Mardis Coers/Getty Images

Micul Print. De ce mi-am cumpărat o imprimantă 3D23 min read

De Radu Călin Crahmaliuc 01.06.2020

Curioasa poveste a omului care voia să repare lumea, dar a ajuns în schimb să printeze o replică a trofeului de la Cupa Mondială.

Cândva prin 2018, într-un acces de foame nocturnă, am tras prea tare de ușa frigiderului și-am rămas cu mânerul în mână. L-am lipit la loc și frigiderul și-a continuat viața liniștită de electrocasnică abuzată, dar undeva în mintea mea mânerul a continuat să fie stricat și să mă calce pe nervi. La fel și capacul lipsă de la butucul unei roți, pe care l-am pierdut într-o groapă, la Râșnov. La fel ca urechiușa spartă de la ochelari.

Unii ar spune că astea sunt first world problems sau simptome de OCD și probabil au dreptate, dar asta nu înseamnă că nu trebuie rezolvate. Japonezii, de exemplu, au ridicat reparatul lucrurilor la rang de artă. Se cheamă kintsukuroi și constă în lipirea vaselor sparte cu aur, în ideea că trebuie să ne acceptăm defectele și imperfecțiunile și să devenim mai buni. Din păcate familia n-a fost dispusă să-mi doneze aur ca să repar mânerul de la frigider, așa că am decis să improvizez și s-o fac cu plastic: mi-am cumpărat o imprimantă 3D.

Volkswagenul imprimantelor 3D

În punctul ăsta al poveștii probabil ai început să-ți dai ochii peste cap. „Bravo, ți-ai luat o imprimantă 3D ca să faci un mâner de ușă de frigider. De banii ăia nu era mai ieftin să-ți iei un frigider nou cu totul? Sau să mergi în Peru, 10 zile, să pui mâncarea la frigider acolo? Sau să cumperi mâncare proaspătă 6 luni și să nu mai folosești frigiderul deloc?”. Da și nu. Evident existau și soluții mult mai simple, dar cu siguranță niciuna dintre ele n-ar fi fost la fel de amuzantă.

De câțiva ani, mulțumită fraților chinezi, imprimantele 3D au devenit mult mai accesibile, atât ca tehnologie, cât și ca preț. A mea e un Creality CR-10,Creality CR-10 e o imprimantă 3D FDM foarte populară dezvoltată de compania Creality 3D Technology, localizată în Shenzhen, China. creality3dofficial.com supranumită și Volkswagenul imprimantelor 3D, și a costat în jur de 400 de dolari la momentul ăla, adică cât un telefon mediocru, dar în momentul ăsta se găsesc variante ok și la jumătate de preț. Am ales-o după o lună întreagă de prospectări, timp în care m-am convins că toată lumea de pe Youtube o folosește, și Simon din Suedia care face bărci teleghidate,Simon Sörensen este creatorul canalului de YouTube RCLifeOn și chiar și-a printat o barcă: youtube.com și Mighty Jabba din SUA care și-a printat un roboțel R2D2 în mărime naturalăMighty Jabba Collection e canalul de YouTube al unui colecționar de figurine Star Wars obsedat de Jabba the Hut. youtube.com și Joel tot din SUA care i-a făcut nevestei un scurgător de tacâmuri în formă de elefant.3D Printing Nerd e numele de scenă a lui Joel Telling, un pasionat al imprimantelor 3D din Seattle. youtube.com Am comandat-o de la chinezi, mi-a venit acasă în șapte zile, gata asamblată, am băgat-o în priză și am început să printez mânere fericit, până la adânci bătrâneți.

Doar că n-a fost chiar așa.

FDM, SLA și alte cuvinte complicate

Mai întâi, puțină școală 3D. Exceptând imprimantele de milioane de euro care apar periodic la știri, ba pentru că au printat un cartier întreg de case în Mexic, ba pentru că au printat o șalupă de pază de coastă, dar nu și echipajul,Pe 11 octombrie 2019, o echipă de la Universitatea din Maine a doborât trei recorduri mondiale: cea mai mare imprimantă 3D cu polimer, cea mai mare barcă printată 3D și cel mai mare obiect solid 3D printat. youtube.com au printat o inimăCercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au 3D printat o inimă folosind celule recoltate de la pacient: youtube.com sau o sculă specializată direct pe Stația Orbitală Internațională,Instrumentul 3D printat a fost o cheie, iar experimentul s-ar putea dovedi vital pentru o eventuală misiune pe Marte, nasa.gov celelalte imprimante 3D, cele disponibile publicului larg, se împart în două mari categorii:

  1. Imprimantele FDM,Fused Deposition Modeling, wikipedia.org  cel mai răspândit tip de imprimante 3D comerciale, funcționează după un principiu simplu: un filament de plastic este împins printr-o duză încălzită, care îl topește și apoi îl depune în straturi succesive până când se formează un obiect 3D.
  2. Imprimantele SLAStereolithography, wikipedia.org  în schimb, folosesc un recipient de rășină fotopolimerizabilă care este întărită selectiv de un laser pentru a forma modelul 3D dorit.

CITEȘTE ȘI: Primul cartier de case scoase la imprimantă, construit în Mexic

Fiecare tip de imprimantă are avantajele și dezavantajele sale. De exemplu, cele FDM sunt ieftine, foarte ușor de operat și se pretează la obiecte mari, dar se mișcă foarte încet. Cele SLA costă mai mult, necesită echipament de protecție împotriva rășinii, dar se mișcă mult mai repede și oferă o calitate finală a obiectului mult mai bună.

Imprimanta mea e o imprimantă FDM. Teoretic, tot ce-ți trebuie ca să printezi ceva e un model 3D al obiectului, filament de plastic,Dacă n-ai răbdare să iei de la chinezi sau de pe Amazon, Optimus Digital e un site românesc unde găsești aproape orice, optimusdigital.ro și o imprimantă funcțională. Practic, ai de-a face c-o mașinărie extrem de sensibilă și capricioasă, care pe lângă că are multe piese în mișcare, le mai are și asamblate de chinezi. Deci ce poate să nu meargă? Totul. Dar să le luăm pe rând.

Modele 3D de urmat în viață

Ți-ai luat o imprimantă 3D și nu știi ce să printezi cu ea? Nicio problemă, în primul rând există un miliard de biblioteci virtuale de obiecte 3D, atât gratis, cât și cu bani. Cea mai cunoscută din ele se numește Thingiverse Aici găsești cele mai populare obiecte pe care să le printezi acasă: thingiverse.com și funcționează pe niște servere puse în funcțiune de un hamster care se învârte pe o rotiță. Pe bune, se încarcă îngrozitor de încet, dar dacă ai suficientă răbdare poți să găsești aici absolut orice ți-ai putea închipui: upgrade-uri la imprimanta 3D, un dispozitiv care stoarce tubul de pastă de dinți până la capăt, lupoaica dacică, vaze, decorațiuni de Crăciun, busturi de supereroi, piese pentru mașină, Baby Yoda, sertărașe care îți sortează automat mărunțișul, camioneta lui Elon Musk. Există șanse mari ca, dacă te-ai gândit vreodată la un obiect, să-l găsești aici, în format 3D. Și da, probabil dacă cauți suficient, s-ar putea să găsești și modelul ăla de pistol funcțional care a isterizat pe toată lumea la un moment dat, dar nu te sfătuiesc, pentru că, în cel mai bun caz, n-o să meargă, iar în cel mai rău n-o să meargă și o să-ți pierzi și niște degete. Pe bune acum, vorbim de plastic moale, ai mai multe șanse dacă îl cioplești din lemn sau piatră de râu.

Pe de altă parte, dacă ești genul de perfecționist care nu se mulțumește cu lucruri primite de-a gata, poți oricând să scanezi 3D obiecte din viața reală și apoi să le copiezi la imprimanta 3D. Poți să te scanezi chiar și pe tine. Tehnica se numește fotogrammetrieJoseph Prusa, unul dintre cei mai mari fabricanți de imprimante 3D din lume, exemplifică tehnic aici: youtube.com și tot ce-ți trebuie e un telefon mobil care face poze și un softwareÎn funcție de platforma pe care lucrezi, există mai multe variante, unele dintre ele gratis, precum all3dp.com pe calculator. Ca să nu mai zicem că Samsung Note 10+  are o funcție automată de scanat obiecteYouTuberul Brett demonstrează cum funcționează pe canalul său Tech with Brett, youtube.com iar cu iPhone-urile noi poți să-ți scanezi fața, s-o scoți la imprimantă și să ți-o pui pe perete.

Dacă nimic nu te mulțumește, poți să înveți chiar tu să faci modelare 3D. O variantă online, gratis, pentru începători este  Tinkercad.Un program produs de AutoDesk, tinkercad.com O variantă mai avansată, dar tot gratis pentru hobby-iști, este Fusion 360Programul e gratuit pentru studenți și profesori: autodesk.com . Și uite așa, cu modelul 3D în buzunar, trecem la materia primă.

