Foto: Mihai Ghiduc

MWC 2024: un laptop transparent Lenovo, lansarea globală Xiaomi 14 Ultra, Barbie Phone de la HMD13 min read

De Mihai Ghiduc 26.02.2024

Mobile World Congress (MWC) 2024 a început pe 26 februarie, la Barcelona, dar câteva noutăți au fost anunțate deja în zilele dinaintea evenimentului.

Ca în fiecare an, companiile de telefoane (și nu numai) profită de Mobile World Congress Barcelona ca să prezinte, în weekendul dinainte evenimentului ce se desfășoară în acest an între 26 și 29 februarie, noi produse și colaborări. Iată ce am aflat de la cele trei evenimente la care am participat anul acesta.

Foto: Mihai Ghiduc

Laptopul transparent de la Lenovo

Lenovo a prezentat conceptul funcțional al unui laptop cu ecran transparent, ThinkBook Transparent Display Laptop Concept, care are un ecran Micro LED de 17,3 inchi. Fără margini și cu o tastatură la fel de transparentă, cu touchscreen, conceptul a fost cu siguranță vedeta prezentării făcute pentru presa de specialitate. Refresh rate-ul conceptului e de 120 Hz iar luminozitatea de 1.000 niți, însă aceasta nu este reglabilă. Dincolo de faptul că arată bine, laptopul s-a mișcat decent în scurta interacțiune pe care am avut-o cu el, deși tastatura n-a fost cea mai responsivă. 

Întrebarea este însă cât de căutat ar fi genul ăsta de laptop care nu oferă pic de privacy și dacă asta nu afectează principalul atu al unui asemenea device, mobilitatea. Tu l-ai folosi într-o cafenea? O problemă la care răspunsul va veni în câțiva ani, cât va dura până să devină un produs comercial. 

Foto: Mihai Ghiduc

Pe de altă parte, aș spune că acea tastatură transparentă cu care vine laptopul ar funcționa ca produs de sine stătător. De exemplu, integrată în obiecte de mobilier, ocazie cu care mesele de sticlă din unele săli de ședință și-ar găsi o utilitate. 

Tot la MWC 2024, Lenovo// Site oficial: lenovo.com/ro // a anunțat și niște produse mai concrete: noile laptopuri de business din gama ThinkPad și ThinkBook ThinkPad T14 i Gen 5, T14s Gen 5, T16 Gen 3 și X12 Detachable Gen 2, precum și modelul ThinkBook 14 2-in-1 Gen 2, doar a doilea din această gamă cu ecran detașabil. 

Modelele ThinkPad au devenit și mai reparabile, printr-o colaborare cu iFixit. Aceștia au sugerat modificări care au dus la îmbunătățiri semnificative. Mai multe componente se pot scoate rapid, după ce desfaci doar unu sau două șuruburi: inclusiv tastatura sau bateria. Mai mult, aceste șuruburi sunt concepute în așa fel încât să rămână în slotul din componenta detașabilă, pentru a nu fi pierdute. Fiecare componentă are și un cod QR afișat pe ea, care trimite direct la o pagină de internet cu detalii și clipuri despre cum poate fi scoasă și montată respectivă piesă. 

Foto: Xiaomi

Xiaomi 14 Ultra lansat aproape imediat după China și în restul lumii

Xiaomi a pus accentul pe colaborările cu Qualcomm și Leica, și i-a adus pe scena evenimentului pe cei trei CEO ai acestor companii, dar vedeta evenimentului a fost seria 14, și mai ales Xiaomi 14 Ultra,// Detalii pe mi.com // lansat global cu această ocazie. Pasionații știau deja destule lucruri despre telefon de la lansarea din China, care a avut loc cu trei zile mai devreme. E o mișcare rapidă, având în vedere tendința recentă al firmelor chineze de a lansa telefoanele mai întâi acasă, uneori și cu luni înainte de lansarea globală. A fost și cazul celuilalt model din gamă, Xiaomi 14, care a fost anunțat în octombrie 2023 în China.

Xiaomi 14 Ultra vine cu un sistem de camere circular realizat în colaborare cu Leica, al cărui vedetă este senzorul principal LYT-900 de 1 inch, cu o deschidere variabilă fără trepte f/1.63-f/4.0, la care se adaugă două camere telephoto (3.2X și 5X) și una ultrawide. Toate cele patru camere au senzori de 50 MP, cu Sony IMX858 pe cele secundare. Funcții AI sunt folosite pentru zoom digital mai bun de până la 30X și noua funcție Master Portrait. Telefonul vine și cu un format de fișier Ultra RAW, compatibil cu programele de fotografie Adobe, pentru mai multă informație editabilă. 

Pasionații de fotografie pot să-și ia un Photography Kit,// Detalii pe mi.com // practic o carcasă care vine cu o baterie suplimentară de 1.500 mAh (care se adaugă celei a telefonului de 5.000 mAh), declanșator în două trepte, pârghie pentru zoom, o rotiță customizabilă și oferă posibilitatea de a pune filtre lentilelor principale (de 67 mm).

Foto: Xiaomi

Celălat flagship, Xiaomi 14,// Detalii pe mi.com // arată semnificativ diferit datorită formei sistemului de camere, care este pătrată, dar diferențele nu se opresc aici. Senzorul principal este unul Light Fusion 900 de 50 MP, f/1.31, cu doi senzori suplimentari de 50 MP (ultrawide și zoom). 

Ambele telefoane folosesc cel mai nou senzor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 și rulează noul sistem de operare HyperOS, care promite o integrare simplă și invizibilă cu celelalte produse Xiaomi, inclusiv cu mașina electrică Xiaomi SU7 așteptată pentru finalul lui 2024. 

Câteva dintre funcțiile interesante al HyperOS au legătură cu integrarea inteligenței artificiale. AI Portrait realizează, pe baza fotografiilor utilizatorului, un alias vizual a acestuia pe care îl poate pune în diverse locații și situații (nu mai trebuie să mergi pe Everest ca să te pozezi pe el), AI Subtitles nu doar că pune subtitrări clipurilor video, dar și traduce în timp reali și realizează minute și sumare ale conversațiilor și ședințelor, iar AI expansion extinde fotografiile care au fost încadrate prea strâns.

Telefoanele Xiaomi vor costa 999 de euro, pentru 14, respectiv 1.499 de euro, pentru 14 Ultra.

Tot la Barcelona, au mai fost anunțate tableta Xiaomi Pad 6S Pro 12.4,// Detalii pe mi.com // care vine și ea cu o interesantă funcție de AI generativ care transformă schițe simple în desene, și trei modele de ceasuri:// Detalii pe mi.com // Xiaomi Smart Band 8 Pro,  Xiaomi Watch S3 și Xiaomi Watch 2, cel din urmă cu WearOS de la Google.

Foto: HMD

HMD va lansa telefoane proprii și va colabora cu Barbie

Cunoscuți mai degrabă pentru telefoanele Nokia, pe care le produc sub licență din 2017, cei de la HMD// Site oficial: hmd.com // (care se prezintă de acum înainte ca Human Mobile Devices) au anunțat la MWC 2024 că vor lansa mai multe produse sub acest brand, pe care se concentrează, dar și un nou telefon Nokia, „iconic”. Cel mai probabil, noile modelele vor rămâne în zona de prețuri accesibile. De asemenea, firma nu va renunța la ideea de reparabilitate, ba chiar o va extinde pentru noile modele. 

Un alt anunț este apariția HMD Fusion, un concept de mobil care permite adăugarea de module, numite „smart outfits”, cu ajutorul unor conectoare hardware. Dacă ideea nu pare nouă (MotoZ era un telefon cu module, numite „mods”), HMD vine cu o abordare diferită și lasă liber oricui să creeze aceste module, printr-un toolkit// „HMD Fusion Development Toolkit V1.0”, hmd.com // care conține detaliile tehnice, software și hardware, necesare.

Foto: Mihai Ghiduc

Dar cel mai interesant anunț făcut de companie la Barcelona este colaborarea cu Mattel pentru a produce un telefon Barbie, despre care tot ce s-a mai spus că va fi pliabil (și despre care se poate deja bănui că va fi roz). Telefonul va apărea cel mai probabil în vară, la fel ca și alte produse despre care s-a vorbit la lansare fără a arăta prea multe imagini.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor. 
TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Platformele online care nu îți fură datele personale

De
Dintr-o preocupare pentru securitatea cibernetică, unii utilizatori preferă să migreze către platforme online mai sigure. Există astfel de alternative pentru Facebook, Twitter, Gmail și chiar Youtube.