Într-o zonă rurală din statul Tabasco, Mexic, primele două case printate prin tehnica 3D sunt așezate una lângă alta, pe o fundație solidă de beton. Foto: Joshua Perez

Primul cartier de case scoase la imprimantă, construit în Mexic7 min read

De Monica Georgescu 23.12.2019, ultima actualizare: 13.03.2020

Imprimantele 3D sunt unele din cele mai mari inovații ale acestei decade. Tehnologia din spatele imprimării 3D poate avea aplicațiile practice nelimitate, obiectele create putând fi uriașe sau microscopice: de la construcții ridicate centimetru cu centimetru până la organe și „piese de schimb” pentru mașinăria complexă care este corpul uman.

În următorii ani, dezvoltarea tehnologiei de printing 3D va revoluționa numeroase domenii. Printre altele, printarea 3D poate schimba pentru totdeauna felul în care gândim și construim casele, dar și prețul acestora.

Cartier scos la imprimantă

Chiar în acest moment, într-o zonă rurală din statul mexican Tabasco, se construiește primul cartier de case printate 3D pentru comunitățile sărace, defavorizate.

Primele două case au fost deja printate în mai puțin de 24 de ore și își așteaptă cuminți viitorii proprietari. Cartierul va avea în total 50 de case printate și se estimează că va fi dat în folosință în cursul anului viitor.

Proiectul imobiliar inedit este o colaborare între organizația non-profit New Story, cu sediul în San Francisco, și Icon – o firmă producătoare de imprimante 3D speciale pentru construcții. Fiecare casă printată va avea aproximativ 150 de metri pătrați, două dormitoare, o cameră de zi, o baie, o bucătărie și o terasă acoperită, fiind perfectă pentru o familie.

Deși oferă toate condițiile și avantajele unei locuințe moderne, costul unei case printate este mai mic de 5.000 de dolari, conform informațiilor furnizate de compania care le produce.

Vulcan

De asemenea, fiecare casă poate fi printată în mai puțin de 24 de ore (timp efectiv de funcționare al imprimantei, eșalonat pe mai multe zile) cu ajutorul lui Vulcan II – o imprimantă 3D care poate face în câteva ore munca unei echipe de constructori. Aparatul construiește fiecare casă pe o fundație de ciment, așezând tacticos straturi succesive dintr-un amestec special de beton, din care, în câteva ore, se ridică pereții casei. Ulterior, ușile, ferestrele și celelalte detalii ale casei sunt montate de o echipă mai „tradițională” de constructori.

“Schela” de metal din imagine este de fapt imprimanta 3D pentru construcții Vulcan, protejată de ploile puternice din Mexic cu un acoperiș. Foto: Joshua Perez

Mai trebuie spus că imprimanta Vulcan poate lucra în condiții vitrege – în zone cu climă aspră sau condiții meteorologice defavorabile și în zone fără acces la apă potabilă. În felul acesta, poate ridica rapid și eficient construcții în zonele rurale, unde o echipă tradițională de constructori ar avea dificultăți.

Iar casele construite cu imprimante sunt foarte rezistente. Ele nu sunt adăposturi temporare, sunt case adevărate, construite pentru a rezista generații. De exemplu, cartierul din Tabasco, Mexic, se află într-o zonă cu activitate seismică, de aceea casele au fost proiectate să reziste cutremurelor, dar și inundațiilor cauzate de ploile frecvente. Acesta este unul din motivele pentru care fiecare casă printată este construită pe o fundație solidă de beton.

Tehnologie pentru oameni

Am decis să scriem despre cartierul de case imprimate 3D din micuța localitate din Mexic pentru că este unul din puținele exemple de care știm în care tehnologiile inovatoare sunt folosite cu prioritate într-o zonă săracă, defavorizată. De obicei, tehnologiile inovatoare sunt folosite cu precădere în zonele bogate ale lumii, unde bugetele generoase destinate cercetării și dezvoltării permit emergența acestor tehnologii.

Una din primele familii nevoiașe selectată pentru a se muta în cartierul de case imprimate 3D pozează zâmbitor de pe terasa viitoarei lor case. Foto: Joshua Perez

Dar exemplul de azi este diferit. Familia din imagine va fi printre primii beneficiari ai unei case imprimate cu o tehnologie care, pe viitor, poate va schimba definitiv domeniul construcțiilor. Și acest lucru ne aduce bucurie acum, în pragul sărbătorilor de iarnă. Asta pentru că știm că, în acest moment, în întreaga lume, aproximativ una din șase persoane trăiește în condiții mizere, în locuințe improvizate sau nesigure. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, casele imprimate prin tehnica 3D ar putea oferi condiții mai bune de viață pentru multe din aceste persoane.

TEHNOLOGIE|FYI

RoLlama: A fost lansat primul model de limbaj dedicat limbii române pentru AI-ul generativ

De
AI-ul generativ devine specializat pe limba română, în urma unui proiect derulat în comun de două universități mari din Capitală.
TEHNOLOGIE|FYI

Noutățile din GPT-4o: asistent virtual ca în Her, funcționalități noi fără abonament și răspunsuri mult mai rapide în română

De
Noua versiune a modelului OpenAI propune un asistent virtual văzut până acum doar în filmele SF, dar și multe funcționalități noi pentru utilizatorii fără abonament
TEHNOLOGIE|FYI

Apple intră în cursa AI cu noile tablete iPad Pro și iPad Air

De
Compania americană se laudă cu „cel mai subțire produs Apple făcut vreodată”, dar și cu o nouă generație de chipseturi.
TEHNOLOGIE|FYI

Un nou pas către calculatoare cuantice performante: s-a descoperit o tehnică de a crea siliciu ultrapur

De
Unul din materialele folosite des în electronicele convenționale ar putea fi cheia pentru calculatoarele cuantice de înaltă performanță.