Aud materia primă plângând

Exceptând cazul special al tipului care și-a modificat imprimanta 3D să printeze perfect cu ciocolată pe o felie de pâine prăjită,E tot tipul care și-a printat barca teleghidată: youtube.com majoritatea imprimantelor FDM printează cu filament de plastic, rulat frumos în role de 1 kg, adică în jur de 400 de metri. Cel mai folosit tip de plastic este PLA-ul,În termeni științifici Acid Polilactic, un poliester obținut din surse regenerabile pentru că are o temperatură mică de topire (200 grade), e biodegradabil și ieftin, iar o rolă de 1 kg ajunge pe la 60-70 de lei. Un alt avantaj e că se combină foarte bine cu alte materiale, motiv pentru care în ultima vreme au apărut tot felul de variante exotice: PLA care-și schimbă culoarea la lumină sau la căldură, PLA fosforescent, PLA infuzat cu cupru sau aluminiu, care poate fi patinat și arată exact ca metalul, PLA infuzat cu lemn, care poate fi dat cu lac și miroase exact ca originalul. Marea problemă a PLA-ului e că are o rezistență destul de scăzută și, lăsat la soare, se poate topi de capul lui, așa că pentru chestii mai complexe se recomandă PETG-ul,O versiune modificată a Polietilenei Tereftalată, adică plasticul din care se fac sticlele de suc un plastic mai dur, cu temperatură mai mare de topire, TPU, un plastic foarte elastic, Nylon-ul, un plastic care e atât dur cât și elastic, sau plasticul infuzat cu fibre de carbon. Avem modelul, avem materialul, ajungem la funcționalitate.

Dacia cu piese originale franțuzești

Imprimantele 3D nu sunt pentru oricine. Nu sunt niște mecanisme elvețiene perfecte pe care le scoți din cutie și funcționează din prima. Sunt  mai degrabă niște Dacii 1300, cu piese originale franțuzești, pe care trebuie să le desfaci în fiecare weekend bucată cu bucată pe un ziar în fața blocului, să le sufli în „jigler” și apoi să le asamblezi la loc.Primele loturi de Dacia 1100 și Dacia 1300 au fost construite cu piese importate din Franța sub licență Renault. Pe parcurs ele au fost înlocuite cu piese fabricate local, care nu se ridicau la aceleași standarde de calitate, dar asta nu i-a oprit niciodată pe posesorii Daciilor să se laude cu moștenirea franceză Uneori totul merge perfect și te miri de finețea detaliilor și precizia motorașelor, altă dată se rupe filamentul, se înfundă duza, scârțâie un rulment, sau pur și simplu nimic nu vrea să funcționeze. Există grupuri întregi de oameni pe Facebook Unul din multele grupuri de Facebook dedicat imprimantelor Creality CR-10: facebook.com și RedditUn subreddit care se concentrează pe printuri utile: reddit.com care au ajuns în pragul nebuniei încercând să afle ce nu merge la imprimanta lor. În același timp există oameni care au reușit să creeze capodopere: tancuri teleghidate de dimensiunea unui om, miniaturi milimetrice, costume funcționale de Iron Man, sculpturi kinetice.

Nu sună prea optimist, dar…

Dacă vrei o imprimantă 3D, trebuie să fii rezistent la zgomot, să ai suficient spațiu s-o găzduiești și să fii conștient că familia și prietenii vor vrea în permanență să le printezi câte ceva. Dacă vrei o imprimantă 3D, trebuie să fii rezistent la stres și la tentația recurentă de a arunca niște fierătanii scumpe pe geam. Dacă vrei o imprimantă 3D, trebuie să ai foarte multă răbdare, pentru că până și cel mai simplu model necesită câteva ore de așteptare, iar modelele complexe pot să însemne și o săptămână de funcționare continuă, asta în condițiile în care nu se oprește curentul, nu ia foc casa, sau nu se strică ceva și totul e pierdut. Totodată, dacă vrei o imprimantă 3D, trebuie să știi că e una din cele mai mișto jucării pe care poți să ți le cumperi ca adult. Mai mult, e o jucărie cu care poți să-ți faci alte jucării. De exemplu, dacă meșterul Geppetto ar fi trăit în zilele noastre cu siguranță l-ar fi făcut pe Pinocchio la o imprimantă 3D, nu din lemn.

În ceea ce privește mânerul nou de la ușa frigiderului, nici până în ziua de azi n-am apucat să-l printez, mulțumesc de întrebare. Poate pentru că au fost atâtea alte lucruri mult mai interesante de printat sau poate pentru că n-am avut timp. Dar nu-i nimic, zilele astea îl rezolv. Tot ce-mi lipsește e încă o imprimantă 3D.



Text de

Radu Călin Crahmaliuc

Jurnalist, scenarist și pasionat de toate lucrurile cu butoane. Are un master în Geopolitică dar ar prefera să nu-l folosească.

TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor.