (și reușește) să ofere utilizatorului.

Câștigătorul finalei propune o soluție practică pentru o problemă… universală

După sesiunea de prezentări rapide, juriul s-a retras să delibereze, iar participanții au avut posibilitatea să afle mai pe larg despre soluțiile digitale preferate și să discute cu tinerii antreprenori la standurile acestora. Câștigătorul ediției din acest an și a premiului de 10.000 de euro pus în joc a fost desemnat proiectul ParkingSpotter.

Parking Spotter este o platformă software ce analizează datele furnizate de camerele pentru supraveghere video amplasate în parcări, pentru a transmite informații despre gradul de ocupare al locurilor de parcare – atât șoferilor, cât și administratorilor unor astfel de locații. Atunci când un șofer intră într-o parcare în care este instalată soluția Parking Spotter, va primi prin intermediul aplicației mobile informații legate de locurile de parcare libere aflate în proximitatea utilizatorului și va fi ghidat către locul ales.

Sună bine, nu? Trebuie să știi însă că, pentru ca această soluție inteligentă să fie la dispoziția publicului, administratorii parcărilor trebuie să plătească pentru montarea sistemului (și, desigur, trebuie ca această investiție să le aducă și lor avantaje). Prin urmare, va mai dura ceva timp până când vom putea folosi soluția Parking Spotter peste tot. Momentan, sistemul este implementat doar în parcarea unui centru comercial din Brașov, dar tinerii antreprenori lucrează la extinderea rețelei.

Un ecosistem tânăr

La fel ca toate celelalte competiții de idei de start-up-uri, multe dintre proiectele din Changeneers nu vor trece de fazele de prototip ori nu vor avea succes comercial. Dar este un lucru normal. Competițiile de soluții inovatoare bazate pe tehnologie sunt esențiale pentru stimularea ecosistemului de startup-uri tech din România. Prin demersul său, Changeneers oferă o platformă de discuții și posibilitatea creării și dezvoltării unei comunități de tineri antreprenori cu ambiții mari, dar realizabile.

Pentru creșterea acestui ecosistem în România, va fi nevoie de mai multe surse de finanțare pentru tinerii antreprenori din tech, dar și de incubatoare și de programe de accelerare care să identifice ideile și soluțiile digitale cu potențial și să le aducă la punctul la care ele să schimbe societatea și lumea în care trăim.

TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor. 
TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.