Delmaine Donson/Getty Images, Alec Pop

Pandemia a dominat căutările românilor pe Google în 2020

De Mihai Ghiduc 09.12.2020

Nu e de mirare că cele mai multe dintre căutările pe Google din acest an au legătură cu evenimentul care a dat viața planetei peste cap.

Google România a anunțat care este topul căutărilor pe cel mai folosit motor de căutare, în 2020, în România, în mai multe categorii. Cm era de așteptat, cele mai multe dintre aceste căutări au legătură cu pandemia. 

În topul general, domină chiar un produs Google, Classroom, fără îndoială pentru că a fost folosit de milioane de elevi care au participat la cursuri de acasă mare parte din an, în timp ce Zoom-ul e abia pe locul opt, ceea ce arată că s-au ținut mai puține ședințe decât cursuri. De altfel și în topul întrebărilor care conțin “Când” sunt trei despre școală, deși, oarecum surprinzător, prima nu e legată de pandemie, pentru că se referă la „ianuarie 2020”.

Coronavirusul e doar pe locul al doilea în căutări, dar e primul loc la “Ce este…”, pandemia fiind pe patru în acel top. Lumea a mai căutat informații despre cum se „poartă” sau „pune” masca, deși nu chiar toată lumea – din ce se vede prin magazine și transportul în comun, despre cum se manifestă sau transmite coronavirusul și până și în topul filmelor, Contagion, care e vechi de un deceniu, a intrat printre unele lansate anul acesta (BTW, Tenet nu e).

CITEȘTE ȘI: Știință versus Hollywood: Cât de realist e Contagion (2011)?

Declarațiile pe proprie răspundere apar și ele de mai multe ori și în diverse forme, dar asta chiar nu e de mirare. Tot anul acesta, românii au aflat de site-ul Worldometer și de domeniul Horeca. Mai triste sunt căutările despre șomajul tehnic, care spun ceea ce statisticile guvernamentale n-au făcut-o – că mulți români au avut probleme cu serviciul și, implicit, financiare, din cauza pandemiei.

S-a confirmat impresia generală că toată lumea a făcut banana bread (locul 2 la rețete) și pâine cu maia (s-au căutat rețete de pâine și „cum se face maiaua”), dar și că românii au fost transformați de Simona Halep în iubitorii ai tenisului – primele două căutări sportive sunt despre Grand Slam-uri, cu alte două despre tenis strecurate printre meciurile naționalei.

La categoria „Ce naiba e asta?” (care nu e o categorie oficială Google, am inventat-o eu acum) apar întrebările “Ce este un pogo” (locul 5), cu atât mai surprinzătoare în contextul în care este, efectiv, opusul distanțării sociale, sau „Ce este fugu” (locul 3), o delicatesă care cu siguranță nu s-a gătit în bucătăriile autohtone. 

Aș mai trece aici și întrebarea “Cum să dormi 8 ore în 4 ore” (pe doi la „Cum să”), de parcă n-a fost nimeni mulțumit de faptul că a scăpat de orele pierdute în trafic, sau „Când se deschid casele de pariuri” (locul 5 la „Când”), la care n-aș comenta.

La categoria telefoane, e interesant faptul că sunt 5 iPhone-uri în top, precum și flagship-ul de la Samsung, Galaxy S20, însă în același timp sunt căutate telefoane ieftine de la Huawei (seria P și variantele Lite de pa P30 și P40), ceea ce arată o diferență între ce e aspirațional și ce e accesibil.

Poți vedea toate topurile căutărilor pe Google în România aici:Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|TURNING POINT

Nu există o alternativă la Twitter, dar acum se schițează internetul viitorului

De
Elon Musk și-a început stagiul de CEO la Twitter cu o gestiune atât de dezastruoasă încât mulți utilizatori își caută deja o nouă casă internautică. E prea devreme pentru a estima cine va câștiga după implozia platformei, dar deja pot fi învățate lucruri de la primii candidați.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Noi tendințe: telefoane cu senzor mare și abonament pentru opțiunile mașinii

De
Plus: concedieri și fraude în lumea tech, semiconductori americani pentru Apple, imagini generate de AI pe Shutterstock.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Tehnologiile noi de la Cupa Mondială nu spală încălcările drepturilor omului din Qatar

De
Tehnologiile noi propuse de cel mai atipic Campionat Mondial de Fotbal din istorie sunt umbrite de faptul că acesta este organizat de un stat autoritar
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Concedieri, parodii, procese: Twitter cu Musk

De
Musk a preluat Twitter la finalul lui octombrie, iar de atunci a concediat mai bine de 50% dintre angajați. Rețeaua de socializare este instabilă, iar o parte semnificativă dintre companii și-au oprit reclamele pe site.