Full frame e noul standard pentru camerele hibrid

De Mihai Ghiduc 02.09.2020

Pentru mult vreme, una dintre cele mai bune camere mirrorless orientată spre video a fost Panasonic Lumix GH5. Producătorul japonez vrea să o înlocuiască acum cu Lumix S5.

Mirrorless-ul a schimbat fotografia, însă Panasonic, firma care l-a introdus pe piață, a insistat vreme îndelungată să păstreze formatul Micro Four Thirds în ciuda faptului că alte firme scoteau deja camere APS-C și full frame.Pentru cine nu știe, senzorul full frame are dimensiunea unui cadru de film de 35 mm, APS-C e cam la jumătate, iar MFT e pe la un sfert. Sau, în limbaj fotografic, au un crop factor de 1,5x, respectiv 2x. Pentru cei care au vrut o cameră la un preț accesibil care să fie orientată spre video, dar să facă și fotografii decente, GH5 a fost regele. Camera a fost lansată la începutul lui 2017 și a primit un update în 2018, GH5S.

După ce au îmbrățișat însă full frame-ul, prin lansarea modelului S1, iată că Panasonic încearcă acum să atingă și zona camerelor hibrid pentru cei care n-au bugete imense și lansează Panasonic Lumix S5,Site oficial: panasonic.com o cameră cu un senzor de 35 mm de 24,2 megapixeli, cu o sensibilitate ISO maximă de 51200. La un preț de circa 9.700 lei (1.999 de euro) sau 10.200 lei (2.199 de euro) cu un obiectiv 20-60, pare o opțiune accesibilă pentru cei care au nevoie de o cameră bună la toate cu un touch profesionist.

Ca toate noile camere Panasonic, S5 vine cu montura L-mount, care poate folosi obiective lansate de Panasonic, Leica și Sigma. Dacă acum un an gama de obiective părea relativ limitată, acum s-au lansat tot mai multe și începe să nu mai fi e o problemă pentru cei care folosesc camera să găsească obiectivul de care au nevoie. 

Foarte mult 4K

Să trecem la video, fiindcă acesta este principalul motiv pentru care și-ar dori cineva o cameră ca asta. S5 înregistrează intern la 4K, 60p/50p, 4:2:0, 10-biți și 4K, 30p/25p, 4:2:2, 10-biți. Nu există limită de timp pentru formatul 4K, 30p/25p, 4:2:0 ,8-biți. Cu un cablu HDMI, poți obține imagini 4K, 60p/50p, 4:2:2, 10-biți.

Camera va fi compatibilă video RAW cu ATOMOS NINJA V prin ieșirea HDMI cât și cu înregistrare video C4K cu viitoarele actualizări de firmware care vor veni până la finalul anului.

Cu un dynamic range de 14+ stopuri și compatibilitate V-Log /V-Gamut camera e perfectă pentru înregistrări profesionale. V-Log este acel mod care înregistrează o imagine foarte plată, pentru a avea cât mai multe informații de culoare pentru  programele de postprocesare. 

Printre modurile de filmare, interesant este apariția modului anamorfic 4:3, adică poți înregistra un format wide pe toată înălțimea senzorului. Ai și opțiunea de a filma în slow motion sau quick motion, în 4K (1-60 fps, de la 30x quick până la 2,5x slow) sau în FHD (1-180fps, de la 60x quick până la 7,5x slow).

Utile pentru videograferi sunt stabilizarea duală a imaginii 5-axe, care combină stabilizarea din cameră cu cea a obiectivelor (atunci când există) și autofocusul rapid, cu inteligență artificială, pentru a depista mai rapid subiectul filmării. Slotul dublu pentru carduri e util pentru back-up, chiar dacă doar unul e compatibil UHS-II, iar acumulatorul de 2.200 MAh e destul de mare – dar cu siguranță toată lumea își va cumpăra măcar o rezervă.

Alte lucruri notabile

Body-ul este din magneziu, ceea ce o transformă într-o cameră foarte ușoară. Conectivitatea e cea specifică unei camere din 2020. Încărcarea se face prin USB-C, ai 5 GHz/2,4 GHz și Bluetooth 4.2. Evident, portul HDMI e obligatoriu pentru o asemenea cameră.

Interesant este și sistemul High Resolution, folosit pentru a obține fotografii de 96 MP. Practic, sunt înregistrate șase fotografii consecutive, cu o ușoară deplasare a senzorului la fiecare cadru, care sunt apoi combinate într-un JPEG sau RAW cu rezoluție mult superioară senzorului de procesorul camerei.

Panasonic a anunțat și o serie întreagă de accesorii compatibile cu camera, dintre care cele mai interesante sunt flash-urile externe FL580L, FL360L sau FL200L, lumina LED VW-LED1, microfoanele DMW-MS2 sau VW-VMS10, adaptorul pentru microfon DMW-XLR1, gripul pentru trepied DMW-SHGR1, gripl cu baterii DMW-BGS5.

Panasonia anunță camera astăzi, 2 septembrie, și o va pune pe piață până la finalul lunii. Producătorul promite, pentru cei care o iau până pe 30 septembrie, și posibilitatea de a primi un obiectiv Sigma 45 mm F2.8.

Noul hibrid pentru „entuziaști”

Nu-mi place neapărat termenul de entuziaști, aș zice că genul ăsta de cameră se adresează celor care vor să producă foto sau video de nivel profesionist pentru proiectele lor, fără ca acesta să fie principalul obiectiv. Cum ar fi o redacție sau cineva care face un pic de vlogging „on the side”, deși cred că nu trebuie neglijată imensa piață a celor care fac video și fotografie de eveniment. 

În zona asta ar putea intra și camere precum Canon RP sau Nikon Z5, cu senzori full frame similari celui de pe Lumix S5, dar cu funcționalități video ceva mai limitate, dar și o posibilă viitoare cameră full frame accesibilă pentru video de la Sony, care tocmai ce a lansat modelul profesional Sony α7S III la începutul lui august.

Faptul că senzorii de 35 mm vin pe camerele acestea, să le zicem mid-range, va cam scoate de pe piață camerele cu senzor MFT-ul, cel puțin pe zona de video, mai ales că un GH5S încă e în jur de 7.700 de lei. Totuși, diferența de preț, plus faptul că multă lume a investit în obiective și accesorii, vor mai întârzia acest moment. Însă pentru cei care vor să fie future proof, să înceapă cu un full frame e o decizie mai înțeleaptă.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor.